Polub nas na Facebooku
Czytasz: Dlaczego słodycze szkodzą?

Dlaczego słodycze szkodzą?

Zainteresował Cię ten artykuł?
NAN

Fot.: ratmaner / stock.adobe.com

Słodycze zazwyczaj kuszą nas apetycznym wyglądem, a dodatkowo wiemy, że smakują dobrze. Dobrze, czyli słodko, jak cukier. Niestety cukier silnie uzależnia i wyniszcza organizm, dlatego lepiej go unikać. Nadmiar cukru upośledza pracę mózgu, nerek, serca, powoduje próchnicę i ogólne osłabienie, a także prowadzi do otyłości. 

Od lat lekarze przekonują, że nadmiar cukru szkodzi. Już w 1957 roku dr William Coda Martin napisał pracę naukową o szkodliwości tej substancji. Sklasyfikował cukier jako truciznę, produkt pozbawiony witamin i minerałów, które występują w buraku cukrowym i trzcinie cukrowej, z których wytwarza się sacharozę. Sacharoza (cukier spożywczy) ma przez to złą przyswajalność i jest szkodliwy dla organizmu.

Niekompletny metabolizm węglowodanów powoduje tworzenie metabolitów toksycznych, takich jak kwas pirogronowy lub nienormalne cukry zawierające 5 atomów węgla. Kwas pirogronowy akumuluje się w mózgu i systemie nerwowym a nienormalne cukry w czerwonych krwinkach krwi. Te toksyczne metabolity zakłócają oddychanie komórek, które nie mogą zapewnić odpowiedniej ilości tlenu dla przeżycia i normalnego funkcjonowania organizmu. Z upływem czasu niektóre z komórek obumierają. To zakłóca funkcje części ciała i staje się początkiem chorób degeneracyjnych.

Inne badania wykazały, że odżywanie się samym cukrem może prowadzić do śmierci! Cukier powoduje hipoglikemię i nadwagę prowadzące do cukrzycy i otyłości. Wypłukuje z organizmu sole mineralne i witaminy, podnosi ciśnienie krwi, poziom trójglicerydów i złego cholesterolu (LDL), zwiększając ryzyko zawału serca. Powoduje próchnicę i ogólne osłabienie organizmu, problemy z koncentracją, bóle głowy i zaniki pamięci. Obecnie o chorobie Alzheimera mówi się coraz częściej w kontekście cukrzycy III typu.

Dlaczego słodycze szkodzą?

Aby strawić cukier organizm pobiera witaminy z grupy B, wapń, magnez czy chrom z innych pokarmów, a potem - z organizmu. Przykładowo przy nadmiernym spożyciu cukru może pobrać tyle wapnia z kości, że pojawi się próchnica zębów!

Początkowo cukier jest magazynowany w wątrobie, która po przepełnieniu, wydala nadmiar glikogenu w formie kwasów tłuszczowych do krwi. Te zajmują miejsca w najmniej aktywnych partiach ciała i prowadzą do otyłości. Atakują także serce i nerki, gdzie zalegający tłuszcz upośledza funkcje tych organów i może prowadzić do zakwaszenia organizmu. Nadmiar cukru uszkadza układ nerwowy, sprawną pracę móżdżku, spowalnia proces tworzenia się tkanek i wpływa na szybsze starzenie się mózgu. 

Zobacz film: Co dzieje się w naszym organizmie po spożyciu słodzonych napojów z dodatkiem kofeiny? Źródło: Wiem, co jem

Czy można spożywać cukier?

Przeciętny Polak zjada nawet 39 kilogramów cukru w ciągu roku! Światowa Organizacja Zdrowia rekomenduje, aby nie przekraczać 10% dziennego zapotrzebowania energetycznego, co przekłada się na 50 g czyli 12 łyżeczek cukru. Ograniczając cukier do 5% dziennego zapotrzebowania możemy nie odczuć negatywnych skutków jedzenia cukru. 

Gdzie jest cukier?

Cukier znajdziemy praktycznie wszędzie - w sokach owocowych, ketchupie, sosach, gotowych obiadach, napojach gazowanych, chlebie. Należy bardzo dokładnie czytać etykiety produktów i zostawić na sklepowej półce wszystko co ma w składzie: syrop z agawy, syrop fruktozowy, glukozowy lub glukozowo-fruktozowy, dekstrozę, glukozę, laktozę, melasę lub więcej niż 4g cukru.

Polecamy: Negatywne skutki jedzenia słodyczy

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
0
0
Komentarze (0)
Nie przegap
Czy smog występuje tylko zimą? Co to jest smog wtórny?
Przemysł i transport - jak wpływają na smog? Co powoduje smog w Polsce?
10 rad jak chronić dziecko przed zanieczyszczonym powietrzem
Oddawanie krwi – wymagania i przeciwwskazania dla potencjalnych krwiodawców
Skuteczne domowe sposoby na przeziębienie
Domowe sposoby na duszący kaszel. Przyczyny duszącego kaszlu