Zacznijmy od tego, że przejedzenia należy się wystrzegać! Ciągłe podjadanie, przesadzanie z ilością spożywanych posiłków oraz ilością samego jedzenia prowadzi nie tylko do otyłości, ale także do problemów ze zdrowiem. Więcej na ten temat: Dlaczego powinniśmy unikać przejedzenia
Aby uniknąć przejedzenia należy jeść mniej, a częściej. Powinno się także zrezygnować z potraw smażonych, ciężkostrawnych na rzecz dań pieczonych, gotowanych. Kolejnym ważnym aspektem jest unikanie produktów, po których mamy wzdęcia (od mleka przez fasolę - czasem jest to indywidualna sprawa). Objawy niestrawności zaostrzają alkohole i napoje gazowane. Należy pić dużo wody, gorzkiej herbaty i unikać przyjmowania cukrów prostych. Rady oczywiste, ale co robić, jeśli jednorazowo przesadziliśmy z jedzeniem i odczuwamy przykre skutki?
Objawy przejedzenia
Najczęściej objawami przejedzenia są:
- skurcze jelit, ból brzucha
- "przelewanie się" treści pokarmowej
- zgaga
- wzdęcia
- odbijanie się
- nudności
- wstręt do jedzenia
Sposoby na przejedzenie
- czarna herbata - ciepła, czarna herbata stymuluje wydzielanie soków żołądkowych i pomaga trawić tłuszcze;
-
zielona herbata - likwiduje uczucie przepełnienia;
- czerwona herbata - wspomaga pracę wątroby;
- herbata z imbirem - zwiększa produkcję soków trawiennych i przyspiesza proces przemiany materii;
- napar z majeranku - likwiduje zgagę i wzdęcia;
- kminek - pobudza wydzielanie soków trawiennych, działa przeciwskurczowo i wiatropędnie;
- soda - pomaga na wzdęcia oraz neutralizuje kwasy żołądkowe;
- mięta - należy ją wypić zaraz po jedzeniu;
- anyż w formie naparu - łagodzi dolegliwości związane z kolkami, niestrawnością, wzdęciami i nudnościami;
- szałwia - sprawdzi się w walce z uczuciem przepełnienia;
- ocet jabłkowy - idealny na zaparcia. Rano na czczo należy wypić szklankę letniej wody (przegotowanej i ostudzonej) z dodatkiem octu jabłkowego i miodu.
Można także nabyć w aptece środki farmaceutyczne na wzdęcia, zaparcia, czy biegunkę lub zaparcia. W domowej apteczce dobrze mieć krople miętowe, które pomagają w trawieniu, zwłaszcza przy ciężkostrawnych potrawach.