Polub nas na Facebooku
Czytasz: Dieta lekkostrawna – wskazania, jadłospis po operacji
menu
Polub nas na Facebooku

Dieta lekkostrawna – wskazania, jadłospis po operacji

dieta

Fot. yulkapopkova / Getty Images

Dieta lekkostrawna to podstawa leczenia zaburzeń żołądkowo-jelitowych. W zależności od rodzaju jednostki chorobowej wprowadza się dodatkowe, zindywidualizowane zalecenia do diety. Szczególne zastosowanie ma ona na problemy z żołądkiem czy w rekonwalescencji po zabiegu operacyjnym.

Dieta lekkostrawna to zmodyfikowane żywienie podstawowe. Stanowi punkt wyjścia do większości innych diet stosowanych w dietetyce klinicznej w przebiegu wielu chorób, zarówno ostrych, jak i przewlekłych. Dieta lekkostrawna stosowana jest właściwie u każdego chorego leżącego w szpitalu, a na jej podstawie wprowadzane są dodatkowe restrykcje dotyczące określonych schorzeń. Ma ona na celu pokrycie zapotrzebowania na wszystkie składniki odżywcze i – jak sama nazwa wskazuje – jest łatwo strawna. Lekkostrawność dotyczy zarówno doboru odpowiednich produktów, jak i sposobów ich obróbki.

Na czym polega dieta lekkostrawna?

Lekkostrawna dieta polega na ograniczeniu produktów i potraw:

  • tłustych,
  • wzdymających,
  • bogatych w błonnik,
  • pieczonych,
  • smażonych,
  • ostro doprawionych,
  • wędzonych.

Dieta lekkostrawna powinna zawierać około 25 g błonnika pokarmowego. Najczęściej ogranicza się więc surowe warzywa i owoce, podaje się je gotowane (np. jako kompoty) bądź przetarte, bez pestek i skórek, czyli części zawierających duże ilości błonnika. Zaleca się jedzenie młodych warzyw i dojrzałych owoców oraz drobnoziarnistego pieczywa.

Dieta lekkostrawna może być w różnym stopniu restrykcyjna. Wszystko zależy od rodzaju jednostki chorobowej i indywidualnych preferencji chorego.

Posiłki spożywa się tak, jak w normalnej diecie, czyli średnio co 3 godziny (około 4–5 razy dziennie). Przygotowuje się je poprzez:

  • gotowanie w wodzie lub na parze,
  • duszenie (bez wcześniejszego smażenia),
  • pieczenie w rękawie,
  • pieczenie w folii aluminiowej.

Kiedy stosuje się dietę lekkostrawną?

Dietę lekkostrawną może stosować każdy, szczególnie po wystąpieniu dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego. Sprawdza się w przypadku biegunek, wymiotów, bólu brzucha, wzdęć, w zespole jelita drażliwego i wielu innych schorzeniach przewodu pokarmowego. Jest zalecana we wszystkich stanach rekonwalescencji, np. po operacji, po porodzie, a także u wszystkich pacjentów szpitalnych, szczególnie przed ustaleniem rozpoznania i dostosowania diety do indywidualnych potrzeb.

Dieta lekkostrawna w chorobach żołądka

Bardzo częstym schorzeniem objawowym jest choroba wrzodowa żołądka i dwunastnicy. Dietę lekkostrawną można wykorzystać również w nieżycie żołądka czy refluksie żołądkowo-przełykowym. Dodatkowym zadaniem diety lekkostrawnej w tych schorzeniach jest nie tylko dostarczenie właściwej energii z pożywieniem, a także koniecznych dla zdrowia substancji odżywczych, ale też wyeliminowanie podrażnienia żołądka o charakterze mechanicznym, termicznym czy chemicznym, rozcieńczenie kwasu żołądkowego i zmniejszenie jego wydzielania. W tym celu stosuje się dietę lekkostrawną ze szczególnym ograniczeniem substancji pobudzających wydzielanie soku żołądkowego. Do produktów, które pobudzają produkcję tego związku, należą:

  • smażone potrawy,
  • zasmażki,
  • sosy,
  • wywary z mięs, warzyw, grzybów,
  • galarety z mięs i ryb,
  • kawa naturalna,
  • mocna herbata,
  • marynowane produkty,
  • ostre przyprawy,
  • konserwy,
  • alkohol.

