Polub nas na Facebooku
Czytasz: Czy to prawda, że cukier zamienia się w tłuszcz?
menu
Polub nas na Facebooku

Czy to prawda, że cukier zamienia się w tłuszcz?

cukry

Fot.: MichellePatrickPhotographyLLC / Getty Images

Odpowiedź eksperta: Nasz organizm potrzebuje węglowodanów, w tym także tych łatwo przyswajalnych, które są znakomitym źródłem energii. Glukoza to dla nas podstawowa „waluta energetyczna” – potrafimy ją wyizolować z prawie każdego pokarmu, w tym z innych cukrów (np. z sacharozy, która jest połączeniem glukozy i fruktozy). Ale gdy tej energii mamy za dużo, zaczynamy gromadzić ją na zapas. Oczywiście w postaci tłuszczu, którego potem trudno się pozbyć i który wpędza nas w choroby takie jak miażdżyca, nadciśnienie czy cukrzyca.

Na pytanie odpowiedziała mgr inż. Aleksandra Cichocka, dietetyk w Zakładzie Profilaktyki Chorób Żywieniowozależnych z Poradnią Chorób Metabolicznych w Instytucie Żywności i Żywienia. Odpowiedź została skonsultowana z prof. dr hab. Krzysztofem Krygierem, profesorem zwyczajnym, doktorem habilitowanym nauk rolniczych w zakresie technologii żywności, związanym z SGGW w Warszawie.

Kolejne pytania

Co się dzieje w organizmie po zjedzeniu cukru?

Czy cukier brązowy jest zdrowszy od białego?

Jakie produkty mogą zastąpić biały cukier?

Zobacz także: Jak odstawienie cukru wpływa na mózg?

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
224
25
Polecamy
Cukier brązowy trzcinowy i buraczany – właściwości i różnice
Cukier brązowy trzcinowy i buraczany – właściwości i różnice TVN zdrowie
W jakich produktach jest najwięcej cukru?
W jakich produktach jest najwięcej cukru? TVN zdrowie
W Milionerach padło pytanie o chorobę łokcia.
Czy potrafisz wskazać prawidłową odpowiedź?
W Milionerach padło pytanie o chorobę łokcia. Czy potrafisz wskazać prawidłową odpowiedź? Dzień Dobry TVN
Czy zmiany klimatu będą powodować pandemie?
"Mogą wrócić choroby, które uznaliśmy za pokonane"
Czy zmiany klimatu będą powodować pandemie? "Mogą wrócić choroby, które uznaliśmy za pokonane" Dzień Dobry TVN
Komentarze (0)
Nie przegap
Niedobór witaminy C – przyczyny. Sposoby uzupełniania kwasu askorbinowego
Niedobór witaminy C – przyczyny. Sposoby uzupełniania kwasu askorbinowego
Czym jest zapaść krążeniowa? Przyczyny, objawy i leczenie
Czym jest zapaść krążeniowa? Przyczyny, objawy i leczenie
Regulują poziom cukru, wspomagają odchudzanie, a także poprawiają nastrój. Dlaczego warto jeść daktyle?
Regulują poziom cukru, wspomagają odchudzanie, a także poprawiają nastrój. Dlaczego warto jeść daktyle?
Idealna pora na rodzeństwo dla jedynaka
Idealna pora na rodzeństwo dla jedynaka
Kawa z kardamonem ‒ właściwości i najlepsze przepisy 
Kawa z kardamonem ‒ właściwości i najlepsze przepisy 
Rwa barkowa - przyczyny, ćwiczenia, objawy, leczenie, trwanie
Rwa barkowa - przyczyny, ćwiczenia, objawy, leczenie, trwanie