Polub nas na Facebooku
Czytasz: Dlaczego marnujemy tyle jedzenia? Co nadaje się do mrożenia, jeśli tego nie wykorzystamy 

Dlaczego marnujemy tyle jedzenia? Co nadaje się do mrożenia, jeśli tego nie wykorzystamy 

Zainteresował Cię ten artykuł?
Kobieta otwiera lodówkę i wyjmuje jedzenie.

Fot. Hero Images / Getty Images

Jakie produkty spożywcze nadają się do mrożenia, jeśli nie wykorzystamy ich w terminie? Czy mrożenie skutecznie przedłuża trwałość żywności? Niektórymi rzeczami, które można zamrażać będziecie zaskoczeni!

Dlaczego marnujemy tyle jedzenia? Odpowiedź jest prosta - ponieważ za dużo kupujemy. Jedzenie odstoi swoje w lodówce, a po upływie terminu ważności wyląduje w koszu na śmieci. Niestety podobnie jest z warzywami i owocami, czy ziołami. Czekamy do momentu, aż będą miękkie albo pokryje je pleśń. A tymczasem wiele produktów możemy zamrozić!  W Polsce do wyrzucania niespożytej żywności przyznaje się 39 proc. badanych, czyli o 9 proc. więcej niż w 2012 roku (badanie Millward Brown na zlecenie Federacji Polskich Banków Żywności, 09.2013 r.). Najczęściej wyrzucane są wędliny, pieczywo, warzywa, owoce i jogurty. Najczęściej wymieniają przyczyną marnowania żywności w polskich domach jest przegapienie terminu przydatności do spożycia.

Co możemy z powodzeniem zamrozić? Zaczynamy od tego, co pewnie robicie:

  • mięso, w tym także wędliny czy mięso zmielone lub pasztet;
  • dania gotowe, np. pierogi, chili, leczo, zupy, bigos;
  • owoce, także banany czy borówki;
  • warzywa, np. seler, marchew, kalafior, papryka;
  • pomidory - tak, pomidory można mrozić i później wykorzystywać do gotowania;
  • ciasto francuskie, także to kupowane;
  • kruche ciasto;
  • masło;
  • pieczywo;
  • jajka - tylko uwaga, bez skorupek;
  • zioła - zioła również można mrozić. Najlepiej przechowywać je w małych pojemniczkach;
  • żółty ser, ale tylko po starciu go. Jeśli zamrozimy cały, po rozmrożeniu zacznie się kruszyć.

Jak widać teoretycznie mrozić można wszystko, poza nabiałem - jogurty, sery, mleko itd. źle znoszą niskie temperatury i zmieniają swoją konsystencję. Np. jogurt stanie się lodami, a ser pokruszy. Przy mrożeniu warto kierować się zdrowym rozsądkiem. Czyli?

Czyli nie powinno się zamrażać surowych produktów bogatych w wodę – np. ogórków, sałaty, wspomnianych pomidorów, pomarańczy, arbuzów. Powód jest prosty w trakcie mrożenia wytwarzają się kryształki lodu, które uszkadzają produkty. Po rozmrożeniu nie będą chrupiące, ale można je wykorzystać na inny sposób -  np. z pomidorów zrobić zupę lub dodać je do innego dania. W ten sposób nie zmarnujemy żywności. 

Nie zamraża się także ugotowanego makaronu, ziemniaków ani ryżu, gazowanych napojów ani soków (rozwarstwiają się po rozmrożeniu). Nie warto mrozić także sałatek.

Mrożenie znacznie przedłuża przechowywanie żywności. Jednak nie jest to jedyna metoda, która pozwala na niemarnowanie jedzenia! Na szczęście z pomocą w ograniczeniu wyrzucania żywności przychodzą nowe technologie. 

Mowa tutaj m. in. o innowacyjnej czterodrzwiowej lodówce Sharp SJ-FP760VST z systemem chłodzenia Hybrid Cooling oraz pochłaniaczem zapachów Nano +AG. Dzięki tej lodówce w zimnej przestrzeni zmieści się wszystko, co powinno. Lodówka jest bardzo pojemna - chłodziarki Sharp są w stanie zmieścić naprawdę dużo. W głębokich kieszeniach na drzwiach z powodzeniem zmieszczą się 2- a nawet 5-litrowe butle.

