Polub nas na Facebooku
Czytasz: Dlaczego słodycze szkodzą?

Dlaczego słodycze szkodzą?

słodycze

Fot.: ratmaner / stock.adobe.com

Słodycze zazwyczaj kuszą nas apetycznym wyglądem, a dodatkowo wiemy, że smakują dobrze. Dobrze, czyli słodko, jak cukier. Niestety cukier silnie uzależnia i wyniszcza organizm, dlatego lepiej go unikać. Nadmiar cukru upośledza pracę mózgu, nerek, serca, powoduje próchnicę i ogólne osłabienie, a także prowadzi do otyłości. 

Od lat lekarze przekonują, że nadmiar cukru szkodzi. Już w 1957 roku dr William Coda Martin napisał pracę naukową o szkodliwości tej substancji. Sklasyfikował cukier jako truciznę, produkt pozbawiony witamin i minerałów, które występują w buraku cukrowym i trzcinie cukrowej, z których wytwarza się sacharozę. Sacharoza (cukier spożywczy) ma przez to złą przyswajalność i jest szkodliwy dla organizmu.

Zobacz film: Dlaczego słodycze nam szkodzą? Źródło: 36,6.

Niekompletny metabolizm węglowodanów powoduje tworzenie metabolitów toksycznych, takich jak kwas pirogronowy lub nienormalne cukry zawierające 5 atomów węgla. Kwas pirogronowy akumuluje się w mózgu i systemie nerwowym a nienormalne cukry w czerwonych krwinkach krwi. Te toksyczne metabolity zakłócają oddychanie komórek, które nie mogą zapewnić odpowiedniej ilości tlenu dla przeżycia i normalnego funkcjonowania organizmu. Z upływem czasu niektóre z komórek obumierają. To zakłóca funkcje części ciała i staje się początkiem chorób degeneracyjnych.

Inne badania wykazały, że odżywanie się samym cukrem może prowadzić do śmierci! Cukier powoduje hipoglikemię i nadwagę prowadzące do cukrzycy i otyłości. Wypłukuje z organizmu sole mineralne i witaminy, podnosi ciśnienie krwi, poziom trójglicerydów i złego cholesterolu (LDL), zwiększając ryzyko zawału serca. Powoduje próchnicę i ogólne osłabienie organizmu, problemy z koncentracją, bóle głowy i zaniki pamięci. Obecnie o chorobie Alzheimera mówi się coraz częściej w kontekście cukrzycy III typu.

Dlaczego słodycze szkodzą?

Aby strawić cukier organizm pobiera witaminy z grupy B, wapń, magnez czy chrom z innych pokarmów, a potem - z organizmu. Przykładowo przy nadmiernym spożyciu cukru może pobrać tyle wapnia z kości, że pojawi się próchnica zębów!

Początkowo cukier jest magazynowany w wątrobie, która po przepełnieniu, wydala nadmiar glikogenu w formie kwasów tłuszczowych do krwi. Te zajmują miejsca w najmniej aktywnych partiach ciała i prowadzą do otyłości. Atakują także serce i nerki, gdzie zalegający tłuszcz upośledza funkcje tych organów i może prowadzić do zakwaszenia organizmu. Nadmiar cukru uszkadza układ nerwowy, sprawną pracę móżdżku, spowalnia proces tworzenia się tkanek i wpływa na szybsze starzenie się mózgu. 

Zobacz film: Co dzieje się w naszym organizmie po spożyciu słodzonych napojów z dodatkiem kofeiny? Źródło: Wiem, co jem

Czy można spożywać cukier?

Przeciętny Polak zjada nawet 39 kilogramów cukru w ciągu roku! Światowa Organizacja Zdrowia rekomenduje, aby nie przekraczać 10% dziennego zapotrzebowania energetycznego, co przekłada się na 50 g czyli 12 łyżeczek cukru. Ograniczając cukier do 5% dziennego zapotrzebowania możemy nie odczuć negatywnych skutków jedzenia cukru. 

Gdzie jest cukier?

Cukier znajdziemy praktycznie wszędzie - w sokach owocowych, ketchupie, sosach, gotowych obiadach, napojach gazowanych, chlebie. Należy bardzo dokładnie czytać etykiety produktów i zostawić na sklepowej półce wszystko co ma w składzie: syrop z agawy, syrop fruktozowy, glukozowy lub glukozowo-fruktozowy, dekstrozę, glukozę, laktozę, melasę lub więcej niż 4g cukru.

Polecamy: Negatywne skutki jedzenia słodyczy

Zobacz film: Detoks cukrowy. Źródło: 36,6.

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
8
0
Polecamy
Ile cukru jest w napojach gazowanych? Jakie są konsekwencje nadmiernej ilości cukru w diecie?
Ile cukru jest w napojach gazowanych? Jakie są konsekwencje nadmiernej ilości cukru w diecie? Dzień Dobry TVN
Podwyższony cholesterol - wróg czy przyjaciel? Cholesterol LDL i HDL, wysoki poziom cholesterolu - przyczyny i objawy
Podwyższony cholesterol - wróg czy przyjaciel? Cholesterol LDL i HDL, wysoki poziom cholesterolu - przyczyny i objawy Dzień Dobry TVN
Cukier - biała śmierć - jak cukier wpływa na nasz organizm
Cukier - biała śmierć - jak cukier wpływa na nasz organizm TVN zdrowie
Negatywne skutki jedzenia słodyczy
Negatywne skutki jedzenia słodyczy TVN zdrowie
Komentarze (0)
Nie przegap
Czy temperatura prania ma znaczenie?
Czy temperatura prania ma znaczenie? Materiał sponsorowany
Jak ułatwić sobie sprzątanie? Zobacz nasz poradnik
Jak ułatwić sobie sprzątanie? Zobacz nasz poradnik Materiał sponsorowany
Co gwarantuje Karta Praw Pacjenta?
Co gwarantuje Karta Praw Pacjenta? Materiał sponsorowany
Neutrocyty – normy, nadmiar i niedobór komórek układu odpornościowego
Neutrocyty – normy, nadmiar i niedobór komórek układu odpornościowego
Wysoki puls: co oznacza i kiedy występuje?
Wysoki puls: co oznacza i kiedy występuje?
Syrop z mięty na zimę – jakie ma właściwości? Jak go przygotować?
Syrop z mięty na zimę – jakie ma właściwości? Jak go przygotować?