Aby zmniejszyć podrażnienie błony śluzowej żołądka, należy wykluczyć razowe pieczywo, grube kasze, a także warzywa i owoce w formie surowej. Są to bowiem bogate źródła błonnika pokarmowego. Należy też pamiętać o odpowiedniej temperaturze posiłków, by nie drażnić termicznie żołądka.

Źródłem białka w diecie lekkostrawnej powinny być mleko, jaja, drób i ryby. Ważnym elementem są również tłuszcze, zwłaszcza roślinne. Należy też zwrócić uwagę na stopień rozdrobnienia pokarmów. Im bardziej potrawa jest „papkowata” i krócej się ją przeżuwa, tym mniejsze jest wydzielanie soku żołądkowego. Małe i częste posiłki sprzyjają gojeniu się wrzodów.

Dieta lekkostrawna w innych schorzeniach przewodu pokarmowego

Dieta lekkostrawna jest kierowana do osób chorych z następującymi schorzeniami:

  • ostre i przewlekłe zapalenie trzustki,
  • ostre i przewlekłe zapalenie wątroby,
  • zapalenie pęcherzyka żółciowego,
  • zapalenie dróg żółciowych,
  • kamica pęcherzykowa i przewodowa,
  • wrzodziejące zapalenie jelita grubego.

W tych jednostkach chorobowych jednak ważne jest dodatkowe wprowadzenie do jadłospisu obostrzenia w postaci ograniczenia ilości tłuszczu ze względu na ograniczone jego trawienie i wchłanianie. W takim przypadku dzienna ilość dostarczanego tłuszczu w diecie osoby dorosłej nie powinna przekraczać 50 g. 

Zobacz film: Czy dieta musi być droga? Źródło: Wiem, co jem na diecie

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
57
30
Polecamy
Fleksitarianizm – podstawowe zasady, jadłospis, wpływ na zdrowie
Fleksitarianizm – podstawowe zasady, jadłospis, wpływ na zdrowie Dzień Dobry TVN
Czy dieta dopasowana do grupy krwi jest skuteczna i zdrowa?
Czy dieta dopasowana do grupy krwi jest skuteczna i zdrowa? Dzień Dobry TVN
Wrzodziejące zapalenie jelita grubego – dieta w zaostrzeniu i w okresie remisji
Wrzodziejące zapalenie jelita grubego – dieta w zaostrzeniu i w okresie remisji TVN zdrowie
Dieta po usunięciu pęcherzyka żółciowego.
Co można jeść?
Dieta po usunięciu pęcherzyka żółciowego. Co można jeść? TVN zdrowie
Komentarze (0)
Nie przegap
Dietetyczka radzi: Dieta ketogeniczna - plan, efekty, przepisy i skutki uboczne
Dietetyczka radzi: Dieta ketogeniczna - plan, efekty, przepisy i skutki uboczne
Dieta niskowęglowodanowa, czyli skuteczna redukcja tkanki tłuszczowej. Na czym polega dieta niskowęglowodanowa – zasady i efekty jej stosowania. Przykładowy dzienny jadłospis
Dieta niskowęglowodanowa, czyli skuteczna redukcja tkanki tłuszczowej. Na czym polega dieta niskowęglowodanowa – zasady i efekty jej stosowania. Przykładowy dzienny jadłospis
Co oznacza i do czego prowadzi zanik kory mózgowej? Przyczyny i objawy schorzenia
Co oznacza i do czego prowadzi zanik kory mózgowej? Przyczyny i objawy schorzenia
Kiedy i co można jeść po gastroskopii? Zalecenia po badaniu
Kiedy i co można jeść po gastroskopii? Zalecenia po badaniu
Strofantyna – gdzie kupić zapomniany lek nasercowy?
Strofantyna – gdzie kupić zapomniany lek nasercowy?
Dieta paleo - przykładowy jadłospis, przepisy, zasady i efekty
Dieta paleo - przykładowy jadłospis, przepisy, zasady i efekty