Polub nas na Facebooku
Czytasz: Dwutlenek siarki w jedzeniu – kiedy się go stosuje i czy konserwant może być szkodliwy dla zdrowia?
menu
Polub nas na Facebooku

Dwutlenek siarki w jedzeniu – kiedy się go stosuje i czy konserwant może być szkodliwy dla zdrowia?

Mężczyzna czyta etykiety produktów w sklepie.

Fot. Noel Hendrickson / Getty Images

Dwutlenek siarki to związek chemiczny określony wzorem sumarycznym SO2. Co ciekawe, wykorzystywany bywa do konserwowania niektórych produktów spożywczych. Czym wyróżnia się dwutlenek siarki w jedzeniu i jak może oddziaływać na zdrowie?

Dwutlenek siarki w jedzeniu wykorzystywany jest na masową skalę od XVII wieku. Stanowi rodzaj substancji konserwującej, dzięki której artykuły żywnościowe się nie psują. Jego zastosowanie w przemyśle spożywczym budzi jednak wiele kontrowersji. Dwutlenek siarki znany jest bowiem jako związek chemiczny, który stanowi składnik smogu oraz tzw. kwaśnych deszczy i emitowany jest do środowiska w wyniku spalania paliw kopalnych. Dlaczego więc wykorzystuje się go do konserwowania żywności? Czy może być to niebezpieczne dla człowieka?

Polecamy: Bisfenol A – cichy szkodnik. Jak go unikać?

Dwutlenek siarki jako substancja konserwująca

Dwutlenek siarki w jedzeniu pełni funkcję konserwantu oraz przeciwutleniacza. Znajduje się na liście chemicznych dodatków do żywności, które zostały dopuszczone do użytku na terenie Unii Europejskiej i określone są numerem E.

Substancja konserwująca dwutlenek siarki oznaczana jest jako E220. Oprócz niej można spotkać inne związki siarki w pożywieniu, w tym siarczyn sodu (E221), wodorosiarczyn sodu (E222), pirosiarczyn sodu (E223), pirosiarczyn potasu (E224), siarczyn potasu (E225), siarczyn wapnia (E226), wodorosiarczyn wapnia (E227) i wodorosiarczyn potasu (E228). Wszystkie z nich mają taką samą funkcję oraz charakteryzują się podobnymi właściwościami po spożyciu.

Z filmu dowiecie się więcej o substancjach E w żywności:

Zobacz film: Chemia w żywności. Lista szkodliwych E. Źródło: Co nas truje?

Jak działa dwutlenek siarki w jedzeniu?

Powody stosowania dwutlenku siarki w pożywieniu są dość oczywiste. Substancja, podobnie jak pozostałe siarczyny, chroni artykuły spożywcze przed zepsuciem, ponieważ przeciwdziała namnażaniu się bakterii, grzybów i drożdży. Poza tym dwutlenek siarki hamuje działanie oksydazy polifenolowej, czyli enzymu odpowiadającego za brązowienie enzymatyczne, które wpływa niekorzystnie na jakość produktów. Dzięki temu jedzenie zachowuje ładny kolor i zapach.

Potencjalna szkodliwość dwutlenku siarki

Wykorzystywanie dwutlenku siarki jako konserwantu bez wątpienia ma swoje zalety. Dzięki niemu produkty odznaczają się świeżością, a także przez dłuższy czas są przydatne do spożycia. Jaki jest jednak wpływ dwutlenku siarki na organizm?

Zależność między dwutlenkiem siarki a zdrowiem budzi pewne kontrowersje. Z jednej strony substancja została dopuszczona do użytku m.in. na terenie Unii Europejskiej. Uważa się bowiem, że niewielka zawartość dwutlenku siarki w żywności nie ma szkodliwego wpływu na zdrowie. Dopuszczalna dzienna dawka to jednak 0,7 mg na 1 kg masy ciała, a przekroczenie jej może wiązać się ze skutkami ubocznymi.

Zbyt duża zawartość dwutlenku siarki w jedzeniu powoduje obniżenie wchłaniania się witaminy A i B1. Ponadto u osób z astmą mogą pojawić się problemy z oddychaniem, dlatego też produkty zawierające konserwant nie są polecane w przypadku osób ze zdiagnozowaną chorobą. W skrajnych przypadkach nadmiar dwutlenku siarki w organizmie może doprowadzić nawet do wstrząsu anafilaktycznego, który stanowi zagrożenie życia. Pozostałe skutki uboczne przedawkowania konserwantu to m.in.: bóle i zawroty głowy, nudności, wymioty, biegunka, reakcje skórne (zaczerwienienie, świąd) czy obniżenie ciśnienia tętniczego krwi.

