Polub nas na Facebooku
Czytasz: Folia, papier czy pojemniki? W czym przechowywać żywność, żeby dłużej zachowała świeżość? 

Folia, papier czy pojemniki? W czym przechowywać żywność, żeby dłużej zachowała świeżość? 

Zainteresował Cię ten artykuł?
lodówka

Fot. Hybrid Images / Getty Images

Odpowiednie przechowywanie żywności jest ważne, ponieważ dzięki temu na dłużej zachowa nie tylko świeżość, ale i pyszny smak oraz walory odżywcze. Jak powinno się przechowywać jedzenie w lodówce, by było to zdrowe i bezpieczne? W końcu w lodówkach mogą namnażać się bakterie!

Na rynku dostępna jest cała gama produktów do przechowywania żywności. Pojemniki, bo o nich mowa, dzielimy na:

  • plastikowe - idealne do przechowywania żywności, kupimy w różnych kształtach i rozmiarach. Jednak pamiętajmy, by kupowany produkt posiadał atest (graficzne przedstawienie widelca na kieliszku), co nadaje mu prawo do kontaktu z jedzeniem;
  • silikonowe - z tych pojemników możemy skorzystać, jeśli chcemy przechowywać żywność w zamrażarce. Oczywiście do wnętrza lodówki także się sprawdzą;
  • próżniowe - te pojemniki warto wyróżnić ze względu na to, że nie przepuszczają żadnych zapachów, a także gwarantują dłuższą przydatność do spożycia produktów w nich przechowywanych; 
  • szklane, ceramiczne lub porcelanowe - są bezpieczne, gdyż nie wchodzą w reakcję z żywnością. Pamiętajmy, żeby je szczelnie zamykać, wtedy żywność dłużej w nich poleży.

Poza pojemnikami na rynku dostępne są także woreczki, folie oraz tak zwany papier śniadaniowy. Woreczki foliowe, także te zamykane na strunę, dobrze sprawdzą się w przypadku produktów przeznaczonych do mrożenia. Z kolei w papier śniadaniowy można zawinąć owoce i warzywa, a także wędliny i sery - dzięki czemu produkty nie będą tak szybko wysychać. Z kolei w folię spożywczą można zawijać produkty żywnościowe w celu uchronienia ich przed nadmiernym wysychaniem i zapachami z lodówki. Nie można jednak owijać nią warzyw i owoców, gdyż przyspieszy to proces pleśnienia. Nieco inaczej wygląda sytuacja w przypadku folii aluminiowej - można zawijać w nią wędliny czy ryby lub gotowe dania, jednak nie nadaje się do cytrusów czy produktów kwaszonych, a także marynowanych - będą miały metaliczny posmak!

Produkty, których nie powinno się trzymać w lodówce

  • pomidory, 
  • dynie, 
  • ogórki,
  • cukinie, 
  • bakłażany, 
  • papryka, 
  • warzywa strączkowe, 
  • chleb,
  • ziemniaki, 
  • oliwa z oliwek, olej słonecznikowy i rzepakowy,
  • owoce egzotycze: mango, pomarańcze, banany, cytryny. 

UWAGA! Do lodówki nie wkładamy mokrych produktów, gdyż będzie to sprzyjało rozwojowi pleśni.

Jaką lodówkę wybrać?

Bardzo ważna w kontekście przechowywania żywności jest sama lodówka. Po pierwsze powinna być czysta i często myta - w końcu mogą namnażać się w niej szkodliwe bakterie, m. in. gronkowca czy salmonelli. Bardzo szkodliwe są także mykotoksyny wytwarzane przez pleśń, dlatego nie wolno dopuścić, by żywność się psuła. 

