Polub nas na Facebooku
Czytasz: Dieta śródziemnomorska - wady i zalety, efekty, przepisy

Dieta śródziemnomorska - wady i zalety, efekty, przepisy

Zainteresował Cię ten artykuł?
Stół z produktami kuchni śródziemnomorskiej

Fot: Pixabay / pixabay.com

Dieta śródziemnomorska to naturalny sposób żywienia się ludzi żyjących we Włoszech, Grecji czy Hiszpanii. Kuchnia śródziemnomorska jest zdrowa i smaczna. Bazuje na warzywach, owocach, zbożach, makaronach, rybach i owocach morza.

Dieta śródziemnomorska jest bardzo zdrowa i pożywna. Charakteryzuje się wysoką zawartością zbożowych produktów pełnoziarnistych, orzechów, nasion, roślin strączkowych, owoców i warzyw, ryb morskich, owoców morza oraz oliwy z oliwek. W jadłospisie diety śródziemnomorskiej ogranicza się sól, czerwone mięso, mleko, produkty mleczne oraz jaja. Do posiłków zalecane jest czerwone wytrawne wino.

Dieta śródziemnomorska - zasady

Podstawowe zasady diety śródziemnomorskiej są proste - należy unikać smażenia, nigdy nie stosować raz już użytej oliwy i ograniczyć do minimum spożycie pełnego mleka, tłustych serów i wędlin. Zalecane jest picie dużych ilości wody mineralnej i unikanie stresu.

Produkty dozwolone w diecie śródziemnomorskiej to:

  •  ryby, zwłaszcza morskie,
  •  rośliny strączkowe,
  •  makaron i ryż,
  •  świeże owoce i warzywa,
  •  suszone owoce,
  •  orzechy,
  •  ciemne pieczywo, 
  •  wytrawne wino - nie więcej niż 1 lampka do głównego posiłku.

W diecie śródziemnomorskiej jadłospis należy skonstruować w taki sposób, aby nie zawierał białego pieczywa, słodyczy, czerwonego mięsa i tłustych wędlin.

Zobacz także: Dieta ryżowa (odchudzająca) - zasady, efekty, jadłospis i przepisy

Dieta śródziemnomorska - przepisy

Przepisy kulinarne diety śródziemnomorskiej bazują na warzywach i owocach. Kuchnia śródziemnomorska ma bogatą tradycję, dlatego wybór dań jest naprawdę duży. Oto kilka najpopularniejszych przepisów na dania śródziemnomorskie.

Sałatka z serem feta

  •  bakłażan
  •  2 łyżeczki soku z cytryny
  •  1/4 szklanki oliwy z oliwek
  •  100 g sera feta
  •  pół pokrojonej czerwonej cebuli
  •  czerwony pieprz
  •  2 łyżki świeżej, posiekanej bazylii
  •  szczypta soli

Piekarnik rozgrzać do 135 stopni. Bakłażan włożyć do brytfanny i lekko ponacinać. Brytfannę z bakłażanem wstawić do piekarnika i piec aż skórka będzie lekko zwęglona a bakłażan dobrze upieczony. Następnie bakłażan ostudzić i pokroić go w kawałki, dodać sok z cytryny. Dodać oliwę, fetę, cebulę i resztę składników. Wymieszać wszystko dokładnie, a na koniec górę sałatki ozdobić odrobiną sera feta.

Penne z cukinią

  • 500 ml domowego bulionu warzywnego
  • około 1 1/5 kg cukinii
  •  2 szalotki
  •  łyżeczka chilli w płatkach
  •  4 łyżeczki listków rozmarynu 
  •  1 puszka białej fasoli
  •  400 g makaronu penne 
  •  20 g parmezanu + odrobina do posypania na talerzu
  •  sól, pieprz

Cukinię pokroić w kostkę i rozdrobnić w malakserze razem z cebulą, płatkami chilli i listkami rozmarynu. Dokładnie rozdrobnione składniki przełożyć na szeroką patelnię lub garnek z grubym dnem, zalać bulionem i dodać fasolę z puszki wraz z zalewą. Całość doprowadzić do wrzenia i gotować ok. 10 minut, mieszając od czasu do czasu. Makaron ugotować al dente, a za pomocą ręcznego blendera zmiksować sos cukiniowy. Doprawić go solą i pieprzem, polać makaron i posypać danie parmezanem.

