Polub nas na Facebooku
Czytasz: Czym jest dieta aspirynowa? Lista produktów ubogich w salicylany

Czym jest dieta aspirynowa? Lista produktów ubogich w salicylany

Zainteresował Cię ten artykuł?
owoce

Fot. ansonmiao / Getty Images

Dieta aspirynowa stanowi jeden z elementów leczenia i zapobiegania powstawaniu reakcji alergicznej u osób uczulonych na kwas salicylowy. Polega na wykluczeniu z codziennego jadłospisu produktów zawierających salicylany, a także leków posiadających je w swoim składzie.

Dieta aspirynowa wiąże się z ryzykiem wystąpienia niedoborów składników pokarmowych, dlatego powinna być opracowana przez wykwalifikowanego dietetyka. Pomocniczo w przygotowaniu jadłospisu można korzystać ze specjalnych tabel czy list zawierających informacje o zawartości salicylanów w poszczególnych składnikach spożywczych. Wśród bezpiecznych produktów dla osób uczulonych na salicylany wymienia się m.in.: mięso, ryby, skorupiaki, mleko, jaja, pszenicę, jęczmień, owies, żyto i ryż.

Zobacz film: 5 najbardziej niezdrowych produktów, po które sięgamy każdego dnia. Źródło: Stylowy Magazyn

Czym jest dieta aspirynowa?

Kwas salicylowy to składnik wielu leków, a zwłaszcza aspiryny i innych niesteroidowych leków przeciwzapalnych, a nawet kosmetyków. Dodatkowo salicylany można znaleźć w niektórych produktach spożywczych. Niestety istnieją liczne doniesienia na temat nietolerancji kwasu salicylowego przez sporą część społeczeństwa. W Polsce nadwrażliwość na salicylany występuje u 0,6% populacji ogólnej i u 4,3% astmatyków. Częściej dotyka kobiety niż mężczyzn.

U osób uczulonych na tę substancję mogą pojawić się liczne konsekwencje zdrowotne po spożyciu kwasu salicylowego. Najczęściej występującymi dolegliwościami są: skurcz oskrzeli określany często jako astma aspirynowa, kichanie, wodnisty wyciek z nosa, świąd i obrzęk nosa, łzawienie, zaczerwienienie spojówek, pokrzywka, ucisk w klatce piersiowej, mdłości, wymioty i biegunka. Dietę ubogą w salicylany proponuje się również w terapii ADHD. Zdaniem niektórych badaczy dieta ta poprawia kondycję zdrowotną u chorych na astmę oskrzelową.

Jednym z podstawowych elementów terapii uczulenia na salicylany jest dieta ubogosalicylanowa, określana inaczej jako dieta niskosalicylanowa lub dieta aspirynowa. Należy do diet lekkostrawnych i eliminacyjnych. Polega na zmniejszeniu podaży produktów bogatych w salicylany. Zaleca się, aby na około 14 dni wykluczyć z jadłospisu wszelkie źródła salicylanów, w tym także leki posiadające je w swoim składzie. Po upływie tego czasu stopniowo wprowadza się do diety produkty początkowo o niskim, a następnie średnim poziomie zawartości salicylanów i obserwuje reakcje organizmu. Dzięki temu możliwe staje się określenie stopnia tolerancji organizmu na produkty zawierające salicylany.

Czego należy unikać w diecie aspirynowej?

W diecie bez salicylanów należy ograniczyć spożycie produktów zawierających konserwanty (benzoesan sodu) i barwniki spożywcze. Ponadto z jadłospisu trzeba wykluczyć czerwone i czarne porzeczki, jabłka, jeżyny, wiśnie, borówki, maliny, śliwki, żurawinę, pomarańcze, winogrona, ananasy, morele, grejpfruty, mandarynki, morwę, brzoskwinie, arbuzy, truskawki, brokuły, cykorię, ogórki, rzodkiewki, oliwki, kukurydzę, bób, pomidory, szpinak, syropy i soki owocowe oraz warzywne.

Uczulonym na salicylany nie wolno spożywać wielu ziół i przypraw, w tym: ziela angielskiego, czarnego pieprzu, anyżu, goździków, kardamonu, cynamonu, pieprzu cayenne, curry, kminku, kopru, kozieradki, majeranku, imbiru, kurkumy, lukrecji, gorczycy, mięty, oregano, rozmarynu, papryki, szałwii, tymianku, estragonu, chili, liścia laurowego, białego pieprzu, esencji waniliowej i bazylii. Jadłospis w diecie aspirynowej nie powinien zawierać produktów takich jak: marynaty, ocet winny i jabłkowy, miód, herbata, suszone daktyle, śliwki, morele, rodzynki, orzeszki ziemne, brazylijskie, makadamia, włoskie, kokosowe, piniowe, pistacje i migdały. Do przygotowania posiłków nie należy używać oleju migdałowego, kukurydzianego, sezamowego, arachidowego i oliwy z oliwek.

