Polub nas na Facebooku
Czytasz: Czym jest i jak powstaje olej monoi? Zastosowanie oleju monoi w kosmetyce
menu
Polub nas na Facebooku

Czym jest i jak powstaje olej monoi? Zastosowanie oleju monoi w kosmetyce

Roslina, z której powstaje olejek monoi

Fot: rweisswald / gettyimages.com

Olej monoi to produkt rodem z Polinezji Francuskiej cieszący się sporą popularnością na całym świecie. Przeznaczony jest do pielęgnacji zarówno skóry, jak i włosów. Wykazuje wiele cennych właściwości: nawilżające, odżywiające, regenerujące, wygładzające.

Olej monoi to macerat produkowany z kwiatów tahitańskiej gardenii i oleju kokosowego. W jego składzie znajdują się duże ilości kwasu laurynowego, mirystynowego, palmitynowego, kaprylowego, olejowego. Olej monoi to dość częsty składnik kosmetyków do suchej skóry i włosów. Doskonale komponuje się z olejkiem ylang-ylang, waniliowym czy z drzewa sandałowego.

Czym jest olej monoi?

Olej z monoi wywodzi się z Polinezji Francuskiej (jest to wspólnota zamorska Francji na Oceanie Spokojnym, która obejmuje 5 archipelagów i ponad 150 wysp). Bazę do jego powstania stanowią kwiaty bądź pąki gardenii tahitańskiej (z łac. Gardenia taitensis DC.). To gatunek rośliny zaliczany do rodzaju gardenia i rodziny marzanowate, będący narodowym kwiatem Tahiti. Z języka tahitańskiego monoi tłumaczy się jako “perfumowany olej”.

W jaki sposób powstaje olej monoi?

Olej monoi to doskonały przykład maceratu oleistego, tj. oleju roślinnego z wyciągami z pąków lub kwiatów. Surowiec roślinny poddawany jest procesowi macerowania w czystym, zimnotłoczonym oleju kokosowym z miąższu orzecha palmy kokosowej. Na każdy litr oleju kokosowego przypada dokładnie 15 kwiatów gardenii. Maceracja trwa kilka tygodni. Maceraty to produkty wrażliwe na wysokie temperatury i światło, w związku z czym nie należy ich ogrzewać i narażać na działanie promieniowania słonecznego. W temperaturze poniżej 22°C olej zastyga, ma biały kolor i przyjemny zapach.

Ile kosztuje i co zawiera olej monoi?

Olej monoi jest dość trudno dostępny w stacjonarnych drogeriach. Za to z łatwością nabyć go można dzięki sprzedaży internetowej. Za opakowanie 150 ml płaci się około 40 zł.

Podczas procesu maceracji składniki aktywne i zapachowe kwiatów uwalniane są do oleju kokosowego. Do najcenniejszych składników zawartych w oleju monoi zalicza się m.in.: fitosterole, substancje aromatyczne, olejek eteryczny, salicylan metylu, kwasy tłuszczowe, takie jak laurynowy, mirystynowy, palmitynowy, kaprylowy czy olejowy.

Olej monoi – właściwości i zastosowanie

Olej monoi ze względu na cenne właściwości znalazł szerokie zastosowanie w przemyśle kosmetycznym. Produkt zalecany jest osobom o suchej, wrażliwej, dojrzałej, podrażnionej skórze. Z powodzeniem można stosować go do pielęgnacji niemowląt i małych dzieci. Chroni skórę przed szkodliwym działaniem czynników zewnętrznych oraz nadmierną utratą wody. Dzięki niemu skóra staje się jedwabista, nawilżona, odżywiona, miękka, wygładzona, elastyczna, delikatna w dotyku. Olej monoi wzmacnia odporność skóry na uszkodzenia, wspomaga gojenie drobnych uszkodzeń i oczyszczanie skóry z toksyn. To doskonały emolient, który natłuszcza i zmiękcza skórę, ograniczając tym samym ubytek wody z jej powierzchownych i głębszych warstw. Z tych względów polecany jest do pielęgnacji skóry łuszczącej się.

