Polub nas na Facebooku
Czytasz: Folia, papier czy pojemniki? W czym przechowywać żywność, żeby dłużej zachowała świeżość? 

Folia, papier czy pojemniki? W czym przechowywać żywność, żeby dłużej zachowała świeżość? 

lodówka

Fot. Hybrid Images / Getty Images

Odpowiednie przechowywanie żywności jest ważne, ponieważ dzięki temu na dłużej zachowa nie tylko świeżość, ale i pyszny smak oraz walory odżywcze. Jak powinno się przechowywać jedzenie w lodówce, by było to zdrowe i bezpieczne? W końcu w lodówkach mogą namnażać się bakterie!

Na rynku dostępna jest cała gama produktów do przechowywania żywności. Pojemniki, bo o nich mowa, dzielimy na:

  • plastikowe - idealne do przechowywania żywności, kupimy w różnych kształtach i rozmiarach. Jednak pamiętajmy, by kupowany produkt posiadał atest (graficzne przedstawienie widelca na kieliszku), co nadaje mu prawo do kontaktu z jedzeniem;
  • silikonowe - z tych pojemników możemy skorzystać, jeśli chcemy przechowywać żywność w zamrażarce. Oczywiście do wnętrza lodówki także się sprawdzą;
  • próżniowe - te pojemniki warto wyróżnić ze względu na to, że nie przepuszczają żadnych zapachów, a także gwarantują dłuższą przydatność do spożycia produktów w nich przechowywanych; 
  • szklane, ceramiczne lub porcelanowe - są bezpieczne, gdyż nie wchodzą w reakcję z żywnością. Pamiętajmy, żeby je szczelnie zamykać, wtedy żywność dłużej w nich poleży.

Poza pojemnikami na rynku dostępne są także woreczki, folie oraz tak zwany papier śniadaniowy. Woreczki foliowe, także te zamykane na strunę, dobrze sprawdzą się w przypadku produktów przeznaczonych do mrożenia. Z kolei w papier śniadaniowy można zawinąć owoce i warzywa, a także wędliny i sery - dzięki czemu produkty nie będą tak szybko wysychać. Z kolei w folię spożywczą można zawijać produkty żywnościowe w celu uchronienia ich przed nadmiernym wysychaniem i zapachami z lodówki. Nie można jednak owijać nią warzyw i owoców, gdyż przyspieszy to proces pleśnienia. Nieco inaczej wygląda sytuacja w przypadku folii aluminiowej - można zawijać w nią wędliny czy ryby lub gotowe dania, jednak nie nadaje się do cytrusów czy produktów kwaszonych, a także marynowanych - będą miały metaliczny posmak!

Produkty, których nie powinno się trzymać w lodówce

  • pomidory, 
  • dynie, 
  • ogórki,
  • cukinie, 
  • bakłażany, 
  • papryka, 
  • warzywa strączkowe, 
  • chleb,
  • ziemniaki, 
  • oliwa z oliwek, olej słonecznikowy i rzepakowy,
  • owoce egzotycze: mango, pomarańcze, banany, cytryny. 

UWAGA! Do lodówki nie wkładamy mokrych produktów, gdyż będzie to sprzyjało rozwojowi pleśni.

Jaką lodówkę wybrać?

Bardzo ważna w kontekście przechowywania żywności jest sama lodówka. Po pierwsze powinna być czysta i często myta - w końcu mogą namnażać się w niej szkodliwe bakterie, m. in. gronkowca czy salmonelli. Bardzo szkodliwe są także mykotoksyny wytwarzane przez pleśń, dlatego nie wolno dopuścić, by żywność się psuła. 

