Polub nas na Facebooku
Czytasz: Dynia piżmowa - właściwości i składniki odżywcze. Przepisy na potrawy z dyni piżmowej
menu
Polub nas na Facebooku

Dynia piżmowa - właściwości i składniki odżywcze. Przepisy na potrawy z dyni piżmowej

Dynia piżmowa w koszu.

Fot. Diana Miller / Getty Images

Dynia piżmowa jest warzywem o wielu właściwościach. Zbiera się ją jesienią, a dzięki grubej skórce może leżeć nawet całą zimę. W tym okresie jest świetnym źródłem cennych witamin i składników odżywczych. Co zawiera w sobie dynia piżmowa? Jak ją przyrządzić? Zobaczcie przepisy na potrawy z dyni piżmowej.

Dynia piżmowa - właściwości zdrowotne

Dynię piżmową charakteryzuje gruszkowaty kształt i dość gruba skórka. To dzięki niej może leżeć w ciemnych i suchym pomieszczeniu bardzo długo - nawet całą zimę. A zima, jak wiadomo, jest okresem, kiedy nie mamy dostępu do zbyt wielu warzyw i owoców, zatem możemy odczuwać braki minerałów w diecie. Regularne spożywanie dyni piżmowej pozwoli temu zapobiec - warzywo jest bogate w witaminy A i E, witaminę C, potas, beta-karoten, tiaminę (witaminę B1), niacynę (witaminę B3), witaminy B5 i B6, kwas foliowy i magnez.

Dzięki zawartości potasu dynia piżmowa może pomóc osobom z niedoborami tego pierwiastka. Potas odpowiada w naszym organizmie za regulowanie ciśnienia tętniczego krwi oraz gospodarki wodnej. Kontroluje także pracę nerek oraz wpływa na przewodzenie impulsów nerwowych, a tym samym na funkcjonowanie układu nerwowego i pracę mięśni. Prawidłowa wartość tego pierwiastka w organizmie sprawi, że nie tylko nie będziemy mieć problemów z ciśnieniem, lecz także będziemy bardziej skupieni i skoncentrowani. Jednak uwaga - z potasem nie powinny przesadzać osoby z niewydolnością serca i arytmią, które leczą się beta-blokerami.

W dyni piżmowej, podobnie jak we wszystkich warzywach o pomarańczowym kolorze, znajdziemy także beta-karoten, który należy do przeciwutleniaczy odpowiadających m.in. za opóźnianie procesów starzenia się skóry. Beta-karoten pomaga także uregulować poziom złego cholesterolu (obniża go), ma korzystny wpływ na funkcjonowanie narządu wzroku i usprawnia pracę układu odpornościowego.

W dyni piżmowej znajdziemy także duże ilości witaminy A (odpowiedzialnej za zdrowy wygląd włosów i paznokci) oraz witaminy C (w 200 g dyni znajduje się 50 proc. dziennego zapotrzebowania na tę witaminę). 

Zobaczcie na filmie, jak dynia może pomóc osobom, które mają problemy z cerą:

Zobacz film: Dynia na problemy z cerą. Źródło: Dzień Dobry TVN

Dynia piżmowa - kalorie

44 kcal 100 g
Tłuszcz 0,1 g
Węglowodany  12 g
Błonnik  2 g
Potas 352 mg
Sód  4 mg
Magnez  34 mg
Witamina A 10 630 IU 
Kwas askorbinowy 21 mg

Dynia piżmowa ma tylko 44 kalorie w 100 gramach, jednak indeks glikemiczny wynosi 75.

Dynia piżmowa - przygotowanie, jak obrać

Dyni piżmowej nie je się ze skórką. Należy ją obrać - najłatwiej zrobić to nożem po uprzednim upieczeniu dyni, wtedy skórka będzie schodzić łatwiej. Dynie piżmowe są stosunkowo niewielkie, ważą od 1 do 3 kilogramów. Najlepiej przekroić dynię na pół, następnie oczyścić jej środek z pestek i pokroić ją na mniejsze plastry. Dzięki temu szybciej się upiecze, a proces obierania będzie łatwiejszy.

Dynia piżmowa - smak i odmiany

Dynia piżmowa ma trzy odmiany: 

  • Muscat i Nelson - charakteryzują się grubą skórą i ciemnopomarańczowym miąższem. Są średniosłodkie, ale bardzo aromatyczne. Miąższ tych dyń jest średniozwarty i średniowodnisty.
  • Butternut - ta dynia ma zdecydowanie cieńszą skórkę, a kolor miąższu jest jasnopomarańczowy. Charakteryzuje ją bardzo słodki miąższ, jednak mniej aromatyczny niż poprzednich odmian. Środek jest zwarty.

Smak odmian dyni piżmowej można przyrównać do melona. Muscat i Nelson mogą też kojarzyć się z cytrusami.

Dynia piżmowa - przepisy

Dynia piżmowa jest ceniona za swój delikatny, maślany smak, który najlepiej wydobywa z niej pieczenie.

