Polub nas na Facebooku
Czytasz: Czy zdrowe przechowywanie żywności w lodówce to tylko niska temperatura? 
menu
Polub nas na Facebooku

Czy zdrowe przechowywanie żywności w lodówce to tylko niska temperatura? 

lodówka

Fot. cyano66 / Getty Images

W lodówkach nie panuje wszędzie taka sama temperatura. Nie na każdej półce powinno się przechowywać pewne produkty. Żywność powinna być przechowywana w pojemnikach, ale są pewne wyjątki. Zaskoczeni? Pora przekonać się ile wiecie o zdrowym przechowywaniu żywności w lodówce i czy stosujecie te zasady w praktyce. 

Aby żywność przechowywana w lodówce była świeża należy odpowiednio rozkładać ją po półkach w chłodziarce. Jest też kilka innych zasad, do których należy się stosować. Oto one:

  1. Od przybytku... psuje się cyrkulacja powietrza. Brak przestrzeni w lodówce i układanie żywności na sobie uniemożliwiają osiągnięcie właściwej temperatury wewnątrz urządzenia. W zamrażarce panuje odwrotna reguła - tu żywność powinna być ułożona bardzo blisko siebie.
  2. Warzywa i owoce powinny znaleźć się na najniższej półce (w temperaturze około 10 stopni)  z dostępem do powietrza. Podobnie mięso i ryby - dla nich również przewidziane są dolne szuflady. Najlepiej przechowywać produkty niemyte, a jeśli chcemy je przetrzymywać po umyciu należy usunąć z nich wodę, aby zachowały dłużej świeżość i smak.
  3. Sortuj. Żywność powinna być poukładana, z uwzględnieniem częściej używanych rzeczy. Je powinniśmy ułożyć tak, by były pod ręką. Dzięki temu nie będziemy niepotrzebnie szperać po lodówce, co wpłynie na jej pracę (której nie sprzyjają dłużej otwarte drzwi).
  4. Szczelnie zapakowana? Żywność w pojemnikach lub torebkach nie traci wilgoci i smaku, przez co może być dłużej przechowywana.
  5. Na środkowych półkach powinny znaleźć się produkty już otwarte, np. wędliny, ugotowane dania. Z kolei na górze dobrze jest umieścić nabiał oraz dżemy i inne przetwory. Najniższe półki są przeznaczone dla świeżych ryb i mięsa, a szuflady - do warzyw i owoców. Dzięki takiemu rozkładowi żywości zachowamy dłużej jej świeżość, bowiem nie w każdym miejscu lodówki panuje taka sama temperatura.
  6. Sprzątaj. Lodówka to miejsce, gdzie mogą rozwijać się bakterie, a także grzyby. Szczególnie niebezpieczne dla zdrowia są mykotoksyny, które wytwarzane są przez pleśń. Lodówka powinna być regularnie myta, nie powinno się dopuścić, by zalegała w niej zepsuta żywność.
  7. Drzwi lodówki to miejsce do przechowywania jajek (ale nieumytych), oleju, sosów, ketchupu, a także soków. 
  8. Otwartą żywność można przechowywać maksymalnie trzy dni. Najbezpieczniej jest także nie mrozić jedzenia dłużej niż dwanaście miesięcy.

Teoretycznie nie powinno się długo trzymać drzwi lodówki otwartych. Wpływa to negatywnie na jej pracę oraz sprawia, że temperatura w chłodziarce rośnie. Dlatego produkty pierwszej potrzeby, czyli te, z których korzystamy najczęściej, dobrze jest umieścić na widoku.

Na szczęście producenci chłodziarko-zamrażarek dbają o użytkowników. Dobra lodówka pozwoli nam zachować dłużej świeżość i smak żywności. Dobra, czyli jaka?

Szczególnie polecane są sprzęty marki Sharp. Dlaczego? Otóż dbają one o to, by lodówka nie stała się siedliskiem szkodliwych bakterii. Wielu producentów pokrywa wnętrza urządzeń warstwą nano-srebra. Jony tego metalu mają zdolność oddziaływania na DNA drobnoustrojów – zaburzają ich strukturę i zdolności fizjologiczne, prowadząc do ich śmierci. Technologia ta jest jednak skuteczna tylko częściowo – bakterie giną wyłącznie w środowisku, gdzie znajdują się jony srebra, a więc w miejscu styku z powierzchnią pokrytą warstwą nano-srebra.

