Polub nas na Facebooku
Czytasz: Czym jest inca inchi? Właściwości i zastosowanie oleju z sacha inchi

Czym jest inca inchi? Właściwości i zastosowanie oleju z sacha inchi

Olejek

Fot: damircudic / gettyimages.com

Inca inchi to olej, który cieszy się coraz większą popularnością w Polsce. Podkreśla się jego liczne pozytywne działanie kosmetyczne. Oprócz tego, że można go używać samodzielnie, to stanowi też częsty składnik gotowych kosmetyków lub tych przygotowywanych własnoręcznie tzw. DIY.

Inca inchi to jeden z bardziej luksusowych naturalnych olejów. Jego dość wysoka cena wynika z ograniczonej dostępności do surowców roślinnych używanych do jego produkcji. Pozytywne działanie inca inchi wynika przede wszystkim z wysokiej zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych jak omega-3 alfa-linolenowy i omega-6 linolowy oraz dużego stężenia witaminy A i E.

Czym jest inca inchi?

Inca inchi to olej nierafinowany, powstały z tłoczenia na zimno nasion nazywanych też orzechami rosnącej w peruwiańskiej puszczy tropikalnej rośliny sacha inchi (z łac. Plukenetia volubilis L.). Stąd też alternatywnie określany jest jako olej sacha inchi. Nasiona sacha inchi zaliczane są do grona tzw. super foods, czyli produktów o niezwykle bogatych wartościach odżywczych. Roślina wydaje owoce o nietypowym gwiaździstym kształcie, w których znajdują się nasiona dające olej o orzechowej nucie i aksamitnej, jedwabistej konsystencji.

Olej ten niemal w całości składa się z nienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym około 50% stanowią kwasy omega-3, a 35-40% kwasy omega-6. Należy podkreślić, że olej inca inchi spełnia tzw. złotą proporcję, biorąc pod uwagę relację kwasów omega-3 do omega-6, która jest niezwykle istotna dla utrzymania równowagi i zdrowia organizmu. Ze względu na liczne pozytywne działanie i unikatowy skład określa się go mianem skarbu Inków.

Inca inchi – zastosowanie

Olejek inca inchi ma szerokie zastosowanie kosmetyczne i używany jest zarówno do pielęgnacji skóry, paznokci, jak i włosów. To częsty składnik preparatów kosmetycznych, w tym kremów, serum, mleczek, balsamów do ciała czy szamponów, masek i odżywek do włosów. Znaleźć go można także w składzie kosmetyków przeznaczonych po opalaniu, czyli tzw. After-Sun. Dodatkowo wykorzystywany jest w preparatach dedykowanych do masażu i tych ujędrniających skórę. Stąd też olej z inca inchi zalecany jest kobietom w ciąży, gdyż zmniejsza prawdopodobieństwo powstania rozstępów, ale i łagodzi już istniejące.

Inca inchi – działanie na skórę

Inca inchi to olej polecany zwłaszcza posiadaczom dojrzałej, wiotkiej, naczynkowej, suchej, zniszczonej i wrażliwej skóry. Wnika głęboko w strukturę skóry, dzięki czemu zapewnia jej dogłębną regenerację, intensyfikując produkcję kolagenu. Wyrównuje przebarwienia, przez co skóra odzyskuje jednolitą strukturę i koloryt. W sposób warto go stosować na wymagającą skórę wokół oczu - niweluje cienie w okolicach powiek. Dodatkowo wygładza, odżywia, ujędrnienia, uelastycznia, poprawia sprężystość i chroni skórę przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, które przyspieszają proces starzenia się tkanek. Stąd też znaleźć go można w składzie produktów typu anti – age. Spłyca zmarszczki i nadaje skórze młodszy, bardziej atrakcyjny wygląd. Dzięki niemu cera staje się bardziej odporna na zmęczenie, przesuszenie czy szkodliwe czynniki docierające do niej ze środowiska zewnętrznego. Olej inca inchi przyspiesza także proces gojenia się ran i likwiduje tzw. skórkę pomarańczową, czyli cellulit.

Jaki olejek do pielęgnacji skóry wybrać? Dowiesz się tego z filmu:

Zobacz film: Odżywcze oleje do skóry. Źródło: 36,6

Inca inchi – działanie na włosy

Olej inca inchi wskazany jest do włosów suchych i zniszczonych przez słońce czy liczne zabiegi fryzjerskie jak farbowanie. Gwarantuje ich odpowiednie nawilżenie, zdrowy wygląd i nadaje im intensywny blask. Tworzy na włosach warstwę ochronną przed niekorzystnym działaniem promieniowania UV. Dodatkowo działa pozytywnie na skórę głowy, łagodząc uczucie swędzenia i redukując nadmierne łuszczenie się naskórka. Poprawiając stan skalpu, znacznie ogranicza wypadanie włosów i wzmaga ich porost. Olej inca inchi zapobiega też rozdwajaniu się końcówek. W tym celu należy wetrzeć kilka kropli preparatu w suche lub mokre końcówki. Zaś w przypadku zabiegów na całej długości włosa, trzeba rozprowadzić go na wilgotne włosy i pozostawić na około godzinę. Po tym czasie olej zmywa się delikatnym szamponem.

Inca inchi – działanie na paznokcie

Cenne właściwości oleju inca inchi wykorzystane zostały także w pielęgnacji paznokci, ponieważ wzmacniania, pogrubia i zapewnia zdrowy wygląd płytki paznokciowej oraz odżywia skórki. Zwalcza problem rozdwajania się i łamliwości paznokci oraz poprawia ich koloryt i pomaga pozbyć się przebarwień. W tym celu należy nałożyć odrobinę produktu na paznokcie i skórki, po czym dokładnie go wmasować.

Olej inca inchi jest dość trudno dostępny w stacjonarnych drogeriach czy aptekach. Za to z łatwością nabyć go można dzięki sprzedaży internetowej. Za opakowanie 50 ml trzeba zapłacić około 28 zł.

Proszek z inca inchi

W sprzedaży dostępny jest także, oprócz oleju, proszek z suszonych nasion inca inchi. Opakowanie 240 g to koszt około 80 zł. Stanowi doskonały dodatek do koktajli oraz wzbogaca smak dań wytrawnych czy słodkich. To ponadto źródło aminokwasów, błonnika i NNKT.

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
1
0
Komentarze (0)
Nie przegap
Jak ułatwić sobie sprzątanie? Zobacz nasz poradnik
Jak ułatwić sobie sprzątanie? Zobacz nasz poradnik Materiał sponsorowany
Seks oralny – czym jest stosunek oralny? Najlepsze pozycje w seksie oralnym
Seks oralny – czym jest stosunek oralny? Najlepsze pozycje w seksie oralnym
Neutrocyty – normy, nadmiar i niedobór komórek układu odpornościowego
Neutrocyty – normy, nadmiar i niedobór komórek układu odpornościowego
Wysoki puls: co oznacza i kiedy występuje?
Wysoki puls: co oznacza i kiedy występuje?
Jak układać naczynia w zmywarce? Sprawdź, czy robisz to prawidłowo! 
Jak układać naczynia w zmywarce? Sprawdź, czy robisz to prawidłowo!  Materiał sponsorowany
Co to jest stłuczenie? Jakie są jego objawy? Jak długo boli?
Co to jest stłuczenie? Jakie są jego objawy? Jak długo boli?