Polub nas na Facebooku
Czytasz: Estragon – przyprawa i ziele prozdrowotne. Jak stosować estragon?

Estragon – przyprawa i ziele prozdrowotne. Jak stosować estragon?

NAN

Fot: 5ph / fotolia.com

Bylica estragon (nazywana także estragonem lub bylicą draganek) to roślina o bogatych walorach smakowych i wielu właściwościach prozdrowotnych. Stosuje się ją przede wszystkim w łagodzeniu objawów towarzyszących dolegliwościom trawiennym.

Estragon to zioło, które od wieków powszechnie uprawia się w Hiszpanii, Niemczech i Francji. Stanowi jedną z podstawowych przypraw w kuchni tych krajów. Szczególnie chętnie stosują go Francuzi, którzy nazywają estragon królem wszystkich przypraw. W medycynie ludowej estragon stosowano jako lek na napady epilepsji, cukrzycę i migrenę. Współcześnie docenia się głównie jego działanie żółciopędne, rozkurczowe, uspokajające i poprawiające trawienie.

Estragon – właściwości

Bylica estragon bogata jest w następujące składniki aktywne:

  • Olejki eteryczne (przede wszystkim estragol i felandren) – o działaniu przeciwzapalnym, antybakteryjnym, żółciopędnym i przeciwbólowym.
  • Flawonoidy (głównie rutyna i kwercetyna) – o działaniu antyoksydacyjnym, przeciwzapalnym, rozkurczowym, moczopędnym i uszczelniającym naczynia krwionośne.
  • Fitosterole – wpływające na obniżenie cholesterolu całkowitego i cholesterolu LDL.
  • Garbniki – działają antyseptycznie, bakteriobójczo, przeciwzapalnie i ściągająco.
  • Witaminy A i C.
  • Minerały: magnez, wapń, żelazo, cynk, potas, miedź, mangan.
  • Karoten – wspomaga funkcjonowanie układu odpornościowego, działa antyoksydacyjnie.

Estragon – zastosowanie

Bylica estragon może być stosowana w następujących dolegliwościach:

  • Problemy trawienne – ziele przyspiesza trawienie, stymuluje produkcję soków żołądkowych, eliminuje wzdęcia, przynosi ulgę w stanach przejedzenia i pełności. Estragon można stosować pomocniczo w refluksie przełykowo-żołądkowym.
  • Lekkie i średnio nasilone bóle brzucha – estragon wykazuje działanie rozkurczowe na mięśnie gładkie układu pokarmowego.
  • Choroby układu żółciowego, na przykład: kamienie żółciowe, zastój żółci, zapalenie przewodów żółciowych i pęcherzyka żółciowego. Estragon stymuluje produkcję żółci i wspomaga pracę wątroby.
  • Brak łaknienia – ze względu na delikatne i bezpieczne działanie, estragon może służyć jako środek pobudzający apetyt, nawet u dzieci i osób starszych.
  • Przeziębienie – ziele estragonu działa wykrztuśnie, dzięki czemu wspomaga wydalanie wydzieliny z oskrzeli. Co więcej, działa przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie.
  • Infekcje grzybicze – estragon stosowany miejscowo lub doustnie, działa przeciwgrzybiczo i odkażająco. Można stosować go w kandydozie układu pokarmowego, grzybicy jamy ustnej lub jako środek profilaktyczny, stosowany na skórę.

Jak spożywać estragon?

Ziele estragonu można spożywać w postaci świeżej i suszonej – doskonale sprawdza się jako przyprawa do wielu potraw. W smaku jest bardzo intensywny i przypomina nieco anyż. Z tego względu należy używać go z umiarem, by nie zdominował smaku potraw. Estragon często stosowany jest jako zamiennik soli – ziele zawiera w sobie sód, a przy tym nie podnosi ciśnienia krwi. Jego stosowanie polecane jest wszystkim osobom, stosującym diety bezsolne.

Estragon dodaje się do:

  • ryb i owoców morza;
  • pieczonych, smażonych i grillowanych mięs;
  • duszonych warzyw;
  • sałatek zielonych i jarzynowych;
  • zup i kremów;
  • kiszonek: ogórków, kapusty, buraków;
  • sosów: tatarskiego, holenderskiego, Bearnaise.

Ocet, nalewka i napar – jak przygotować lecznicze produkty z estragonu

Oprócz przyprawiania potraw, estragon można wykorzystać również jako podstawę do przyrządzenia naturalnych leczniczych substancji.

