Polub nas na Facebooku
Czytasz: Fasola mung – wartości odżywcze i właściwości. Jak ją przygotować?
menu
Polub nas na Facebooku

Fasola mung – wartości odżywcze i właściwości. Jak ją przygotować?

fasola mung

Fot.:ZeroPhanToMs / Getty Images

Fasola mung do niedawna była jeszcze słabo znana w krajach europejskich, jednak obecnie staje się coraz bardziej popularna dzięki wysokim walorom zdrowotnym i delikatnemu smakowi. Jej kiełki są również chętnie wykorzystywane w kuchni.

Fasola mung pochodzi z Indii, gdzie była znana już od wieków, a obecnie hodowana jest w większości krajów południowej Azji. Dostarcza stosunkowo wysokie plony w postaci bardzo odżywczych nasion, które po wysuszeniu mogą być z łatwością przechowywane.

Zielona fasola mung

Fasola mung, mimo tego, że jest zielona, czasem nazywana jest także złotą fasolą. Pochodzi z Indii, gdzie od wieków była uprawiana. Jadalne są jej drobne, zielone nasiona, które po ugotowaniu często ciemnieją i zmieniają kolor na brunatny. Mimo swojej nazwy należy ona do rodziny bobowatych, podobnie jak fasola adzuki. Jest mniej wzdymająca od dobrze znanych w Polsce gatunków fasoli i łatwiej ją ugotować.

Choć do niedawna była jeszcze mało znana poza Azją, obecnie podbija świat jako kolejny super pokarm, ze względu na wysoką gęstość odżywczą. Dzięki temu, że zawiera spore ilości białka i wdzięcznie poddaje się różnym kulinarnym zastosowaniom, szczególnie ceniona jest przez wegetarian i wegan.

Fasola mung – wartości odżywcze

Fasola mung jest bardzo odżywczym i zdrowym pokarmem, o niskim indeksie glikemicznym (dla gotowanych ziaren wynosi on około 30). 100 g tego produktu dostarcza 347 kcal i zawiera 62 g węglowodanów , 23 g białka i 16 g błonnika. Oprócz tego zaspokaja on dużą część dziennego zapotrzebowania na wiele witamin i składników mineralnych:

  • 54% zapotrzebowania na tiaminę (witaminę B1),
  • 19% zapotrzebowania na ryboflawinę (witaminę B2),
  • 15 % zapotrzebowania na niacynę (witaminę B3),
  • 38% zapotrzebowania na witaminę B5,
  • 29% zapotrzebowania na witaminę B6,
  • 156% zapotrzebowania na kwas foliowy (witaminę B9),
  • 13% zapotrzebowania na wapń,
  • 52% zapotrzebowania na żelazo,
  • 53% zapotrzebowania na magnez,
  • 49% zapotrzebowania na mangan,
  • 52% zapotrzebowania na fosfor,
  • 27% zapotrzebowania na potas,
  • 28% zapotrzebowania na cynk.

Fasola mung – właściwości lecznicze

Fasola mung bardzo dobrze odżywia organizm, dostarcza łatwo przyswajalne białko, a przy okazji jest produktem dietetycznym i niepodnoszącym poziomu cukru we krwi. Dlatego może być polecana osobom na diecie oraz diabetykom.

Dzięki dużej zawartości błonnika pomaga oczyścić organizm, zmniejsza wchłanianie cholesterolu i trójglicerydów we krwi i zapobiega powstawaniu blaszki miażdżycowej. Ponadto reguluje wypróżnienia i zmniejsza ryzyko zachorowania na niektóre rodzaje nowotworów.

Fasola mung, podobnie jak większość roślin strączkowych, zawiera duże ilości fitoestrogenów i dzięki temu może być wykorzystywana w zmniejszaniu dolegliwości związanych z menopauzą. Jej regularne spożywanie chroni też przed wystąpieniem osteoporozy.

Fasola mung polecana jest też osobom żyjącym w dużym stresie, ponieważ pozytywnie wpływa na funkcjonowanie układu nerwowego, dostarczając duże ilości witamin z grupy B oraz magnez. Warto spożywać ją planując ciąże, ponieważ znajduje się w niej także bardzo dużo kwasu foliowego.

Jedzenie fasoli mung pomoże także osobom mającym problemy z zatrzymywaniem się wody w organizmie oraz cierpiącym z powodu dolegliwości dróg moczowych. Wykazuje ona działanie moczopędne, pozwalając pozbyć się nadmiaru płynów, i działa odkażająco na układ moczowy.

