Polub nas na Facebooku
Czytasz: Dieta odkwaszająca organizm – produkty dozwolone i przeciwwskazane. Przykładowy jadłospis
menu
Polub nas na Facebooku

Dieta odkwaszająca organizm – produkty dozwolone i przeciwwskazane. Przykładowy jadłospis

dieta

Fot. Kzenon / stock.adobe.com

"Dieta odkwaszająca" czyli przywracająca równowagę kwasowo-zasadową organizmu i zmniejszająca obciążenie substancjami kwasotwórczymi, polega na jedzeniu większej liczby produktów o charakterze zasadowym. Zalicza się do nich głównie owoce i warzywa. Z żywienia eliminuje się m.in. tłuste mięsa, pszenicę, żółte sery i cukier.

Dieta popularnie zwana "odkwaszającą" stosowana jest w celu przywrócenia równowagi kwasowo-zasadowej organizmu. Do  zaburzenia tej równowagi dochodzi w wyniku nieprawidłowego odżywiania się. Nadmierne obciążenie organizmu substancjami kwasotwórczymi, popularnie zwane "zakwaszeniem organizmu" może doprowadzić do poważnych konsekwencji zdrowotnych, dlatego ważne jest zmodyfikowanie swojego sposobu żywienia.

Dieta odkwaszająca organizm – na czym polega?

"Dieta odkwaszająca", nazywana inaczej zasadową, polega na wprowadzeniu do jadłospisu większej liczby produktów alkalizujących (zasadotwórczych). Stosuje się ją w celu przywrócenia równowagi kwasowo-zasadowej, która została zaburzona na skutek błędów żywieniowych. Podstawową zasadą tej diety jest odpowiednie ułożenie jadłospisu, który w około 80% powinien składać się z produktów zasadowych, a w pozostałych 20% z produktów o charakterze kwasowym.

 "Zakwaszenie organizmu" w nomenklaturze medycznej nie istnieje, ponieważ organizm wszelkimi siłami utrzymuje równowagę kwasowo-zasadową. Często wiąże się to jednak z dużym wysiłkiem wielu układów. Popularnie zwane "zakwaszenie organizmu" jest stanem prowadzącym do zachwiania równowagi kwasowo-zasadowej w wyniku nadmiernego obciążenia organizmu substancjami kwasotwórczymi. Bez wdrożenia specjalnego postępowania żywieniowego, zwiększa ryzyko rozwoju różnych chorób, m.in. osteoporozy, nadciśnienia tętniczego, miażdżycy, zmian zwyrodnieniowych stawów, cukrzycy, nadwagi, a nawet chorób nowotworowych. Objawami tzw. "zakwaszenia organizmu" są: ogólne przemęczenie, zaburzenia snu, problemy z koncentracją, nadmierne wypadanie włosów, zwiększona podatność na infekcje, depresja, skurcze łydek, bóle stawów i dolegliwości skórne. W "diecie odkwaszającej" ważne jest regularne jedzenie, najlepiej co 3–4 godziny. Jadłospis powinien uwzględniać 5 urozmaiconych posiłków – pierwsze śniadanie, drugie śniadanie, obiad, podwieczorek i kolację. Wskazane jest zwiększenie aktywności fizycznej, która przyczynia się do przyspieszenia metabolizmu i polepszenia ogólnego samopoczucia. Każdego dnia należy pić duże ilości naturalnej, niegazowanej wody mineralnej oraz świeżo wyciskanych soków owocowych i warzywnych, które działają oczyszczająco na organizm i wspomagają usuwanie z niego nadmiernej ilości kwasów.

Produkty, które warto spożywać na "diecie odkwaszającej"

Produkty żywnościowe można podzielić na kwasotwórcze i zasadotwórcze (nazywane inaczej alkalizującymi, odkwaszającymi). W diecie "odkwaszającej" organizm powinna dominować żywność o charakterze zasadowym, której pH wynosi 7–10. Do produktów alkalizujących zalicza się przede wszystkim warzywa i owoce:

  • pH 10 – marchewka, kalafior, seler, kapusta czerwona, surowy szpinak, cebula, szparagi, jarmuż, bakłażan, ogórek zielony, brukselka, cytryna, limonka;
  • pH 9 – sałaty, cukinia, papryka, słodki ziemniak, gruszka, mango, kiwi, melon, winogrona, borówka, papaja, figi, daktyle, soja, a także oliwa z oliwek, herbaty ziołowe i herbata zielona;
  • pH 8 – pomidory, świeża kukurydza, biała rzodkiew, oliwki, jabłka, awokado, pieczarki, rabarbar, truskawki, morele, banany, brzoskwinie, pomarańcze, grejpfruty, czereśnie, a także kasza jaglana, dziki ryż i migdały;
  • pH 7 (tzw. pH neutralne) – woda, oleje roślinne, masło świeże i niesolone, mleko krowie, świeża śmietana.

