Polub nas na Facebooku
Czytasz: Eksperyment: Jaki sposób kichania jest najbezpieczniejszy?
menu
Polub nas na Facebooku

Eksperyment: Jaki sposób kichania jest najbezpieczniejszy?

Prof. Krzysztof Łabuzek i Ewa Drzyzga

Fot: kadr z programu 36,6

Kichanie to zupełnie naturalny proces. Czasem kichamy bez powodu, a czasem jest to pierwszy objaw rozwijającej się w organizmie infekcji. Jeśli jesteśmy chorzy w ten sposób rozprzestrzeniamy zarazki. Czy sposób, w jaki kichamy może zmniejszyć ilość chorobotwórczych patogenów, które rozprzestrzeniamy w czasie kichania?

Kichanie to naturalny odruch, który polega na gwałtownym wypuszczeniu powietrza. Dochodzi do niego w wyniku podrażnienia śluzówki nosa. Kiedy mózg dostanie taką informację następuje zaciśnięcie mięśni klatki piersiowej. Bierzemy wtedy głęboki wdech, a to powoduje wzrost ciśnienia i napieranie mięśni klatki piersiowej na struny głosowe. Język przyciskany jest wtedy do podniebienia, a powietrze tłoczone z płuc wydobywa się przez nos.

Dlaczego kichamy?

Przyczyn kichania może być bardzo dużo. W ogromnej większości przypadków spowodowane jest podrażnieniem błon śluzowych nosa. To z kolei może być wywołane alergią lub rozwijającym się przeziębieniem. Czasem zdarza się, że jest wynikiem nadmiernego przesuszenia nosa i gardła. U niektórych osób jest także reakcją na duże zmęczenie, pobudzenie. Niektóre osoby kichają podczas seksu lub ataku śmiechu.

Jak kichać bezpiecznie?

Powietrze, które wydobywa się nosem, ma prędkość około 160-170 kilometrów na godzinę, a wydostające się wraz z wydzieliną drobnoustroje (jeżeli kichająca osoba jest chora) są w stanie zarazić około 150 osób w ciągu zaledwie 5 minut!

Niestety to tylko liczby i trudno sobie to wyobrazić. Aby pokazać z jaką siłą kichamy i jak bardzo rozprzestrzeniamy zarazki prof. Krzysztof Łabuzek zdecydował się przeprowadzić eksperyment. Do udziału w nim zaprosił Ewę Drzyzgę. Profesor przygotował dla dziennikarki różnokolorowe preparaty i specjalny patyczek, miało to nie tylko sprowokować kichnięcie, ale także pokazać, jak daleko mogą rozprzestrzenić się groźne patogeny w zależności od tego, jak kichamy.

Zobacz także: Jak kichać aby nie zarażać? Najlepsze sposoby kichania. Mechanizm i przyczyny kichania

W czasie pierwszego testu Ewa nie zasłoniła ust. Przy takim kichaniu wydzielina z nosa, a tym samym zarazki były praktycznie wszędzie. W drugim wariancie dziennikarka została poproszona o zasłonięcie nosa i ust. Gdzie znalazła się wydzielina z nosa? Przede wszystkim na ubraniu Ewy. Trzeci i ostatni test zakładał kichanie w chusteczkę. Jakie były tego efekty? Dowiecie się tego z filmu:

Zobacz film: Jak bezpiecznie kichać? Profesor Łabuzek przeprowadza eksperyment na Ewie. Źródło: 36,6

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
94
6
Polecamy
Prawidłowe oddychanie – od czego zacząć?
Prawidłowe oddychanie – od czego zacząć? Dzień Dobry TVN
Jak poradzić sobie z chrapaniem?
Najlepsze domowe sposoby
Jak poradzić sobie z chrapaniem? Najlepsze domowe sposoby Dzień Dobry TVN
Jak kichać aby nie zarażać?
Najlepsze sposoby kichania.
Mechanizm i przyczyny kichania
Jak kichać aby nie zarażać? Najlepsze sposoby kichania. Mechanizm i przyczyny kichania TVN zdrowie
Sapka u noworodków i niemowląt – jakie są najczęstsze przyczyny?
Sapka u noworodków i niemowląt – jakie są najczęstsze przyczyny? TVN zdrowie
Komentarze (0)
Nie przegap
Sok z kiszonego buraka - właściwości stosowanie przepis
Sok z kiszonego buraka - właściwości stosowanie przepis
Czym jest tabaka? Jakie jest działanie tabaki na organizm?
Czym jest tabaka? Jakie jest działanie tabaki na organizm?
Krostki na penisie – skąd biorą się czerwone lub białe krostki na penisie?
Krostki na penisie – skąd biorą się czerwone lub białe krostki na penisie?
Tabletki przeciwbólowe po alkoholu – paracetamol czy ibuprofen?
Tabletki przeciwbólowe po alkoholu – paracetamol czy ibuprofen?
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni