Polub nas na Facebooku
Czytasz: Dieta niskowęglowodanowa, czyli skuteczna redukcja tkanki tłuszczowej. Na czym polega dieta niskowęglowodanowa – zasady i efekty jej stosowania. Przykładowy dzienny jadłospis

Dieta niskowęglowodanowa, czyli skuteczna redukcja tkanki tłuszczowej. Na czym polega dieta niskowęglowodanowa – zasady i efekty jej stosowania. Przykładowy dzienny jadłospis

Zainteresował Cię ten artykuł?
Zdjęcie jajek mięsa ryby ryżu mleka ciężarków i skakanki

Fot: denisk999 / fotolia.com

Dieta niskowęglowodanowa pozwala na redukcję tkanki tłuszczowej i zmniejszenie masy ciała. Najczęściej stosuje się ją do trzech tygodni. Produktami przeciwwskazanymi w tej diecie są m.in.: makarony, pieczywo, kasze, ziemniaki oraz wszelkie wyroby cukiernicze.

Dieta niskowęglowodanowa jest eliminacyjną dietą odchudzającą o obniżonej kaloryczności. Polega na ograniczeniu w codziennym jadłospisie ilości podstawowych źródeł węglowodanów, czyli m.in. produktów zbożowych.

Zasady diety niskowęglowodanowej

Podstawową zasadą w diecie niskowęglowodanowej jest wyeliminowanie z jadłospisu produktów będących źródłem węglowodanów, inaczej cukrów. Nadmierna ilość węglowodanów prostych i złożonych w codziennej diecie odkłada się w organizmie w postaci tkanki tłuszczowej skutkując przyrostem masy ciała. Dieta niskowęglowodanowa trwa od 7 do 21 dni. Wskazana jest zdrowym osobom dorosłym, których celem jest redukcja tkanki tłuszczowej i spadek masy ciała. Ten sposób odżywiania jest przeciwwskazany dzieciom i młodzieży w okresie intensywnego wzrostu i rozwoju, kobietom ciężarnym oraz karmiącym piersią. Kaloryczność odchudzającej diety niskowęglowodanowej wynosi najczęściej 1000-1300 kcal na dobę. Jedną z zasad diety jest długie żucie każdego kęsa pokarmu. Skutkuje to mniejszą ilością zjadanego pożywienia i szybszym odczuciem przez organizm sytości. Przeciwwskazane jest popijanie posiłków oraz dopuszczanie do pojawienia się uczucia „ssania” z głodu. W diecie niskowęglowodanowej dozwolone jest podjadanie między poszczególnymi posiłkami surowych warzyw, np. marchewki.

Zobacz także: Dieta redukcyjna dla kobiet, czyli jak pozbyć się tkanki tłuszczowej i wyrzeźbić swoje ciało? Zasady, produkty wskazane i przeciwwskazane. Jadłospis w diecie redukcyjnej

Co wiesz o odchudzaniu i zdrowej diecie?

Odpowiedz na 10 pytań
Rozpocznij quiz

Produkty wskazane i przeciwwskazane w diecie niskowęglowodanowej

W normalnej, codziennej diecie, czyli zgodnej z zasadami racjonalnego odżywiania, podstawowymi źródłami węglowodanów, które stanowią główne źródło energii dla organizmu, są: produkty zbożowe, warzywa i owoce (zwłaszcza te, które zawierają skrobię) oraz cukier, miód, dżemy i różnego rodzaju ich przetwory (słodycze). W diecie niskowęglowodanowej produktami przeciwwskazanymi są:

  • produkty zbożowe: pieczywo, makaron, płatki śniadaniowe, ryż, kasze,
  • ziemniaki,
  • suche nasiona roślin strączkowych,
  • wyroby cukiernicze,
  • kandyzowane i suszone owoce,
  • fast foody,
  • słodycze, desery,
  • słodkie napoje, jogurty owocowe.

Do produktów zalecanych w diecie niskowęglowodanowej zalicza się:

  • ryby, mięso i jaja,
  • mleko i produkty mleczne: jogurt naturalny, kefir, sery twarogowe,
  • warzywa niezawierające skrobi: sałaty, ogórki, brokuły, pomidory, kalafior, brukselka, kapusta, szparagi itd.,
  • orzechy,
  • awokado.

