Polub nas na Facebooku
Czytasz: Czym jest annato? Barwnik annato – wpływ na zdrowie i zastosowanie
menu
Polub nas na Facebooku

Czym jest annato? Barwnik annato – wpływ na zdrowie i zastosowanie

Zakupy na stole

Fot: Ronnie Kaufman / gettyimages.com

Barwnik annato wytwarzany jest z nasion drzewa annato, czyli arnoty właściwej. Wykazuje pozytywne działanie na ludzki organizm, gdyż stanowi źródło przeciwutleniaczy. Niestety w nadmiarze wywołuje spadek ciśnienia tętniczego krwi i bóle głowy.

Barwnik annato ma intensywną pomarańczowo–czerwoną barwę. Używany jest do barwienia produktów w przemyśle włókienniczym, spożywczym, farmaceutycznym czy kosmetycznym. Przez rdzennych mieszkańców Ameryki Południowej wykorzystywany jest do malowania ciał podczas rytualnych obrzędów i jako środek odstraszający owady. Zdania na temat szkodliwości annato są podzielone. Wskazuje się częściej na jego prozdrowotne działanie.

Barwnik annato – co to jest?

Annato to barwnik terpenowy, który stanowi mieszaninę karotenoidów, czyli organicznych związków chemicznych zaliczanych do grupy węglowodorów nienasyconych, występujących w niektórych strukturach roślinnych. Barwnik annato naturalnie otrzymuje się z miąższu otaczającego nasiona drzewa tropikalnego – arnoty właściwej (z łac. Bixa orellana L.) zwyczajowo nazywanej drzewkiem orleańskim. To gatunek drzewa należącego do rodzaju arnota i rodziny arnotowatych. Występuje w wybranych krajach Ameryki Południowej, na Wybrzeżu Kości Słoniowej, we Wschodniej Afryce, na Dominikanie, w Indiach.

Annato to nazwa surowego wyciągu powstałego z połączenia ekstraktu rozpuszczalnej w tłuszczach biksyny (wzór sumaryczny C25H30O4) i rozpuszczalnej w wodzie norbiksyny (wzór sumaryczny C24H28O4). W wykazie chemicznych dodatków do żywności uznanych przez wyspecjalizowane instytucje Unii Europejskiej za bezpieczne i dozwolone do użycia annato nadano numer E160b i przyporządkowano do grupy E100–E199, czyli barwników.

Jakie jest zastosowanie annato?

Annato to pomarańczowo-czerwony barwnik, który powszechnie wykorzystywany jest w przemyśle spożywczym. Jego kolor determinowany jest proporcją biksyny i norbiksyny, przy czym im więcej pierwszej substancji, tym jest bardziej pomarańczowy. Annato wzbogaca kolor produktów żywnościowych, takich jak: popcorn, oleje roślinne, ciasta i pieczywo cukiernicze, lody, dekoracje i powłoki na słodyczach, likiery, ryby wędzone, aromatyzowane płatki śniadaniowe, smakowe, fermentowane produkty mleczne, np. jogurty i serki waniliowe, orzechy w skorupce, margaryna. Jednak najbardziej znanym zastosowaniem barwnika annato jest proces barwienia w serze, w tym Cheshire, Munster, Leicester, Edam. Podczas zimy krowy, z których mleka wytwarzany jest ser, nie spożywają pasz zielonych, przez co zawartość żółtego barwnika w mleku jest niższa. W związku z tym ser z mleka zimowego jest bardziej blady, co kompensuje annato.

Annato może być dodawany jako przyprawa do wielu dań. Nie dość, że nadaje jedzeniu pomarańczowego koloru to także lekko pikantnego smaku z orzechowymi nutami. Annato znalazł też zastosowanie w przemyśle kosmetycznym. Używa się go w produkcji kolorowych kosmetyków, jak lakiery do paznokci i szminki, oraz balsamów, mydeł i szamponów. Ze względu na działanie ochronne na skórę pełnić może też rolę emolientu.

Ponadto barwnika annato używa się do barwienia: tkanin, drewna, rattanu, wikliny, preparatów medycznych oraz wyrobu farb. Annato znajduje się w składzie past do mebli i obuwia czy wosków do podłóg.

Zobacz film i dowiedz się ile chemii tak naprawdę znajduje się w żywności:

Zobacz film: Chemia w żywności. Lista szkodliwych E. Źródło: Co nas truje?