Producenci lodówek pokrywają wnętrza urządzeń warstwą nano-srebra. Jony tego metalu mają zdolność oddziaływania na DNA drobnoustrojów – zaburzają ich strukturę i zdolności fizjologiczne, prowadząc do ich śmierci. Technologia ta jest jednak skuteczna tylko częściowo – bakterie giną wyłącznie w środowisku, gdzie znajdują się jony srebra, a więc w miejscu styku z powierzchnią pokrytą warstwą nano-srebra. Marka Sharp poszła o krok dalej - w lodówkach tej firmy znajdziemy inteligentny system Plasmacluster Ion, który emituje jony pomagające usuwać przykre zapachy, alergeny, bakterie, 99% wirusów i 97% zarodników pleśni unoszących się w powietrzu, gwarantując, że dłużej pozostanie ono świeże. Ponadto chłodziarki Sharp mają funkcję pochłaniającą przykre zapachy, co oznacza, że w naszych lodówkach zawsze będzie panował neutralny zapach. 

Fot. Sharp SJ-PX830F

Fot. Sharp SJ-PX830F

Chłodziarko-zamrażarki SHARP stworzone są z myślą o długim, bezpiecznym i wydajnym przechowywaniu żywności. Obecny w nich Plasmacluster niszczy bakterie obecne również w powietrzu krążącym w naszej chłodziarce.

Lodówki Sharp wyposażono w technologie jak Adapti Zone i Adapti Lift czy rozwiązania konstrukcyjne EasyMotion czy SpaceSaverDoor. Dzięki nim możemy regulować szerokość lub wysokość półek lub zrezygnować z niepotrzebnej przestrzeni redukując pojemność lodówki, co pozwoli nam obniżyć rachunki za energię.

Warto wspomnieć, że pięciodrzwiowa chłodziarko-zamrażarka SJ-PX830F posiada specjalną komorę Flexi Room do schładzania ciepłych dań.

Fot. Sharp SJ-PX830F

Jak już wspomnieliśmy przechowywane w odpowiednich warunkach produkty dłużej zachowują świeżość i wartości odżywcze. W chłodziarkach Sharp dba o to system Hybrid Cooling, czyli system chłodzenia hybrydowego, który ogranicza wysuszanie przechowywanych produktów dzięki schładzaniu ich wilgotnym, zimnym powietrzem. Odpowiednie ustawienie nawiewów oraz specjalna płyta zainstalowana na tylnej ścianie chłodziarki sprawiają, że powietrze równomiernie rozchodzi się po komorze. Dodatkowo system No Frost Airflow chroni wnętrze lodówki przed nadmierną wilgocią. Przechowywane produkty nie tylko zachowują świeżość i kolorystykę, ale też wartości smakowe.


Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
62
4
Więcej na temat
Czysty dom to zdrowy dom. Jak go urządzić, żeby zawsze mieć porządek?
Czysty dom to zdrowy dom. Jak go urządzić, żeby zawsze mieć porządek?
Blender kielichowy – jak można go wykorzystać w kuchni?
Blender kielichowy – jak można go wykorzystać w kuchni?
Śląscy kardiolodzy zbadali wpływ smogu na choroby serca i udary
Śląscy kardiolodzy zbadali wpływ smogu na choroby serca i udary
Kaszel i katar? Pozbądź się alergii!
Kaszel i katar? Pozbądź się alergii!
Komentarze (0)
Nie przegap
Jak zadbać o właściwe nawilżenie powietrza w mieszkaniu?
Jak zadbać o właściwe nawilżenie powietrza w mieszkaniu? Materiał sponsorowany
Test: Jak wyglądają płuca e-palacza i palacza tradycyjnego? Wpływ nikotyny na organizm
Test: Jak wyglądają płuca e-palacza i palacza tradycyjnego? Wpływ nikotyny na organizm
Witamina K i K2 MK-7 - występowanie, właściwości, przeciwdziałanie
Witamina K i K2 MK-7 - występowanie, właściwości, przeciwdziałanie
Dieta ketogeniczna - efekty, jadłospis i przepisy
Dieta ketogeniczna - efekty, jadłospis i przepisy
Płukanie uszu – czy można bezpiecznie czyścić uszy domowymi sposobami?
Płukanie uszu – czy można bezpiecznie czyścić uszy domowymi sposobami?
Sok z kiszonego buraka - właściwości stosowanie przepis
Sok z kiszonego buraka - właściwości stosowanie przepis