Polub nas na Facebooku
Czytasz: Lepsza kasza jaglana czy gryczna? Poznaj zdrowotne właściwości kasz 
menu
Polub nas na Facebooku

Lepsza kasza jaglana czy gryczna? Poznaj zdrowotne właściwości kasz 

Kasza gryczana

VadimZakirov/getty images

Wspomagają perystaltykę jelit, dostarczają niezbędnych witamin i minerałów. Regularnie spożywane kasze wzmacniają odporność, o którą w ostatnim czasie musimy się szczególnie zatroszczyć. To jednak nie wszystko. Jedna z kasz ma właściwości antygrzybiczne, dlatego zaleca się ją kobietom cierpiącym na nawracające infekcje intymne

Kasze wracają do łask

Kuchnia polska do XVII wieku obfitowała w kasze. Później kasze zstąpiliśmy na długi czas ziemniakami. W ostatnich latach odkrywamy kasze na nowo, doceniając nie tylko ich smak. O prozdrowotnych właściwościach kasz porozmawialiśmy z dietetyczką Martą Jachym, która zdradziła nam też przepis na smaczny i zdrowy podwieczorek.

Zobacz też: Dieta kaszowa – zalety, przeciwwskazania, zasady i efekty

Dlaczego warto jeść kasze w czasie koronawirusa?

W czasie trwającej pandemii koronawirusa powinniśmy częściej niż zwykle sięgać po kasze. Dlaczego? Ma to związek z mniejszą ilością ruchu, która przyczynia się do zaburzeń perystaltyki jelit.

Kaszę obfitują w błonnik, a ten, w połączeniu z dostateczną ilością wypijanej wody, poprawia regularność wypróżnień oraz ma pozytywny wpływ na mikroflorę jelitową. A ta, jest szczególnie ważna, w kontekście wspierania odporności, na której zawsze, a teraz wyjątkowo mocno, nam zależy

- tłumaczy dietetyczka Marta Jachym.

Zobacz też: Menu na kwarantannę. Jedz mądrze i zdrowo

Kasza pęczak i gryczana

Najwięcej błonnika zawierają kasze grube, takie jak pęczak i gryczana, która zawiera w sobie równie cenne białko.

Na uwagę zasługuje również fakt, że duża ilość błonnika obniża indeks glikemiczny produktu, co ważne nie tylko dla osób z zaburzeniami glikemii, takimi jak cukrzyca czy insulinooporność, ale dla wszystkich, którzy chcą na długo po posiłku zapewnić sobie sytość i uniknąć uczucia dekoncentracji czy rozdrażnienia. Stabilny poziom cukru we krwi, poprawia samopoczucie, dlatego warto komponować posiłki w taki sposób, by sumaryczny ładunek glikemiczny, był niski

- wyjaśnia ekspertka.

Poziom cukru i cholesterolu we krwi obniża również kasza owsiana (bogactwo antyoksydantów).

Jak dodaje dietetyczka, kasze mają tak wiele cennych składników odżywczych, że w połączeniu z niektórymi dodatkami mogą zapewnić nasze dzienne zapotrzebowanie na niektóre pierwiastki. Np. by pokryć dzienne zapotrzebowanie na magnez, wystarczy, że zjemy 150 g kaszy gryczanej z 30 g migdałami.

Królowa kasz - kasza jaglana

Kaszą bogatą w prozdrowotne właściwości jest kasza jaglana, zwana też przez wielu „królową polskich kasz”. A to za sprawą tego, że jako jedyna kasza posiada delikatne właściwości zasadotwórcze.

Co odróżnia ją od innych zbóż będących kwasotwórczymi, a także mięs, jajek czy orzechów. To ważne, by spożywać produkty alkalizujące, w celu utrzymania odpowiedniego pH ustroju

- mówi Marta Jachym.

Kasza jaglana, podobnie jak gryczana, jest produktem naturalnie bezglutenowym. Posiada również sporo białka.

100 g kaszy jaglanej dostarczy nam go w ilości około 10 g i będzie to białko o całkiem niezłym aminogramie. Jeśli przyrządzimy ją z dodatkiem produktu mlecznego np. mleka, w postaci jaglanki na śniadanie lub sera – jako dodatek do obiadu, otrzymamy białko pełnowartościowe

- wyjaśnia ekspertka.

Kasza jaglana to również nieocenione źródło żelaza i krzemu, który korzystnie wpływa na regenerację włosów, paznokci i cery.

Kasza jaglana i gryczana według medycyny chińskiej maja właściwości rozgrzewające.

Kasza jaglana, pomaga również usuwać nadmiar śluzu z dróg oddechowych, więc może być dobrym dodatkiem do diety w czasie przeziębienia, infekcji wirusowych, a także, podczas męczących alergików, katarów

- mówi Marta Jachym i dodaje, że kasza jaglana bywa czasem nazywana naturalnym antybiotykiem, a to za sprawą swoich właściwości antygrzybicznych.

