Polub nas na Facebooku
Czytasz: Dwutlenek siarki w jedzeniu – kiedy się go stosuje i czy konserwant może być szkodliwy dla zdrowia?
menu
Polub nas na Facebooku

Dwutlenek siarki w jedzeniu – kiedy się go stosuje i czy konserwant może być szkodliwy dla zdrowia?

Mężczyzna czyta etykiety produktów w sklepie.

Fot. Noel Hendrickson / Getty Images

Dwutlenek siarki to związek chemiczny określony wzorem sumarycznym SO2. Co ciekawe, wykorzystywany bywa do konserwowania niektórych produktów spożywczych. Czym wyróżnia się dwutlenek siarki w jedzeniu i jak może oddziaływać na zdrowie?

Dwutlenek siarki w jedzeniu wykorzystywany jest na masową skalę od XVII wieku. Stanowi rodzaj substancji konserwującej, dzięki której artykuły żywnościowe się nie psują. Jego zastosowanie w przemyśle spożywczym budzi jednak wiele kontrowersji. Dwutlenek siarki znany jest bowiem jako związek chemiczny, który stanowi składnik smogu oraz tzw. kwaśnych deszczy i emitowany jest do środowiska w wyniku spalania paliw kopalnych. Dlaczego więc wykorzystuje się go do konserwowania żywności? Czy może być to niebezpieczne dla człowieka?

Polecamy: Bisfenol A – cichy szkodnik. Jak go unikać?

Dwutlenek siarki jako substancja konserwująca

Dwutlenek siarki w jedzeniu pełni funkcję konserwantu oraz przeciwutleniacza. Znajduje się na liście chemicznych dodatków do żywności, które zostały dopuszczone do użytku na terenie Unii Europejskiej i określone są numerem E.

Substancja konserwująca dwutlenek siarki oznaczana jest jako E220. Oprócz niej można spotkać inne związki siarki w pożywieniu, w tym siarczyn sodu (E221), wodorosiarczyn sodu (E222), pirosiarczyn sodu (E223), pirosiarczyn potasu (E224), siarczyn potasu (E225), siarczyn wapnia (E226), wodorosiarczyn wapnia (E227) i wodorosiarczyn potasu (E228). Wszystkie z nich mają taką samą funkcję oraz charakteryzują się podobnymi właściwościami po spożyciu.

Z filmu dowiecie się więcej o substancjach E w żywności:

Zobacz film: Chemia w żywności. Lista szkodliwych E. Źródło: Co nas truje?

Jak działa dwutlenek siarki w jedzeniu?

Powody stosowania dwutlenku siarki w pożywieniu są dość oczywiste. Substancja, podobnie jak pozostałe siarczyny, chroni artykuły spożywcze przed zepsuciem, ponieważ przeciwdziała namnażaniu się bakterii, grzybów i drożdży. Poza tym dwutlenek siarki hamuje działanie oksydazy polifenolowej, czyli enzymu odpowiadającego za brązowienie enzymatyczne, które wpływa niekorzystnie na jakość produktów. Dzięki temu jedzenie zachowuje ładny kolor i zapach.

Potencjalna szkodliwość dwutlenku siarki

Wykorzystywanie dwutlenku siarki jako konserwantu bez wątpienia ma swoje zalety. Dzięki niemu produkty odznaczają się świeżością, a także przez dłuższy czas są przydatne do spożycia. Jaki jest jednak wpływ dwutlenku siarki na organizm?

Zależność między dwutlenkiem siarki a zdrowiem budzi pewne kontrowersje. Z jednej strony substancja została dopuszczona do użytku m.in. na terenie Unii Europejskiej. Uważa się bowiem, że niewielka zawartość dwutlenku siarki w żywności nie ma szkodliwego wpływu na zdrowie. Dopuszczalna dzienna dawka to jednak 0,7 mg na 1 kg masy ciała, a przekroczenie jej może wiązać się ze skutkami ubocznymi.

Zbyt duża zawartość dwutlenku siarki w jedzeniu powoduje obniżenie wchłaniania się witaminy A i B1. Ponadto u osób z astmą mogą pojawić się problemy z oddychaniem, dlatego też produkty zawierające konserwant nie są polecane w przypadku osób ze zdiagnozowaną chorobą. W skrajnych przypadkach nadmiar dwutlenku siarki w organizmie może doprowadzić nawet do wstrząsu anafilaktycznego, który stanowi zagrożenie życia. Pozostałe skutki uboczne przedawkowania konserwantu to m.in.: bóle i zawroty głowy, nudności, wymioty, biegunka, reakcje skórne (zaczerwienienie, świąd) czy obniżenie ciśnienia tętniczego krwi.

