Polub nas na Facebooku
Czytasz: Czy są produkty, które powinniśmy jeść każdego dnia?
menu
Polub nas na Facebooku

Czy są produkty, które powinniśmy jeść każdego dnia?

dieta

Fot. Hero Images / Getty Images

Odpowiedź: Aby dostarczyć do organizmu wszystkich niezbędnych składników, których potrzebuje, powinniśmy w ciągu tygodnia spożywać około 60 różnych produktów spożywczych, a wiec powinny to być zarówno ryż, jak i kasza, jabłka i pomarańcze, ryba czy mięso, jogurt i jajka. Niestety, okazuje się, że w diecie przeciętnego Polaka jest jedynie 12-15 produktów, a to zdecydowanie za mało. Oczywiście codziennie powinniśmy jeść 3 porcje warzyw i 2 porcje owoców, ale starajmy się, żeby codziennie były to inne produkty. Produkty zbożowe również powinny mieć miejsce w codziennej diecie, ale urozmaicajmy sobie np. dania obiadowe kaszami, makaronami czy ryżem. Mięso starajmy się jeść sporadycznie - nie więcej niż 3 razy w tygodniu.

Na pytanie odpowiedziała dietetyk Agnieszka Piskała. Agnieszka Piskała jest absolwentką Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW oraz podyplomowych studiów pedagogicznych. Należy do wąskiego grona diet coach’ów certyfikowanych w Polsce przez Instytut Psychoimmunologii Wojciecha Eichelbergera. Właścicielka Instytutu NUTRITION LAB, którego celem jest budowa świadomości prawidłowego odżywiania wśród Polaków. Propagatorka nutridietetyki. Prelegent najważniejszych konferencji poświęconych żywieniu i zdrowiu człowieka. Autorka wielu artykułów nt. żywienia, ekspert w porannych programach telewizyjnych i radiowych. Współautorka książek „Mama i tata to my” i „Chrzań te diety”, w których obala dobrze znane i powszechne mity żywieniowe.

Agnieszka Piskała przez 13 lat zdobywała doświadczenie w największym, międzynarodowym koncernie spożywczym - w firmie Nestle. Pracowała na stanowiskach specjalisty w Serwisie Konsumenta, gdzie – jako ekspert – udzielała m.in. porad dietetycznych. Następnie współtworzyła komunikację żywieniową dla produktów firmy oraz prowadziła szkolenia w zakresie zdrowego żywienia. Liderka I, II i III edycji projektu żywieniowego skierowanego do studentów dietetyki w całej Polsce, realizowanego w ramach międzynarodowej strategii Nutrition, Health&Wellness.

Kolejne pytania:

Co jeść przy łojotokowym zapaleniu skóry? Czy można zażegnać problem dietą?

Lepiej ćwiczyć na czczo czy po śniadaniu?

Jakie produkty stosować na poprawę kondycji skóry?

Zobacz także: Metabolizm zwolnił, a diety nie działają? Poradź się eksperta! Zobacz zapis czatu z Agnieszką Piskałą, dietetykiem

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
1
0
Polecamy
Niski indeks glikemiczny - czym jest?
Dieta z niskim indeksem glikemicznym
Niski indeks glikemiczny - czym jest? Dieta z niskim indeksem glikemicznym Dzień Dobry TVN
Błonnik - niezbędny element diety.
W czym jest błonnik?
Jaka jest jego rola w organizmie?
Błonnik - niezbędny element diety. W czym jest błonnik? Jaka jest jego rola w organizmie? Dzień Dobry TVN
Jakich produktów nie powinno się dawać dzieciom? 
Jakich produktów nie powinno się dawać dzieciom?  TVN zdrowie
Czy dieta wegetariańska dla niemowlaka jest możliwa?
Czy dieta wegetariańska dla niemowlaka jest możliwa? TVN zdrowie
Komentarze (0)
Nie przegap
Sok z kiszonego buraka - właściwości stosowanie przepis
Sok z kiszonego buraka - właściwości stosowanie przepis
Krostki na penisie – skąd biorą się czerwone lub białe krostki na penisie?
Krostki na penisie – skąd biorą się czerwone lub białe krostki na penisie?
Czym jest tabaka? Jakie jest działanie tabaki na organizm?
Czym jest tabaka? Jakie jest działanie tabaki na organizm?
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
Tabletki przeciwbólowe po alkoholu – paracetamol czy ibuprofen?
Tabletki przeciwbólowe po alkoholu – paracetamol czy ibuprofen?
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni