Polub nas na Facebooku
Czytasz: Czy pieczenie lub gotowanie zwalczy pleśń?
menu
Polub nas na Facebooku

Czy pieczenie lub gotowanie zwalczy pleśń?

Zobacz film: Czy pieczenie lub gotowanie zwalczy pleśń? Źródło: 36,6

Pleśnie to grzyby, które wytwarzają mykotoskyny, bardzo niebezpieczne dla naszego zdrowia. 

Mykotoksyny to nic innego jak związki rakotwórcze i mutagenne. Dlatego nie wolno jeść produktów, na których pojawiła się pleśń.

Gotowanie spleśniałych produktów zabije grzyba, ale nie usunie wytworzonych już mykotoksyn.

Jak ustrzec się, a raczej swoje pożywienie, przed rozwojem pleśni? Czy produkty, na których już pojawił się biały kożuch można "odratować" poprzez obróbkę termiczną? Spleśniałej żywności nie powinno się dawać do jedzenia także zwierzętom. Naukowcy odkryli bowiem, że u krów karmionych spleśniałą paszą mykotoksyny odkładają się w tkankach, a następnie trafiają do mleka

Zobacz też: Czy pleśń jest w całym produkcie? Test

Czy pleśń znajduje się również w pojemniku, w którym był spleśniały produkt? Okazuje się, że tak. Pleśń znajduje się nawet w lodówce! Bardzo ciężko się jej pozbyć, ale dbając o higienę dbamy o swoje zdrowie.

Jak chronić produkty przed pleśnią?

  • pleśń nie lubi cukru, dlatego dłużej w naszej kuchni postoją dżemy i galaretki  wysokocukrowe;
  • oliwa w niektórych produktach działa jak szczelne zamknięcie - odcina dopływ tlenu i pleśń nie rozwija się (możesz wykorzystać chcąc zachować sok pomidorowy, przecier lub koncentrat);
  • produkty zawinięte w folię psują się szybciej;
  • niska temperatura nie chroni przed pleśnią, może co najwyżej spowolnić jej rozwój;

Sery pleśniowe

Pleśń bywa wykorzystywana w przemyśle spożywczym - np. do produkcji serów lub wina. Wytworzone w ten sposób produkty nie zawierają niebezpiecznych mykotoksyn. Pamiętajmy jednak, że jeśli i one zaczną się psuć, to należy je niezwłocznie wyrzucić.

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
103
16
Polecamy
Jak odpowiednio przechowywać mięso w lodówce?
Jak odpowiednio przechowywać mięso w lodówce? TVN zdrowie
Jakich produktów nie należy przechowywać w lodówce?
Jakich produktów nie należy przechowywać w lodówce? TVN zdrowie
Należy spożyć do, "Najlepiej spożyć przed" – różnica, która ma znaczenie
Należy spożyć do, "Najlepiej spożyć przed" – różnica, która ma znaczenie Dzień Dobry TVN
Glutaminian sodu i jego ciemna strona.
Jeść czy unikać?
Glutaminian sodu i jego ciemna strona. Jeść czy unikać? Dzień Dobry TVN
Komentarze (0)
Nie przegap
Postaw kręgosłup na nogi. Co zrobić, aby plecy przestały boleć?
Postaw kręgosłup na nogi. Co zrobić, aby plecy przestały boleć? Materiał sponsorowany
Pierwsza pomoc przy zespole suchego oka
Pierwsza pomoc przy zespole suchego oka Materiał sponsorowany
Jak chronić skórę przed słońcem?
Jak chronić skórę przed słońcem?
"Taki trening jest bardziej treściwy i konkretny" - zapytaliśmy eksperta, dlaczego warto postawić na trening online?
"Taki trening jest bardziej treściwy i konkretny" - zapytaliśmy eksperta, dlaczego warto postawić na trening online?
Zioła na menopauzę – które łagodzą nieprzyjemne objawy przekwitania?
Zioła na menopauzę – które łagodzą nieprzyjemne objawy przekwitania?
Ocet spirytusowy- właściwości i zastosowanie. Do czego można go użyć?
Ocet spirytusowy- właściwości i zastosowanie. Do czego można go użyć?