Ocet estragonowy – do dużego słoja wlej 1 litr octu winnego lub jabłkowego i włóż kilka gałązek świeżego estragonu. Słój szczelnie zakręć i odstaw w suche i zacienione miejsce na dwa tygodnie. Po tym czasie odcedź ocet i przelej do czystych butelek.

Przykłady zastosowania octu estragonowego:

  • Płyn do płukania jamy ustnej i gardła – otrzymywany z rozcieńczenia 1 łyżki octu w 1 szklance ciepłej wody. Stosuje się go w stanach zapalnych gardła, grzybicy jamy ustnej, aftach.
  • Środek na pobudzenie trawienia i eliminację zaparć – 1 łyżeczkę octu należy codziennie spożywać na czczo.
  • Tonik do przemywania skóry – przygotowuje się go z 1 łyżki octu i 1 szklanki wody. Sprawdza się jak środek do przemywania skóry trądzikowej, łojotokowej, podatnej na zakażenia grzybicze.

Nalewka z estragonu – aby ją przygotować, połącz świeże gałązki estragonu z wódką w stosunku 1:5. Odstaw w suche i zacienione miejsce na 7 dni, po tym czasie przefiltruj.

Nalewkę stosuje się w chorobach górnych dróg oddechowych – działa wykrztuśnie i przeciwzapalnie. Dawkowanie: 3-4 razy dziennie po 1 łyżeczce nalewki.

Zobacz także: Tymianek – zastosowanie i właściwości lecznicze. Kto powinien pić napar z tymianku?

Nalewkę z estragonu można wykorzystać również do sporządzenia domowego balsamu przeciwgrzybiczego. W tym celu należy wymieszać 1 łyżkę nalewki z 100 ml balsamu do ciała.

Napar z estragonu – 1 łyżkę suszonego lub świeżego ziela zalej szklanką wrzącej wody. Przykryj i odstaw na 20 minut, a następnie przecedź. W dolegliwościach trawiennych i chorobach układu żółciowego zaleca się spożywanie ½ szklanki naparu po posiłku.

Estragon to roślina o wielu właściwościach leczniczych. Dzięki delikatnemu działaniu mogą korzystać z niej nawet osoby starsze i dzieci (z wyłączeniem nalewki estragonowej). Kobiety w ciąży nie powinny spożywać dziennie większej ilości estragonu niż ta stosowana do przyprawiania potraw.

Zobacz film: Zdrowe nawyki żywieniowe. Źródło: Dzień Dobry TVN

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
54
0
Polecamy
Tymianek pospolity – właściwości i zastosowanie tymianku
Tymianek pospolity – właściwości i zastosowanie tymianku Dzień Dobry TVN
Oregano - przyprawa o wyjątkowych właściwościach. Olejek z dzikiego oregano - czy warto stosować?
Oregano - przyprawa o wyjątkowych właściwościach. Olejek z dzikiego oregano - czy warto stosować? Dzień Dobry TVN
Szałwia lekarska – zastosowanie, właściwości lecznicze i kosmetyczne. Kiedy stosować szałwię?
Szałwia lekarska – zastosowanie, właściwości lecznicze i kosmetyczne. Kiedy stosować szałwię? TVN zdrowie
Macierzanka – rodzaje ziela, właściwości lecznicze, zastosowanie
Macierzanka – rodzaje ziela, właściwości lecznicze, zastosowanie TVN zdrowie
Komentarze (0)
Nie przegap
Czy temperatura prania ma znaczenie?
Czy temperatura prania ma znaczenie? Materiał sponsorowany
Jak ułatwić sobie sprzątanie? Zobacz nasz poradnik
Jak ułatwić sobie sprzątanie? Zobacz nasz poradnik Materiał sponsorowany
Co gwarantuje Karta Praw Pacjenta?
Co gwarantuje Karta Praw Pacjenta? Materiał sponsorowany
Neutrocyty – normy, nadmiar i niedobór komórek układu odpornościowego
Neutrocyty – normy, nadmiar i niedobór komórek układu odpornościowego
Wysoki puls: co oznacza i kiedy występuje?
Wysoki puls: co oznacza i kiedy występuje?
Syrop z mięty na zimę – jakie ma właściwości? Jak go przygotować?
Syrop z mięty na zimę – jakie ma właściwości? Jak go przygotować?