Polub nas na Facebooku
Czytasz: Dieta antyrakowa, czyli skuteczna profilaktyka chorób nowotworowych. Zasady i główne składniki diety
menu
Polub nas na Facebooku

Dieta antyrakowa, czyli skuteczna profilaktyka chorób nowotworowych. Zasady i główne składniki diety

Mięso rybie, fasola, olej i inna żywność na blacie

Fot: anaumenko / fotolia.com

Dieta antyrakowa opiera się na urozmaiconym jadłospisie, w którym powinny dominować warzywa i owoce. Produkty te są źródłem naturalnych substancji antyoksydacyjnych hamujących rozwój komórek nowotworowych. Ważnymi składnikami diety są również błonnik pokarmowy oraz tłuszcze omega-3.

Dieta antyrakowa stosowana jest w celu zapobiegania rozwoju chorób nowotworowych. Czynnikami ryzyka niektórych nowotworów jest niezdrowy styl życia, nieprawidłowy sposób odżywiania się oraz palenie tytoniu. Podstawą jadłospisu są produkty bogate w naturalne substancje przeciwutleniające.

Dieta antyrakowa: na czym polega?

Dieta antyrakowa należy do diet profilaktycznych. Jej zadaniem jest zredukowanie ryzyka zachorowania na choroby nowotworowe. Dieta antyrakowa jest dietą niskotłuszczową, w której dominuje żywność pochodzenia roślinnego. Podstawową zasadą w diecie antyrakowej jest jedzenie dużych ilości produktów, które w swoim składzie zawierają antyoksydanty, czyli substancje o właściwościach przeciwutleniających i hamujących rozwój komórek nowotworowych. 

Do antyoksydantów zalicza się wiele witamin oraz składników mineralnych, m.in.: witaminę C, E, beta karoten, selen oraz magnez. Związki te eliminują z organizmu człowieka wolne rodniki tlenowe i przeciwdziałają rakotwórczemu oddziaływaniu substancji obecnych w niektórych produktach żywnościowych, np. nitrozoamin zawartych w wędzonym mięsie. Jadłospis diety antyrakowej powinien być ubogi w tłuszcze, zwłaszcza pochodzenia zwierzęcego oraz sól, której nadmierne spożycie może prowadzić do rozwoju raka żołądka. Najważniejszymi składnikami diety antyrakowej są warzywa i owoce będące bogatym źródłem substancji przeciwutleniających. 

Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) rekomenduje jedzenie przynajmniej 5 porcji warzyw i owoców każdego dnia w proporcji: 3 porcje warzyw oraz 2 porcje owoców. Ważnym składnikiem diety jest również błonnik pokarmowy, który przyspiesza procesy przemiany materii oraz działa oczyszczająco na jelita usuwając z organizmu szkodliwe dla zdrowia substancje o działaniu kancerogennym (rakotwórczym). 

Jadłospis diety antyrakowej powinien składać się z 4-5 urozmaiconych i regularnych posiłków.Ważna jest odpowiednia kaloryczność diety, która jest zależna od indywidualnego zapotrzebowania energetycznego każdej osoby. Dodatni bilans energetyczny diety skutkuje rozwojem nadwagi i otyłości, które zwiększają ryzyko wystąpienia chorób nowotworowych.

Produkty zalecane w diecie antyrakowej

W diecie antyrakowej zalecane są przede wszystkim produkty pochodzenia roślinnego, a zwłaszcza warzywa i owoce. W codziennej diecie powinny pojawić się:

  • zielone warzywa: jarmuż, brokuł, kapusta, brukselka – zapobiegają rozwojowi raka przełyku, jamy ustnej, płuc oraz żołądka oraz szpinak, kiwi, sałata, brokuł i groszek – są bogate w luteinę i zeaksantynę, które hamują namnażanie się komórek nowotworowych w organizmie człowieka,
  • warzywa i owoce o kolorze czerwonym: truskawki, maliny, żurawina, jabłka, wiśnie, arbuz, buraki, pomidory, czerwona kapusta – w swoim składzie zawierają likopen, czyli związek o działaniu przeciwnowotworowym,
  • warzywa i owoce o kolorze pomarańczowym: marchew, dynia, brzoskwinia, morela, mango – dostarczają dużych ilości karotenoidów należących do substancji antyoksydacyjnych,
  • warzywa o kolorze białym: czosnek, rzodkiewka, cykoria, cebula – zawierają fitoestrogeny chroniące przed wystąpieniem raka piersi i prostaty.

W diecie antyrakowej powinny pojawić się również produkty zawierające zdrowe tłuszcze czyli nienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3. Zalicza się do nich: tłuste ryby morskie, orzechy, migdały, siemię lniane, pestki dyni oraz oleje roślinne (rzepakowy, sojowy). Dodatkiem do potraw powinna być oliwa z oliwek, która wykazuje działanie przeciwnowotworowe i dostarcza witamin antyoksydacyjnych: A i E. 