Ta pojemna chłodziarka posiada także moduł pochłaniający zapachy. To małe i sprytne urządzenie czyści przepływające powietrze, usuwając z niego przykre zapachy, które mogły powstać we wnętrzu chłodziarki. Nie musisz się już obawiać, że intensywny aromat sera przejdzie na inne przechowywane potrawy.

Ogromną zaletą lodówki jest system Plasmacluster Ion. Cóż to jest? Inteligentny, opatentowany przez Sharp, system pomaga usuwać przykre zapachy, alergeny, bakterie i 99% wirusów unoszących się w powietrzu, gwarantując, że powietrze pozostanie świeże na dłużej.

Niestety w naszych lodówkach krążą przeróżne bakterie, m.in. gronkowca czy salmonelli, a im dłużej przechowujemy żywność, tym więcej mamy bakterii. By zapobiec rozmnażaniu się bakterii wielu producentów pokrywa wnętrza urządzeń warstwą nano-srebra. Jony tego metalu mają zdolność oddziaływania na DNA drobnoustrojów zaburzając ich strukturę i zdolności fizjologiczne prowadząc do śmierci. Technologia ta jest jednak skuteczna tylko po części - bakterie giną wyłącznie w środowisku gdzie znajdują się jony srebra, a więc w miejscu styku z powierzchnią pokrytą warstwą nano-srebra. Tutaj nowością jest system Plasmacluster, który niszczy bakterie obecne również w powietrzu krążącym w naszej chłodziarce. 

Nowością jest wprowadzone przez Sharp ostrzeżenie przy usterce. Chłodziarka zawsze zatroszczy się o Twoje bezpieczeństwo, informując Cię, jeśli nastąpiła przerwa w zasilaniu, co mogło doprowadzić do zepsucia się przechowywanej żywności!

Chłodziarka posiada także tryb wakacyjny, który pozwala ograniczyć zużycie prądu przy ustawieniu temperatury w komorze chłodziarki na 10 stopni na czas wyjazdu.

Źródło:

Raport Federacji Polskich Banków Żywności. Zapobieganie marnowaniu żywności z korzyścią dla społeczeństwa

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
7
1
Więcej na temat
Dobry oczyszczacz powietrza, czyli jaki? Test produktu
Dobry oczyszczacz powietrza, czyli jaki? Test produktu
Czy istnieją pralki dla alergików? 
Czy istnieją pralki dla alergików? 
Alergia a posiadanie zwierząt domowych - czy da się to pogodzić?
Alergia a posiadanie zwierząt domowych - czy da się to pogodzić?
Fakty i mity na temat pralko-suszarki
Fakty i mity na temat pralko-suszarki
Komentarze (0)
Nie przegap
Jak dbać o skórę zimą, jakie kosmetyki pielęgnacyjne wybrać?
Jak dbać o skórę zimą, jakie kosmetyki pielęgnacyjne wybrać? Materiał sponsorowany
Najgroźniejsze dla naszego zdrowia sztuczne barwniki. Gdzie je znajdziemy?
Najgroźniejsze dla naszego zdrowia sztuczne barwniki. Gdzie je znajdziemy?
Aparaty ortodontyczne – rodzaje, zakładanie, higiena i koszty
Aparaty ortodontyczne – rodzaje, zakładanie, higiena i koszty
Elektroniczna recepta. Wszystko, co musisz wiedzieć o e-receptach
Elektroniczna recepta. Wszystko, co musisz wiedzieć o e-receptach
E-zwolnienia lekarskie. Co trzeba wiedzieć o nowym systemie wystawiania L4?
E-zwolnienia lekarskie. Co trzeba wiedzieć o nowym systemie wystawiania L4?
Kawa z masłem – jakie ma właściwości? Jak przygotować kawę z masłem?
Kawa z masłem – jakie ma właściwości? Jak przygotować kawę z masłem?