Polub nas na Facebooku
Czytasz: Lepsza kasza jaglana czy gryczna? Poznaj zdrowotne właściwości kasz 
menu
Polub nas na Facebooku

Lepsza kasza jaglana czy gryczna? Poznaj zdrowotne właściwości kasz 

Kasza gryczana

VadimZakirov/getty images

Wspomagają perystaltykę jelit, dostarczają niezbędnych witamin i minerałów. Regularnie spożywane kasze wzmacniają odporność, o którą w ostatnim czasie musimy się szczególnie zatroszczyć. To jednak nie wszystko. Jedna z kasz ma właściwości antygrzybiczne, dlatego zaleca się ją kobietom cierpiącym na nawracające infekcje intymne

Kasze wracają do łask

Kuchnia polska do XVII wieku obfitowała w kasze. Później kasze zstąpiliśmy na długi czas ziemniakami. W ostatnich latach odkrywamy kasze na nowo, doceniając nie tylko ich smak. O prozdrowotnych właściwościach kasz porozmawialiśmy z dietetyczką Martą Jachym, która zdradziła nam też przepis na smaczny i zdrowy podwieczorek.

Zobacz też: Dieta kaszowa – zalety, przeciwwskazania, zasady i efekty

Redakcja poleca:
OCZYwiście dieta. Co jeść, żeby mieć dobry wzrok?  Materiał sponsorowany
Dlaczego się topimy? Ratownik: zawodzą nas umiejętności i... psychika
10 zdrowotnych właściwości kardamonu. Na problemy trawienne i na potencję!

Dlaczego warto jeść kasze w czasie koronawirusa?

W czasie trwającej pandemii koronawirusa powinniśmy częściej niż zwykle sięgać po kasze. Dlaczego? Ma to związek z mniejszą ilością ruchu, która przyczynia się do zaburzeń perystaltyki jelit.

Kaszę obfitują w błonnik, a ten, w połączeniu z dostateczną ilością wypijanej wody, poprawia regularność wypróżnień oraz ma pozytywny wpływ na mikroflorę jelitową. A ta, jest szczególnie ważna, w kontekście wspierania odporności, na której zawsze, a teraz wyjątkowo mocno, nam zależy

- tłumaczy dietetyczka Marta Jachym.

Zobacz też: Menu na kwarantannę. Jedz mądrze i zdrowo

Kasza pęczak i gryczana

Najwięcej błonnika zawierają kasze grube, takie jak pęczak i gryczana, która zawiera w sobie równie cenne białko.

Na uwagę zasługuje również fakt, że duża ilość błonnika obniża indeks glikemiczny produktu, co ważne nie tylko dla osób z zaburzeniami glikemii, takimi jak cukrzyca czy insulinooporność, ale dla wszystkich, którzy chcą na długo po posiłku zapewnić sobie sytość i uniknąć uczucia dekoncentracji czy rozdrażnienia. Stabilny poziom cukru we krwi, poprawia samopoczucie, dlatego warto komponować posiłki w taki sposób, by sumaryczny ładunek glikemiczny, był niski

- wyjaśnia ekspertka.

Poziom cukru i cholesterolu we krwi obniża również kasza owsiana (bogactwo antyoksydantów).

Jak dodaje dietetyczka, kasze mają tak wiele cennych składników odżywczych, że w połączeniu z niektórymi dodatkami mogą zapewnić nasze dzienne zapotrzebowanie na niektóre pierwiastki. Np. by pokryć dzienne zapotrzebowanie na magnez, wystarczy, że zjemy 150 g kaszy gryczanej z 30 g migdałami.

Królowa kasz - kasza jaglana

Kaszą bogatą w prozdrowotne właściwości jest kasza jaglana, zwana też przez wielu „królową polskich kasz”. A to za sprawą tego, że jako jedyna kasza posiada delikatne właściwości zasadotwórcze.

Co odróżnia ją od innych zbóż będących kwasotwórczymi, a także mięs, jajek czy orzechów. To ważne, by spożywać produkty alkalizujące, w celu utrzymania odpowiedniego pH ustroju

- mówi Marta Jachym.

Kasza jaglana, podobnie jak gryczana, jest produktem naturalnie bezglutenowym. Posiada również sporo białka.

100 g kaszy jaglanej dostarczy nam go w ilości około 10 g i będzie to białko o całkiem niezłym aminogramie. Jeśli przyrządzimy ją z dodatkiem produktu mlecznego np. mleka, w postaci jaglanki na śniadanie lub sera – jako dodatek do obiadu, otrzymamy białko pełnowartościowe

- wyjaśnia ekspertka.

Kasza jaglana to również nieocenione źródło żelaza i krzemu, który korzystnie wpływa na regenerację włosów, paznokci i cery.

Kasza jaglana i gryczana według medycyny chińskiej maja właściwości rozgrzewające.

Kasza jaglana, pomaga również usuwać nadmiar śluzu z dróg oddechowych, więc może być dobrym dodatkiem do diety w czasie przeziębienia, infekcji wirusowych, a także, podczas męczących alergików, katarów

- mówi Marta Jachym i dodaje, że kasza jaglana bywa czasem nazywana naturalnym antybiotykiem, a to za sprawą swoich właściwości antygrzybicznych.

