Polub nas na Facebooku
Czytasz: Czym jest bób tonka i dlaczego wpływa szkodliwie na zdrowie?
menu
Polub nas na Facebooku

Czym jest bób tonka i dlaczego wpływa szkodliwie na zdrowie?

Bób tonka - nasiona fasoli tonka.

Fot. Sarah Biesinger / Getty Images

Pomimo że bób tonka wygląda bardzo niepozornie, może być bardzo niebezpieczny dla ludzkiego zdrowia lub życia. Charakteryzuje się bardzo specyficznym zapachem oraz smakiem. Z tego względu wykorzystywany jest w gastronomii i kosmetologii. 

Roślinę, której nasiona nazywane są bobem tonką lub fasolą tonką, można znaleźć na drzewach rosnących w lasach deszczowych Amazonii. Bób tonka kształtem przypomina wydłużoną rodzynkę. Pomimo że wykorzystywany jest w produkcji różnego rodzaju dań, należy pamiętać, że jego nadmierne stężenie może być śmiertelne.

Bób tonka: informacje ogólne

Tonkowiec wonny, którego nasiona nazywane są bobem tonka, to roślina z rodziny bobowatych. Tonkowiec jest drzewem dużych rozmiarów, gdyż osiąga wysokość 25–30 metrów i szerokość około metra. Rośnie w gęstych lasach deszczowych w Amazonii. Drzewo ma charakterystyczną czerwoną barwę i różowe kwiaty. Każdy owoc zawiera jedno nasiono. Okres kwitnienia tej rośliny trwa od marca do maja. Kwiaty tonkowca wonnego zapylane są przez owady. Mimo że warunki życia w lasach deszczowych są dla roślin trudne, drzewo to żyje nawet tysiąc lat. Jedno nasiono zawiera 1–10% szkodliwej dla zdrowia kumaryny, odpowiedzialnej za przyjemny zapach nasion. Tonkowiec wonny rośnie w miejscach nasłonecznionych, dlatego nazywany jest rośliną światłolubną. Gleby bogate w próchnicę stanowią najlepsze podłoże dla tego drzewa. Głównymi producentami bobu tonka jest Kolumbia, Wenezuela i Brazylia.

Zobaczcie także, jak przygotować fasolę, żeby uniknąć wzdęć:

Zobacz film: Jak przygotować fasolę, aby uniknąć wzdęć? Źródło: Wiem, co jem 

Zapach i smak bobu tonki

Nasiona tonkowca wonnego, nazywane również bobem wonnym, w formie rozdrobnionej (np. starte) mają bardzo charakterystyczny zapach i smak. Opisywany jest jako mieszanka wanilii, goździków, karmelu i lukrecji z nutą kwiatu magnolii. Dlatego najczęściej bób tonka używany jest przy przygotowywaniu różnego rodzaju deserów, perfum czy zapachowych olejków.

Aktualnie sprzedaż bobu tonka jest w Stanach Zjednoczonych nielegalna, ale mimo to używa jej wielu kucharzy.

Szkodliwy wpływ bobu tonki na zdrowie

Bób tonka zawiera duże stężenie kumaryny. Można ją również znaleźć w takich roślinach jak: lawenda, trawa czy też wiśnia. Jednak stężenie tej substancji jest w nich znacznie mniejsza. To właśnie kumaryna odpowiada za charakterystyczny zapach i smak nasion tonkowca wonnego. Pierwszy raz substancja ta została wyizolowana w 1820 roku, niedługo później pewien angielski chemik stworzył syntetyczną kumarynę, która zyskała największą popularność w latach 20. XX wieku i była wykorzystywana głównie w produkcji słodyczy, koktajli czy różnego rodzaju napojów.

Rozpoczęto badania mające na celu określić wpływ kumaryny na organizmy zwierząt – psów oraz szczurów. Szybko wykazały one, iż nawet niewielkie ilości tej substancji mogą wywołać nieodwracalne dla zdrowia skutki (kumaryna jest szczególnie szkodliwa dla wątroby), a po kilku tygodniach prowadzą nawet do śmierci. Dwie łyżeczki kumaryny, czyli około 5 gramów, to dawka śmiertelna również dla owiec.

Kumaryna bardzo łatwo wchłania się przez powłoki brzuszne i wyściółkę płuc.

Bób tonka: perfumy

Ze względu na charakterystyczny słodki zapach bobu tonki jest on również wykorzystywany do produkcji kosmetyków, przede wszystkim perfum i zapachowych olejków. Ze względu na łatwość przenikania kumaryny przez powłoki skórne należy jednak być szczególnie ostrożnym podczas wyboru kosmetyków. Substancja jest też używana do produkcji: mydeł, żeli do mycia, dezodorantach oraz e-papierosów. Szkodliwość kumaryny wynika z jej negatywnego wpływu na funkcjonowanie wątroby. Dirk Lachenmeier, przedstawiciel Chemical and Veterinary Investigation Laboratory (CVUA) w Karlsruhe w Niemczech, o wpływie kumaryny na zdrowie wypowiadał się, że z pewnością ma ona wpływ na wątrobę tak jak np. alkohol. Jednak nigdy nie wiadomo, czy dana osoba cierpi na jakąś chorobę wątroby z powodu kumaryny, czy przyczyna jest inna. 

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
15
2
Polecamy
Gdzie występuje i jakie ma właściwości kopytnik pospolity?
Gdzie występuje i jakie ma właściwości kopytnik pospolity? Dzień Dobry TVN
Co to jest pysznogłówka szkarłatna?
Uprawa, właściwości i zastosowanie
Co to jest pysznogłówka szkarłatna? Uprawa, właściwości i zastosowanie Dzień Dobry TVN
Durian – opis i właściwości owocu.
Cukierki z duriana
Durian – opis i właściwości owocu. Cukierki z duriana TVN zdrowie
Glifosat w szczepionkach lub w piwie – czy jest niebezpieczny?
Glifosat w szczepionkach lub w piwie – czy jest niebezpieczny? TVN zdrowie
Komentarze (0)
Nie przegap
Poziome ustawienie kości krzyżowej, co to jest?
Poziome ustawienie kości krzyżowej, co to jest?
Co oznacza i do czego prowadzi zanik kory mózgowej? Przyczyny i objawy schorzenia
Co oznacza i do czego prowadzi zanik kory mózgowej? Przyczyny i objawy schorzenia
Czym może być guzek w pachwinie udowej? Jakie objawy mogą towarzyszyć jego obecności i na jaką chorobę mogą wskazywać?
Czym może być guzek w pachwinie udowej? Jakie objawy mogą towarzyszyć jego obecności i na jaką chorobę mogą wskazywać?
Kiedy i co można jeść po gastroskopii? Zalecenia po badaniu
Kiedy i co można jeść po gastroskopii? Zalecenia po badaniu
"Najczęstszym błędem jest podnoszenie nóżek do góry". Ekspert radzi, jak przewijać dziecko
"Najczęstszym błędem jest podnoszenie nóżek do góry". Ekspert radzi, jak przewijać dziecko
Alzheimer w młodym wieku - przyczyny, pierwsze objawy i kolejne etapy choroby
Alzheimer w młodym wieku - przyczyny, pierwsze objawy i kolejne etapy choroby