Ważnym składnikiem diety antyrakowej jest błonnik pokarmowy obecny w największych ilościach w surowych, nieobranych warzywach i owocach, a także w pełnoziarnistych produktach zbożowych (pieczywo razowe, ryż brązowy, ciemny makaron, gruboziarniste kasze, płatki owsiane, otręby pszenne). Przyczynia się on do przyspieszenia perystaltyki jelit i szybszego wydalania z organizmu rakotwórczych związków dostających się do przewodu pokarmowego wraz z przyjmowaną żywnością.

Dieta antyrakowa: przepisy kulinarne

Przepis na łososia z pomarańczą i żurawiną

Składniki:

  • 450 g filetu z łososia,
  • ½ pomarańczy,
  • koperek,
  • żurawina ze słoiczka.
  • marynata: 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku, 1/3 ostrej papryki, sok wyciśnięty z ½ pomarańczy, 1 łyżka miodu, 1 łyżka oliwy z oliwek.

Sposób przygotowania:

  1. Łososia należy opłukać i położyć skórką do dołu. Nóż wkłada się między skórkę i mięso ryby. Przytrzymując koniec filetu, należy przeciągnąć nożem, odcinając skórkę.
  2. Łososia dzieli się na 3 mniejsze kawałki. Każdy z nich należy doprawić solą i pieprzem oraz nasmarować słodką i ostrą papryką.
  3. Rybę układa się w naczyniu żaroodpornym, a następnie polewa sokiem z pomarańczy połączonym z miodem i oliwą z oliwek. Łososia obtoczonego z marynacie odstawia się na około 30 minut.
  4. Piekarnik należy nagrzać do temperatury 210 stopni Celsjusza. Na zamarynowanym łososiu układa się pomarańczę pokrojoną w półplasterki. Naczynie żaroodporne z rybą umieszcza się w nagrzanym piekarniku i piecze przez około 20 minut. Po upieczeniu, na wierzch ryby wykłada się żurawinę i posiekany koperek.

Przepis na zupę krem z brokułów

Składniki:

  • 1 duży brokuł,
  • 500 ml gorącego bulionu,
  • 1 pęczek świeżej bazylii,
  • 100 g sera Gorgonzola,
  • łyżka oliwy z oliwek,
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz czarny.

Sposób przygotowania:

  1. Brokuł należy opłukać, a następnie podzielić na różyczki, odcinając je od łodygi. Różyczki brokułu wkłada się do garnka. Warzywo zalewa się wodą, zagotowuje i odcedza. Ponownie należy wlać świeżą wodę, zagotować i odcedzić.
  2. Do brokułów wlewa się gorący bulion i gotuje przez około 2 minuty, aż do momentu, gdy warzywo będzie al dente. Nie można go przegotować, bo wówczas straci swój naturalny, zielony kolor.
  3. Do brokułów dodaje się ser Gorgonzola, listki bazylii, oliwę z oliwek oraz świeżo zmielony, czarny pieprz. Zawartość garnka należy zmiksować za pomocą blendera.

Jak przygotować "antyrakowe" śniadanie, obiad, kolację? Zobacz wideo:

    Źródło: 36,6

    Czy artykuł okazał się pomocny?
    Tak Nie
    61
    3
    Polecamy
    Błonnik - niezbędny element diety.
W czym jest błonnik?
Jaka jest jego rola w organizmie?
    Błonnik - niezbędny element diety. W czym jest błonnik? Jaka jest jego rola w organizmie? Dzień Dobry TVN
    Dieta ryżowa – oczyszcza i odchudza.
Zasady, efekty, jadłospis i przepisy
    Dieta ryżowa – oczyszcza i odchudza. Zasady, efekty, jadłospis i przepisy Dzień Dobry TVN
    Dieta warzywna - jakie przynosi efekty?
Zasady i jadłospis diety warzywnej 
    Dieta warzywna - jakie przynosi efekty? Zasady i jadłospis diety warzywnej  TVN zdrowie
    Czym są antyoksydanty w żywności?
Jakie produkty są bogate w antyoksydanty?
    Czym są antyoksydanty w żywności? Jakie produkty są bogate w antyoksydanty? TVN zdrowie
    Komentarze (0)
    Nie przegap
    Poziome ustawienie kości krzyżowej, co to jest?
    Poziome ustawienie kości krzyżowej, co to jest?
    Co oznacza i do czego prowadzi zanik kory mózgowej? Przyczyny i objawy schorzenia
    Co oznacza i do czego prowadzi zanik kory mózgowej? Przyczyny i objawy schorzenia
    Czym może być guzek w pachwinie udowej? Jakie objawy mogą towarzyszyć jego obecności i na jaką chorobę mogą wskazywać?
    Czym może być guzek w pachwinie udowej? Jakie objawy mogą towarzyszyć jego obecności i na jaką chorobę mogą wskazywać?
    Kiedy i co można jeść po gastroskopii? Zalecenia po badaniu
    Kiedy i co można jeść po gastroskopii? Zalecenia po badaniu
    "Najczęstszym błędem jest podnoszenie nóżek do góry". Ekspert radzi, jak przewijać dziecko
    "Najczęstszym błędem jest podnoszenie nóżek do góry". Ekspert radzi, jak przewijać dziecko
    Alzheimer w młodym wieku - przyczyny, pierwsze objawy i kolejne etapy choroby
    Alzheimer w młodym wieku - przyczyny, pierwsze objawy i kolejne etapy choroby