Polub nas na Facebooku
Czytasz: Dieta w łuszczycy – zalecenia żywieniowe. Łuszczyca a dieta bezglutenowa
menu
Polub nas na Facebooku

Dieta w łuszczycy – zalecenia żywieniowe. Łuszczyca a dieta bezglutenowa

dieta

Fot.: Rido / stock.adobe.com

Dieta w łuszczycy powinna dostarczać duże ilości substancji o właściwościach przeciwzapalnych. Warto spożywać produkty będące źródłem antyoksydantów (warzywa i owoce) i kwasów omega 3 (łosoś, makrela, orzechy, olej lniany). Z jadłospisu przy łuszczycy należy wykluczyć tłuste rodzaje mięs, cukier i produkty wysoko przetworzone.

Dieta przy łuszczycy stanowi jeden z elementów leczenia tej choroby. Jej celem jest złagodzenie objawów towarzyszących schorzeniu, takich jak stany zapalne skóry i zmiany w postaci suchych łusek. Jednym z zaleceń żywieniowych dla osób z łuszczycą jest zmniejszenie kaloryczności jadłospisu.

Łuszczyca a dieta – jaka jest rola diety w żywieniu osób z łuszczycą?

Łuszczyca jest ogólnoustrojową, przewlekłą, niezakaźną chorobą skóry, która wykazuje tendencję do samoistnego ustępowania i nawrotów. Jej istotą jest stan zapalny skóry, któremu towarzyszą charakterystyczne zmiany przybierające postać suchych łusek. Po ich zdrapaniu powierzchnia skóry staje się błyszcząca. Łuszczyca często współwystępuje z zaburzeniami metabolicznymi, takimi jak: cukrzyca, otyłość, zaburzenia gospodarki lipidowej i hiperurykemia (zbyt wysoki poziom kwasu moczowego). Z tego powodu dieta w łuszczycy stanowi ważny element jej leczenia. Zmiana nawyków żywieniowych u osób chorych powinna rozpocząć się od wprowadzenia niskokalorycznego jadłospisu. 

Tkanka tłuszczowa odpowiada za produkcję cytokin prozapalnych, które wywołują zapalenie skóry, dlatego należy dążyć do jej zredukowania. Optymalna dieta w łuszczycy powinna być wzbogacona o wielonienasycone kwasy tłuszczowe (z grupy omega 3), które wykazują właściwości przeciwzapalne i hamują wytwarzanie cytokin prozapalnych. Innym kluczowym elementem w żywieniu osób z łuszczycą są produkty o działaniu antyoksydacyjnym, które niszczą wolne rodniki tlenowe i mogą przyczynić się do ograniczenia stanu zapalnego. Do przeciwutleniaczy zalicza się m.in. witaminę C, E, beta karoten, cynk, selen, polifenole roślinne, antocyjany i kwasy omega 3. Zalecanymi produktami żywnościowymi dla osób z łuszczycą są: świeże warzywa i owoce, pełnoziarniste produkty zbożowe, tłuste ryby morskie, pestki dyni, orzechy, oliwa z oliwek i olej lniany.

Dieta bezglutenowa w łuszczycy

Niektórzy specjaliści żywieniowi rekomendują zastosowanie diety bezglutenowej w łuszczycy, której celem jest złagodzenie objawów choroby. Na podstawie badań stwierdzono, że u osób z celiakią (inaczej chorobą trzewną) częściej występuje ta choroba skóry. Inne prace naukowe mówią o obecności w krwi osób z łuszczycą przeciwciał antygliadynowych (przeciwko gliadynie, która stanowi element składowy glutenu), które mogą oznaczać celiakię lub nietolerancję glutenu. W takich przypadkach dieta bezglutenowa może przyczynić się do zmniejszenia objawów klinicznych łuszczycy. Badania na temat skuteczności takiego postępowania nie są jednak potwierdzone (brak jest jednoznacznych wyników). Przed wyeliminowaniem z jadłospisu produktów zawierających gluten (pszenica, jęczmień, owies, żyto) konieczne jest wykonanie testów, które potwierdzą lub wykluczą alergię, nietolerancję bądź nadwrażliwość na gluten u osoby chorującej na łuszczycę.

Produkty przeciwwskazane w diecie przy łuszczycy

Dieta w łuszczycy zakłada wyeliminowanie z jadłospisu lub znaczne ograniczenie produktów żywnościowych, które mogą prowadzić do nasilenia procesów zapalnych toczących się w organizmie. Są to m.in. nasycone kwasy tłuszczowe, których źródłem jest żywność pochodzenia zwierzęcego, tłuszcze trans i rafinowany cukier. Powinno się również ograniczyć produkty zawierające kwasy omega 6. Związki te posiadają działanie przeciwstawne do kwasów omega 3 i dostarczają czynniki prozapalne. Źródłem kwasów omega 6 w żywności są głównie oleje, m.in.: słonecznikowy, kukurydziany, z pestek winogron i z orzeszków ziemnych. Innymi produktami, które nie powinny się pojawić w diecie osób z łuszczycą, są:

  • tłuste rodzaje mięs (wieprzowina, baranina) i produkty mięsne,
  • podroby,
  • żywność wysoko przetworzona, produkty typu fast food, instant,
  • słodycze i wyroby cukiernicze,
  • słone przekąski typu paluszki, chipsy,
  • margaryny twarde (produkowane z niezalecanych olejów roślinnych).

