Polub nas na Facebooku
Czytasz: Czym jest dieta rotacyjna? Korzyści i wady diety rotacyjnej
menu
Polub nas na Facebooku

Czym jest dieta rotacyjna? Korzyści i wady diety rotacyjnej

dieta

Fot. Astrakan Images / Getty Images

Dieta rotacyjna zakłada naprzemienne włączanie do codziennego jadłospisu i wyłączanie z niego określonych produktów żywnościowych. Wskazana jest dla osób z alergiami pokarmowymi i chorobami grzybiczymi. Powinna być ustalana przez wykwalifikowanego dietetyka.

Dieta rotacyjna polega na cyklicznym sposobie żywienia. Składa się z dwóch komponentów – eliminacji produktów szkodliwych z diety i rotacji produktów dozwolonych do spożycia. Pozwala na redukcję wagi i pomaga zachować dobrą kondycję fizyczną. Obniża ekspozycję na alergeny. Prekursorką diety rotacyjnej w Polsce jest Bożena Kropka – dyplomowany dietetyk i promotor zdrowia.

Czym jest dieta rotacyjna?

Dieta rotacyjna została stworzona przez specjalistę od ćwiczeń korekcyjnych i unikalnego podejścia do odnowy biologicznej – Paula Cheka. Polega na spożywaniu co 72 godziny, czyli raz na 4 dni, ściśle określonych produktów pochodzących z tej samej rodziny. Zdecydowanie rzadziej stosuje się cykl pięcio- i sześciodniowy. Składa się z dwóch komponentów:

  • eliminacji – sporządzenie listy produktów szkodliwych, które mogą stanowić źródło uczulenia i wykluczenie ich z diety,
  • rotacji produktów dozwolonych do spożycia – naprzemienne włączanie do codziennego jadłospisu i wyłączanie z niego produktów żywnościowych, które są dobrze tolerowane przez organizm.

Można wówczas mówić o diecie eliminacyjno-rotacyjnej. Dla przykładu: przez 3 kolejne dni wyklucza się z diety produkty żytnie i potrawy je zawierające, które wprowadza się ponownie do jadłospisu 4 dnia. Oznacza to, że robi się trzydniowe przerwy między jednym a drugim spożyciem produktów żytnich.

Co wiesz o odchudzaniu i zdrowej diecie?

Odpowiedz na 10 pytań
Rozpocznij quiz

Korzyści i wady diety rotacyjnej

Dieta eliminacyjno-rotacyjna pomaga zidentyfikować, jakie produkty stanowią przyczynę reakcji alergicznej. Po dokładnej analizie czynników uczulających możliwa jest ich eliminacja. Pozwala na wyciszenie reakcji alergicznej, a wyraźne zmniejszenie objawów zauważalne jest już po 30 dniach stosowania diety. Przyspiesza proces odnowy morfologicznej i czynnościowej błony śluzowej przewodu pokarmowego, które są spowodowane odpowiednimi zmianami ilościowymi i jakościowymi w diecie. W opinii amerykańskiego pediatry i alergologa Marshalla Mandella dieta rotacyjna umożliwia spożywanie nawet 50–70% pokarmów, na które dana osoba była dotychczas uczulona.

Zmniejsza ryzyko rozwoju alergii pokarmowej na nowe produkty i pozwala uniknąć przeciążenia alergenami, które zaliczane są do jednej grupy produktów spożywczych. Pozwala na zrównoważone pozbycie się nadmiernych kilogramów. Zalecana jest zarówno osobom trenującym siłowo, jak i tym, które nie wykorzystują aktywności fizycznej w celu zmniejszenia wagi. Urozmaica dotychczasowy sposób odżywiania.

Dieta rotacyjna posiada także wady. Wiąże się z dużym zaangażowaniem. Prowadzenie jej wymaga bacznego obserwowania reakcji organizmu. Nie można przygotowywać posiłków na kilka dni do przodu, gdyż codziennie wykorzystywane są inne produkty. W tabelce rotacyjnej znajdują się pokarmy często trudno dostępne lub niewystępujące w polskich sklepach.

Zobacz film: Czy to, co jemy obroni nas przed chorobą? Źródło: Wiem co jem, wiem co kupuję.

Dla kogo przeznaczona jest dieta rotacyjna?

Z diety rotacyjnej mogą korzystać wszyscy, ale szczególnie zalecana jest osobom cierpiącym na choroby alergiczne – uczulonym na kilka lub kilkanaście produktów spożywczych, a także w przypadku alergii o nieznanej etiologii.

Powinny ją stosować osoby zmagające się z chorobami grzybiczymi i autoagresji, takimi jak stwardnienie rozsiane, choroba Hashimoto, zespół przewlekłego zmęczenia, bielactwo, reumatoidalne zapalenie stawów, łuszczyca i cukrzyca insulinozależna. Dodatkowo wskazana jest dla chorych po zabiegach onkologicznych i z czasową nietolerancją pokarmową. Według niektórych badaczy nie powinna być realizowana przez kobiety karmiące i ciężarne oraz dzieci.

