Polub nas na Facebooku
Czytasz: Dieta lekkostrawna – wskazania, jadłospis po operacji

Dieta lekkostrawna – wskazania, jadłospis po operacji

dieta

Fot. yulkapopkova / Getty Images

Dieta lekkostrawna to podstawa leczenia zaburzeń żołądkowo-jelitowych. W zależności od rodzaju jednostki chorobowej wprowadza się dodatkowe, zindywidualizowane zalecenia do diety. Szczególne zastosowanie ma ona na problemy z żołądkiem czy w rekonwalescencji po zabiegu operacyjnym.

Dieta lekkostrawna to zmodyfikowane żywienie podstawowe. Stanowi punkt wyjścia do większości innych diet stosowanych w dietetyce klinicznej w przebiegu wielu chorób, zarówno ostrych, jak i przewlekłych. Dieta lekkostrawna stosowana jest właściwie u każdego chorego leżącego w szpitalu, a na jej podstawie wprowadzane są dodatkowe restrykcje dotyczące określonych schorzeń. Ma ona na celu pokrycie zapotrzebowania na wszystkie składniki odżywcze i – jak sama nazwa wskazuje – jest łatwo strawna. Lekkostrawność dotyczy zarówno doboru odpowiednich produktów, jak i sposobów ich obróbki.

Na czym polega dieta lekkostrawna?

Lekkostrawna dieta polega na ograniczeniu produktów i potraw:

  • tłustych,
  • wzdymających,
  • bogatych w błonnik,
  • pieczonych,
  • smażonych,
  • ostro doprawionych,
  • wędzonych.

Dieta lekkostrawna powinna zawierać około 25 g błonnika pokarmowego. Najczęściej ogranicza się więc surowe warzywa i owoce, podaje się je gotowane (np. jako kompoty) bądź przetarte, bez pestek i skórek, czyli części zawierających duże ilości błonnika. Zaleca się jedzenie młodych warzyw i dojrzałych owoców oraz drobnoziarnistego pieczywa.

Dieta lekkostrawna może być w różnym stopniu restrykcyjna. Wszystko zależy od rodzaju jednostki chorobowej i indywidualnych preferencji chorego.

Posiłki spożywa się tak, jak w normalnej diecie, czyli średnio co 3 godziny (około 4–5 razy dziennie). Przygotowuje się je poprzez:

  • gotowanie w wodzie lub na parze,
  • duszenie (bez wcześniejszego smażenia),
  • pieczenie w rękawie,
  • pieczenie w folii aluminiowej.

Kiedy stosuje się dietę lekkostrawną?

Dietę lekkostrawną może stosować każdy, szczególnie po wystąpieniu dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego. Sprawdza się w przypadku biegunek, wymiotów, bólu brzucha, wzdęć, w zespole jelita drażliwego i wielu innych schorzeniach przewodu pokarmowego. Jest zalecana we wszystkich stanach rekonwalescencji, np. po operacji, po porodzie, a także u wszystkich pacjentów szpitalnych, szczególnie przed ustaleniem rozpoznania i dostosowania diety do indywidualnych potrzeb.

Dieta lekkostrawna w chorobach żołądka

Bardzo częstym schorzeniem objawowym jest choroba wrzodowa żołądka i dwunastnicy. Dietę lekkostrawną można wykorzystać również w nieżycie żołądka czy refluksie żołądkowo-przełykowym. Dodatkowym zadaniem diety lekkostrawnej w tych schorzeniach jest nie tylko dostarczenie właściwej energii z pożywieniem, a także koniecznych dla zdrowia substancji odżywczych, ale też wyeliminowanie podrażnienia żołądka o charakterze mechanicznym, termicznym czy chemicznym, rozcieńczenie kwasu żołądkowego i zmniejszenie jego wydzielania. W tym celu stosuje się dietę lekkostrawną ze szczególnym ograniczeniem substancji pobudzających wydzielanie soku żołądkowego. Do produktów, które pobudzają produkcję tego związku, należą:

  • smażone potrawy,
  • zasmażki,
  • sosy,
  • wywary z mięs, warzyw, grzybów,
  • galarety z mięs i ryb,
  • kawa naturalna,
  • mocna herbata,
  • marynowane produkty,
  • ostre przyprawy,
  • konserwy,
  • alkohol.

