Polub nas na Facebooku
Czytasz: Czym jest tamarillo? Właściwości i zastosowanie pomidora drzewiastego
menu
Polub nas na Facebooku

Czym jest tamarillo? Właściwości i zastosowanie pomidora drzewiastego

Pomidory drzewne (tamarillo)

Fot: chameleonseye / gettyimages.com

Tamarillo, zwany pomidorem drzewiastym, to owoc cyfomandry grubolistnej. Ma szerokie zastosowanie zarówno w sztuce kulinarnej, jak i w przemyśle kosmetycznym. Owoc tamarillo ma wiele odmian. Do polskich sklepów importowana jest przeważnie odmiana czerwona.

Tamarillo to owoc o nietypowym słodko-kwaśno-pieprznym smaku. Wykorzystuje się go zarówno w daniach wytrawnych, jak i w deserach. Zmiksowany miąższ tamarillo to popularny dodatek do drinków. Używa się go do produkcji syropu na przeziębienie. Tamarillo to źródło witamin A, C, a także E, która zwana jest witaminą młodości. Znajdują się w nim minerały, błonnik i przeciwutleniacze.

Tamarillo – wiadomości ogólne

Tamarillo to zwyczajowa nazwa cyfomandry grubolistnej (z łac. Cyphomandra betacea (Cav.) Sendtner). To gatunek rośliny zaliczany do rodzaju cyfomandra i rodziny psiankowate. Ma postać niewielkiego drzewka. Roślina określana bywa także jako zgrabka grubolistna, pomidor drzewiasty, zgrabka burakowata. Rodzimie znaleźć ją można na terenie Ekwadoru, Boliwii, Peru i Chile. Dodatkowo uprawą tamarillo zajmują się mieszkańcy Wenezueli, Nowej Zelandii, Argentyny, Brazylii, Australii, Portugalii, Kenii, Kolumbii, USA.

Tamarillo – owoce

Tamarillo rodzi interesujące owoce, które mogą mieć czerwony, pomarańczowy lub żółty kolor. Kształtem przypominają nieco pomidora. Osiągają wielkość od 2 do 8 cm. Pod cienką, miękką skórką znajduje się galaretowaty miąższ z wieloma małymi, czarnymi ziarenkami, które są jadalne, choć nieco gorzkawe. Tamarillo jest słodko-kwaśne. Najsmaczniejsza część kryje się w samym środku. Im bliżej skórki, tym większa cierpkość i goryczka. Niektórym tamarillo przypomina połączenie mango, śliwki, pomidora z dodatkiem odrobiny pieprzu.

Ten egzotyczny owoc jest rzadko spotykany na półkach sklepowych w Polsce. Kupić go można przeważnie w dużych sklepach spożywczych w sezonie zimowym. Za sztukę płaci się około 8 zł. Powinno się wybierać owoce o delikatnie pomarszczonej skórce, która świadczy o dojrzałości. Kiedy tamarillo jest twarde, co znaczy, że jest niedojrzałe, z kolei zbyt miękkie jest przejrzałe.

Owoc tamarillo – właściwości i zastosowanie prozdrowotne

Owoc tamarillo wykazuje korzystne działanie na ludzki organizm. To źródło niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu witamin, takich jak A, C, E i z grupy B, oraz składników mineralnych, zwłaszcza potasu (100 g zawiera około 270 mg), wapnia, magnezu, żelaza, cynku, fosforu, manganu, miedzi. Wykazuje pozytywny wpływ na układ krążenia – wspomaga pracę serca, wzmacnia strukturę naczyń krwionośnych, obniża ciśnienie tętnicze krwi. Poprawia wzrok i determinuje przekazywanie impulsów nerwowych. Ze względu na dużą zawartość wody doskonale nawadnia. Jest niskokaloryczny (100 g to 33 kcal) i dostarcza błonnika pokarmowego, który reguluje pracę przewodu pokarmowego, dzięki czemu polecany jest osobom o nadmiernej masie ciała. Zawarty w tamarillo beta-karoten to silny przeciwutleniacz, który zwalcza wolne rodniki odpowiedzialne za nasilenie procesu starzenia się tkanek.

