Polub nas na Facebooku
Czytasz: Czy zakrzepica podnosi ryzyko zgonu z powodu COVID-19?
menu
Polub nas na Facebooku

Czy zakrzepica podnosi ryzyko zgonu z powodu COVID-19?

Zakrzep

Fot: SCIEPRO / gettyimages.com

O tym, że zaburzenia krzepnięcia mogą się pojawić u chorych na COVID-19 lekarze wiedzieli już od jakiegoś czasu. Najnowsze badania pokazują, że mogą one prowadzić do powstawania mikrozakrzepów, a te bardzo często są przyczyną śmierci pacjenta.

Nieprawidłowe krzepnięcie krwi, zwłaszcza w naczyniach płucnych, może pojawić się u osób chorych na COVID-19 i zaostrzyć przebieg choroby. Badania przeprowadzone przez chińskich naukowców wykazało, że podwyższony poziom D-dimerów we krwi jest złym prognostykiem i przekłada się na cięższy przebieg zakażenia. Czym są D-dimery? To produkt rozpadu zakrzepów, a ich podwyższony poziom wskazuje na występowanie zakrzepicy żylnej.

Zobacz także: Raport specjalny o koronawirusie

Redakcja poleca:
OCZYwiście dieta. Co jeść, żeby mieć dobry wzrok?  Materiał sponsorowany
Dlaczego się topimy? Ratownik: zawodzą nas umiejętności i... psychika
10 zdrowotnych właściwości kardamonu. Na problemy trawienne i na potencję!

Co gorsza, coraz więcej danych wskazuje na to, że w ciężkich przypadkach COVID-19 prawdopodobieństwo wystąpienia zakrzepicy żylnej oraz zatorowości płucnej, które znacznie zwiększają ryzyko zgonu, jest bardzo duże. Zakrzepy mogą prowadzić także do zawałów serca lub udarów mózgu, a te także obserwowane są u chorych na COVID-19.

Co przyczynia się do rozwoju zakrzepicy?

Na to pytanie nie ma jednoznacznej odpowiedzi. Niektóre badania sugerują, że decydującym czynnikiem może być rasa. Z obserwacji chińskich naukowców wynika, że przedstawiciele rasy czarnej mają wyższe ryzyko zakrzepicy w porównaniu z osobami rasy białej.

Z badań przeprowadzonych przez badaczy z Royal College of Surgeons in Ireland (RCSI) University of Medicine and Health Sciences wynika, że tworzenie się zakrzepów wynika ze specyfiki choroby i zmian w płucach, które może wywoływać koronawirus SARS-CoV-2. Mimo że badanie przeprowadzono na bardzo małej grupie - 83 pacjentów - to aż u 67 proc. chorych stwierdzono podwyższony poziom D-dimerów. Oni także częściej wymagali leczenia na oddziale intensywnej terapii. U pacjentów mających złe prognozy wysoki poziom D-dimerów utrzymywał się przez kolejne dni. Również niektóre inne parametry świadczące o zaburzeniach krzepnięcia były zmienione.

Co przyczynia się do rozwoju zakrzepicy? Dowiesz się tego z filmu:

Zobacz film: Skąd się bierze zakrzepica? Źródło: 36,6

Czy zakrzepy są charakterystyczne dla COVID-19?

W ocenie specjalistów oprócz zapalenia płuc, które dotyczy małych pęcherzyków płucnych, u pacjentów z COVID-19 pojawiają się liczne mikrozakrzepy w drobnych naczyniach płucnych. Ich obecność może tłumaczyć fakt, że u pacjentów z ciężkim przebiegiem COVID-19 dramatycznie spada poziom tlenu we krwi. Być może zrozumienie tego mechanizmu będzie miało kluczowe znaczenie w walce z pandemią koronawirusa SARS-CoV-2.

W niektórych placówkach chorym na COVID-19 podaje się heparynę drobnocząsteczkową, czyli lek przeciwzakrzepowy. Czy to właściwy kierunek leczenia? Ustalą to bardziej szczegółowe badania.

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
61
7
Polecamy
Zakrzepica istotną przyczyną zgonów wśród zakażonych koronawirusem
Zakrzepica istotną przyczyną zgonów wśród zakażonych koronawirusem Dzień Dobry TVN
Neurologiczne powikłania po COVID-19.
"U pacjentów może rozwinąć się depresja, choroba Parkinsona i utrata pamięci"
Neurologiczne powikłania po COVID-19. "U pacjentów może rozwinąć się depresja, choroba Parkinsona i utrata pamięci" Dzień Dobry TVN
Koronawirus atakuje nie tylko płuca.
Zakażenie może wywoływać groźne skrzepy
Koronawirus atakuje nie tylko płuca. Zakażenie może wywoływać groźne skrzepy TVN zdrowie
Lek przeciwzakrzepowy może pomóc w leczeniu chorych na COVID-19
Lek przeciwzakrzepowy może pomóc w leczeniu chorych na COVID-19 TVN zdrowie
Komentarze (0)
Nie przegap
Choroba Hashimoto - skąd się bierze? Przyczyny, objawy, najlepsza dieta i leczenie
Choroba Hashimoto - skąd się bierze? Przyczyny, objawy, najlepsza dieta i leczenie
Ekspert: Samo ukłucie kleszcza to za mało, aby zrobić badania. Konieczne są jeszcze objawy
Ekspert: Samo ukłucie kleszcza to za mało, aby zrobić badania. Konieczne są jeszcze objawy
Obsesja na punkcie zdrowego jedzenia - sprawdź, czy ortoreksja zaczyna być twoim problemem
Obsesja na punkcie zdrowego jedzenia - sprawdź, czy ortoreksja zaczyna być twoim problemem
Domowe przetwory. Jak zatrzymać w nich więcej witamin?
Domowe przetwory. Jak zatrzymać w nich więcej witamin?
Fala upałów w Polsce. Wysoka temperatura jest niebezpieczna dla zdrowia. Jak uniknąć odwodnienia, co robić w razie zasłabnięcia?
Fala upałów w Polsce. Wysoka temperatura jest niebezpieczna dla zdrowia. Jak uniknąć odwodnienia, co robić w razie zasłabnięcia?
Miażdżyca może wywołać objawy psychiczne już po 50. roku życia. Do czego może doprowadzić, kiedy rozwija się w mózgu?
Miażdżyca może wywołać objawy psychiczne już po 50. roku życia. Do czego może doprowadzić, kiedy rozwija się w mózgu?