Polub nas na Facebooku
Czytasz: Czym jest ramnoza i jakie jest jej zastosowanie w przemyśle kosmetycznym?
menu
Polub nas na Facebooku

Czym jest ramnoza i jakie jest jej zastosowanie w przemyśle kosmetycznym?

Kobieta, która będzie smarować się kremem

Fot: aywan88 / gettyimages.com

Ramnoza to rodzaj cukru z grupy deoksycukrów, który znalazł szerokie zastosowanie w przemyśle kosmetycznym. To składnik całkowicie bezpieczny dla kobiet w ciąży, dość często występuje w kremach przeciwzmarszczkowych. Wykazuje działanie odżywcze i nawilżające.

Ramnoza to substancja roślinnego pochodzenia, będąca częstym składnikiem produktów kosmetycznych, w których jej stężenie nie powinno przekraczać 10%. Na etykietach kosmetyków figuruje zazwyczaj pod nazwą Rhamnose. Usprawnienia przebieg procesów regeneracyjnych zachodzących w strukturach skóry. Pobudza produkcję kolagenu, skutecznie i głęboko nawilża, wypełnia zmarszczki, spowalnia proces starzenia się skóry.

Czym jest ramnoza?

Ramnoza (wzór sumaryczny C6H12O5) to organiczny związek chemiczny zaliczany do grupy deoksycukrów. To specjalny rodzaj węglowodanów, gdzie grupa hydroksylowa, tj. O−H, zastąpiona została atomem wodoru H. W Międzynarodowej Unii Chemii Czystej i Stosowanej (International Union of Pure and Applied Chemistry, IUPAC) ramnoza funkcjonuje jako (3R,4R,5R,6S)-6-metylotetrahydro-2H-pirano-2,3,4,5-tetraol. Ma postać łatwo rozpuszczającego się w wodzie, białego, krystalicznego proszku. Źródłem tego związku w stanie wolnym są liczne rośliny, w tym m.in.:

  • brzoza brodawkowata (z łac. Betula pendula Roth) – gatunek drzewa zaliczany do rodzaju brzoza i rodziny brzozowate. Alternatywnie określana jest jako brzoza zwisła, gruczołowata biała lub brzezina. Porasta chłodniejsze rejony Azji i Europy;
  • czepota puszysta (z łac. Uncaria tomentosa, Willd., DC.) – gatunek pnącza zaliczany do rodzaju czepota i rodziny marzanowate. Alternatywnie określana jest jako vilcacora i koci pazur. Występuje rodzimie na terenach Ameryki Południowej, w tym zwłaszcza w części północnej i zachodniej;
  • bambus (z łac. Bambusa Shreb.) – wieloletnia roślina zaliczana do rodziny wiechlinowatych, typowa dla tropikalnej i subtropikalnej części Azji;
  • ketmia jadalna (z łac. Abelmoschus esculentus (L.) Moench) – gatunek rośliny zaliczany do rodzaju piżmian i rodziny ślazowate. Zwyczajowo określany jest jako piżmian jadalny czy okra. Rośnie w krajach klimatu tropikalnego lub subtropikalnego.

Ramnoza stanowi też składnik glikozydów (pochodnych cukrów).

Jakie kosmetyki do pielęgnacji skóry wybrać? Dowiesz się tego z filmu:

Zobacz film: Jak wybierać kosmetyki do pielęgnacji skóry? Źródło: 36,6

Ramnoza w kosmetyce – właściwości i działanie

Ramnoza w kosmetyce pełni wiele rozmaitych funkcji. To substancja aktywna, która wykazuje właściwości odżywcze, ujędrniające, regenerujące, odmładzające i wygładzające. Jest silnym antyoksydantem. Jako przeciwutleniacz skutecznie zwalcza szkodliwe dla organizmu wolne rodniki, które przyspieszają proces starzenia się tkanek. Ramnoza znana jest z działania przeciwłojotokowego, wypełniającego, uelastyczniającego, przeciwzmarszczkowego. Cukier ten nazywa się przekornie „najsłodszym sposobem na walkę ze zmarszczkami”, gdyż nie tylko doskonale radzi sobie ze zmarszczkami mimicznymi, ale i głębszymi bruzdami. Zaliczany jest także do grona humektantów, czyli higroskopijnych substancji nawilżających, których struktura zapewnia absorbowanie i wiązanie cząsteczek wody z otoczenia. W związku z tym ramnoza skutecznie zatrzymuje wilgoć w warstwie rogowej naskórka. Przyczynia się do wzmocnienia naturalnej bariery hydrolipidowej skóry. Ramnoza zapobiega też nadmiernemu wysychaniu kosmetyków. Jej bardzo małe cząsteczki penetrują skórę, docierając do głęboko położonych warstw i zapobiegając hipotonii, tj. wiotkości mięśni twarzy. Ramnoza zapewnia efekt liftingu. Dzięki niej skóra wygląda świeżo, promiennie i zdrowo. Dodatkowo skutecznie zwalcza stany zapalne skóry i łagodzi jej podrażnienia.