Wysokotłuszczowa dieta niskowęglowodanowa

Wyróżnia się kilka rodzajów diet niskowęglowodanowych, które różnią się między sobą wskazaniami do stosowania oraz dozwoloną ilością węglowodanów w diecie. Jedną z ważniejszych jest dieta ketogeniczna, czyli dieta niskowęglowodanowa i wysokotłuszczowa. W tym typie diet węglowodany podlegają znacznemu obniżeniu. W normalnym sposobie odżywiania dobowa ilość węglowodanów w diecie wynosi 300-400 g. Dieta ketogeniczna zakłada ograniczenie tego rodzaju substancji odżywczych do 50 g na dobę. Jest ona zalecana w przypadku padaczki lekoopornej u dzieci oraz w niektórych wrodzonych chorobach metabolicznych. Dietę ketogeniczną niekiedy stosuje się u osób z autyzmem, chorobie Parkinsona oraz Alzheimera.

Zobacz film: Dlaczego powinniśmy pić dużo wody? Źródło: 36,6

Efekty i skutki stosowania diety niskowęglowodanowej

Dieta niskowęglowodanowa umożliwia schudnięcie o 1 kilogram w ciągu tygodnia. Wpływa na zredukowanie tkanki tłuszczowej odłożonej w organizmie oraz przyczynia się do uregulowania poziomu cukru we krwi. Stosowanie diety niskowęglowodanowej, zwłaszcza długotrwałe może prowadzić jednak do rozwoju pewnych skutków ubocznych, takich jak: osłabienie organizmu, dyskomfort trawienny oraz zaparcia spowodowane mniejszą ilością błonnika w diecie (jego źródłem są pełnoziarniste produkty zbożowe). Konsekwencjami ograniczenia węglowodanów w codziennym jadłospisie mogą być również bóle i zawroty głowy, zaburzenia koncentracji wynikające ze spadku poziomu cukru we krwi, bezsenność, nudności oraz skurcze mięśni powstałe w wyniku niedoboru potasu i magnezu. Wyeliminowanie z diety niektórych produktów żywnościowych może prowadzić do braku niezbędnych witamin i składników mineralnych – wówczas konieczne jest przyjmowanie preparatów farmakologicznych i/lub zmiana sposobu odżywiania. W celu uniknięcia skutków ubocznych diety niskowęglowodanowej zaleca się stopniowe ograniczanie ilości węglowodanów w jadłospisie.

Przykładowy jadłospis w diecie niskowęglowodanowej

I śniadanie: twarożek

  • 200 g chudego sera twarogowego,
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego,
  • 3 drobno pokrojone rzodkiewki,
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku,
  • ½ zielonego ogórka,
  • ¼ żółtej papryki.

II śniadanie: garść orzechów nerkowca

Obiad: gotowana cielęcina z pieczarkami i szaragami

  • 150 g gotowanej cielęciny,
  • 8 pieczarek (duszonych na oliwie z oliwek – ok. 5 ml),
  • 4 szparagi,
  • surówka: zielona sałata, pomidor, ½ cebuli, ogórek kiszony, łyżeczka oliwy z oliwek.

Podwieczorek: sok wielowarzywny domowej roboty

  • ¼ zielonej papryki,
  • 100 g selera korzeniowego,
  • 1 łyżka natki pietruszki,
  • 1 pomidor,
  • 50 g selera naciowego.

Kolacja: zapiekanka warzywna

  • 100 g cukinii,
  • 100 g brokułów,
  • 100 g bakłażana,
  • pomidor,
  • szczypiorek,
  • cebula,
  • 30 g tartego sera żółtego,
  • łyżeczka oliwy z oliwek,
  • przyprawy. 

Zobacz także: Dieta Atkinsa - zasady, jadłospis i efekty

Zobacz film: Detoks? Zobacz, zanim zaczniesz! Źródło: 36,6

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
54
12
Komentarze (0)
Nie przegap
Jak dbać o skórę zimą, jakie kosmetyki pielęgnacyjne wybrać?
Jak dbać o skórę zimą, jakie kosmetyki pielęgnacyjne wybrać? Materiał sponsorowany
Najgroźniejsze dla naszego zdrowia sztuczne barwniki. Gdzie je znajdziemy?
Najgroźniejsze dla naszego zdrowia sztuczne barwniki. Gdzie je znajdziemy?
Aparaty ortodontyczne – rodzaje, zakładanie, higiena i koszty
Aparaty ortodontyczne – rodzaje, zakładanie, higiena i koszty
Elektroniczna recepta. Wszystko, co musisz wiedzieć o e-receptach
Elektroniczna recepta. Wszystko, co musisz wiedzieć o e-receptach
E-zwolnienia lekarskie. Co trzeba wiedzieć o nowym systemie wystawiania L4?
E-zwolnienia lekarskie. Co trzeba wiedzieć o nowym systemie wystawiania L4?
Kawa z masłem – jakie ma właściwości? Jak przygotować kawę z masłem?
Kawa z masłem – jakie ma właściwości? Jak przygotować kawę z masłem?