Marka Sharp poszła o krok dalej. Opatentowany inteligentny system Plasmacluster Ion emituje jony, które pomagają usuwać przykre zapachy, alergeny, bakterie, 99% wirusów i 97% zarodników pleśni unoszących się w powietrzu, gwarantując, że dłużej pozostanie ono świeże. Ponadto chłodziarki Sharp mają funkcję pochłaniającą przykre zapachy, co oznacza, że w naszych lodówkach zawsze będzie panował neutralny zapach. 

Fot. Sharp SJ-BA31IEXI2

Fot. Sharp SJ-BA31IEXI2

Sharp SJ-BB02IMXW1-EU, SJ-BB02IMXL1-EU, a także model SJ-BA31IEXI2 oraz duża, pięciodrzwiowa chłodziarko-zamrażarka SJ-PX830F stworzone są z myślą o długim, bezpiecznym i wydajnym przechowywaniu żywności. System chłodzenia hybrydowego Hybrid Cooling ogranicza wysuszanie przechowywanych produktów dzięki schładzaniu ich wilgotnym, zimnym powietrzem. System No Frost Airflow chroni wnętrze lodówki przed nadmierną wilgocią, a w Advanced No Frost wykorzystano podwójny system rozdzielnych wentylatorów dla komór chłodziarki i zamrażarki, co daje możliwość pełnej kontroli temperatury wewnątrz komór. Technologia ta zapobiega także przenikaniu się zapachów przy cyrkulacji powietrza z komory chłodziarki i zamrażarki.

Pięciodrzwiowa chłodziarko-zamrażarka SJ-PX830F posiada komorę Flexi Room stworzoną do schładzania ciepłych dań.

Fot. Sharp SJ-PX830F

Fot. Sharp SJ-PX830F

Lodówki marki Sharp dbają także o portfel - są wyposażone w Inverter, który gwarantuje szybkie chłodzenie przy jednoczesnym niższym zużyciu energii

Chłodziarki Sharp posiadają także  Adapti Zone i Adapti Lift i rozwiązania konstrukcyjne EasyMotion czy SpaceSaverDoor. Czym są zainstalowane technologie? Mówiąc najprościej dzięki nim możemy regulować szerokość lub wysokość półek redukując pojemność lodówki wedle własnych potrzeb. Urządzenia Sharp są łatwe w utrzymaniu czystości - specjalne obramowanie półki zatrzyma płyn na jednym poziomie i nie pozwoli mu spłynąć niżej. 


Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
82
6
Polecamy
Pakowanie próżniowe – wady i zalety. Kiedy się przydaje?
Pakowanie próżniowe – wady i zalety. Kiedy się przydaje? Dzień Dobry TVN
Czy można pić wodę z kranu? Oto gadżety oczyszczające i oszczędzające wodę
Czy można pić wodę z kranu? Oto gadżety oczyszczające i oszczędzające wodę Dzień Dobry TVN
Zasady przechowywania żywności w lodówce. Systemy wspierające świeżość
Zasady przechowywania żywności w lodówce. Systemy wspierające świeżość TVN zdrowie
Folia, papier czy pojemniki? W czym przechowywać żywność, żeby dłużej zachowała świeżość? 
Folia, papier czy pojemniki? W czym przechowywać żywność, żeby dłużej zachowała świeżość?  TVN zdrowie
Komentarze (0)
Nie przegap
Alzheimer w młodym wieku - przyczyny, pierwsze objawy i kolejne etapy choroby
Alzheimer w młodym wieku - przyczyny, pierwsze objawy i kolejne etapy choroby
Co to jest stłuczenie? Jakie są jego objawy? Jak długo boli?
Co to jest stłuczenie? Jakie są jego objawy? Jak długo boli?
Neutrocyty – normy, nadmiar i niedobór komórek układu odpornościowego
Neutrocyty – normy, nadmiar i niedobór komórek układu odpornościowego
Czym jest tabaka? Jakie jest działanie tabaki na organizm?
Czym jest tabaka? Jakie jest działanie tabaki na organizm?
Ból po wyrwaniu zęba – ile trwa? Jak go złagodzić?
Ból po wyrwaniu zęba – ile trwa? Jak go złagodzić?
MCV w morfologii – normy, podwyższone i obniżone stężenie
MCV w morfologii – normy, podwyższone i obniżone stężenie