Jak upiec dynię? Należy włożyć ją do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec, aż będzie miękka. Przed włożeniem należy posmarować jej skórkę oliwą lub olejem rzepakowym. Można także zrobić mieszankę ziołową do pieczenia - tj. zmieszać olej z ulubionymi przyprawami, np. czosnkiem, tymiankiem, oregano i cząbrem, dzięki czemu dynia będzie miała piękny aromat.

Dynię piżmową można po upieczeniu zblendować tworząc gładkie purée. Je z kolei można wykorzystać do przygotowania pasty kanapkowej, ciasta czy placuszków.

Sałatka z dyni piżmowej

  • sałata lub mix sałat,
  • upieczona dynia pokrojona w kostkę,
  • ser długodojrzewający,
  • orzechy włoskie,
  • oliwa z oliwek.

Wszystkie składniki wymieszaj razem. Ser pokrój w kostkę lub potnij na małe plasterki.

Zupa z dyni piżmowej

  • cebula,
  • kilogram dyni piżmowej,
  • ziele angielskie, liść laurowy, 
  • szczypta chili i cynamonu,
  • olej,
  • kilogram pomidorów,
  • 2 szklanki bulionu (przepis na wywar znajdziecie TUTAJ),
  • sól, pieprz, 2 łyżeczki soku z cytryny.

W pierwszej kolejności należy pokroić cebulę w plastry, a dynię obrać, oczyścić i pokroić w kostkę. W garnku rozgrzewamy olej, następnie wrzucamy razem cebulę i dynię oraz przyprawy. Smażymy przez około 8 minut, w tym czasie można przygotować pomidory, krojąc je na osiem kawałków.

Wyjmujemy liść laurowy i ziele angielskie, po czym dodajemy bulion, pomidory i gotujemy przez 30 minut. Zupę można zblendować. Najlepiej smakuje z dodatkiem kaszy jaglanej i kokosowego mleka.

Muffiny z dyni piżmowej

  • szklanka purée z pieczonej dyni 
  • 2 szklanki mąki pszennej razowej,
  • pół szklanki cukru,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • szczypta soli,
  • ulubione bakalie,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej,
  • 1 i 1/4 szklanki mleka sojowego,
  • 1 łyżka oleju roślinnego.

Wszystkie sypkie składniki wymieszaj bardzo dokładnie w dużej misce. Następnie zrób tak samo z mokrymi składnikami (purée, mleko). Dodaj mokre składniki do suchych i dokładnie wymieszaj. 

Ciasto powinno mieć gęstą konsystencję. Nakładaj je do foremek (wyjdzie ich około 10 z tej ilości składników) i piecz w piekarniku w temperaturze 180 stopni do momentu, aż będą wyrośnięte i suche w środku. Sprawdzisz to za pomocą patyczka. 

Polecamy: Wegańskie curry z dynią - przepis

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
19
0
Polecamy
#ObiadNaZdrowie:
Zupa krem z pieczonej papryki - przepis, składniki, kcal
#ObiadNaZdrowie: Zupa krem z pieczonej papryki - przepis, składniki, kcal TVN zdrowie
Dynia piżmowa – właściwości zdrowotne i uprawa.
Wybrane potrawy z dyni piżmowej
Dynia piżmowa – właściwości zdrowotne i uprawa. Wybrane potrawy z dyni piżmowej TVN zdrowie
Wartość odżywcza i właściwości fasoli mung.
Jak ją przygotować?
Wartość odżywcza i właściwości fasoli mung. Jak ją przygotować? Dzień Dobry TVN
Puree dyniowe, czyli jesień na talerzu
Puree dyniowe, czyli jesień na talerzu Dzień Dobry TVN
Komentarze (0)
Nie przegap
Poziome ustawienie kości krzyżowej, co to jest?
Poziome ustawienie kości krzyżowej, co to jest?
Co oznacza i do czego prowadzi zanik kory mózgowej? Przyczyny i objawy schorzenia
Co oznacza i do czego prowadzi zanik kory mózgowej? Przyczyny i objawy schorzenia
Czym może być guzek w pachwinie udowej? Jakie objawy mogą towarzyszyć jego obecności i na jaką chorobę mogą wskazywać?
Czym może być guzek w pachwinie udowej? Jakie objawy mogą towarzyszyć jego obecności i na jaką chorobę mogą wskazywać?
Kiedy i co można jeść po gastroskopii? Zalecenia po badaniu
Kiedy i co można jeść po gastroskopii? Zalecenia po badaniu
"Najczęstszym błędem jest podnoszenie nóżek do góry". Ekspert radzi, jak przewijać dziecko
"Najczęstszym błędem jest podnoszenie nóżek do góry". Ekspert radzi, jak przewijać dziecko
Alzheimer w młodym wieku - przyczyny, pierwsze objawy i kolejne etapy choroby
Alzheimer w młodym wieku - przyczyny, pierwsze objawy i kolejne etapy choroby