Barwnik annato – wpływ na zdrowie

Literatura przedmiotu zawiera wiele ciekawych doniesień na temat wpływu annato na zdrowie człowieka. Zawarte w nim karotenoidy pełnią rolę naturalnych przeciwutleniaczy i są prekursorami witaminy A, niezbędnej do prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu. W związku z tym annato wykazuje działanie ochronne wobec szkodliwych dla organizmu wolnych rodników. Dodatkowo dostarcza składników mineralnych, a zwłaszcza selenu, wapnia, magnezu. Zapobiega tworzeniu blaszki miażdżycowej w tętnicach, co zmniejsza ryzyko rozwoju zawału serca oraz przyczynia się do wzrostu poziomu cholesterolu frakcji HDL. W medycynie ludowej annato wykorzystywane bywa do: zbijania gorączki, leczenia chorób nerek, dyzenterii (czerwonka), przyspieszania procesu gojenia ran i pleśniawek w jamie ustnej, zapobiegania oparzeniom słonecznym.

Annato – szkodliwość dla człowieka

Annato jest dobrze przebadanym dodatkiem do żywności pochodzenia naturalnego. Na podstawie ustaleń Wspólnego Komitetu Ekspertów FAO/WHO ds. Dodatków do Żywności dopuszczalne dzienne spożycie barwnika annato wynosi 2,5 mg/kg m.c. Z kolei dla biksyny określono poziom 12 mg/kg m.c. dziennie, a dla norbiksyny 0,6 mg/kg m.c. dziennie. Jednakże spożyty w nadmiernej ilości barwnik annato wykazuje szkodliwość, która przejawiać się może: nadmierną irytacją i nadpobudliwością, niedociśnieniem tętniczym krwi, egzemą, dolegliwościami bólowymi głowy, pokrzywką, obrzękiem. Na podstawie licznych analiz stwierdzono, że stosowany w odpowiednich dawkach, nie jest mutagenny, genotoksyczny ani rakotwórczy.

Żywności z annato wystrzegać się powinny osoby zmagające się z nietolerancjami pokarmowymi, gdyż barwnik może nasilić objawy im towarzyszące, jak: wzdęcia, zaparcia, ból brzucha, biegunka. Brak jest badań dotyczących działania barwnika annato podczas ciąży i karmienia piersią. E160B jest na dodatkiem do żywności zabronionym do stosowania w Australii.

Bibliografia:

1. Kopcewicz J., Lewak S., Fizjologia roślin, Warszawa, PWN, 2002.

2. Statham B., E213: Tabele dodatków i składników chemicznych. Warszawa, RM, 2006.

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
393
32
Polecamy
Czym jest tartrazyna?
Zastosowanie i wpływ na zdrowie barwnika E102
Czym jest tartrazyna? Zastosowanie i wpływ na zdrowie barwnika E102 TVN zdrowie
Czym jest żółcień chinolinowa?
E104 – zastosowanie i wpływ na ludzki organizm
Czym jest żółcień chinolinowa? E104 – zastosowanie i wpływ na ludzki organizm TVN zdrowie
Algi morskie – właściwości zdrowotne i działanie.
Zastosowanie spiruliny i chlorelli w kuchni i w kosmetyce
Algi morskie – właściwości zdrowotne i działanie. Zastosowanie spiruliny i chlorelli w kuchni i w kosmetyce Dzień Dobry TVN
Jakie właściwości i skład ma chleb świętojański?
Jakie właściwości i skład ma chleb świętojański? Dzień Dobry TVN
Komentarze (0)
Nie przegap
Poziome ustawienie kości krzyżowej, co to jest?
Poziome ustawienie kości krzyżowej, co to jest?
Co oznacza i do czego prowadzi zanik kory mózgowej? Przyczyny i objawy schorzenia
Co oznacza i do czego prowadzi zanik kory mózgowej? Przyczyny i objawy schorzenia
Czym może być guzek w pachwinie udowej? Jakie objawy mogą towarzyszyć jego obecności i na jaką chorobę mogą wskazywać?
Czym może być guzek w pachwinie udowej? Jakie objawy mogą towarzyszyć jego obecności i na jaką chorobę mogą wskazywać?
Kiedy i co można jeść po gastroskopii? Zalecenia po badaniu
Kiedy i co można jeść po gastroskopii? Zalecenia po badaniu
"Najczęstszym błędem jest podnoszenie nóżek do góry". Ekspert radzi, jak przewijać dziecko
"Najczęstszym błędem jest podnoszenie nóżek do góry". Ekspert radzi, jak przewijać dziecko
Alzheimer w młodym wieku - przyczyny, pierwsze objawy i kolejne etapy choroby
Alzheimer w młodym wieku - przyczyny, pierwsze objawy i kolejne etapy choroby