Polub nas na Facebooku
Czytasz: Eksperci ostrzegają, że COVID-19 może powodować groźną chorobę
menu
Polub nas na Facebooku

Eksperci ostrzegają, że COVID-19 może powodować groźną chorobę

Getty Images

Problemy z sercem, płucami czy mózgiem - o powikłaniach COVID-19 mówi się wiele. Niedawno do listy konsekwencji przebycia infekcji SARS-CoV-2 międzynarodowy zespół naukowców wpisał także rozwój cukrzycy typu 2 oraz pojawienie się tej choroby u osób zdrowych.

Koronawirus to groźny przeciwnik i co do tego nikt już prawdopodobnie nie ma żadnych wątpliwości. I choć pacjentom coraz częściej udaje się pokonać SARS-CoV-2, okazuje się, że groźny patogen może przysporzyć ludziom wiele zdrowotnych problemów. Do tej pory jako najczęściej występujące konsekwencje przebycia COVID-19 wymieniało się schorzenia płuc czy serca. Dziś jednak czołowi eksperci z dziedziny diabetologii ostrzegają, że koronawirus może również pogłębić cukrzyce lub wywołać ją u osób zdrowych.

Przeczytaj też: Raport specjalny o koronawirusie

Koronawirus może wywołać rozwój cukrzycy

Grupa 17-stu badaczy z zakresu diabetologii, biorąca udział w projekcie CoviDIAB, stworzyła ogólnoświatowy rejestr pacjentów, u których zdiagnozowano cukrzycę wraz z infekcją SARS-CoV-2. Projekt ten ma na celu lepsze zobrazowanie sytuacji, opracowanie skutecznych metod leczenia, a także monitorowanie stanu chorych. Chodzi także o sprawdzenie czy cukrzyca lub jej pogłębienie mijają wraz z infekcją czy utrzymują się już na stałe.

Dotychczasowe obserwacje pokazują, że u pacjentów z COVID-19 nastąpił rozwój cukrzycy, mimo że wcześniej dane osoby były zdrowe pod tym kątem. Poza tym chorzy, którzy jeszcze przed pandemia cierpieli na cukrzycę, znacznie gorzej przechodzili infekcję koronawirusem. Co więcej, u tych ludzi zaobserwowano także nietypowe powikłania cukrzycowe, czyli kwasicę ketonową oraz hiperosmolarność osocza.

Przeczytaj też: Czy bezobjawowi nosiciele koronawirusa zarażają? WHO zajęła stanowisko w tym temacie

Dlaczego tak się dzieje? Naukowcy nie dają jednoznacznych odpowiedzi. W tej chwili wiadomo, że białko ACE2, za pomocą którego koronawirus przenika do organizmu, jest widoczne na różnych narządach – nie tylko na płucach. Podejrzewa się więc, że kpatogen atakując poszczególne narządy zaburza metabolizm glukozy.

Zobacz też film: Cukrzyca typu I i II - na czym polega i jakie są jej objawy?

Źródło: 36,6

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
57
5
Polecamy
Mózg po COVID-19.
Naukowcy:
Zobaczyliśmy ogromne obszary uszkodzeń
Mózg po COVID-19. Naukowcy: Zobaczyliśmy ogromne obszary uszkodzeń Dzień Dobry TVN
Czy skutki zdrowotne COVID-19 mogą trwać latami?
Czy skutki zdrowotne COVID-19 mogą trwać latami? TVN zdrowie
COVID-19 może powodować otępienie podobne do choroby Alzheimera.
Jak choroba wpływa na mózg?
COVID-19 może powodować otępienie podobne do choroby Alzheimera. Jak choroba wpływa na mózg? Dzień Dobry TVN
Czy koronawirus jest groźniejszy dla cukrzyków?
Polskie Towarzystwo Diabetologiczne wydało specjalny komunikat
Czy koronawirus jest groźniejszy dla cukrzyków? Polskie Towarzystwo Diabetologiczne wydało specjalny komunikat TVN zdrowie
Komentarze (0)
Nie przegap
Strofantyna – gdzie kupić zapomniany lek nasercowy?
Strofantyna – gdzie kupić zapomniany lek nasercowy?
Jak wygląda zabieg usuwania haluksów?
Jak wygląda zabieg usuwania haluksów?
Kawa z kardamonem ‒ właściwości i najlepsze przepisy 
Kawa z kardamonem ‒ właściwości i najlepsze przepisy 
Czerwone lub białe krosty w gardle. Jakie mogą być ich przyczyny?
Czerwone lub białe krosty w gardle. Jakie mogą być ich przyczyny?
Mrowienie głowy - jakie mogą być przyczyny?
Mrowienie głowy - jakie mogą być przyczyny?
Jasny stolec u dziecka i dorosłego – czy jest powodem do obaw? Co oznacza?
Jasny stolec u dziecka i dorosłego – czy jest powodem do obaw? Co oznacza?