Polub nas na Facebooku
Czytasz: Dlaczego magnez jest ważny dla zdrowia? 
menu
Polub nas na Facebooku

Dlaczego magnez jest ważny dla zdrowia? 

Magnez - znak magnezu z tabletek.

Fot. tihomir_todorov / Getty Images

Magnez jest bardzo ważnym elementem potrzebnym do zachowania prawidłowego przebiegu prawie wszystkich procesów zachodzących w organizmie. Stanowi on czwarty co do zawartości w organizmie ludzkim pierwiastek. Uczestniczy w wielu przemianach metabolicznych aktywując około 300 enzymów. Poziom magnezu obniża się m.in. pod wpływem stresu, wysiłku fizycznego czy od nadmiernego spożycia kawy i alkoholu. Z racji tego, że magnez bierze udział w tak wielu procesach, jego niedobór jest bardzo poważny w skutkach.

Magnez a układ nerwowy

Pierwiastek ten odgrywa bardzo ważną rolę w układnie nerwowym. Stymuluje jego funkcje i usprawnia pracę szarych komórek. Hamuje degenerację komórek mózgowych i chroni je przed metalami ciężkimi, np. przed ołowiem. Razem z wapniem pomaga w przewodzeniu impulsów nerwowo-mięśniowych, reguluje prace mięśni i pomaga w leczeniu przewlekłego zmęczenia. Ponad to, magnez jest wykorzystywany w leczeniu chronicznego stresu i stanów lekowych, obniża poziom kortyzolu (hormon stresu) i chroni układ nerwowy odcinając mu drogę do mózgu. Działa uspokajająco i ma pozytywny wpływ na objawy depresji.

Czy przyjmujesz suplementy diety z magnezem?

Zagłosuj, jeśli chcesz zobaczyć wyniki

Układ krwionośny i serce

Polecamy również:
Jak ułatwić sobie sprzątanie? Zobacz nasz poradnik Materiał sponsorowany
Czy temperatura prania ma znaczenie? Materiał sponsorowany
Najbrudniejsze rzeczy świata, których dotykasz każdego dnia Materiał sponsorowany

Magnez wspiera prawidłową pracę układu naczyniowo-sercowego, bierze udział w procesie skurczu mięśnia sercowego, stabilizacji płytek krwi i metabolizmie lipoprotein. Uczestniczy w regulacji ciśnienia tętniczego, może również zapobiec rozwojowi zmian miażdżycowych w ścianie naczyń krwionośnych. Wspiera leczenie chorób serca oraz przeciwdziała powstawaniu skrzepów i niebezpiecznej arytmii – podaje się go osobom po zawale. Jego niedobór powoduje obkurczenie ścian krwionośnych, co prowadzi do podwyższenia ciśnienia krwi.

W 60% magnez znajduje się w kościach, a pozostała część wchodzi w skład mięśni i tkanek miękkich. Razem z witaminą D3 buduje kości i zęby. Zapobiega osteoporozie pod warunkiem, że dostarczy się do dwa razy mniej niż wapnia (brak równowagi osłabia działanie obydwu pierwiastków). Odpowiednie stężenie magnezu ma istotne znaczenie w zachowaniu odpowiedniej gęstości mineralnej kości. Magnez wspomaga trawienie biorąc udział w przemianie węglowodanów, białek i tłuszczów – warunkuje dostawę energii do tkanek, przeciwdziała tworzeniu się kamieni nerkowych, reguluje pracę tarczycy oraz rozszerza drogi oddechowe wspomagając leczenie astmy i zapalenia oskrzeli. Dodatkowo łagodzi zespół napięcia przedmiesiączkowego i bóle menstruacyjne.

Magnez jest dobry na wszystko. W jakich produktach go znajdziesz? Zobaczcie na filmie:

Zobacz film: Magnez jest dobry na wszystko. W jakich produktach go znajdziesz? Źródło: Wiem, co jem, wiem, co kupuję

Niedobór magnezu – przyczyny i skutki

Niedobór tego pierwiastka jest określany jako hipomagnezmia i objawia się rozdrażnieniem, nerwowością, przewlekłym zmęczeniem, występuje kołatanie serca oraz drżenie i mrowienie rąk. Pojawiają się skurcze mięśni i drganie powiek i nadpobudliwość psycho-ruchowa. Długotrwały niedostatek magnezu zwiększa ryzyko chorób cywilizacyjnych, takich jak miażdżyca czy nowotwór. Magnez poprawia pamięć oraz koncentrację, dlatego jego niedobór powoduje kłopoty z zapamiętywaniem i problemy ze skupieniem uwagi.

Kto jest narażony na niedobór i co się do tego przyczynia?

