Polub nas na Facebooku
Czytasz: Eksperyment: olej rzepakowy vs olej palmowy – który z nich jest zdrowszy?
menu
Polub nas na Facebooku

Eksperyment: olej rzepakowy vs olej palmowy – który z nich jest zdrowszy?

Olej roślinny

Fot: e-anjei / gettyimages.com

Mimo że tłuszcze nie uchodzą za najzdrowszy składnik naszej codziennej diety, to są nam bardzo potrzebne. Jednak aby organizm działał jak trzeba należy wybierać zdrowe tłuszcze, a unikać tych mocno przetworzonych, które mogą doprowadzić do rozwoju otyłości czy problemów z układem krążenia.

Tłuszcze, który dostarczamy sobie wraz z dietą pomagają utrzymać prawidłową temperaturę ciała oraz biorą udział w syntezie niektórych hormonów. Dodatkowo to właśnie w nich rozpuszczają się witaminy A, D, E oraz K.  Ale tłuszcz tłuszczowi nierówny i nadmiar tych złych może obrócić się przeciwko nam.

Rzepakowy czy palmowy? Który z nich jest bezpieczniejszy dla naszego zdrowia. Odpowiedź znajdziesz w naszym filmie

Zobacz film: Olej rzepakowy vs. olej palmowy- który z nich jest zdrowszy? Źródło: Co nas truje?

Rzepakowy, a może palmowy?

Najbardziej wartościowy tłuszcz to taki, który zawiera jak najwięcej nienasyconych kwasów tłuszczowych. To właśnie do tej grupy należą m.in. kwasy omega 3 oraz 6, które poprawiają pracę układu krążenia oraz usprawniają naszą pamięć. Najlepszym ich źródłem jest olej rzepakowy. Dodatkowo zawiera on witaminę A, która poprawia wygląd skóry oraz dba o nasze oczy. Znajdziemy w nim także witaminę E, która nazywana jest witaminą młodości.

Czy wiesz, jak zdrowo się odżywiać? Sprawdź swoją wiedzę!

Odpowiedz na 7 pytań
Rozpocznij quiz

Mimo że olej rzepakowy jest łatwo dostępny, to większość z nas korzysta z tłuszczów utwardzonych, które bardzo często powstają z oleju palmowego i zawierają w sobie tłuszcze trans. 

Tłuszcze trans dzieli się na naturalnie występujące w przyrodzie i sztucznie wytworzone przez człowieka. Te pierwsze znajdują się w artykułach pochodzenia zwierzęcego, takich jak mleko i jego pochodne (masło) czy mięso (wołowina, baranina) i nie są same w sobie uznawane za szkodliwe dla zdrowia. Drugi rodzaj tłuszczów trans to najbardziej szkodliwa forma kwasów tłuszczowych powstałych w wyniku procesu utwardzania (uwodornienia) olejów roślinnych. Oleje roślinne w pierwotnej formie nie są niezdrowe – stają się takie dopiero w wyniku obróbki przemysłowej, która polega na poddawaniu ich działaniu bardzo wysokiej temperatury. Dodane w takiej postaci do żywności sprawiają, że ta na dłużej zachowuje świeżość i trwałość. Tym samym utwardzone oleje roślinne są wykorzystywane w przemyśle spożywczym, najwięcej znajdziemy ich w chipsach, herbatnikach, czy gotowych daniach.

Czym są tłuszcze trans? Dowiesz się tego z naszego filmu

Zobacz film: Tłuszcze trans, czyli co? Źródło: Co nas truje?

Tłuszcze trans - dlaczego są tak niebezpieczne?

Nadmiar tłuszczów trans czy oleju palmowego w codziennej diecie, niestety nie pozostaje obojętny dla naszego zdrowia. Osoby, które często sięgają po wysoko przetworzoną żywność (tj. mrożone jedzenie czy żywność typu instant), słone przekąski czy słodycze znacznie częściej są nie tylko otyłe, ale mają problemy z układem krążenia.

Badania jednoznacznie pokazują, że tłuszcze trans podnoszą poziom złego cholesterolu, który może zacząć odkładać w tętnicach. Nieprawidłowy przepływ krwi sprzyja rozwojowi miażdżycy, a konsekwencji prowadzi do zwału serca. O rezygnacji z jedzenia produktów bogatych w tłuszcze trans powinny pomyśleć także te osoby, które myślą o założeniu rodziny. W przypadku kobiet taka dieta to prosta droga do problemów hormonalnych, a także zaburzenia cyklu miesiączkowego. U mężczyzn bardzo często wywołuje kłopoty z erekcją.

Często sięgasz po wysoko przetworzone jedzenie? Zobacz nasz film i dowiedź się do czego może doprowadzić taka dieta  

Zobacz film: Czym się kończy nadmiar tłuszczów trans w diecie? Źródło: Co nas truje?

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
4
0
Polecamy
Tłuszcz wcale nie jest taki zły?
Dlaczego tłuszcze są nam potrzebne i które wybierać?
Tłuszcz wcale nie jest taki zły? Dlaczego tłuszcze są nam potrzebne i które wybierać? TVN zdrowie
Smalec nie jest taki zły?
Poznaj całą prawdę o smalcu
Smalec nie jest taki zły? Poznaj całą prawdę o smalcu TVN zdrowie
Tłuszcz - podział na frakcje, źródła.
Czy tłuszcze nasycone szkodzą?
Tłuszcz - podział na frakcje, źródła. Czy tłuszcze nasycone szkodzą? Dzień Dobry TVN
Olej kokosowy nierafinowany - czy jest zdrowy?
Zastosowanie tłuszczu kokosowego
Olej kokosowy nierafinowany - czy jest zdrowy? Zastosowanie tłuszczu kokosowego Dzień Dobry TVN
Komentarze (0)
Nie przegap
Dietetyczka radzi: Dieta ketogeniczna - plan, efekty, przepisy i skutki uboczne
Dietetyczka radzi: Dieta ketogeniczna - plan, efekty, przepisy i skutki uboczne
Dieta niskowęglowodanowa, czyli skuteczna redukcja tkanki tłuszczowej. Na czym polega dieta niskowęglowodanowa – zasady i efekty jej stosowania. Przykładowy dzienny jadłospis
Dieta niskowęglowodanowa, czyli skuteczna redukcja tkanki tłuszczowej. Na czym polega dieta niskowęglowodanowa – zasady i efekty jej stosowania. Przykładowy dzienny jadłospis
Co oznacza i do czego prowadzi zanik kory mózgowej? Przyczyny i objawy schorzenia
Co oznacza i do czego prowadzi zanik kory mózgowej? Przyczyny i objawy schorzenia
Kiedy i co można jeść po gastroskopii? Zalecenia po badaniu
Kiedy i co można jeść po gastroskopii? Zalecenia po badaniu
Strofantyna – gdzie kupić zapomniany lek nasercowy?
Strofantyna – gdzie kupić zapomniany lek nasercowy?
Dieta paleo - przykładowy jadłospis, przepisy, zasady i efekty
Dieta paleo - przykładowy jadłospis, przepisy, zasady i efekty