W jadłospisie diety w łuszczycy wskazane jest zmniejszenie spożycia nabiału. Zaleca się wyeliminowanie z niego tłustych serów żółtych i topionych. Należy ograniczyć również kawę, ostre przyprawy i czekoladę, które mogą przyczynić się do nasilenia zmian chorobowych. Niewskazane są także napoje alkoholowe.

Zobacz film: Czy mięso jest zdrowe? Źródło: 36,6

Przykładowy jadłospis diety w łuszczycy

I śniadanie: płatki owsiane z jogurtem naturalnym, owocami (banan, maliny) i orzechami;

II śniadanie: kromka pieczywa pełnoziarnistego, sałatka z pomidorkami koktajlowymi, granatem i pestkami słonecznika (polana sosem winegret);

Obiad: zupa krem z dyni, grillowany łosoś z sosem cytrynowym, ryż pełnoziarnisty, ugotowana fasolka szparagowa;

Podwieczorek: zielony koktajl na bazie szpinaku, mandarynki i jabłka (z wodą i świeżym sokiem wyciśniętym z połówki cytryny);

Kolacja: leczo wegetariańskie z cukinią, bakłażanem, papryką i pieczarkami.

Zobacz film: Czy dieta musi być droga? Źródło: Wiem, co jem na diecie 

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
251
31
Polecamy
Sprawdź, jak wygląda dieta dla osób z insulinoopornością
Sprawdź, jak wygląda dieta dla osób z insulinoopornością Dzień Dobry TVN
Zapobieganie cukrzycy – dieta, normy, aktywność fizyczna
Zapobieganie cukrzycy – dieta, normy, aktywność fizyczna Dzień Dobry TVN
Dieta alkaliczna, czyli skuteczny sposób na "zakwaszenie organizmu" i polepszenie samopoczucia.
Produkty zalecane w diecie alkalicznej.
Przykładowy dzienny jadłospis
Dieta alkaliczna, czyli skuteczny sposób na "zakwaszenie organizmu" i polepszenie samopoczucia. Produkty zalecane w diecie alkalicznej. Przykładowy dzienny jadłospis TVN zdrowie
Dieta odkwaszająca organizm – produkty dozwolone i przeciwwskazane.
Przykładowy jadłospis
Dieta odkwaszająca organizm – produkty dozwolone i przeciwwskazane. Przykładowy jadłospis TVN zdrowie
Komentarze (5)
ewa
jeżeli ktoś opublikuje dietę leczącą łuszczycę i poprze to relacją pacjentów dostanie Nobla :)
Czytaj całość
Nick
Gluten nie, mięso nie, nabiał nie... To co wolno jak nic nie wolno?..
Czytaj całość
Niziol
Proponuje zapoznać się z książką Pani Magdaleny Kurzyp pt. Odżywianie w łuszczycy. Bardzo mądra i rzeczowa książka. Po kolei wyjaśnia co i jak. Jest dokładnie opisane jak oczyszcza się nasz organizm i który narząd za co odpowiada. Książka nie tylko obowiązkowa opzycja dla chorych na łuszczycę czy AZS ale również dla chcących się oczyścić. W książce autorka dokładnie opisuje jakie produkty, jakie warzywa, jakie mięso są wskazane przy łuszczycy a co jest szkodliwe, m.in. są opisane wspomniane tutaj psiankowate. I najważniejsze - książka to przede wszystkim gotowe przepisy. 80% jak nie więcej to gotowe przepisy na dania, przekąski i całe obiady.
Czytaj całość
Istnieją teorie mówiące, że w łuszczycy należy ograniczyć rośliny psiankowate, czyli pomidory, paprykę, ziemniaki, bakłażany. Jednak nie zostało to poparte badaniami. M.in. papryka zawiera substancje mogące działać drażniąco, jednak dieta eliminacyjna, tak jak dieta bezglutenowa w przypadku łuszczycy nie jest ogólnie przyjętą metodą leczenia, a tylko jedną z metod, sugestią, która może pomóc w niektórych przypadkach. Dlatego też w tekście w przykładowym jadłospisie autorka pozwoliła sobie na zamieszczenie papryki i bakłażanu.
Czytaj całość
Beata
W łuszczycy i papryka i bakłażan NIE są wskazane. Działają prozapalnie.
Czytaj całość
Nie przegap
Poziome ustawienie kości krzyżowej, co to jest?
Poziome ustawienie kości krzyżowej, co to jest?
Co oznacza i do czego prowadzi zanik kory mózgowej? Przyczyny i objawy schorzenia
Co oznacza i do czego prowadzi zanik kory mózgowej? Przyczyny i objawy schorzenia
Czym może być guzek w pachwinie udowej? Jakie objawy mogą towarzyszyć jego obecności i na jaką chorobę mogą wskazywać?
Czym może być guzek w pachwinie udowej? Jakie objawy mogą towarzyszyć jego obecności i na jaką chorobę mogą wskazywać?
Kiedy i co można jeść po gastroskopii? Zalecenia po badaniu
Kiedy i co można jeść po gastroskopii? Zalecenia po badaniu
"Najczęstszym błędem jest podnoszenie nóżek do góry". Ekspert radzi, jak przewijać dziecko
"Najczęstszym błędem jest podnoszenie nóżek do góry". Ekspert radzi, jak przewijać dziecko
Alzheimer w młodym wieku - przyczyny, pierwsze objawy i kolejne etapy choroby
Alzheimer w młodym wieku - przyczyny, pierwsze objawy i kolejne etapy choroby