  • osoby chorujące na cukrzycę, z zespołem wadliwego wchłaniania
  • ludzie, którzy pracują intensywnie umysłowo, uczniom, studentom
  • kobiety w ciąży oraz te, które są w okresie menopauzy
  • ciężka praca fizyczna
  • intensywny, stresujący tryb życia
  • osoby, które stosują restrykcyjne diety
  • stosowanie diet wysoko tłuszczowych
  • spożycie dużej ilości kawy, mocnej herbaty
  • częste spożycie żywności zawierającej fosforany

Przyswajanie

Magnez dobrze przyswaja się w środowisku kwaśnym i z białkiem zwierzęcym (np. gulasz z kaszą gryczaną). Przyswajanie wspomagają tłuszcze nienasycone, witamina B₆ i D, sód oraz laktoza. Wyodrębnienie magnezu z pożywienia zachodzi w jelicie cienkim i wraz z krwią trafia do komórek całego ciała. Wchłanianie magnezu utrudnia środowisko zasadowe, np. alkohol, soki owocowe, nasycone kwasy tłuszczowe oraz nadmiar wapnia i fosforu. Najwięcej magnezu w diecie dostarczają produkty zbożowe, a gotowanie powoduje utratę tego pierwiastka od 30-75%, dlatego warzywa i owoce watro spożywać na surowo.

Źródła magnezu

  • kasza gryczana, jęczmienna
  • produkty zbożowe, pełnoziarniste, otręby pszenne
  • rośliny strączkowe np. soja, groch, fasola, bób
  • orzechy, migdały
  • szpinak, groszek
  • kakao, gorzka czekolada
  • ryby, owoce morza
  • figi, daktyle, rodzynki, banany
  • woda mineralna

Woda wysoko zmineralizowana może stanowić nawet 10% zapotrzebowania dziennego na magnez. Przy zachowanym stosunku 2:1 (wapń – magnez), magnez jest szybko wchłaniany i odpowiednio wykorzystywany.

W sytuacji niedostatecznego wchłaniania magnezu z diety lub zwiększonego zapotrzebowania, zaleca się suplementację doustną. Niestety taki magnez jest słabo wchłaniany, dlatego należy korzystać z preparatów organicznych, które swoją budową są zbliżone do związków zawartych w pożywieniu, np. cytrynian, asparginian, mleczan, gdyż organizm najłatwiej je przyswaja. 

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
7
0
Polecamy
Hipomagnezemia, czyli niedobór magnezu.
Jakie są skutki niedoboru magnezu dla zdrowia?
Objawy i leczenie hipomagnezmii
Hipomagnezemia, czyli niedobór magnezu. Jakie są skutki niedoboru magnezu dla zdrowia? Objawy i leczenie hipomagnezmii TVN zdrowie
Jakie są najlepsze witaminy dla sportowców?
Jakie są najlepsze witaminy dla sportowców? Dzień Dobry TVN
Fakty i mity na temat magnezu.
Czy warto brać suplementy? 
Fakty i mity na temat magnezu. Czy warto brać suplementy?  TVN zdrowie
Niezbędny element diety - magnez.
Produkty bogate w magnez - ogólnodostępne źródła
Niezbędny element diety - magnez. Produkty bogate w magnez - ogólnodostępne źródła Dzień Dobry TVN
Komentarze (1)
andzia
dieta jest bardzo ważnym elementem i każdy powinien dbać o to by było w niej dużo warzyw i owoców, ale czasami to nie wystarcza. ja np. będąc w ciąży miałam dodatkowo badany magnez i inne pierwiastki i jak się okazało trzeba było je suplementować. od razu zaznaczę, że u ginekologa byłam prywatnie
Czytaj całość
Nie przegap
Jak zrobić żel antybakteryjny? Koszt, zastosowanie i działanie żelu dezynfekującego ręce
Jak zrobić żel antybakteryjny? Koszt, zastosowanie i działanie żelu dezynfekującego ręce
Syrop imbirowy z dodatkiem miodu i cytryny – skuteczna walka z infekcjami. Zastosowanie, właściwości, dawkowanie. Przepis na przygotowanie domowego syropu
Syrop imbirowy z dodatkiem miodu i cytryny – skuteczna walka z infekcjami. Zastosowanie, właściwości, dawkowanie. Przepis na przygotowanie domowego syropu
Ból płuc przy oddychaniu, połączony z kaszlem i bólem pleców – o czym może świadczyć?
Ból płuc przy oddychaniu, połączony z kaszlem i bólem pleców – o czym może świadczyć?
#ObiadNaZdrowie: Chlebek bananowy fit – jak go przygotować i dlaczego warto jeść banany?
#ObiadNaZdrowie: Chlebek bananowy fit – jak go przygotować i dlaczego warto jeść banany?
Sok z kiszonego buraka - właściwości stosowanie przepis
Sok z kiszonego buraka - właściwości stosowanie przepis
Koronawirus w liczbach. Ile osób zmarło? Jak się przenosi wirus i jak się przed nim bronić?
Koronawirus w liczbach. Ile osób zmarło? Jak się przenosi wirus i jak się przed nim bronić?