Polub nas na Facebooku
Czytasz: Dlaczego we Włoszech tak dużo ludzi choruje na COVID-19?
menu
Polub nas na Facebooku

Dlaczego we Włoszech tak dużo ludzi choruje na COVID-19?

koronawirus Włochy

Fot: Peter Zelei Images / gettyimages.com

Włochy - obok Hiszpanii i Stanów Zjednoczonych - są państwem, w którym koronawirus zbiera największe żniwo. Badacze postanowili poszukać odpowiedzi na pytanie dlaczego tak wielu Włochów choruje na COVID-19.

Fakt, że we Włoszech ciągle przybywa osób zakażonych koronawirusem SARS-CoV-2 w dużej mierze wynika z tego, że Włosi nie przestrzegali wprowadzonych przez rząd zakazów. Zamiast zostać w domu woleli spotkać się w restauracji ze znajomymi czy gromadzić na placach. Teraz ponszą konsekwencje braku odpowiedzialności. Zdaniem badaczy za tak dużą liczbę zachorowań odpowiada jednak nie tylko styl życia Włochów. 

Zobacz także: Raport specjalny o koronawirusie

Winna jest genetyka?

W opinii prof. dr hab. n. med. Anny Latos-Bieleńskiej, specjalistki genetyki klinicznej oraz laboratoryjnej genetyki medycznej, kierującej Katedrą i Zakładem Genetyki Medycznej Uniwersytetu Medycznego w Poznaniu bardzo duża liczba zachorowań na COVID-19 we Włoszech (a także w Hiszpanii) może mieć związek z niedoborem jednego z enzymów - dehydrogenazy glukozo-6-fosforanowej. Jego podstawowym zadaniem jest regulowanie przemiany w czerwonych krwinkach.

U osób, które mają go za mało może dojść do rozwoju anemii hemolitycznej. Niektóre badania prowadzone nad koronawirusem SARS-CoV-2 sugerują, że niedoborów dehydrogenazy glukozo-6-fosforanowej zwiększa nie tylko podatność na zakażenie, ale sprawia, że jego przebieg jest dużo cięższy. Czy tak jest faktycznie? Aby to ustalić konieczne jest przeprowadzenie dalszych badań.

Koronawirus SARS-CoV-2, czyli co?

Koronawirus SARS-CoV-2 wywołuje chorobę nazwaną przez lekarzy COVID-19. Schorzenie prowadzi do zapalenia płuc, które może przerodzić się w niewydolność oddechową. U osób zakażonych obserwuje się przede wszystkim wysoką gorączkę, duszności, suchy kaszel, bóle mięśni i stawów oraz ogólne osłabienie. Ale nie jest to reguła. Zdaniem lekarzy o zakażeniu mogą świadczyć także biegunka, wymioty oraz zaburzenia węchu i smaku. U niewielkiej grupy chorych obserwuje się także zapalenie spojówek.

Kto i kiedy powinien poddawać się testom na wykrycie koronawirusa? Dowiesz się tego z filmu:

Zobacz film: Kto i kiedy powinien poddawać się testom na wykrycie koronawirusa? Źródło: 36,6

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
59
5
Polecamy
Koty i psy nie przenoszą koronawirusa SARS-CoV-2
Koty i psy nie przenoszą koronawirusa SARS-CoV-2 TVN zdrowie
Na całym świecie koronawirusem zakażonych jest już pół miliona ludzi
Na całym świecie koronawirusem zakażonych jest już pół miliona ludzi TVN zdrowie
Jak długo zarażają osoby z objawami COVID-19?
Naukowcy mają odpowiedź 
Jak długo zarażają osoby z objawami COVID-19? Naukowcy mają odpowiedź  Dzień Dobry TVN
Czy geny wpływają na zarażenie koronawirusem?
Lekarz:
"Medycyna jest dużo bardziej skomplikowana" 
Czy geny wpływają na zarażenie koronawirusem? Lekarz: "Medycyna jest dużo bardziej skomplikowana"  Dzień Dobry TVN
Komentarze (0)
Nie przegap
Mineralokortykoidy – hormony kory nadnerczy. Rola i preparaty
Mineralokortykoidy – hormony kory nadnerczy. Rola i preparaty
Pomidory – odmiany, wartości odżywcze, właściwości
Pomidory – odmiany, wartości odżywcze, właściwości
Łysienie androgenowe – najczęstsza przyczyna wypadania włosów u kobiet i mężczyzn
Łysienie androgenowe – najczęstsza przyczyna wypadania włosów u kobiet i mężczyzn
Czarcie żebro – zastosowanie, właściwości i działanie
Czarcie żebro – zastosowanie, właściwości i działanie
Kozieradka - jak ją stosować i na co pomagają jej lecznicze właściwości?
Kozieradka - jak ją stosować i na co pomagają jej lecznicze właściwości?
Dializa nerek – filtrowanie krwi poza organizmem: powikłania, rokowania i żywienie przy dializach
Dializa nerek – filtrowanie krwi poza organizmem: powikłania, rokowania i żywienie przy dializach