Polub nas na Facebooku
Czytasz: Dieta odkwaszająca organizm – produkty dozwolone i przeciwwskazane. Przykładowy jadłospis

Dieta odkwaszająca organizm – produkty dozwolone i przeciwwskazane. Przykładowy jadłospis

Zainteresował Cię ten artykuł?
dieta

Fot. Kzenon / stock.adobe.com

Dieta odkwaszająca stosowana jest przy zakwaszeniu organizmu, które może prowadzić do rozwoju poważnych schorzeń, np. cukrzycy, miażdżycy i nadciśnienia. Polega na jedzeniu większej liczby produktów o charakterze zasadowym, do których zalicza się głównie owoce i warzywa. Z żywienia eliminuje się m.in. tłuste mięsa, pszenicę, żółte sery i cukier.

Dieta odkwaszająca stosowana jest w celu przywrócenia równowagi kwasowo-zasadowej organizmu. Do jej zaburzenia dochodzi w wyniku nieprawidłowego odżywiania się. Zakwaszenie organizmu może doprowadzić do poważnych konsekwencji zdrowotnych, dlatego ważne jest zmodyfikowanie swojego sposobu żywienia.

Dieta odkwaszająca organizm – na czym polega?

Dieta odkwaszająca, nazywana inaczej zasadową, polega na wprowadzeniu do jadłospisu większej liczby produktów alkalizujących (zasadotwórczych). Stosuje się ją w celu przywrócenia równowagi kwasowo-zasadowej, która została zaburzona na skutek błędów żywieniowych. Podstawową zasadą diety na odkwaszenie organizmu jest odpowiednie ułożenie jadłospisu, który w około 80% powinien składać się z produktów zasadowych, a w pozostałych 20% z produktów o charakterze kwasowym.

 Zakwaszenie organizmu jest niebezpiecznym stanem, który, bez wdrożenia specjalnego postępowania żywieniowego, zwiększa ryzyko rozwoju różnych chorób, m.in. osteoporozy, nadciśnienia tętniczego, miażdżycy, zmian zwyrodnieniowych stawów, cukrzycy, nadwagi, a nawet chorób nowotworowych. Objawami zakwaszenia organizmu są: ogólne przemęczenie, zaburzenia snu, problemy z koncentracją, nadmierne wypadanie włosów, zwiększona podatność na infekcje, depresja, skurcze łydek, bóle stawów i dolegliwości skórne. W diecie odkwaszającej ważne jest regularne jedzenie, najlepiej co 3–4 godziny. Jadłospis powinien uwzględniać 5 urozmaiconych posiłków – pierwsze śniadanie, drugie śniadanie, obiad, podwieczorek i kolację. Wskazane jest zwiększenie aktywności fizycznej, która przyczynia się do przyspieszenia metabolizmu i polepszenia ogólnego samopoczucia. Każdego dnia należy pić duże ilości naturalnej, niegazowanej wody mineralnej oraz świeżo wyciskanych soków owocowych i warzywnych, które działają oczyszczająco na organizm i wspomagają usuwanie z niego nadmiernej ilości kwasów.

Produkty, które warto spożywać na diecie odkwaszającej

Produkty żywnościowe można podzielić na kwasotwórcze i zasadotwórcze (nazywane inaczej alkalizującymi, odkwaszającymi). W diecie odkwaszającej organizm powinna dominować żywność o charakterze zasadowym, której pH wynosi 7–10. Do produktów alkalizujących zalicza się przede wszystkim warzywa i owoce:

  • pH 10 – marchewka, kalafior, seler, kapusta czerwona, surowy szpinak, cebula, szparagi, jarmuż, bakłażan, ogórek zielony, brukselka, cytryna, limonka;
  • pH 9 – sałaty, cukinia, papryka, słodki ziemniak, gruszka, mango, kiwi, melon, winogrona, borówka, papaja, figi, daktyle, soja, a także oliwa z oliwek, herbaty ziołowe i herbata zielona;
  • pH 8 – pomidory, świeża kukurydza, biała rzodkiew, oliwki, jabłka, awokado, pieczarki, rabarbar, truskawki, morele, banany, brzoskwinie, pomarańcze, grejpfruty, czereśnie, a także kasza jaglana, dziki ryż i migdały;
  • pH 7 (tzw. pH neutralne) – woda, oleje roślinne, masło świeże i niesolone, mleko krowie, świeża śmietana.

Pozostałe produkty żywnościowe – mięsa, ryby, owoce morza, jaja i produkty zbożowe – należą do żywności o charakterze kwasowym, która powinna stanowić mniejszy udział w jadłospisie przy zakwaszeniu organizmu. W diecie odkwaszającej niedozwolone są: produkty wysoko przetworzone, tłuste, smażone, cukier, produkty oczyszczone (np. z pszenicy), kofeina i tłuste sery (żółte i topione). Przeciwwskazane są również słodzone napoje gazowane, alkohol, kofeina, tytoń oraz produkty zawierające dużą ilość soli. Jako zamiennik cukru można stosować stewię lub ksylitol (inaczej cukier brzozowy). Jadłospis diety odkwaszającej powinien składać się głównie z potraw bezmięsnych. Nie należy jednak całkowicie wykluczać ich z diety, gdyż produkty pochodzenia zwierzęcego są źródłem pełnowartościowego białka. Dozwoloną żywnością kwasową, która powinna stanowić około 20% wszystkich spożywanych produktów są: produkty zbożowe pełnoziarniste (gruboziarniste kasze, np. gryczana, pieczywo pełnoziarniste), kasza jaglana, jogurt naturalny, ser biały, twarogowy, ryby, mięso drobiowe (indyk, kurczak) i jaja z chowu ekologicznego.

Dieta odkwaszająca – jadłospis

I śniadanie: kasza jaglana na słodko z bananem i migdałami;

II śniadanie: koktajl z awokado, gruszki, pomarańczy, selera naciowego i jarmużu;

Obiad: zupa krem z pomidorów ze świeżą bazylią, ryba gotowana na parze polana sosem na bazie soku z cytryny, oliwy z oliwek i pietruszki, kasza gryczana, surówka;

Podwieczorek: pokrojone w słupki warzywa (marchew, ogórek, kalarepa) z hummusem;

Kolacja: bakłażan zapiekany w piekarniku z dodatkiem oliwy z oliwek, świeżego tymianku i szczypty soli.

Zobacz film: Czy dieta musi być droga? Źródło: Wiem, co jem na diecie


Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
4
0
Komentarze (0)
Nie przegap
Korzeń żywokostu – na kolano, stawy. Zastosowanie, działanie, właściwości
Przyczyny małej i nadmiernej krzepliwości krwi. Badanie krzepliwości krwi
Fizjoterapia – co to jest? Jakie zabiegi się w niej stosuje?
Badanie GFR i eGFR – norma dla mężczyzn, kobiet i dzieci
Czym jest choroba Baastrupa? Leczenie i rehabilitacja „kissing spines”
Kawa kuloodporna, czyli innowacyjny, silnie pobudzający napój. Jakie ma właściwości i jak ją przygotować?