Aby zmniejszyć podrażnienie błony śluzowej żołądka, należy wykluczyć razowe pieczywo, grube kasze, a także warzywa i owoce w formie surowej. Są to bowiem bogate źródła błonnika pokarmowego. Należy też pamiętać o odpowiedniej temperaturze posiłków, by nie drażnić termicznie żołądka.

Źródłem białka w diecie lekkostrawnej powinny być mleko, jaja, drób i ryby. Ważnym elementem są również tłuszcze, zwłaszcza roślinne. Należy też zwrócić uwagę na stopień rozdrobnienia pokarmów. Im bardziej potrawa jest „papkowata” i krócej się ją przeżuwa, tym mniejsze jest wydzielanie soku żołądkowego. Małe i częste posiłki sprzyjają gojeniu się wrzodów.

Dieta lekkostrawna w innych schorzeniach przewodu pokarmowego

Dieta lekkostrawna jest kierowana do osób chorych z następującymi schorzeniami:

  • ostre i przewlekłe zapalenie trzustki,
  • ostre i przewlekłe zapalenie wątroby,
  • zapalenie pęcherzyka żółciowego,
  • zapalenie dróg żółciowych,
  • kamica pęcherzykowa i przewodowa,
  • wrzodziejące zapalenie jelita grubego.

W tych jednostkach chorobowych jednak ważne jest dodatkowe wprowadzenie do jadłospisu obostrzenia w postaci ograniczenia ilości tłuszczu ze względu na ograniczone jego trawienie i wchłanianie. W takim przypadku dzienna ilość dostarczanego tłuszczu w diecie osoby dorosłej nie powinna przekraczać 50 g. 

Zobacz film: Czy dieta musi być droga? Źródło: Wiem, co jem na diecie

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
46
21
Polecamy
Czy dieta dopasowana do grupy krwi jest skuteczna i zdrowa?
Czy dieta dopasowana do grupy krwi jest skuteczna i zdrowa? Dzień Dobry TVN
Gluten - czym jest i czy szkodzi? 
Gluten - czym jest i czy szkodzi?  Dzień Dobry TVN
Dieta płynna i dieta płynna wzmocniona – co jeść i jakie daje efekty?
Dieta płynna i dieta płynna wzmocniona – co jeść i jakie daje efekty? TVN zdrowie
Wrzodziejące zapalenie jelita grubego – dieta w zaostrzeniu i w okresie remisji
Wrzodziejące zapalenie jelita grubego – dieta w zaostrzeniu i w okresie remisji TVN zdrowie
Komentarze (0)
Nie przegap
Czy temperatura prania ma znaczenie?
Czy temperatura prania ma znaczenie? Materiał sponsorowany
Jak ułatwić sobie sprzątanie? Zobacz nasz poradnik
Jak ułatwić sobie sprzątanie? Zobacz nasz poradnik Materiał sponsorowany
Co gwarantuje Karta Praw Pacjenta?
Co gwarantuje Karta Praw Pacjenta? Materiał sponsorowany
Neutrocyty – normy, nadmiar i niedobór komórek układu odpornościowego
Neutrocyty – normy, nadmiar i niedobór komórek układu odpornościowego
Wysoki puls: co oznacza i kiedy występuje?
Wysoki puls: co oznacza i kiedy występuje?
Syrop z mięty na zimę – jakie ma właściwości? Jak go przygotować?
Syrop z mięty na zimę – jakie ma właściwości? Jak go przygotować?