Lista produktów dozwolonych w diecie aspirynowej

Lista produktów dozwolonych w diecie aspirynowej jest bardzo przydatna, żeby w największym stopniu ograniczyć ryzyko wystąpienia niedoborów składników pokarmowych i objawów reakcji alergicznej. To, co można jeść w diecie aspirynowej, powinien ustalić lekarz lub dietetyk. Poniżej przedstawiono tabelę produktów możliwych do spożywania w diecie aspirynowej, przy czym produkty o śladowej, bardzo niskiej i niskiej zawartości salicylanów można spożywać codziennie, a produkty ze średnią zawartością salicylanów tylko od czasu do czasu.

Produkty spożywcze Śladowa zawartość salicylanów Bardzo niska zawartość salicylanów Niska zawartość salicylanów Średnia zawartość salicylanów
Warzywa zielona i biała kapusta, suszona fasolka, seler, fasolka z puszki bez dodatku soli i cukru, białe ziemniaki bez skórki brukselka, suszony żółty groch, świeży szczypiorek, pietruszka, szalotka, czosnek, por, czerwona kapusta świeże szparagi, dynia, buraki czerwone, cebula, kalafior, białe ziemniaki ze skórką, rzepa, zielona fasolka szparagowa, kabaczek marchewka, grzyby, obrane ze skórki bakłażany, sałata (z wyjątkiem lodowej), puszkowane szparagi, czerwone ziemniaki
Owoce banany, mango, gruszki obrane ze skórki, granat, lima, papaja melon świeże figi, cytryna, mango, rabarbar, marakuja, kaki kiwi, gruszka ze skórką, liczi chińskie
Mięso, drób, ryby, jaja każde mięso nieprzetworzone fabrycznie, ryby, drób, jajka
Mleko i jego przetwory mleko, jogurt naturalny, sery (z wyjątkiem pleśniowych)
Produkty zbożowe gryka, owies, proso, ryż, żyto, pszenica, orkisz
Nasiona i orzechy mak orzechy nerkowca orzechy laskowe, słonecznik, orzesznik jadalny sezam, suche wiórki kokosowe
Środki słodzące cukier, syrop klonowy melasa
Tłuszcze olej słonecznikowy i sojowy tłoczone na zimno i bez dodatku konserwantów, masło masło klarowane

Bibliografia:

1. Kupczyk M., Kuna P., Nadwrażliwość na aspirynę i inne niesteroidowe leki przeciwzapalne — mechanizmy, diagnostyka, terapia, „Pneumonologia i Alergologia Polska”, 2008, 76, s. 366–377.

2. Szczuko M., Romaniuk R., Dieta niskosalicylanowa a możliwość występowania niedoborów składników pokarmowych, „Pomeranian Journal of Life Sciences”, 2016, 62(4), s. 18-24.

3. Ignacak M., Mastalerz L., Dieta ubogosalicylanowa w nadwrażliwości na niesteroidowe leki przeciwzapalne, „Przegląd Lekarski”, 2015, 72(12), s. 759-762.

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
0
0
Komentarze (0)
Nie przegap
Nadciśnienie tętnicze a zaburzenia erekcji - czy to ma związek? Wszystko, co musicie wiedzieć o nadciśnieniu
Nadciśnienie tętnicze a zaburzenia erekcji - czy to ma związek? Wszystko, co musicie wiedzieć o nadciśnieniu
Pudding chia – składniki i przepis. Wartość odżywcza i właściwości nasion chia
Pudding chia – składniki i przepis. Wartość odżywcza i właściwości nasion chia
Ejakulacja – damskie wytryski, brak wytrysku, ejakulacja przedwczesna
Ejakulacja – damskie wytryski, brak wytrysku, ejakulacja przedwczesna
Apteczka samochodowa – czy jest obowiązkowym wyposażeniem auta?
Apteczka samochodowa – czy jest obowiązkowym wyposażeniem auta?
Medycyna podróży. Wszystko, co musisz wiedzieć przed wyjazdem na wakacje
Medycyna podróży. Wszystko, co musisz wiedzieć przed wyjazdem na wakacje
Nowa choroba psychiczna na liście WHO. W Polsce chorych jest ponad 2 miliony!
Nowa choroba psychiczna na liście WHO. W Polsce chorych jest ponad 2 miliony!