Pozostałe produkty żywnościowe – mięsa, ryby, owoce morza, jaja i produkty zbożowe – należą do żywności o charakterze kwasowym, która powinna stanowić mniejszy udział w jadłospisie. W diecie odkwaszającej niedozwolone są: produkty wysoko przetworzone, tłuste, smażone, cukier, produkty oczyszczone (np. z pszenicy), kofeina i tłuste sery (żółte i topione). Przeciwwskazane są również słodzone napoje gazowane, alkohol, kofeina, tytoń oraz produkty zawierające dużą ilość soli. Jako zamiennik cukru można stosować stewię lub ksylitol (inaczej cukier brzozowy). Jadłospis "diety odkwaszającej" powinien składać się głównie z potraw bezmięsnych. Nie należy jednak całkowicie wykluczać ich z diety, gdyż produkty pochodzenia zwierzęcego są źródłem pełnowartościowego białka. Dozwoloną żywnością kwasową, która powinna stanowić około 20% wszystkich spożywanych produktów są: produkty zbożowe pełnoziarniste (gruboziarniste kasze, np. gryczana, pieczywo pełnoziarniste), kasza jaglana, jogurt naturalny, ser biały, twarogowy, ryby, mięso drobiowe (indyk, kurczak) i jaja z chowu ekologicznego.

"Dieta odkwaszająca" – jadłospis

I śniadanie: kasza jaglana na słodko z bananem i migdałami;

II śniadanie: koktajl z awokado, gruszki, pomarańczy, selera naciowego i jarmużu;

Obiad: zupa krem z pomidorów ze świeżą bazylią, ryba gotowana na parze polana sosem na bazie soku z cytryny, oliwy z oliwek i pietruszki, kasza gryczana, surówka;

Podwieczorek: pokrojone w słupki warzywa (marchew, ogórek, kalarepa) z hummusem;

Kolacja: bakłażan zapiekany w piekarniku z dodatkiem oliwy z oliwek, świeżego tymianku i szczypty soli.

Zobacz film: Czy dieta musi być droga? Źródło: Wiem, co jem na diecie


Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
135
17
Polecamy
Dieta alkaliczna, czyli skuteczny sposób na "zakwaszenie organizmu" i polepszenie samopoczucia.
Produkty zalecane w diecie alkalicznej.
Przykładowy dzienny jadłospis
Dieta alkaliczna, czyli skuteczny sposób na "zakwaszenie organizmu" i polepszenie samopoczucia. Produkty zalecane w diecie alkalicznej. Przykładowy dzienny jadłospis TVN zdrowie
Niski indeks glikemiczny - czym jest?
Dieta z niskim indeksem glikemicznym
Niski indeks glikemiczny - czym jest? Dieta z niskim indeksem glikemicznym Dzień Dobry TVN
Dieta zasadowa i inne sposoby na „odkwaszenie organizmu”
Dieta zasadowa i inne sposoby na „odkwaszenie organizmu” Dzień Dobry TVN
Dieta przeciwgrzybicza - produkty wskazane i przeciwwskazane, efekty i przykładowy jadłospis
Dieta przeciwgrzybicza - produkty wskazane i przeciwwskazane, efekty i przykładowy jadłospis TVN zdrowie
Komentarze (0)
Nie przegap
Współcześni seniorzy są w lepszej kondycji, niż ich rówieśnicy z lat 90. - donoszą fińscy naukowcy
Współcześni seniorzy są w lepszej kondycji, niż ich rówieśnicy z lat 90. - donoszą fińscy naukowcy
Poziom cukru we krwi - o jakiej porze dnia go mierzyć i jak odczytywać wyniki?
Poziom cukru we krwi - o jakiej porze dnia go mierzyć i jak odczytywać wyniki?
Ponad połowa Polaków uważa, że noszenie maseczek szkodzi zdrowiu - wynika z nowego sondażu CBOS
Ponad połowa Polaków uważa, że noszenie maseczek szkodzi zdrowiu - wynika z nowego sondażu CBOS
Kryzysy psychiczne nastolatków. Jak rozpoznać, że dziecko ma problemy i gdzie szukać pomocy
Kryzysy psychiczne nastolatków. Jak rozpoznać, że dziecko ma problemy i gdzie szukać pomocy
Para z e-papierosów jest tak samo groźna, jak dym ze zwykłych papierosów
Para z e-papierosów jest tak samo groźna, jak dym ze zwykłych papierosów
Zdrowa dieta jest ważniejsza, niż szczupła sylwetka - dowodzą najnowsze badania
Zdrowa dieta jest ważniejsza, niż szczupła sylwetka - dowodzą najnowsze badania