Polub nas na Facebooku
Czytasz: Śledzie na Wigilię i nie tylko. Dlaczego warto jeść śledzie przez cały rok?
menu
Polub nas na Facebooku

Śledzie na Wigilię i nie tylko. Dlaczego warto jeść śledzie przez cały rok?

śledzie

TeresaKasprzycka GettyImages

Śledzie są bardzo zdrowe, ale ich spożycie w Polsce spada. Najpopularniejsze są w okresie Bożego Narodzenia, ale warto je jeść nie tylko wtedy. Oczywiście warto także odpowiednio je przyrządzić.

Mięso śledzia zawiera dużo białka, a w nim znajdziemy pożyteczne aminokwasy (m.in. lizynę, niezbędną mięśniom i kościom, poprawiającą koncentrację umysłową, uczestniczącą w produkcji hormonów, przeciwciał i enzymów, a także łagodzącą objawy infekcji; metioninę, pomocną w odtruwaniu organizmu i oczyszczaniu go ze szkodliwych toksyn; cysteinę, której niedobór przejawia się np. rozdwajaniem końcówek włosów czy łamliwością paznokci). W śledziach znajdziemy także bardzo dużo nienasyconych kwasów tłuszczowych z grupy omega-3. Co ciekawe jest ich więcej w śledziach niż w łososiu czy tuńczyku. Kwasy tłuszczowe przyczyniają się do obniżenia ciśnienia tętniczego oraz regulują poziom cholesterolu.
Bez śledzi trudno sobie wyobrazić wigilijny stół, ale są to też ryby, które z pewnością warto włączyć do codziennej diety.

Śledzie na wigilijnym stole – kaszubski sposób na udane święta

W śledziach znajdziemy także:

  • witaminę D3 - wpływa na układ odpornościowy oraz kondycję układu kostnego;
  • witaminę B6 - niezbędną do produkcji czerwonych krwinek;
  • witaminę B12 - pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu mózgu;
  • potas -  reguluje napięcie mięśniowe, ciśnienie krwi, pracę nerek i rytm serca oraz dotlenia mózg, usprawniając procesy myślowe;
  • fosfor - wspiera pracę mózgu;
  • selen - pozytywnie wpływa na układ odpornościowy i chroni komórki przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, przyspieszających proces starzenia organizmu

Jakie śledzie są najzdrowsze?

Śledzie w oleju czy sosie śmietanowym są pyszne, ale nie da się ukryć, że  to kaloryczna bomba. Owszem, ryby w zalewach z oleju mają więcej kwasów tłuszczowych, ale są bardzo ciężkie dla naszych żołądków. W takim wydaniu nie są polecane na co dzień.

Pamiętajmy też, że gotowe przetwory śledziowe mogą zawierać bardzo dużo konserwantów, a ryby w zalewie z octu (który w małych ilościach pobudza trawienie) jedzone w nadmiarze mogą podrażnić błony śluzowe żołądka.

Najzdrowsze są śledzie... pieczone lub ugotowane na parze, po uprzednim wymoczeniu ich w wodzie w celu pozbycia się soli z filetów. To wariant, który dietetycy rekomendują w codziennym menu.

Jak wybrać najlepsze śledzie? Odpowiedź na filmie:

Zobacz film: Śledzie - jak wybrać te najlepsze? Źródło: Wiem, co jem, wiem, co kupuję

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
42
6
Polecamy
Ryby - które warto jeść?
Jakie ryby morskie są zdrowe?
Ryby - które warto jeść? Jakie ryby morskie są zdrowe? Dzień Dobry TVN
Flądra, dorsz, łosoś a może halibut?
Które ryby są najzdrowsze?
Flądra, dorsz, łosoś a może halibut? Które ryby są najzdrowsze? TVN zdrowie
Jakie ryby należy jeść, a jakich unikać?
Jakie ryby należy jeść, a jakich unikać? TVN zdrowie
Cenne składniki w świątecznych potrawach.
Czy podczas Wigilii warto liczyć kalorie?
Cenne składniki w świątecznych potrawach. Czy podczas Wigilii warto liczyć kalorie? Dzień Dobry TVN
Komentarze (0)
Nie przegap
Niedobór witaminy C – przyczyny. Sposoby uzupełniania kwasu askorbinowego
Niedobór witaminy C – przyczyny. Sposoby uzupełniania kwasu askorbinowego
Czym jest zapaść krążeniowa? Przyczyny, objawy i leczenie
Czym jest zapaść krążeniowa? Przyczyny, objawy i leczenie
Regulują poziom cukru, wspomagają odchudzanie, a także poprawiają nastrój. Dlaczego warto jeść daktyle?
Regulują poziom cukru, wspomagają odchudzanie, a także poprawiają nastrój. Dlaczego warto jeść daktyle?
Idealna pora na rodzeństwo dla jedynaka
Idealna pora na rodzeństwo dla jedynaka
Kawa z kardamonem ‒ właściwości i najlepsze przepisy 
Kawa z kardamonem ‒ właściwości i najlepsze przepisy 
Rwa barkowa - przyczyny, ćwiczenia, objawy, leczenie, trwanie
Rwa barkowa - przyczyny, ćwiczenia, objawy, leczenie, trwanie