Czytasz: Dieta a Hashimoto - jadłospis, co jeść przy chorobie Hashimoto? Co to za choroba?

Dieta a Hashimoto - jadłospis, co jeść przy chorobie Hashimoto? Co to za choroba?

NAN

Fot: StockPhotoPro / fotolia.com

Choroba Hashimoto powoduje ostre zapalenie tarczycy, co zaburza funkcjonowanie wydzielanych przez nią hormonów. Metodą leczenia schorzenia immunologicznego jest zastosowanie odpowiedniej diety, dobranej indywidualnie do potrzeb pacjenta. Produkty wskazane w diecie na Hashimoto to, np.: oleje roślinne nierafinowane, owoce, warzywa, ryby, skorupiaki, roślinne mleka, orzechy oraz jaja. 

Ustalanie diety przy chorobie Hashimoto to sprawa indywidualna i powinna być zawsze konsultowana z wykwalifikowanym dietetykiem. W zależności od stanu zdrowia można wykluczyć bądź znacznie ograniczyć ilość konkretnych produktów w diecie.

Co to jest choroba Hashimoto?

Choroba Hashimoto to przewlekłe zapalenie tarczycy, prowadzące do powiększenia się gruczołu tarczowego i powstania wola. W skutek rozwoju choroby układ odpornościowy człowieka zwraca się przeciwko własnym komórkom i atakuje białka tarczycowe, upośledzając tym samym syntezę hormonów tarczycy. Najczęstsze objawy Hashimoto to objawy niedoczynności tarczycy, np. wole i uczucie ucisku gardła, zmęczenie, kłopoty z koncentracją, obfite miesiączki, przesuszona skóra, wypadanie włosów, bóle stawów.

Metody leczenia Hashimoto

Chorobę Hashimoto leczy się, stosując działania zachowawcze, jak: rezygnacja z palenia papierosów, zwiększenie aktywności fizycznej, a także unikanie stresowych sytuacji. W leczeniu choroby Hashimoto stosuje się przede suplementy hormonów tarczycy (tyroksyna).

Choroba Hashimoto – dieta i jej ogólne zasady

Dietoterapia to kolejny sposób na walkę z chorobą. Nie ma jednej sprawdzonej diety, ponieważ każda osoba to indywidualny przypadek. Najczęściej u pacjentów stosuje się jadłospis eliminacyjny, który jest ściśle dobrany do konkretnego przebiegu schorzenia i chorób współistniejących. Dieta przy Hashimoto to wdrążenie w życie zasad zdrowego odżywiania, jak np.:

  • regularne jedzenie posiłków (zaleca się jeść od 4 do 5 dań dziennie, w odstępach około 4 godzinnych),
  • każdego dnia wypijanie 2 szklanek mleka (można je zastąpić jogurtem lub kefirem),
  • jedzenie produktów pełnoziarnistych,
  • zastępowanie tłuszczów zwierzęcych – roślinnnymi,
  • w codziennych daniach nie może zabraknąć owoców i warzyw,
  • unikanie cukru prostego oraz soli,
  • rezygnacja z picia alkoholu,
  • codzienne picie wody niegazowanej (przynajmniej 1,5 l na dobę).

Zobacz także: Niedoczynność tarczycy – dieta i zdrowy tryb życia

Jaka dieta przy Hashimoto?

Kaloryczność diety przy Hashimoto powinna być ustalana indywidualnie, przy wzięciu pod uwagę ogólnego stanu zdrowia pacjenta, jego wieku, wagi, wzrostu czy codziennej aktywności fizycznej. Lekarze nie stosują diet niskokalorycznych u chorych na Hashimoto. Zbilansowana dieta opiera się na proporcjach wyrażonych procentowo w dziennym zapotrzebowaniu:

  • węglowodany – 15- 25 procent energii,
  • tłuszcze – 25-30 procent energii,
  • białka – 45-55 procent energii.

W diecie Hashimoto zaleca się jedzenie białka zarówno zwierzęcego, jak i roślinnego. Jest ono bowiem niezbędne do syntezy hormonów tarczycy, zwłaszcza tyrozyny. Tłuszcze zwierzęce powinno się zastąpić olejami roślinnymi, np. rzepakowym, palmowym. W codziennej diecie należy również ograniczyć kwasy tłuszczowe nasycone na rzecz wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Jest to bardzo ważne u chorych na Hashimoto. Jakość i ilość tłuszczów w diecie wpływa bowiem, podobnie jak białko, na syntezę hormonów tarczycy, a także aktywność osi podwzgórzowo-przysadkowo-tarczycowej. Dieta na Hashimoto opiera się również na ograniczeniu w codziennym jadłospisie węglowodanów łatwoprzyswajalnych, na rzecz produktów z niskim indeksem glikemicznym.

Co można jeść przy Hashimoto? Jakie produkty są zalecane w codziennym jadłospisie?

W codziennym jadłospisie osoby chorej na Hashimoto nie może zabraknąć: warzyw i owoców, chudych ryb, tuńczyka, jaj, owoców morza, ziemniaków, mleka roślinnego, olejów roślinnych nierafinowanych, masła klarowanego, orzechów oraz wody niegazowanej.

Produkty, z których również można komponować codzienny jadłospis, z tym że w umiarkowanych ilościach, to np.: kasza jaglana, wątróbka drobiowa, brokuły, kalafior, kapusta, oleje rafinowane, miody, suszone owoce, ryby wędzone, syrop klonowy.

Dieta przy Hashimoto – jadłospis: produkty przeciwwskazane

W diecie na Hashimoto całkowicie zabronione są produkty z cukrem bądź wysoko przetworzone. Osoby chore powinny szczególnie unikać jedzenia: dań w proszku, produktów sojowych, parówek, konserw i wędlin przetworzonych, owoców z puszki, cukru, słodkich drożdżówek, gotowych sosów czy kostek rosołowych do zupy. W diecie na Hashimoto nie stosuje się również napojów gazowanych.

To Cię zainteresuje

Kortykosteroidy (Glikokortykosteroidy) - skutki uboczne ich stosowania, mechanizm działania Polimialgia reumatyczna – czym jest? Objawy, dieta, leczenie, rehabilitacja Poznajmy choroby autoimmunologiczne

Zobacz film: Jak wygląda tarczyca zdrowa i z Hashimoto. Źródło: 36,6

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
5
5
Więcej na temat
Zespół antyfosfolipidowy - objawy, diagnostyka, leczenie
Czym jest anemia złośliwa (Addisona-Biermera)? Objawy i leczenie
Twardzina – rodzaje, objawy, leczenie
Toczeń rumieniowaty – objawy, rodzaje, leczenie
Komentarze (0)
Nie przegap
Czy można słodzić gorącą herbatę miodem? - test
Co to jest śmierć kliniczna? Świadectwa osób, które jej doświadczyły
Konizacja szyjki macicy – wskazania, przebieg zabiegu, gojenie i rekonwalescencja
Skręt kiszek – objawy, przyczyny oraz leczenie
Bezoary – przyczyny powstawania, objawy i leczenie
Ból w mostku – powód do paniki? Nie zawsze oznacza zawał