Polub nas na Facebooku
Czytasz: "Czekolada chroni przed próchnicą". Sprawdź, co o zdrowotnych właściwościach smakołyku mówi ekspert
menu
Polub nas na Facebooku

"Czekolada chroni przed próchnicą". Sprawdź, co o zdrowotnych właściwościach smakołyku mówi ekspert

Getty Images/ Plume Creative

Chroni przed zawałem, cukrzycą, a także próchnicą. I choć dla wielu te właściwości czekolady są już dużym zaskoczeniem, okazuje się, że ten słodki przysmak ma na swoim koncie jeszcze więcej dobrego. Dlaczego warto jeść czekoladę i po który rodzaj najlepiej sięgnąć? Sprawdź!

Większość z nas już od dziecka uczona była, że czekolada przynosi raczej więcej szkód, niż korzyści. Prawdopodobnie od zawsze byliśmy ostrzegani, że ten słodki przysmak psuje zęby, niszczy cerę, a także… odkłada się po bokach. Plusem jedzenia jej miała być lepsza koncentracja i dodatkowa porcja energii, ale kwestie te – na tle pozostałych – nie wydawały się aż tak istotne. Okazuje się jednak, że czekolada wcale nie musi psuć naszego zdrowia – wręcz przeciwnie, jest w stanie je wspomagać. Jak to możliwe?

Przeczytaj też: Czekolada zmniejsza ryzyko chorób serca. Ile można jej jeść dla zdrowia?

Zacznijmy jednak od tego, że czekolada czekoladzie nierówna. Po jaką więc sięgać? Eksperci nie mają wątpliwości, że najlepszym wyborem będzie ciemna, która zawiera co najmniej 70% kakao. Druga w kolejności będzie mleczna propozycja. Każda inna (biała czy z nadzieniem) to raczej sam cukier i puste kalorie.

Jeśli jednak zdecydujesz się przekąsić gorzką czekoladę, możesz liczyć na kilka zdrowotnych korzyści. Jakich konkretnie?

Jakie właściwości zdrowotne ma czekolada?

Obniża ciśnienie, dlatego że zawiera teobroninę. Rozszerza ona dużą tętnicę, jaką jest tętnica ramienna. Poszerza się więc łożysko naczyniowe, czyli zmniejsza się ciśnienie oczywiście. Poza tym powoduje ona zwiększoną ilość wydzielanego tlenku azotu. Tlenek azotu powstaje w wyściółce wewnątrz naczynia krwionośnego, też je rozszerzając. Dodatkowo czekolada zawiera magnez, a on jak wiadomo także obniża ciśnienie – tłumaczy dr Michał Sutkowski, lekarz rodzinny.

Warto również dodać, że czekolada działa także przeciwmiażdżycowo. A wszystko dlatego, że zwiększa ona poziom dobrego cholesterolu i zmniejsza ilość złego. Jak zaznacza ekspert, czekolada ma funkcje przeciwpłytkowe i przeciwzapalnie, a to z kolei zmniejsza ryzyko wystąpienia udaru czy zawału serca. Jednak gdyby tego było mało, gorzka czekolada obniża też poziom cukru. Zmniejsza ona insulinooporność, minimalizując siłę genów, które produkują kwasy tłuszczowe. Nie zapominajmy również, że czekolada to jeden z najlepszych poprawiaczy nastroju. A dzieje się tak dlatego, że zawiera wiele substancji psychoaktywnych.

Zaskoczyły cię niektóre z wyżej przedstawionych właściwości czekolady? W takim razie jesteśmy teraz ciekawi, jaka będzie twoja reakcja na informację, że ciemna czekolada potrafi też chronić zęby przed próchnicą...?

Gorzka czekolada hamuje przyleganie do szkliwa bakterii, która się nazywa Streptococcus mutans. Te bakterie odpowiadają za próchnicę. Co więcej, powoduje także bardzo dobrą mineralizację szkliwa, podobnej do fluoru – dodaje lekarz.

Przeczytaj też: Czy można jeść czekoladę, lody i chudnąć?

Chcesz wiedzieć więcej na temat zdrowotnych właściwości czekolady i na własne oczy przekonać się, który jej rodzaj jest najlepszy dla naszego organizmu? Chcesz wiedzieć ile czekolady można (bezpiecznie) zjeść w ciągu dnia? Koniecznie włącz w czwartek o 16:50 Discovery Life!

Źródło: Discovery Life

Czekolada - jakie ma właściwości urodowe?

Czy wiesz, że gorzką czekoladę możesz wykorzystać nie tylko do poprawy nastroju czy zdrowia, lecz także w pielęgnacji? Okazuje się bowiem, że produkt ten jest doskonałym składnikiem kosmetyków przeznaczonych do suchej skóry. Poza tym wykazuje działanie odmładzające i odświeżające. Po "czekoladowej kąpieli" skóra staje się bardziej elastyczna. Warto też wiedzieć, że antyoksydanty zawarte w ciemnej czekoladzie spowalniają proces starzenia i wygładzają zmarszczki. Stosując zabiegi na ciało na bazie czekolady zatuszujesz również blizny i rozstępy.

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
49
4
Polecamy
Różowa czekolada.
Skąd się bierze i jak smakuje?
Różowa czekolada. Skąd się bierze i jak smakuje? Dzień Dobry TVN
Chałwa - zdrowa przekąska czy szkodliwe słodycze?
Chałwa - zdrowa przekąska czy szkodliwe słodycze? Dzień Dobry TVN
Czekolada – właściwości, kalorie.
Czekolada do picia, do fontanny – jak zrobić?
Czekolada – właściwości, kalorie. Czekolada do picia, do fontanny – jak zrobić? TVN zdrowie
Te produkty spożywcze poprawiają humor!
Te produkty spożywcze poprawiają humor! TVN zdrowie
Komentarze (0)
Nie przegap
Kawa nie tylko pobudza, ale także poprawia zdrowie. Poznaj 9 powodów, dla których warto ją pić 
Kawa nie tylko pobudza, ale także poprawia zdrowie. Poznaj 9 powodów, dla których warto ją pić 
Guzki w płucach – rak czy nic groźnego? Jak interpretować niepokojące wyniki?
Guzki w płucach – rak czy nic groźnego? Jak interpretować niepokojące wyniki?
Sprawdź, kiedy jest najlepszy czas na mierzenie cukru i jak wykonać tę czynność prawidłowo 
Sprawdź, kiedy jest najlepszy czas na mierzenie cukru i jak wykonać tę czynność prawidłowo 
Jak leczyć ostrogę piętową?
Jak leczyć ostrogę piętową?
Jaki kolor i kształt ma zdrowy stolec? 
Jaki kolor i kształt ma zdrowy stolec? 
Objawy grzybicy żołądka. Dieta oraz leczenie kandydozy przewodu pokarmowego
Objawy grzybicy żołądka. Dieta oraz leczenie kandydozy przewodu pokarmowego