Jak wybrać najlepsze warzywa i owoce? Dowiesz się tego z filmu:

Zobacz film: Jak i gdzie kupować warzywa i owoce, żeby mieć pewność, że są bezpieczne dla zdrowia? Źródło: Dzień Dobry TVN

Przepis na syrop z tamarillo na przeziębienia

Ze względu na bogactwo składników tamarillo podnosi ogólną odporność organizmu i wspomaga walkę z infekcjami. Ciekawą propozycją wykorzystania go jest syrop na przeziębienie, do którego przygotowania potrzebne są: 3 cytryny, 1 grejpfrut, 3 pomarańcze, 4 owoce tamarillo, 1 szklanka miodu lipowego, 1 szklanka cukru brązowego. Wszystkie owoce należy dokładnie umyć i obrać ze skórki, którą po przełożeniu do miski zalewa się wrzącą wodą. Z cytrusów wyciska się sok, który przelewa się do garnka. Dodaje się miąższ tamarillo, cukier, odsączone skórki. Przez kwadrans miksturę gotuje się na wolnym ogniu. Następnie przecedza, a po wystygnięciu dodaje miód. Całość miesza się i przelewa do butelek. Ostatecznie powstaje około 2 l syropu.

Owoce tamarillo w kosmetyce

Tamarillo wykorzystywany jest powszechnie przez przemysł kosmetyczny. Dość często spotyka się go w połączeniu z wyciągiem z papai. Stanowi składnik balsamów do ciała, żeli pod prysznic, płynów do kąpieli, mgiełek, olejków czy peelingów. Wykazuje działanie ujędrniające, odżywcze, nawilżające, wygładzające skórę. Nadaje jej miękkości. Wspomaga redukcję cellulitu i tworzenie kolagenu.

Jak jeść tamarillo?

Egzotyczny owoc ma szerokie zastosowanie w sztuce kulinarnej. Może być spożywany na surowo, smażony, pieczony, gotowany. Nadaje się jako składnik sałatki owocowej, warzywnej zupy czy sosu, któremu nadaje nutkę kwaskowatej słodyczy. Pokrojony w plasterki, może zastąpić pomidora na kanapce lub w sałatce caprese. Doskonale komponuje się w daniach wytrawnych z mięsem, warzywami, kaszami, makaronami. Bywa wykorzystywany do produkcji dżemów i soków owocowych w celu nadania im delikatnej pikanterii. Polany miodem lub posypany cukrem, może odgrywać rolę deseru. Tamarillo przed spożyciem powinno się sparzyć i obrać ze skórki, która jest lekko gorzka. Innym sposobem jest przekrojenie owocu na pół i wybranie miąższu łyżeczką.

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
52
4
Polecamy
Sok brzoskwiniowy – przepis na sok z brzoskwini. Jak zrobić?
Sok brzoskwiniowy – przepis na sok z brzoskwini. Jak zrobić? Dzień Dobry TVN
Pigwa – jak zrobić z niej przetwory? Poznaj przepisy na sok, dżem i nalewkę z pigwy
Pigwa – jak zrobić z niej przetwory? Poznaj przepisy na sok, dżem i nalewkę z pigwy Dzień Dobry TVN
Brzoskwinie – wartości odżywcze i właściwości lecznicze. Przepisy na wybrane dania z brzoskwini
Brzoskwinie – wartości odżywcze i właściwości lecznicze. Przepisy na wybrane dania z brzoskwini TVN zdrowie
Kumkwat – jak jeść ten owoc? Właściwości odżywcze 
Kumkwat – jak jeść ten owoc? Właściwości odżywcze  TVN zdrowie
Komentarze (0)
Nie przegap
Alzheimer w młodym wieku - przyczyny, pierwsze objawy i kolejne etapy choroby
Alzheimer w młodym wieku - przyczyny, pierwsze objawy i kolejne etapy choroby
Co to jest stłuczenie? Jakie są jego objawy? Jak długo boli?
Co to jest stłuczenie? Jakie są jego objawy? Jak długo boli?
Krostki na penisie – skąd biorą się czerwone lub białe krostki na penisie?
Krostki na penisie – skąd biorą się czerwone lub białe krostki na penisie?
Neutrocyty – normy, nadmiar i niedobór komórek układu odpornościowego
Neutrocyty – normy, nadmiar i niedobór komórek układu odpornościowego
Ból po wyrwaniu zęba – ile trwa? Jak go złagodzić?
Ból po wyrwaniu zęba – ile trwa? Jak go złagodzić?
MCV w morfologii – normy, podwyższone i obniżone stężenie
MCV w morfologii – normy, podwyższone i obniżone stężenie