Ze względu na potencjalną szkodliwość dwutlenku siarki w żywności trwają badania nad nowymi technikami konserwowania żywności, które wyeliminują konieczność stosowania substancji w produktach spożywczych.

Dwutlenek siarki w żywności – w jakich produktach można go znaleźć?

Zarówno dwutlenek siarki, jak i siarczyny stosowane są jedynie jako konserwanty żywności i napojów przetworzonych, w związku z czym nie wolno wykorzystywać ich w przypadku produktów świeżych. Najpopularniejszymi artykułami, które zawierają E220, są wina, również te wysokogatunkowe. Ponadto często spotykany jest dwutlenek siarki w rodzynkach i innych suszonych owocach. Wśród produktów, które mogą być poddawane działaniu SO2, znajdują się m.in.:

  • herbatniki,
  • suszone, mrożone lub konserwowane warzywa,
  • dżemy i marmolady,
  • suszone grzyby,
  • kandyzowane owoce,
  • żelatyna,
  • galaretki,
  • musztarda,
  • piwo,
  • cydr.

Ponadto czasami można znaleźć dwutlenek siarki w przyprawach, np. w sproszkowanym cynamonie, kardamonie czy imbirze.

Jak usunąć dwutlenek siarki z suszonych owoców?

Biorąc pod uwagę potencjalną szkodliwość SO2 w żywności, najlepiej wybierać artykuły, które nie zawierają konserwantu, np. owoce suszone bez siarki. W związku z tym należy czytać skład podany na etykiecie produktu i wystrzegać się oznaczenia E220. Warto przy tym wiedzieć, że suszone owoce niesiarkowane najłatwiej kupić w sklepach ekologicznych lub w internecie. Dostępne są m.in. morele suszone bez siarki, a także rodzynki czy daktyle.

Czy istnieje sposób na to, jak się pozbyć dwutlenku siarki z suszonych owoców? Według niektórych wystarczy zalać je wrzącą wodę i zostawić na 10–15 minut. Po tym czasie część dwutlenku siarki powinna zostać usunięta z bakalii.

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
17
0
Polecamy
Liofilizacja – co to jest i na czym polega?
Liofilizacja – co to jest i na czym polega? Dzień Dobry TVN
Żurawina – zdrowie zaklęte w owocu. Jakie właściwości ma ta roślina i przez kogo powinna być stosowana
Żurawina – zdrowie zaklęte w owocu. Jakie właściwości ma ta roślina i przez kogo powinna być stosowana Dzień Dobry TVN
Sorbinian potasu – czym jest i gdzie się znajduje? Czy konserwant E202 jest bezpieczny dla zdrowia?
Sorbinian potasu – czym jest i gdzie się znajduje? Czy konserwant E202 jest bezpieczny dla zdrowia? TVN zdrowie
Indygotyna, czyli barwnik E132. Czym charakteryzuje się ta niebieska substancja?
Indygotyna, czyli barwnik E132. Czym charakteryzuje się ta niebieska substancja? TVN zdrowie
Komentarze (0)
Nie przegap
Sok z kiszonego buraka - właściwości stosowanie przepis
Sok z kiszonego buraka - właściwości stosowanie przepis
Seks oralny – czym jest stosunek oralny? Najlepsze pozycje w seksie oralnym
Seks oralny – czym jest stosunek oralny? Najlepsze pozycje w seksie oralnym
Czym jest tabaka? Jakie jest działanie tabaki na organizm?
Czym jest tabaka? Jakie jest działanie tabaki na organizm?
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
Pierwsza pomoc przy problemach ze skórą. Jak dbać o skórę, która wymaga szczególnej pielęgnacji? 
Pierwsza pomoc przy problemach ze skórą. Jak dbać o skórę, która wymaga szczególnej pielęgnacji?  Materiał sponsorowany
Syrop imbirowy z dodatkiem miodu i cytryny – skuteczna walka z infekcjami. Zastosowanie, właściwości, dawkowanie. Przepis na przygotowanie domowego syropu
Syrop imbirowy z dodatkiem miodu i cytryny – skuteczna walka z infekcjami. Zastosowanie, właściwości, dawkowanie. Przepis na przygotowanie domowego syropu