Ze względu na potencjalną szkodliwość dwutlenku siarki w żywności trwają badania nad nowymi technikami konserwowania żywności, które wyeliminują konieczność stosowania substancji w produktach spożywczych.

Dwutlenek siarki w żywności – w jakich produktach można go znaleźć?

Zarówno dwutlenek siarki, jak i siarczyny stosowane są jedynie jako konserwanty żywności i napojów przetworzonych, w związku z czym nie wolno wykorzystywać ich w przypadku produktów świeżych. Najpopularniejszymi artykułami, które zawierają E220, są wina, również te wysokogatunkowe. Ponadto często spotykany jest dwutlenek siarki w rodzynkach i innych suszonych owocach. Wśród produktów, które mogą być poddawane działaniu SO2, znajdują się m.in.:

  • herbatniki,
  • suszone, mrożone lub konserwowane warzywa,
  • dżemy i marmolady,
  • suszone grzyby,
  • kandyzowane owoce,
  • żelatyna,
  • galaretki,
  • musztarda,
  • piwo,
  • cydr.

Ponadto czasami można znaleźć dwutlenek siarki w przyprawach, np. w sproszkowanym cynamonie, kardamonie czy imbirze.

Jak usunąć dwutlenek siarki z suszonych owoców?

Biorąc pod uwagę potencjalną szkodliwość SO2 w żywności, najlepiej wybierać artykuły, które nie zawierają konserwantu, np. owoce suszone bez siarki. W związku z tym należy czytać skład podany na etykiecie produktu i wystrzegać się oznaczenia E220. Warto przy tym wiedzieć, że suszone owoce niesiarkowane najłatwiej kupić w sklepach ekologicznych lub w internecie. Dostępne są m.in. morele suszone bez siarki, a także rodzynki czy daktyle.

Czy istnieje sposób na to, jak się pozbyć dwutlenku siarki z suszonych owoców? Według niektórych wystarczy zalać je wrzącą wodę i zostawić na 10–15 minut. Po tym czasie część dwutlenku siarki powinna zostać usunięta z bakalii.

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
35
1
Polecamy
Uwaga!
Dwutlenek siarki w rodzynkach sułtańskich.
Sanepid ostrzega, kto nie powinien ich jeść
Uwaga! Dwutlenek siarki w rodzynkach sułtańskich. Sanepid ostrzega, kto nie powinien ich jeść TVN zdrowie
Azorubina (E122) – czym wyróżnia się tzw. czerwony barwnik?
Czy jego stosowanie jest bezpieczne?
Azorubina (E122) – czym wyróżnia się tzw. czerwony barwnik? Czy jego stosowanie jest bezpieczne? TVN zdrowie
Żurawina – zdrowie zaklęte w owocu.
Jakie właściwości ma ta roślina i przez kogo powinna być stosowana
Żurawina – zdrowie zaklęte w owocu. Jakie właściwości ma ta roślina i przez kogo powinna być stosowana Dzień Dobry TVN
Czy acesulfam K jest szkodliwy?
Czym jest ta substancja?
Czy acesulfam K jest szkodliwy? Czym jest ta substancja? Dzień Dobry TVN
Komentarze (0)
Nie przegap
Dietetyczka radzi: Dieta ketogeniczna - plan, efekty, przepisy i skutki uboczne
Dietetyczka radzi: Dieta ketogeniczna - plan, efekty, przepisy i skutki uboczne
Dieta niskowęglowodanowa, czyli skuteczna redukcja tkanki tłuszczowej. Na czym polega dieta niskowęglowodanowa – zasady i efekty jej stosowania. Przykładowy dzienny jadłospis
Dieta niskowęglowodanowa, czyli skuteczna redukcja tkanki tłuszczowej. Na czym polega dieta niskowęglowodanowa – zasady i efekty jej stosowania. Przykładowy dzienny jadłospis
Co oznacza i do czego prowadzi zanik kory mózgowej? Przyczyny i objawy schorzenia
Co oznacza i do czego prowadzi zanik kory mózgowej? Przyczyny i objawy schorzenia
Kiedy i co można jeść po gastroskopii? Zalecenia po badaniu
Kiedy i co można jeść po gastroskopii? Zalecenia po badaniu
Strofantyna – gdzie kupić zapomniany lek nasercowy?
Strofantyna – gdzie kupić zapomniany lek nasercowy?
Dieta paleo - przykładowy jadłospis, przepisy, zasady i efekty
Dieta paleo - przykładowy jadłospis, przepisy, zasady i efekty