Zobacz film: Test: Z czym obiad będzie najzdrowszy - z ryżem, kaszą, ziemniakami czy makaronem? Źródło: 36,6.

Gazpacho andaluz

  •  1 kg dojrzałych pomidorów malinowych
  •  1 czerwona papryka, pokrojona na 4 kawałki, oczyszczona z nasion
  •  3 wyciśnięte ząbki czosnku
  •  4 łyżki octu winnego
  •  5 łyżek oliwy z oliwek
  •  1 łyżeczka cukru
  •  2 garście grzanek pszennych
  •  sól, pieprz
  •  do posypania: drobno pokrojone 2 cebulki szalotki, 1/2 ogórka, 1/2 zielonej papryki

Pomidory pokroić na ćwiartki, wyciąć twarde szypułki i pokroić na mniejsze części. Pokrojoną paprykę rozdrobnić w malakserze, następnie dodać pomidory, grzanki, czosnek, oliwę i zmiksować na gładki krem. Do zupy dodać zimną wodę - do uzyskania pożądanej konsystencji. Doprawić zupę cukrem, octem winnym, solą i pieprzem, dokładnie wymieszać. Gazpacho przelać do miski, przykryć folią i wstawić do lodówki na co najmniej 3 godziny lub na całą noc. Rozlać do miseczek i posypać posiekanymi warzywami. Do każdej miseczki z gazpacho można wrzucić kostkę lodu.

Dieta śródziemnomorska a odchudzanie

Efekty diety śródziemnomorskiej to przede wszystkim utrata wagi i poprawa zdrowia. Jednak odchudzanie za pomocą diety śródziemnomorskiej nie zawsze się udaje, zwłaszcza jeśli w menu znajdzie się zbyt dużo pizzy i makaronów. Układając jadłospis na miesiąc, należy wybierać takie dania śródziemnomorskie, które są niskokaloryczne i zawierają wszystkie niezbędne składniki odżywcze.

Dieta śródziemnomorska ma wiele zalet, dlatego warto ją stosować. Często nazywana jest dietą przeciwmiażdżycową, ponieważ korzystnie wpływa na układ krwionośny i serce, poprawia kondycję żył i znacznie zmniejsza poziom trój glicerydów. Zawiera także mnóstwo przeciwutleniaczy, które przeciwdziałają procesom starzenia się organizmu. 

Zobacz także: Dieta Dąbrowskiej - wskazania, jadłospis i opinie

Potwierdzeniem prozdrowotnego działania tej diety jest typowa uroda śródziemnomorska - osoby stosujące ten model odżywiania wyróżniają się idealną cerą, zdrowymi włosami i paznokciami. Ponadto żyją znacznie dłużej w porównaniu do osób odżywiających się w sposób tradycyjny.

Zobacz film: Detoks? Zobacz, zanim zaczniesz! Źródło: 36,6

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
2
0
Komentarze (0)
Nie przegap
Najlepsze zioła na wątrobę – oczyszczające, regenerujące, wspomagające
Najlepsze zioła na wątrobę – oczyszczające, regenerujące, wspomagające
WBC, czyli white blood cells – rodzaje, badanie, normy
WBC, czyli white blood cells – rodzaje, badanie, normy
Zespół Gerstmanna – przyczyny i objawy zespołu tętnicy kątowej
Zespół Gerstmanna – przyczyny i objawy zespołu tętnicy kątowej
Transferyna: co oznacza niski lub podwyższony poziom w badaniu?
Transferyna: co oznacza niski lub podwyższony poziom w badaniu?
Zapalenie gardła w ciąży – przyczyny i sposoby leczenia
Zapalenie gardła w ciąży – przyczyny i sposoby leczenia
Zobacz zapis czatu z ekspertem, fizjoterapeutką Katarzyną Krzysztoszek, specjalizującą się w terapii uroginekologicznej
Zobacz zapis czatu z ekspertem, fizjoterapeutką Katarzyną Krzysztoszek, specjalizującą się w terapii uroginekologicznej