Czy ograniczasz tłuszcz w diecie?

Zagłosuj, jeśli chcesz zobaczyć wyniki

Kto ustala dietę rotacyjną?

Ułożenie jadłospisu diety rotacyjnej stanowi spore wyzwanie. W związku z tym warto zwrócić się o pomoc do wykwalifikowanego dietetyka, który odpowiednio poukłada produkty w jadłospisie oraz zbilansuje dietę w taki sposób, aby nie stała się niedoborowa, czyli nie brakowało w niej żadnych składników pokarmowych. Przy komponowaniu diety rotacyjnej można skorzystać z tabelki rotacyjnej i tabeli z podziałem produktów na rodziny, które można otrzymać razem z wynikami testu na alergie.

Plan rotacyjny jest czterodniowym rotacyjnym planem jedzenia. Codziennie dozwolone jest spożycie tego samego produktu w różnej postaci. Należy jeść 3 niezbyt obfite posiłki dziennie. W diecie eliminacyjno-rotacyjnej jak najwięcej potraw powinno być przyrządzanych z produktów z upraw biologicznych, niezawierających sztucznych dodatków chemicznych. Ważne jest, aby w trakcie stosowania diety rotacyjnej prowadzić dzienniczek żywienia i zapisywać w nim, jakie produkty były jedzone, wykluczone i jak to wpłynęło na samopoczucie.

Czym jest dieta rotacyjna węglowodanami?

Dieta rotacyjna węglowodanami wskazana jest dla osób, którym zależy na usprawnieniu odnowy powysiłkowej i przyspieszeniu spalania tłuszczu. Zakłada manipulację spożyciem kalorii pochodzących z węglowodanów. Podczas jej stosowania tydzień dzieli się na 3 grupy:

  • dzień z wysokim spożyciem węglowodanów – w ciągu tygodnia są 2 takie dni, podczas których wykonuje się trening mięśni, które najmocniej chce się rozwinąć;
  • dzień z umiarkowanym spożyciem węglowodanów – wykonuje się trening mięśni, które nie stanowią priorytetu;
  • dzień z niskim spożyciem węglowodanów – dni, w których nie wykonuje się treningu.

Zobacz film: Zdrowe odżywianie. Jak jeść świadomie? Źródło: Wiem, co jem na diecie

Bibliografia:

1. Kropka B., Ugotuj sobie zdrowie. Najskuteczniejsza dieta rotacyjna, Bielsko-Biała, Pascal, 2017.

2. Jarosz M., Dzieniszewski J., Alergie pokarmowe, Warszawa, PZWL, 2004.

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
8
2
Polecamy
Czy dieta dopasowana do grupy krwi jest skuteczna i zdrowa?
Czy dieta dopasowana do grupy krwi jest skuteczna i zdrowa? Dzień Dobry TVN
Dieta Mosleya – zasady diety 5:2
Dieta Mosleya – zasady diety 5:2 Dzień Dobry TVN
Jak szybko schudnąć, pijąc kefir, czyli dieta kefirowa
Jak szybko schudnąć, pijąc kefir, czyli dieta kefirowa TVN zdrowie
Dieta szwedzka – rodzaje, zasady, jadłospis, efekty
Dieta szwedzka – rodzaje, zasady, jadłospis, efekty TVN zdrowie
Komentarze (0)
Nie przegap
Poziome ustawienie kości krzyżowej, co to jest?
Poziome ustawienie kości krzyżowej, co to jest?
Co oznacza i do czego prowadzi zanik kory mózgowej? Przyczyny i objawy schorzenia
Co oznacza i do czego prowadzi zanik kory mózgowej? Przyczyny i objawy schorzenia
Czym może być guzek w pachwinie udowej? Jakie objawy mogą towarzyszyć jego obecności i na jaką chorobę mogą wskazywać?
Czym może być guzek w pachwinie udowej? Jakie objawy mogą towarzyszyć jego obecności i na jaką chorobę mogą wskazywać?
Kiedy i co można jeść po gastroskopii? Zalecenia po badaniu
Kiedy i co można jeść po gastroskopii? Zalecenia po badaniu
"Najczęstszym błędem jest podnoszenie nóżek do góry". Ekspert radzi, jak przewijać dziecko
"Najczęstszym błędem jest podnoszenie nóżek do góry". Ekspert radzi, jak przewijać dziecko
Alzheimer w młodym wieku - przyczyny, pierwsze objawy i kolejne etapy choroby
Alzheimer w młodym wieku - przyczyny, pierwsze objawy i kolejne etapy choroby