Na czym polega działanie ramnozy?

Ramnoza aktywuje receptory komórek fibroblastycznych (fibroblasty to komórki tkanki łącznej właściwej), w wyniku czego stymuluje produkcję kolagenu i elastyny, czyli głównych białek tkanki łącznej. Sprawia, że kolagen łączy się z jej cząsteczkami, dzięki czemu działa silnie przeciwstarzeniowo. Ramnoza gwarantuje zatem długotrwałą poprawę kondycji skóry. Cukier ten pobudza też regenerację fibroblastów, określanych mianem komórek młodości, w konsekwencji czego stymuluje cykl odnowy komórkowej skóry. Korzystne działanie ramnozy zauważa się szczególnie w przypadku skóry młodej. W związku z tym specjaliści zalecają, żeby kuracje przeciwzmarszczkowe wprowadzać, zanim pojawią się zmarszczki, jeszcze w młodym wieku.

W jakich kosmetykach znaleźć można ramnozę?

Badania nad wykorzystaniem ramnozy przez przemysł kosmetyczny sięgają lat 70. ubiegłego wieku. Kosmetyki z ramnozą dostępne są w sprzedaży w drogeriach i aptekach. Cieszą się bardzo dużą popularnością ze względu na naturalne pochodzenie związku. Ramnoza występuje w preparatach typu anti age (przeciwstarzeniowych), maskarach i serum do rzęs, kremach i serum do skóry dojrzałej, maseczkach na twarz. Stosowana jest w produkcji substancji zapachowych. W ostatnim czasie jeden z najbardziej znanych producentów kosmetyków wypuścił na rynek specjalną serię kosmetyków, których główny składnik stanowi właśnie ramnoza.

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
82
7
Polecamy
Kwas mlekowy na twarz. Właściwości i zastosowanie kwasu mlekowego
Kwas mlekowy na twarz. Właściwości i zastosowanie kwasu mlekowego Dzień Dobry TVN
Kosmetyki z Morza Martwego – właściwości i zastosowanie
Kosmetyki z Morza Martwego – właściwości i zastosowanie Dzień Dobry TVN
Czym jest bisabolol i jakie ma zastosowanie w przemyśle kosmetycznym?
Czym jest bisabolol i jakie ma zastosowanie w przemyśle kosmetycznym? TVN zdrowie
Czym są kosmeceutyki? Właściwości i zastosowanie kosmeceutyków
Czym są kosmeceutyki? Właściwości i zastosowanie kosmeceutyków TVN zdrowie
Komentarze (0)
Nie przegap
Seks oralny – czym jest stosunek oralny? Najlepsze pozycje w seksie oralnym
Seks oralny – czym jest stosunek oralny? Najlepsze pozycje w seksie oralnym
Czym jest detektor tętna płodu i jak działa? Od kiedy można go używać?
Czym jest detektor tętna płodu i jak działa? Od kiedy można go używać?
Pierwszy rok w przedszkolu? Zobacz, jak uchronić dziecko przed infekcjami
Pierwszy rok w przedszkolu? Zobacz, jak uchronić dziecko przed infekcjami Materiał sponsorowany
Co to jest stłuczenie? Jakie są jego objawy? Jak długo boli?
Co to jest stłuczenie? Jakie są jego objawy? Jak długo boli?
Krostki na penisie – skąd biorą się czerwone lub białe krostki na penisie?
Krostki na penisie – skąd biorą się czerwone lub białe krostki na penisie?
Sok z kiszonego buraka - właściwości stosowanie przepis
Sok z kiszonego buraka - właściwości stosowanie przepis