Czytasz: Dlaczego warto jeść płatki jaglane?

Dlaczego warto jeść płatki jaglane?

Jaglanka z jabłkami na talerzu

Fot: Kamila Cyganek / fotolia.com

Płatki jaglane to niezwykle wartościowy produkt zbożowy. Spośród wszystkich płatków śniadaniowych wyróżnia je wysoka zawartość składników mineralnych. Są niedrogie, a przy tym korzystnie wpływają na wygląd i kondycję skóry oraz obniżają poziom cholesterolu we krwi.

Płatki jaglane nie zawierają glutenu. Są doskonałym produktem spożywczym nie tylko dla osób zmagających się z celiakią i innymi problemami związanymi z nietolerancją glutenu, ale także dla wegetarian i wegan. Świetnie komponują się z owocami i innymi dodatkami.

Płatki jaglane – co to takiego?

Płatki jaglane produkowane są z obłuskanego i rozgniecionego ziarna prosa – jest ono również podstawą kaszy jaglanej. Słowo „jagły” pochodzi od prasłowiańskiego wyrazu o podobnym brzmieniu, oznaczającego właśnie proso.

Płatki z jagłów nie mają zdefiniowanego smaku, jednak nieodpowiednio przygotowane mogą być gorzkie. Są chrupiące i zawierają mnóstwo mikroelementów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Płatki jaglane – wartości odżywcze

Płatki jaglane są jednym z tych produktów spożywczych, które nie zawierają glutenu. Mogą być spożywane przez osoby zmagające się z nietolerancją tego składnika pokarmowego. Niestety w procesie produkcji płatków jaglanych surowiec często zostaje zanieczyszczony pyłem z przemiału zbóż i wówczas może stracić swoją bezglutenowość. Dlatego podczas wyboru płatków jaglanych na sklepowych półkach należy szukać takich, które są oznaczone przekreślonym kłosem.

Płatki jaglane są bogatym źródłem witaminy E oraz witamin z grupy B. Witamina E poprawia wydolność mięśni oraz pozwala zachować funkcjonalność układu rozrodczego, a co za tym idzie – także płodność. Zapobiega uszkodzeniom komórek ze względu na właściwości przeciwutleniające oraz przeciwdziała zakrzepom, tj. zapobiega zlepianiu się płytek krwi i pozwala utrzymać przepuszczalność błon komórkowych. Wspomaga również prawidłowe funkcjonowanie wzroku.

Witaminy z grupy B natomiast odpowiadają za poprawne funkcjonowanie układu nerwowego. Poprawiają sprawność intelektualną i nastrój. Odnotowuje się korzystny wpływ witamin z grupy B na stan skóry, włosów i paznokci oraz syntezę hormonów płciowych. Spożywanie płatków jaglanych obniża też poziom „złego” cholesterolu we krwi i usprawnia syntezę kwasów tłuszczowych.

Wśród kluczowych składników płatków jaglanych znajdują się także cynk oraz kwas krzemowy. Składniki te wpływają bardzo pozytywnie na stan włosów i paznokci. Cynk ponadto wzmacnia odporność, poprawia koncentrację, pracę trzustki oraz wielu innych narządów, w tym prostaty, uczestniczy w przemianach białek i tłuszczów. Pomaga leczyć cukrzycę i regulować miesiączkę. Krzem z kolei wspiera w walce z trądzikiem, pozwala usunąć złogi zalegające w nerkach oraz jelitach i wspomaga proces detoksykacji organizmu.

Płatki jaglane – kalorie i właściwości

Produkowane z prosa płatki – niepozorne, delikatne i chrupiące – zawierają 361 kalorii w 100 g produktu. Mimo stosunkowo dużej kaloryczności korzystnie wpływają na organizm. Wartość indeksu glikemicznego płatków po ugotowaniu wynosi 71, przez co są produktem niewskazanym dla osób zmagających się z cukrzycą.

Aż 10% zawartości płatków stanowi białko. To dosyć dużo w porównaniu z np. płatkami kukurydzianymi, które w 100 g zawierają tylko 7,3 g białka.

Płatki jaglane poprawiają koncentrację poprzez eliminację uczucia zmęczenia i kłopotów z zasypianiem. Usprawniają także pracę układu nerwowego. Dzięki zawartemu w nich błonnikowi (4 g w 100 g płatków) korzystnie wpływają na pracę układu pokarmowego – poprawiają procesy trawienne i likwidują zaparcia. Pomagają w walce z zagrzybieniem organizmu oraz usprawniają pracę nerek dzięki właściwościom moczopędnym.

Kupując płatki jaglane, należy pamiętać, aby zamiast błyskawicznych wybierać tradycyjne – są mniej przetworzone i zawierają dzięki temu więcej niezbędnych mikroelementów.

Płatki jaglane – zastosowanie

Płatki jaglane sprawdzą się jako panierka do kotletów. Doskonale zastąpią wysoko kaloryczną bułkę tartą, która wchłania dużą ilość tłuszczu. Kotlety opanierowane przy użyciu białka jaja, soli, pieprzu i płatków jaglanych najlepiej będą smakować upieczone w piekarniku, zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Mogą spożywać je także osoby uprawiające sport.

Dobrą alternatywą dla kaszy manny, kanapek lub owsianki będą płatki jaglane gotowane na mleku. Tak przygotowane swoją konsystencją przypominają budyń. Do ugotowanych płatków można dodać do smaku syrop z agawy, odrobinę oleju kokosowego oraz owoce: kiwi, borówki, banany, maliny lub brzoskwinie.

Z płatków można także przygotować zdrowe ciastka. Płatki jaglane mieszamy z jajkiem, odrobiną mleka, kakao i miodem lub syropem z agawy. Do mieszanki można dodać orzechy i żurawinę. Masę należy wyłożyć na blachę cienką warstwą i piec przez ok. 25 minut w temperaturze 180°C, a po wystudzeniu pokroić i podawać. 

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
0
0
Komentarze (0)
Nie przegap
Co to jest śmierć kliniczna? Świadectwa osób, które jej doświadczyły
Konizacja szyjki macicy – wskazania, przebieg zabiegu, gojenie i rekonwalescencja
Skręt kiszek – objawy, przyczyny oraz leczenie
Co to jest transplantologia? Definicja, statystyki, etyka
Ból w mostku – powód do paniki? Nie zawsze oznacza zawał
Fizykoterapia – laser, pole magnetyczne, ultradźwięki, elektrostymulacja