Fasola mung – jak ją gotować?

Fasola mung jest na tyle drobna, że ugotowanie jej do miękkości nie wymaga uprzedniego namaczania. Warto jednak z niego nie rezygnować, gdyż ten sposób przygotowania nasion strączkowych sprawia, że zawarte w nich cenne składniki odżywcze łatwiej się przyswajają, a ryzyko wystąpienia wzdęć znacząco się zmniejsza. Namoczoną fasolę mung wystarczy gotować przez około 20 minut.

Dania z fasoli mung

Fasola mung charakteryzuje się łagodnym smakiem, dlatego można wykorzystać ją do przyrządzania różnych dań. Doskonale sprawdza się jako zamiennik mięsa:

  • jako białkowy składnik w curry i gulaszach,
  • jako podstawa do tworzenia wegańskich past i pasztetów,
  • jako głównych składnik kotletów.

Fasola mung pasuje również do wielu zup, które dzięki niej stają się bardziej sycące i mogą dzięki temu stanowić główne danie. Najprostszym wariantem takiej potrawy jest gotowanie fasoli mung z dodatkiem przypraw i łyżką klarowanego masła.

W Indiach z fasoli mung tradycyjnie przygotowywano dhal, czyli potrawę z fasoli i warzyw uduszoną w sosie pomidorowym z pikantnymi przyprawami. W Japonii z kolei z tej rośliny przygotowuje się słodycze – ciastka, a nawet lody.

Maseczka z fasoli mung

Maseczka z fasoli mung to jedna z prostszych do wykonania w domu maseczek do twarzy o działaniu peelingującym, oczyszczającym i przeciwzapalnym. Szczególnie poleca się ją osobom zmagającym się z cerą trądzikową.

W celu jej wykonania najlepiej zmielić ziarna na drobny proszek za pomocą młynka do kawy lub małego blendera. Następnie miesza się go z odrobiną wody, naparu z wybranych ziół lub hydrolatu, aż do uzyskania konsystencji gęstej pasty. Maseczka z fasoli mung ma delikatne działanie i powinna być nałożona na twarz przez 30 minut.

Zobacz film: Jak przygotować fasolę, aby uniknąć wzdęć? Źródło: Wiem, co jem

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
150
7
Polecamy
Co to jest fasola adzuki?
Jakie posiada wartości odżywcze i właściwości lecznicze?
Co to jest fasola adzuki? Jakie posiada wartości odżywcze i właściwości lecznicze? TVN zdrowie
Algi morskie – właściwości zdrowotne i działanie.
Zastosowanie spiruliny i chlorelli w kuchni i w kosmetyce
Algi morskie – właściwości zdrowotne i działanie. Zastosowanie spiruliny i chlorelli w kuchni i w kosmetyce Dzień Dobry TVN
Zastosowanie komosy ryżowej w kuchni – dlaczego warto ją gotować?
Zastosowanie komosy ryżowej w kuchni – dlaczego warto ją gotować? Dzień Dobry TVN
Kiełki fasoli mung ich niezwykłe właściwości.
Jak je przyrządzić?
Kiełki fasoli mung ich niezwykłe właściwości. Jak je przyrządzić? TVN zdrowie
Komentarze (0)
Nie przegap
Dietetyczka radzi: Dieta ketogeniczna - plan, efekty, przepisy i skutki uboczne
Dietetyczka radzi: Dieta ketogeniczna - plan, efekty, przepisy i skutki uboczne
Dieta niskowęglowodanowa, czyli skuteczna redukcja tkanki tłuszczowej. Na czym polega dieta niskowęglowodanowa – zasady i efekty jej stosowania. Przykładowy dzienny jadłospis
Dieta niskowęglowodanowa, czyli skuteczna redukcja tkanki tłuszczowej. Na czym polega dieta niskowęglowodanowa – zasady i efekty jej stosowania. Przykładowy dzienny jadłospis
Co oznacza i do czego prowadzi zanik kory mózgowej? Przyczyny i objawy schorzenia
Co oznacza i do czego prowadzi zanik kory mózgowej? Przyczyny i objawy schorzenia
Kiedy i co można jeść po gastroskopii? Zalecenia po badaniu
Kiedy i co można jeść po gastroskopii? Zalecenia po badaniu
Strofantyna – gdzie kupić zapomniany lek nasercowy?
Strofantyna – gdzie kupić zapomniany lek nasercowy?
Dieta paleo - przykładowy jadłospis, przepisy, zasady i efekty
Dieta paleo - przykładowy jadłospis, przepisy, zasady i efekty