Producenci lodówek pokrywają wnętrza urządzeń warstwą nano-srebra. Jony tego metalu mają zdolność oddziaływania na DNA drobnoustrojów – zaburzają ich strukturę i zdolności fizjologiczne, prowadząc do ich śmierci. Technologia ta jest jednak skuteczna tylko częściowo – bakterie giną wyłącznie w środowisku, gdzie znajdują się jony srebra, a więc w miejscu styku z powierzchnią pokrytą warstwą nano-srebra. Marka Sharp poszła o krok dalej - w lodówkach tej firmy znajdziemy inteligentny system Plasmacluster Ion, który emituje jony pomagające usuwać przykre zapachy, alergeny, bakterie, 99% wirusów i 97% zarodników pleśni unoszących się w powietrzu, gwarantując, że dłużej pozostanie ono świeże. Ponadto chłodziarki Sharp mają funkcję pochłaniającą przykre zapachy, co oznacza, że w naszych lodówkach zawsze będzie panował neutralny zapach. 

Fot. Sharp SJ-PX830F

Fot. Sharp SJ-PX830F

Chłodziarko-zamrażarki SHARP stworzone są z myślą o długim, bezpiecznym i wydajnym przechowywaniu żywności. Obecny w nich Plasmacluster niszczy bakterie obecne również w powietrzu krążącym w naszej chłodziarce.

Lodówki Sharp wyposażono w technologie jak Adapti Zone i Adapti Lift czy rozwiązania konstrukcyjne EasyMotion czy SpaceSaverDoor. Dzięki nim możemy regulować szerokość lub wysokość półek lub zrezygnować z niepotrzebnej przestrzeni redukując pojemność lodówki, co pozwoli nam obniżyć rachunki za energię.

Warto wspomnieć, że pięciodrzwiowa chłodziarko-zamrażarka SJ-PX830F posiada specjalną komorę Flexi Room do schładzania ciepłych dań.

Fot. Sharp SJ-PX830F

Jak już wspomnieliśmy przechowywane w odpowiednich warunkach produkty dłużej zachowują świeżość i wartości odżywcze. W chłodziarkach Sharp dba o to system Hybrid Cooling, czyli system chłodzenia hybrydowego, który ogranicza wysuszanie przechowywanych produktów dzięki schładzaniu ich wilgotnym, zimnym powietrzem. Odpowiednie ustawienie nawiewów oraz specjalna płyta zainstalowana na tylnej ścianie chłodziarki sprawiają, że powietrze równomiernie rozchodzi się po komorze. Dodatkowo system No Frost Airflow chroni wnętrze lodówki przed nadmierną wilgocią. Przechowywane produkty nie tylko zachowują świeżość i kolorystykę, ale też wartości smakowe.


Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
60
4
Więcej na temat
Zobacz zapis czatu z dr Izabelą Kupryś-Lipińską. Dowiedz się więcej o alergii
Zobacz zapis czatu z dr Izabelą Kupryś-Lipińską. Dowiedz się więcej o alergii
Czy znasz wszystkie rodzaje astmy oskrzelowej? 
Czy znasz wszystkie rodzaje astmy oskrzelowej? 
Plusy i minusy gotowania na płycie. Jaką płytę wybrać?
Plusy i minusy gotowania na płycie. Jaką płytę wybrać?
Gotowanie bez zapachów w całym mieszkaniu. To możliwe!
Gotowanie bez zapachów w całym mieszkaniu. To możliwe!
Komentarze (0)
Nie przegap
Odra u dzieci, niemowląt i dorosłych – objawy, przebieg i powikłania
Odra u dzieci, niemowląt i dorosłych – objawy, przebieg i powikłania
Plamki Koplika – jeden z pierwszych objawów w przebiegu odry
Plamki Koplika – jeden z pierwszych objawów w przebiegu odry
Z czego składa się smog i dlaczego jest niebezpieczny? 
Z czego składa się smog i dlaczego jest niebezpieczny? 
Domowe sposoby na duszący kaszel. Przyczyny duszącego kaszlu
Domowe sposoby na duszący kaszel. Przyczyny duszącego kaszlu
Ból gardła – przyczyny, rodzaje i objawy, leczenie
Ból gardła – przyczyny, rodzaje i objawy, leczenie
Kawa z masłem – jakie ma właściwości? Jak przygotować kawę z masłem?
Kawa z masłem – jakie ma właściwości? Jak przygotować kawę z masłem?