Jej regularne spożywanie powinno być uwzględnione w jadłospisie kobiet, cierpiących na nawracające infekcje intymne

- tłumaczy dietetyczka.

Zobacz też: Dieta jaglana – skuteczny detoks i odchudzanie. Zasady i przygotowanie do diety. Właściwości kaszy jaglanej

Kasza manna i kuskus

Mniej bogate w składniki mineralne są: kasza manna czy kus kus. Tego typu kasze sprawdzą się dobrze podczas dolegliwości żołądkowych, osłabieniu organizmu, które zmusza nas do zastosowania diety lekkostrawnej.

Przepis na budyń jaglany

Kasze są łatwe w przygotowaniu, zapewniają sytość na wiele godzin. Możemy przygotować kaszę na słodko, słono, jako samodzielny dodatek, czy bazę musów, a nawet ciast. Kasze warto włączyć do diety całej rodziny, również dzieci. Maluchy zwykle uwielbiają budyń jaglany.

Budyń jaglany czekoladowo – malinowy

Przepis na jedną porcję:

Składniki:

  • 50 g kaszy jaglanej
  • 200 g mleka kokosowego
  • Łyżka kakao gorzkiego
  • Banan
  • 150 g malin mrożonych

Przygotowanie:

Kaszę gotujemy na wodzie, ostudzamy. Blendujemy na gładki mus z dodatkiem mleka kokosowego, banana i miodu. Dzielimy na dwie części – jedną blendujemy z kakao, drugą z malinami. Układamy warstwami, na zmianę w salaterce.

***

Marta Jachym jest dietetykiem i szkoleniowcem. Studiowała dziennikarstwo i dietetykę kliniczną. Absolwentka kilkudziesięciu szkoleń i konferencji żywieniowych. Na co dzień przyjmuje pacjentów w warszawskiej klinice MD Clinic, prowadząc poradnię „Przełom w odżywianiu.” Prowadzi szkolenia dotyczące zdrowego trybu życia, redukcji stresu, oraz budowania odporności w dużych firmach. Specjalizuje się w dietoterapii chorób autoimunologicznych, tarczycy, gospodarki cukrowej i zaburzeń układu pokarmowego. Pracuje z pacjentami z zaburzeniami odżywiania, łącząc istotę stanu psychicznego z tym jak funkcjonuje nasze ciało. Szczególną wagę przywiązuje do zebrania obszernego wywiadu dotyczącego samopoczucia pacjenta, który pomaga znaleźć źródło i przyczynę dolegliwości. Twierdzi, że uważność, dobra komunikacja wewnętrzna i obserwowanie sygnałów wysyłanych przez ciało i umysł, to najlepsza droga do skutecznego wdrażania zdrowych nawyków żywieniowych.

Zobacz film: Dlaczego warto jeść kaszę jaglaną?

źródło: X-news


Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
75
5
Polecamy
Jak mądrze robić zakupy w czasie pandemii?
Pytamy o radę eksperta
Jak mądrze robić zakupy w czasie pandemii? Pytamy o radę eksperta TVN zdrowie
Menu na kwarantannę.
Jedz mądrze i zdrowo
Menu na kwarantannę. Jedz mądrze i zdrowo TVN zdrowie
Błonnik - niezbędny element diety.
W czym jest błonnik?
Jaka jest jego rola w organizmie?
Błonnik - niezbędny element diety. W czym jest błonnik? Jaka jest jego rola w organizmie? Dzień Dobry TVN
Dieta bezglutenowa i bezmleczna, czyli jak poradzić sobie bez glutenu i mleka
Dieta bezglutenowa i bezmleczna, czyli jak poradzić sobie bez glutenu i mleka Dzień Dobry TVN
Komentarze (0)
Nie przegap
Mineralokortykoidy – hormony kory nadnerczy. Rola i preparaty
Mineralokortykoidy – hormony kory nadnerczy. Rola i preparaty
Pomidory – odmiany, wartości odżywcze, właściwości
Pomidory – odmiany, wartości odżywcze, właściwości
Łysienie androgenowe – najczęstsza przyczyna wypadania włosów u kobiet i mężczyzn
Łysienie androgenowe – najczęstsza przyczyna wypadania włosów u kobiet i mężczyzn
Czarcie żebro – zastosowanie, właściwości i działanie
Czarcie żebro – zastosowanie, właściwości i działanie
Kozieradka - jak ją stosować i na co pomagają jej lecznicze właściwości?
Kozieradka - jak ją stosować i na co pomagają jej lecznicze właściwości?
Dializa nerek – filtrowanie krwi poza organizmem: powikłania, rokowania i żywienie przy dializach
Dializa nerek – filtrowanie krwi poza organizmem: powikłania, rokowania i żywienie przy dializach