Polub nas na Facebooku
Czytasz: Dwutlenek tytanu – zastosowanie, właściwości, szkodliwość
menu
Polub nas na Facebooku

Dwutlenek tytanu – zastosowanie, właściwości, szkodliwość

Kosmetyki

Fot: ~UserGI15966731 / gettyimages.com

Dwutlenek tytanu to najtrwalszy i najpowszechniej wykorzystywany tlenek tytanu, który znalazł zastosowanie w przemyśle kosmetycznym, spożywczym i farmaceutycznym. Część badaczy sądzi, że może wpływać niekorzystnie na kondycję skóry i pracę jelita cienkiego.

Dwutlenek tytanu to nieorganiczny związek chemiczny o bardzo szerokim zastosowaniu. Znaleźć go można w składzie gum do żucia, ciastek, czekolady, cukierków czy past do zębów. Jednak najbardziej znany jest jako element preparatów przeciwsłonecznych. Zdania na temat szkodliwości dwutlenku tytanu są podzielone.

Dwutlenek tytanu – co to jest?

Dwutlenek tytanu (z łac. titanium dioxide), zwany też ditlenkiem tytanu, to nieorganiczny związek chemiczny będący tlenek tytanu na IV stopniu utlenienia, gdzie liczba utlenienia stanowi formalną wartość ładunku atomu w związku chemicznym. Jego wzór sumaryczny to TiO2. Według nomenklatury systematycznej Międzynarodowej Unii Chemii Czystej i Stosowanej (z ang. International Union of Pure and Applied Chemistry, IUPAC) nazywany bywa tlenkiem tytanu (IV).

Dwutlenek tytanu to barwnik dopuszczony do użycia w Unii Europejskiej. W wykazie chemicznych dodatków do żywności nadano mu numer E171. Z kolei jego nazwa techniczna to biel tytanowa. Używany w produkcji pigmentów nosi nazwę Pigment White 6 lub CI 77891. Związek odkryty został w 1791 roku w Kornwalii przez Williama Gregora, a jego produkcja komercyjna rozpoczęła się od 1916 roku.

Dwutlenek tytanu – właściwości

Dwutlenek tytanu występuje naturalnie w 3 odmianach polimorficznych, czyli formach krystalicznych. Może mieć postać minerału – posiadające tetragonalną strukturę rutyl i anataz oraz rombową strukturę brukit.

Oto wybrane właściwości dwutlenku tytanu:

  • nierozpuszczalny w wodzie,
  • temperatura wrzenia – 2500℃,
  • biały bezwonny proszek,
  • temperatura topnienia – 1830℃,
  • właściwości amfoteryczne,
  • wydalany z organizmu wraz z moczem.

Dwutlenek tytanu w kosmetyce

Dwutlenek tytanu w kosmetyce jest powszechnie wykorzystywany jako składnik preparatów przeciwsłonecznych. Obok tlenku cynku jest jednym z najpopularniejszych mineralnych filtrów promieniowania ultrafioletowego. Ze względu na dużą stabilność fizyczno-chemiczną utrzymuje się na skórze przez długi czas.

Wykazuje zdolność do zagęszczania emulsji i rozjaśniania kosmetyków kolorowych. Często dodawany jest do pudrów, rozświetlaczy, lakierów do paznokci, cieni do powiek, kremów przeciwstarzeniowych i nawilżających, antyperspirantów. Dwutlenek tytanu znajduje się również w tabletkach, piankach do golenia, szamponach, płynach do kąpieli, mydłach. Podkreśla się jego właściwości hydrofilowe. Trwają także badania nad zastosowaniem nanocząstek ditlenku tytanu w terapii atopowego zapalenia skóry i trądziku młodzieńczego.

Związek ten uznawany jest za bezpieczny i nieulegający bioakumulacji w organizmie. Jednakże osoby o wrażliwej skórze mogą wykazywać objawy uczulenia na dwutlenek tytanu zawarty w kosmetykach. Pojawić się może u nich zaczerwienienie, świąd, obrzęk czy pieczenie skóry. Wówczas należy zrezygnować ze stosowania kosmetyków, które w swoim składzie posiadają dwutlenek tytanu.

