Polub nas na Facebooku
Czytasz: Czy pieczenie lub gotowanie zwalczy pleśń?
menu
Polub nas na Facebooku

Czy pieczenie lub gotowanie zwalczy pleśń?

Zobacz film: Czy pieczenie lub gotowanie zwalczy pleśń? Źródło: 36,6

Pleśnie to grzyby, które wytwarzają mykotoskyny, bardzo niebezpieczne dla naszego zdrowia. 

Mykotoksyny to nic innego jak związki rakotwórcze i mutagenne. Dlatego nie wolno jeść produktów, na których pojawiła się pleśń.

Gotowanie spleśniałych produktów zabije grzyba, ale nie usunie wytworzonych już mykotoksyn.

Jak ustrzec się, a raczej swoje pożywienie, przed rozwojem pleśni? Czy produkty, na których już pojawił się biały kożuch można "odratować" poprzez obróbkę termiczną? Spleśniałej żywności nie powinno się dawać do jedzenia także zwierzętom. Naukowcy odkryli bowiem, że u krów karmionych spleśniałą paszą mykotoksyny odkładają się w tkankach, a następnie trafiają do mleka

Zobacz też: Czy pleśń jest w całym produkcie? Test

Czy pleśń znajduje się również w pojemniku, w którym był spleśniały produkt? Okazuje się, że tak. Pleśń znajduje się nawet w lodówce! Bardzo ciężko się jej pozbyć, ale dbając o higienę dbamy o swoje zdrowie.

Jak chronić produkty przed pleśnią?

  • pleśń nie lubi cukru, dlatego dłużej w naszej kuchni postoją dżemy i galaretki  wysokocukrowe;
  • oliwa w niektórych produktach działa jak szczelne zamknięcie - odcina dopływ tlenu i pleśń nie rozwija się (możesz wykorzystać chcąc zachować sok pomidorowy, przecier lub koncentrat);
  • produkty zawinięte w folię psują się szybciej;
  • niska temperatura nie chroni przed pleśnią, może co najwyżej spowolnić jej rozwój;

Sery pleśniowe

Pleśń bywa wykorzystywana w przemyśle spożywczym - np. do produkcji serów lub wina. Wytworzone w ten sposób produkty nie zawierają niebezpiecznych mykotoksyn. Pamiętajmy jednak, że jeśli i one zaczną się psuć, to należy je niezwłocznie wyrzucić.

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
101
15
Polecamy
Zdrowa żywność ekologiczna – definicja, oznaczenia, informacje
Zdrowa żywność ekologiczna – definicja, oznaczenia, informacje Dzień Dobry TVN
Jak groźna dla naszego zdrowia może być pleśń?
Jak groźna dla naszego zdrowia może być pleśń? Dzień Dobry TVN
Pełna lodówka nie oznacza zdrowej lodówki!
Jak przechowywać żywność, aby się nie psuła?
Pełna lodówka nie oznacza zdrowej lodówki! Jak przechowywać żywność, aby się nie psuła? TVN zdrowie
Pleśń w orzechach, na owocach i w mieszkaniu.
Jak zabijają nas grzyby?
Pleśń w orzechach, na owocach i w mieszkaniu. Jak zabijają nas grzyby? TVN zdrowie
Komentarze (0)
Nie przegap
Sok z kiszonego buraka - właściwości stosowanie przepis
Sok z kiszonego buraka - właściwości stosowanie przepis
Krostki na penisie – skąd biorą się czerwone lub białe krostki na penisie?
Krostki na penisie – skąd biorą się czerwone lub białe krostki na penisie?
Czym jest tabaka? Jakie jest działanie tabaki na organizm?
Czym jest tabaka? Jakie jest działanie tabaki na organizm?
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
Tabletki przeciwbólowe po alkoholu – paracetamol czy ibuprofen?
Tabletki przeciwbólowe po alkoholu – paracetamol czy ibuprofen?
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni