Polub nas na Facebooku
Czytasz: Estragon – przyprawa i ziele prozdrowotne. Jak stosować estragon?
menu
Polub nas na Facebooku

Estragon – przyprawa i ziele prozdrowotne. Jak stosować estragon?

NAN

Fot: 5ph / fotolia.com

Bylica estragon (nazywana także estragonem lub bylicą draganek) to roślina o bogatych walorach smakowych i wielu właściwościach prozdrowotnych. Stosuje się ją przede wszystkim w łagodzeniu objawów towarzyszących dolegliwościom trawiennym.

Estragon to zioło, które od wieków powszechnie uprawia się w Hiszpanii, Niemczech i Francji. Stanowi jedną z podstawowych przypraw w kuchni tych krajów. Szczególnie chętnie stosują go Francuzi, którzy nazywają estragon królem wszystkich przypraw. W medycynie ludowej estragon stosowano jako lek na napady epilepsji, cukrzycę i migrenę. Współcześnie docenia się głównie jego działanie żółciopędne, rozkurczowe, uspokajające i poprawiające trawienie.

Estragon – właściwości

Bylica estragon bogata jest w następujące składniki aktywne:

  • Olejki eteryczne (przede wszystkim estragol i felandren) – o działaniu przeciwzapalnym, antybakteryjnym, żółciopędnym i przeciwbólowym.
  • Flawonoidy (głównie rutyna i kwercetyna) – o działaniu antyoksydacyjnym, przeciwzapalnym, rozkurczowym, moczopędnym i uszczelniającym naczynia krwionośne.
  • Fitosterole – wpływające na obniżenie cholesterolu całkowitego i cholesterolu LDL.
  • Garbniki – działają antyseptycznie, bakteriobójczo, przeciwzapalnie i ściągająco.
  • Witaminy A i C.
  • Minerały: magnez, wapń, żelazo, cynk, potas, miedź, mangan.
  • Karoten – wspomaga funkcjonowanie układu odpornościowego, działa antyoksydacyjnie.

Estragon – zastosowanie

Bylica estragon może być stosowana w następujących dolegliwościach:

  • Problemy trawienne – ziele przyspiesza trawienie, stymuluje produkcję soków żołądkowych, eliminuje wzdęcia, przynosi ulgę w stanach przejedzenia i pełności. Estragon można stosować pomocniczo w refluksie przełykowo-żołądkowym.
  • Lekkie i średnio nasilone bóle brzucha – estragon wykazuje działanie rozkurczowe na mięśnie gładkie układu pokarmowego.
  • Choroby układu żółciowego, na przykład: kamienie żółciowe, zastój żółci, zapalenie przewodów żółciowych i pęcherzyka żółciowego. Estragon stymuluje produkcję żółci i wspomaga pracę wątroby.
  • Brak łaknienia – ze względu na delikatne i bezpieczne działanie, estragon może służyć jako środek pobudzający apetyt, nawet u dzieci i osób starszych.
  • Przeziębienie – ziele estragonu działa wykrztuśnie, dzięki czemu wspomaga wydalanie wydzieliny z oskrzeli. Co więcej, działa przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie.
  • Infekcje grzybicze – estragon stosowany miejscowo lub doustnie, działa przeciwgrzybiczo i odkażająco. Można stosować go w kandydozie układu pokarmowego, grzybicy jamy ustnej lub jako środek profilaktyczny, stosowany na skórę.

Jak spożywać estragon?

Ziele estragonu można spożywać w postaci świeżej i suszonej – doskonale sprawdza się jako przyprawa do wielu potraw. W smaku jest bardzo intensywny i przypomina nieco anyż. Z tego względu należy używać go z umiarem, by nie zdominował smaku potraw. Estragon często stosowany jest jako zamiennik soli – ziele zawiera w sobie sód, a przy tym nie podnosi ciśnienia krwi. Jego stosowanie polecane jest wszystkim osobom, stosującym diety bezsolne.

Estragon dodaje się do:

  • ryb i owoców morza;
  • pieczonych, smażonych i grillowanych mięs;
  • duszonych warzyw;
  • sałatek zielonych i jarzynowych;
  • zup i kremów;
  • kiszonek: ogórków, kapusty, buraków;
  • sosów: tatarskiego, holenderskiego, Bearnaise.

Ocet, nalewka i napar – jak przygotować lecznicze produkty z estragonu

Oprócz przyprawiania potraw, estragon można wykorzystać również jako podstawę do przyrządzenia naturalnych leczniczych substancji.