Inne zastosowanie dwutlenku tytanu

Dwutlenek tytanu ma wiele różnych zastosowań. Wykorzystywany jest w przemyśle spożywczym przy produkcji m.in. dżemów, galaretek, wyrobów cukierniczych, owoców kandyzowanych, słodyczy, gum do żucia, lukru, lodów, serków topionych. Dwutlenek tytanu w pastach do zębów także nie należy do rzadkości. Sprawia, że zęby nabierają bielszego koloru i usuwa przebarwienia. Dodatkowo, ze względu na właściwości bakteriobójcze, używa się go w wypełnieniach protetycznych i do sterylizacji narzędzi chirurgicznych

Z dwutlenku tytanu korzysta się w produkcji tkanin, tuszów i farb drukarskich, papieru, porcelany, emalii, okładzin ściennych, wykładzin podłogowych, przewodów i kabli. W nowoczesnych technologiach stosowany jest do wytwarzania m.in. tanich ogniw słonecznych, wnętrz światłowodów, kondensatorów, fotoanod do fotorozkładu wody, powłok szkieł samoczyszczących i zapobiegających parowaniu, warstw do filtrów optycznych i interferencyjnych, filtrów antybakteryjnych, sensorów wilgoci. Używa się go także w produkcji cygar, gdyż nadaje popiołowi białą barwę.

Jak bezpieczne wybierać kosmetyki? Dowiesz się tego z filmu:

Zobacz film: Jakie kosmetyki wybierać, aby poprawić wygląd skóry? Źródło: Stylowy Magazyn.

Czy dwutlenek tytanu jest szkodliwy?

Zdania na temat szkodliwości dwutlenku tytanu są podzielone. W opublikowanych na łamach czasopisma naukowego Scientific Reports badaniach poinformowano o możliwym działaniu rakotwórczym dwutlenku tytanu. Biel tytanowa okazała się szkodliwa dla poddanych eksperymentowi szczurów. Gryzoniom dodawano dwutlenek tytanu do wody pitnej. Po 100 dniach okazało się, że mają aż o 40% większe ryzyko wystąpienia rozrostów przedrakowych w obrębie układu pokarmowego. Badania te stały się podwaliną do analizowania możliwego szkodliwego wpływu ditlenku tytanu na organizm człowieka. Niemniej, eksperci z EFSA donoszą, że aktualnie dostępne dane toksykologiczne nie wskazują na negatywne skutki stosowania bieli tytanowej na ludzi.

Naukowcy z University of Texas w Austin zaobserwowali, że dwutlenek tytanu pochodzący z farmaceutyków, kosmetyków czy produktów spożywczych odkłada się w trzustkach, wywołując chroniczny stan zapalny tego narządu. Podkreślają, że może mieć to związek z rozwojem cukrzycy typu 2. Co gorsza, sądzą, że cieszący się dużą popularnością dwutlenek tytanu może stać się jednym z determinantów epidemii cukrzycy insulinoniezależnej. Wyniki tych badań opublikowano na łamach Chemical Research in Toxicology.

Bibliografia:

1. R. Hassa, J. Mrzigod, J. Nowakowski, Podręczny słownik chemiczny, Katowice 2004.

2. K. Kosmala, R. Szymańska, Nanocząstki tlenku TYTANU (IV). Otrzymywanie, właściwości i zastosowanie, „Kosmos. Problemy Nauk Biologicznych”, 2016, 65(2), s. 235–245.

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
345
27
Polecamy
Miód manuka – cenione antidotum na wiele dolegliwości
Miód manuka – cenione antidotum na wiele dolegliwości Dzień Dobry TVN
Węgiel – jego zastosowanie i właściwości
Węgiel – jego zastosowanie i właściwości Dzień Dobry TVN
 Co to jest mleczan sodu? Zastosowanie mleczanu sodu w przemyśle kosmetycznym i spożywczym
 Co to jest mleczan sodu? Zastosowanie mleczanu sodu w przemyśle kosmetycznym i spożywczym TVN zdrowie
Czym jest tartrazyna? Zastosowanie i wpływ na zdrowie barwnika E102
Czym jest tartrazyna? Zastosowanie i wpływ na zdrowie barwnika E102 TVN zdrowie
Komentarze (0)
Nie przegap
Pierwszy rok w przedszkolu? Zobacz, jak uchronić dziecko przed infekcjami
Pierwszy rok w przedszkolu? Zobacz, jak uchronić dziecko przed infekcjami Materiał sponsorowany
Seks oralny – czym jest stosunek oralny? Najlepsze pozycje w seksie oralnym
Seks oralny – czym jest stosunek oralny? Najlepsze pozycje w seksie oralnym
Krostki na penisie – skąd biorą się czerwone lub białe krostki na penisie?
Krostki na penisie – skąd biorą się czerwone lub białe krostki na penisie?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
Czy przed okresem można zajść w ciążę? Zapłodnienie przed miesiączką
Czy przed okresem można zajść w ciążę? Zapłodnienie przed miesiączką