Które olejki do pielęgnacji skóry twarzy są najlepsze? Odpowiedź znajdziesz w filmie:

Zobacz film: Odżywcze oleje do skóry. Źródło: 36,6

Olej monoi to częsty dodatek płynów do kąpieli. Ponadto można go wykorzystać do przygotowania relaksującej kąpieli, dodając kilka kropel do wanny z letnią wodą. Olej monoi znajduje się też w składzie preparatów po opalaniu – chłodzi skórę i sprzyja regeneracji podrażnionego naskórka. Wykorzystuje się go również do masaży. Dzięki zawartości salicylanu metylu wykazuje działanie lekko przeciwbólowe, przeciwzapalne i rozgrzewające. Zdaniem niektórych to afrodyzjak, pełni też rolę delikatnych perfum w kremie.

Olej monoi – wpływ na włosy

Oprócz zastosowania na skórę olej monoi używa się na włosy. Wspomaga proces regeneracji i odbudowy ich uszkodzonej struktury. Olej monoi wskazany jest do włosów zniszczonych, suchych i łamliwych. Poprawia elastyczność i sprężystość, wygładza oraz nawilża. Ogranicza rozdwajanie się końcówek. Chroni włosy przed szkodliwym działaniem inwazyjnych zabiegów fryzjerskich. Ze względu na sporą zawartość oleju laurynowego ma działanie przeciwgrzybicze i antyseptyczne, dzięki czemu wspomaga leczenie łupieżu. Stosowany na skórę głowy, łagodzi uczucie swędzenia i podrażnienia skóry.

Jak stosować olej monoi na włosy?

Olej monoi to częsty składnik odżywczych masek na włosy. Interesującą propozycją jest maska w postaci czepka nasączonego składnikami aktywnymi, który nakłada się na uprzednio umyte szamponem i lekko osuszone ręcznikiem włosy. Maskę pozostawia się na głowie na 15–20 minut, po czym spłukuje ciepłą wodą.

Olej monoi można użyć bezpośrednio na skórę głowy i włosy. W pierwszym przypadku 2 łyżki oleju wmasowuje się w skalp na mniej więcej 1 godzinę przed myciem głowy. Zabieg łagodzi problem nadmiernego przetłuszczania się skóry głowy i pobudza włosy do wzrostu. Z kolei jako maska na włosy olej należy nałożyć na całą długość suchych włosów na co najmniej 20 minut przed myciem, po czym umyć włosy szamponem. Można go też użyć do zabezpieczenia końcówek włosów, wcierając kilka kropli w suche lub mokre końcówki.

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
1
0
Polecamy
Olej monoi – naturalny kosmetyk. Jak stosować?
Olej monoi – naturalny kosmetyk. Jak stosować? Dzień Dobry TVN
Olejek tsubaki z kamelii japońskiej – wsparcie dla włosów i skóry
Olejek tsubaki z kamelii japońskiej – wsparcie dla włosów i skóry Dzień Dobry TVN
Olej kameliowy – właściwości oraz zastosowanie na skórę i włosy. Zalety „oliwy z oliwek Dalekiego Wschodu”
Olej kameliowy – właściwości oraz zastosowanie na skórę i włosy. Zalety „oliwy z oliwek Dalekiego Wschodu” TVN zdrowie
Olej śliwkowy – właściwości i zastosowanie w kosmetyce
Olej śliwkowy – właściwości i zastosowanie w kosmetyce TVN zdrowie
Komentarze (0)
Nie przegap
Alzheimer w młodym wieku - przyczyny, pierwsze objawy i kolejne etapy choroby
Alzheimer w młodym wieku - przyczyny, pierwsze objawy i kolejne etapy choroby
Co to jest stłuczenie? Jakie są jego objawy? Jak długo boli?
Co to jest stłuczenie? Jakie są jego objawy? Jak długo boli?
Neutrocyty – normy, nadmiar i niedobór komórek układu odpornościowego
Neutrocyty – normy, nadmiar i niedobór komórek układu odpornościowego
Czym jest tabaka? Jakie jest działanie tabaki na organizm?
Czym jest tabaka? Jakie jest działanie tabaki na organizm?
Ból po wyrwaniu zęba – ile trwa? Jak go złagodzić?
Ból po wyrwaniu zęba – ile trwa? Jak go złagodzić?
MCV w morfologii – normy, podwyższone i obniżone stężenie
MCV w morfologii – normy, podwyższone i obniżone stężenie