Jej regularne spożywanie powinno być uwzględnione w jadłospisie kobiet, cierpiących na nawracające infekcje intymne

- tłumaczy dietetyczka.

Zobacz też: Dieta jaglana – skuteczny detoks i odchudzanie. Zasady i przygotowanie do diety. Właściwości kaszy jaglanej

Kasza manna i kuskus

Mniej bogate w składniki mineralne są: kasza manna czy kus kus. Tego typu kasze sprawdzą się dobrze podczas dolegliwości żołądkowych, osłabieniu organizmu, które zmusza nas do zastosowania diety lekkostrawnej.

Przepis na budyń jaglany

Kasze są łatwe w przygotowaniu, zapewniają sytość na wiele godzin. Możemy przygotować kaszę na słodko, słono, jako samodzielny dodatek, czy bazę musów, a nawet ciast. Kasze warto włączyć do diety całej rodziny, również dzieci. Maluchy zwykle uwielbiają budyń jaglany.

Budyń jaglany czekoladowo – malinowy

Przepis na jedną porcję:

Składniki:

  • 50 g kaszy jaglanej
  • 200 g mleka kokosowego
  • Łyżka kakao gorzkiego
  • Banan
  • 150 g malin mrożonych

Przygotowanie:

Kaszę gotujemy na wodzie, ostudzamy. Blendujemy na gładki mus z dodatkiem mleka kokosowego, banana i miodu. Dzielimy na dwie części – jedną blendujemy z kakao, drugą z malinami. Układamy warstwami, na zmianę w salaterce.

***

Marta Jachym jest dietetykiem i szkoleniowcem. Studiowała dziennikarstwo i dietetykę kliniczną. Absolwentka kilkudziesięciu szkoleń i konferencji żywieniowych. Na co dzień przyjmuje pacjentów w warszawskiej klinice MD Clinic, prowadząc poradnię „Przełom w odżywianiu.” Prowadzi szkolenia dotyczące zdrowego trybu życia, redukcji stresu, oraz budowania odporności w dużych firmach. Specjalizuje się w dietoterapii chorób autoimunologicznych, tarczycy, gospodarki cukrowej i zaburzeń układu pokarmowego. Pracuje z pacjentami z zaburzeniami odżywiania, łącząc istotę stanu psychicznego z tym jak funkcjonuje nasze ciało. Szczególną wagę przywiązuje do zebrania obszernego wywiadu dotyczącego samopoczucia pacjenta, który pomaga znaleźć źródło i przyczynę dolegliwości. Twierdzi, że uważność, dobra komunikacja wewnętrzna i obserwowanie sygnałów wysyłanych przez ciało i umysł, to najlepsza droga do skutecznego wdrażania zdrowych nawyków żywieniowych.

Zobacz film: Dlaczego warto jeść kaszę jaglaną?

źródło: X-news


Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
66
5
Polecamy
Jak mądrze robić zakupy w czasie pandemii?
Pytamy o radę eksperta
Jak mądrze robić zakupy w czasie pandemii? Pytamy o radę eksperta TVN zdrowie
Menu na kwarantannę.
Jedz mądrze i zdrowo
Menu na kwarantannę. Jedz mądrze i zdrowo TVN zdrowie
Zastosowanie komosy ryżowej w kuchni – dlaczego warto ją gotować?
Zastosowanie komosy ryżowej w kuchni – dlaczego warto ją gotować? Dzień Dobry TVN
Produkty zbożowe, czyli jakie?
Właściwości odżywcze produktów zbożowych
Produkty zbożowe, czyli jakie? Właściwości odżywcze produktów zbożowych Dzień Dobry TVN
Komentarze (0)
Nie przegap
Choroba Hashimoto - skąd się bierze? Przyczyny, objawy, najlepsza dieta i leczenie
Choroba Hashimoto - skąd się bierze? Przyczyny, objawy, najlepsza dieta i leczenie
Ekspert: Samo ukłucie kleszcza to za mało, aby zrobić badania. Konieczne są jeszcze objawy
Ekspert: Samo ukłucie kleszcza to za mało, aby zrobić badania. Konieczne są jeszcze objawy
Obsesja na punkcie zdrowego jedzenia - sprawdź, czy ortoreksja zaczyna być twoim problemem
Obsesja na punkcie zdrowego jedzenia - sprawdź, czy ortoreksja zaczyna być twoim problemem
Domowe przetwory. Jak zatrzymać w nich więcej witamin?
Domowe przetwory. Jak zatrzymać w nich więcej witamin?
Fala upałów w Polsce. Wysoka temperatura jest niebezpieczna dla zdrowia. Jak uniknąć odwodnienia, co robić w razie zasłabnięcia?
Fala upałów w Polsce. Wysoka temperatura jest niebezpieczna dla zdrowia. Jak uniknąć odwodnienia, co robić w razie zasłabnięcia?
Miażdżyca może wywołać objawy psychiczne już po 50. roku życia. Do czego może doprowadzić, kiedy rozwija się w mózgu?
Miażdżyca może wywołać objawy psychiczne już po 50. roku życia. Do czego może doprowadzić, kiedy rozwija się w mózgu?