Polub nas na Facebooku
Czytasz: Czym jest bisabolol i jakie ma zastosowanie w przemyśle kosmetycznym?

Czym jest bisabolol i jakie ma zastosowanie w przemyśle kosmetycznym?

Młoda dziewczyna, która smaruje się kremem

Fot: andresr / gettyimages.com

Bisabolol to naturalny składnik wielu kosmetyków, który pozyskuje się z rumianku pospolitego. Znany jest z silnych właściwości kojących, łagodzących i przeciwinfekcyjnych. Skutecznie łagodzi podrażnienia skórne wywołane przez detergenty i zapobiega powstawaniu stanów zapalnych.

Bisabolol to związek chemiczny wykorzystywany często przez przemysł kosmetyczny. Działa antyseptycznie i przeciwzapalnie. Znajduje się przede wszystkim w składzie kosmetyków przeznaczonych dla osób ze skórą wrażliwą i środkach przeciwłupieżowych. Jest najważniejszym związkiem czynnym zawartym w olejku z rumianku lekarskiego, gdzie występuje w ilości 40-50%.

Czym jest bisabolol?

Bisabolol to związek chemiczny o wzorze sumarycznym C15H26O, będący monocyklicznym alkoholem seskwiterpenowym. Ma postać klarownej, niemalże bezbarwnej cieczy ze skłonnością do lekkiego niebieskawego zabarwienia, która jest bardzo dobrze rozpuszczalna w olejach i alkoholu, za to słabo w wodzie. Posiada lekki słodki, kwiatowy aromat wzbogacony o nuty cytrusowe. Według nomenklatury systematycznej Międzynarodowej Unii Chemii Czystej i Stosowanej (z ang. International Union of Pure and Applied Chemistry, IUPAC) bisabolol nazywany bywa 6-metylo-2- (4-metylocykloheks-3-en-1-ylo) hept-5-en-2-olem.

Gdzie występuje bisabolol?

Najbardziej znanym źródłem bisabololu jest rumianek pospolity (z łac. Matricaria chamomilla L.). To gatunek rośliny należący do rodzaju rumianek (z łac. Matricaria L.) i rodziny astrowate (z łac. Asteraceae Dum.). Roślina występuje pospolicie w wielu rejonach świata, w tym w większości krajów Europy, Azji Mniejszej, Ameryki Północnej oraz Australii. Z kwiatów rumianku pospolitego (z łac. Matricariae flos), po wysuszeniu, wytwarza się olejek rumiankowy, w którego składzie znajduje się właśnie α-bisabolol. W mniejszych ilościach bisabolol można znaleźć w niektórych odmianach szałwii, brazylijskim drzewie Candeia czy olejku lawendowym i w pączkach topoli.

Bisabolol – właściwości i zastosowanie

Bisabolol wykazuje liczne właściwości terapeutyczne, z których korzysta często przemysł kosmetyczny, ale i farmaceutyczny. Znany jest z działania przeciwalergicznego, przeciwbakteryjnego, przeciwgrzybiczego, antyseptycznego, kojącego, łagodzącego, ściągającego, przeciwświądowego, odkażającego i przeciwzapalnego (ogranicza działanie prozapalnych cytokin IL-1). Bisabolol zwiększa przenikanie substancji aktywnych przez warstwę rogową naskórka. Zaliczany jest przez to do grona promotorów przejścia przezskórnego. Stymuluje odnowę komórek skóry, zmniejsza objawy procesu starzenia i przyczynia do szybszej regeneracji.