Ocet estragonowy – do dużego słoja wlej 1 litr octu winnego lub jabłkowego i włóż kilka gałązek świeżego estragonu. Słój szczelnie zakręć i odstaw w suche i zacienione miejsce na dwa tygodnie. Po tym czasie odcedź ocet i przelej do czystych butelek.

Przykłady zastosowania octu estragonowego:

  • Płyn do płukania jamy ustnej i gardła – otrzymywany z rozcieńczenia 1 łyżki octu w 1 szklance ciepłej wody. Stosuje się go w stanach zapalnych gardła, grzybicy jamy ustnej, aftach.
  • Środek na pobudzenie trawienia i eliminację zaparć – 1 łyżeczkę octu należy codziennie spożywać na czczo.
  • Tonik do przemywania skóry – przygotowuje się go z 1 łyżki octu i 1 szklanki wody. Sprawdza się jak środek do przemywania skóry trądzikowej, łojotokowej, podatnej na zakażenia grzybicze.

Nalewka z estragonu – aby ją przygotować, połącz świeże gałązki estragonu z wódką w stosunku 1:5. Odstaw w suche i zacienione miejsce na 7 dni, po tym czasie przefiltruj.

Nalewkę stosuje się w chorobach górnych dróg oddechowych – działa wykrztuśnie i przeciwzapalnie. Dawkowanie: 3-4 razy dziennie po 1 łyżeczce nalewki.

Zobacz także: Tymianek – zastosowanie i właściwości lecznicze. Kto powinien pić napar z tymianku?

Nalewkę z estragonu można wykorzystać również do sporządzenia domowego balsamu przeciwgrzybiczego. W tym celu należy wymieszać 1 łyżkę nalewki z 100 ml balsamu do ciała.

Napar z estragonu – 1 łyżkę suszonego lub świeżego ziela zalej szklanką wrzącej wody. Przykryj i odstaw na 20 minut, a następnie przecedź. W dolegliwościach trawiennych i chorobach układu żółciowego zaleca się spożywanie ½ szklanki naparu po posiłku.

Estragon to roślina o wielu właściwościach leczniczych. Dzięki delikatnemu działaniu mogą korzystać z niej nawet osoby starsze i dzieci (z wyłączeniem nalewki estragonowej). Kobiety w ciąży nie powinny spożywać dziennie większej ilości estragonu niż ta stosowana do przyprawiania potraw.

Zobacz film: Zdrowe nawyki żywieniowe. Źródło: Dzień Dobry TVN

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
67
1
Polecamy
Ogórecznik lekarski – nasiona, ziele, olej.
Jak stosować?
Ogórecznik lekarski – nasiona, ziele, olej. Jak stosować? Dzień Dobry TVN
Piołun – właściwości, dawkowanie i przeciwwskazania.
Zastosowanie w leczeniu
Piołun – właściwości, dawkowanie i przeciwwskazania. Zastosowanie w leczeniu Dzień Dobry TVN
Cząber – co to jest, jakie ma właściwości lecznicze i gdzie znajduje zastosowanie
Cząber – co to jest, jakie ma właściwości lecznicze i gdzie znajduje zastosowanie TVN zdrowie
Tymianek – zastosowanie i właściwości lecznicze.
Kto powinien pić napar z tymianku?
Tymianek – zastosowanie i właściwości lecznicze. Kto powinien pić napar z tymianku? TVN zdrowie
Komentarze (0)
Nie przegap
Poziome ustawienie kości krzyżowej, co to jest?
Poziome ustawienie kości krzyżowej, co to jest?
Co oznacza i do czego prowadzi zanik kory mózgowej? Przyczyny i objawy schorzenia
Co oznacza i do czego prowadzi zanik kory mózgowej? Przyczyny i objawy schorzenia
Czym może być guzek w pachwinie udowej? Jakie objawy mogą towarzyszyć jego obecności i na jaką chorobę mogą wskazywać?
Czym może być guzek w pachwinie udowej? Jakie objawy mogą towarzyszyć jego obecności i na jaką chorobę mogą wskazywać?
Kiedy i co można jeść po gastroskopii? Zalecenia po badaniu
Kiedy i co można jeść po gastroskopii? Zalecenia po badaniu
"Najczęstszym błędem jest podnoszenie nóżek do góry". Ekspert radzi, jak przewijać dziecko
"Najczęstszym błędem jest podnoszenie nóżek do góry". Ekspert radzi, jak przewijać dziecko
Alzheimer w młodym wieku - przyczyny, pierwsze objawy i kolejne etapy choroby
Alzheimer w młodym wieku - przyczyny, pierwsze objawy i kolejne etapy choroby