Polub nas na Facebooku
Czytasz: Na urodę, odporność i wąską talię. Dlaczego jeszcze warto jeść buraki?
menu
Polub nas na Facebooku

Na urodę, odporność i wąską talię. Dlaczego jeszcze warto jeść buraki?

Getty Images/ zeleno

Rewelacyjnie działają na skórę i układ odpornościowy. Dodatkowo służą przyszłym mamom i osobom dbającym o linię. Jakie jeszcze właściwości posiadają buraki? Sprawdź!

Burak – wartości odżywcze

Czy wiesz, że buraka najlepiej jest jeść na surowo lub w wersji gotowanej? Taki produkt zawiera (100 gram) zawiera 40 kalorii. Ponadto warzywo to jest także źródłem takich witamin jak: C, B6, A, E i K. Dodatkowo jest też bogate w tiaminę, ryboflawinę, niacynę, oraz kwas foliowy. Dodajmy również, że jedząc go dostarczasz organizmowi wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód i cynk.

Przeczytaj też: Sok z kiszonego buraka - właściwości stosowanie przepis

Burak – właściwości zdrowotne

Wiesz już, jakie wartości odżywcze posiada burak, więc wyjaśnimy jeszcze, jak to konkretnie przekłada się na funkcjonowanie organizmu. A zatem…? Jedząc buraki wzmacniasz odporność, chronisz się przed przeziębieniem i pielęgnujesz wzrok. Poza tym warzywo to zawiera duże dawki kwasu foliowego, dzięki czemu pomaga zajść kobietom w ciążę lub przejść ją zdrowo. Poza tym, dzięki dużym dawkom wapnia, wzmacnia kości i zęby. Dodajmy też, że buraki regulują ciśnienie tętnicze krwi. Warto również wiedzieć, że burak jest też świetną opcją dla osób dbających o linię, ponieważ zawiera on dużo błonnika i przyspiesza przemianę materii.

Zobacz też film o właściwościach buraka. 

Źródło: x-news

Czy buraki chronią przed rakiem?

Bardzo istotnym "składnikiem" buraków są antocyjany. Związki te zaliczane są do flawonoidów, które wykazują silne działanie przeciwutleniające. Substancje tego rodzaju potrafią zwalczać wolne rodniki, które przyczyniają się do mutacji komórek i tworzenia zmian nowotworowych w organizmie.

Burak – właściwości urodowe

Serwując sobie buraki regularnie, na dłużej zachowujesz młody wygląd, poprawiasz kondycję skóry, włosów i paznokci. Poza tym (dzięki likopenowi) chronisz skórę przed negatywnym działaniem promieni słonecznych. A gdyby tego było mało, wiedz, że pijąc sok z buraka eliminujesz swędzenie skóry głowy i łupież.

Buraki – kto nie może ich jeść?

Choć jedzenie buraków niesie ze sobą wiele korzyści, nie na każdym talerzu powinny się one znaleźć. Kto nie może spożywać tego warzywa? Przede wszystkim cukrzycy, a także ci, którzy cierpią na insulinoodporność. Dlaczego? Buraki mają bowiem wysoki indeks glikemiczny. Wskaźnik ten mówi jak szybko po zjedzeniu danego produktu podnosi się poziom glukozy w organizmie. Uważać muszą także osoby chorujące lub zagrożone osteoporozą, ponieważ niestety warzywo to wypłukuje z organizmu wapń. 

Burak – przepis na kolację 

Sałatka z burakiem to rewelacyjnie rozwiązanie na kolację. Posiłek smaczny, zdrowy, lekki i na długo zapewniający uczucie najedzenia. Jak przygotować to danie?

Produkty:

  • Jeden ugotowany burak 
  • Rukola (dwie garście) 
  • Ser feta (1/3 kostki)
  • Pestki słonecznika lub płatki migdałów 
  • Oliwa z oliwy (łyżka)
  • Odrobina soku z cytryny
  • Sól i pieprz 

Sposób przygotowania:

Wyłóż na talerz rukolę, a następnie rozłóż na niej pokrojonego wcześniej w cienkie plastry buraka. Później pokrusz fetę i posyp danie pestkami. Całość polej oliwą oraz sokiem z cytryny i dopraw do smaku. 

Przeczytaj też: Domowy syrop z buraka na kaszel. Jakie wykazuje działanie? Dawkowanie i sposób przygotowania buraczanego syropu

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
73
8
Polecamy
Papryka przyspiesza metabolizm i wzmacnia odporność.
Jakie są odmiany papryki i jakie mają  właściwości? 
Papryka przyspiesza metabolizm i wzmacnia odporność. Jakie są odmiany papryki i jakie mają  właściwości?  TVN zdrowie
5 najzdrowszych warzyw korzeniowych.
Znasz wszystkie?
5 najzdrowszych warzyw korzeniowych. Znasz wszystkie? TVN zdrowie
5 najzdrowszych zup.
Dlaczego warto na stałe wprowadzić je do menu?
5 najzdrowszych zup. Dlaczego warto na stałe wprowadzić je do menu? Dzień Dobry TVN
Dania ze słonecznikiem zwycięzcy MasterChefa, Mateusza Zielonki.
Dlaczego warto jeść słonecznik?
Dania ze słonecznikiem zwycięzcy MasterChefa, Mateusza Zielonki. Dlaczego warto jeść słonecznik? Dzień Dobry TVN
Komentarze (0)
Nie przegap
Mineralokortykoidy – hormony kory nadnerczy. Rola i preparaty
Mineralokortykoidy – hormony kory nadnerczy. Rola i preparaty
Pomidory – odmiany, wartości odżywcze, właściwości
Pomidory – odmiany, wartości odżywcze, właściwości
Łysienie androgenowe – najczęstsza przyczyna wypadania włosów u kobiet i mężczyzn
Łysienie androgenowe – najczęstsza przyczyna wypadania włosów u kobiet i mężczyzn
Czarcie żebro – zastosowanie, właściwości i działanie
Czarcie żebro – zastosowanie, właściwości i działanie
Kozieradka - jak ją stosować i na co pomagają jej lecznicze właściwości?
Kozieradka - jak ją stosować i na co pomagają jej lecznicze właściwości?
Dializa nerek – filtrowanie krwi poza organizmem: powikłania, rokowania i żywienie przy dializach
Dializa nerek – filtrowanie krwi poza organizmem: powikłania, rokowania i żywienie przy dializach