Bisabolol intensyfikuje procesy gojenia, przez co stanowi składnik środków stosowanych w leczeniu owrzodzeń skóry, rumienia, hemoroidów, oparzeń słonecznych i termicznych stopnia pierwszego i drugiego oraz stanów zapalnych spowodowanych przez bakterie lub inne mikroorganizmy. Hamuje nadmierny rozrost naskórka i pracę gruczołów łojowych, w związku z czym z powodzeniem stosowany jest jako element wspomagający leczenie trądziku zwyczajnego i łuszczycy. Dodatkowo ma właściwości likwidujące przekrwienie, wzmacnia naczynia krwionośne i przyspiesza bliznowacenie. Związek hamuje aktywność proteaz, czyli rodzaju enzymów uczestniczących w procesie rozpadu białek. Nie powinien być stosowany w połączeniu z peelingami enzymatycznymi, ponieważ ogranicza ich działanie.

Jaki kosmetyki do pielęgnacji skóry są najlepsze? Dowiecie się tego z filmu:

Zobacz film: Jakie kosmetyki wybierać, aby poprawić wygląd skóry? Źródło: Stylowy Magazyn

W jakich produktach znajduje się bisabolol?

Bisabolol znaleźć można w kosmetykach, takich jak krem do rąk, kremy do twarzy dla skóry wrażliwej, delikatnej, zmęczonej i alergicznej oraz środkach do higieny jamy ustnej, produktach do mycia twarzy i higieny intymnej. Występuje w kosmetykach przeznaczonych do pielęgnacji niemowląt i małych dzieci, takich jak oliwki, kremy, balsamy czy pianki. Dodatkowo w preparatach przeciwsłonecznych oraz produktach stosowanych po opalaniu, czyli tzw. after - sun i używanych po depilacji, czyli tzw. after – shave, jak kremy do golenia, toniki i balsam po goleniu dla mężczyzn. Wykorzystywany jest też w produkcji przeciwłupieżowych, wzmacniających cebulki, stymulujących porost włosów kosmetyków fryzjerskich i szamponów dla przesuszonych, przetłuszczających się włosów.

Bisabolol można wykorzystać do własnoręcznej produkcji kosmetyków, czyli DIY (z ang. do it yourself). Substancja ta nie powinna być podgrzewana, źle znosi także działanie promieniowania słonecznego. W związku z tym zaliczany jest do grupy składników fazy C. Stężenie bisabololu w kosmetykach powinno wynosić od 0,1% do 1%. Dostępny jest w sprzedaży w opakowaniach po 5 ml, 10 ml, 30 ml i 100 ml, za które należy zapłacić odpowiednio po około 10 zł, 18 zł, 50 zł i 160 zł.

Czy bisabolol jest szkodliwy?

Godny podkreślenia jest fakt, że bisabolol jest całkowicie nieszkodliwy. Przede wszystkim to związek naturalnego pochodzenia, choć istnieją też jego znacznie tańsze syntetyczne formy. Nie ma potencjału alergizującego, przez co może być z powodzeniem stosowany nawet przez osoby uczulone na rumianek czy powstały z niego olejek. Bisabolol uważa się też za związek bezpieczny dla kobiet w ciąży.

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
0
0
Komentarze (0)
Nie przegap
Jak ułatwić sobie sprzątanie? Zobacz nasz poradnik
Jak ułatwić sobie sprzątanie? Zobacz nasz poradnik Materiał sponsorowany
Seks oralny – czym jest stosunek oralny? Najlepsze pozycje w seksie oralnym
Seks oralny – czym jest stosunek oralny? Najlepsze pozycje w seksie oralnym
Neutrocyty – normy, nadmiar i niedobór komórek układu odpornościowego
Neutrocyty – normy, nadmiar i niedobór komórek układu odpornościowego
Wysoki puls: co oznacza i kiedy występuje?
Wysoki puls: co oznacza i kiedy występuje?
Jak układać naczynia w zmywarce? Sprawdź, czy robisz to prawidłowo! 
Jak układać naczynia w zmywarce? Sprawdź, czy robisz to prawidłowo!  Materiał sponsorowany
Co to jest stłuczenie? Jakie są jego objawy? Jak długo boli?
Co to jest stłuczenie? Jakie są jego objawy? Jak długo boli?