Polub nas na Facebooku
Czytasz: Czy pieczenie lub gotowanie zwalczy pleśń?

Czy pieczenie lub gotowanie zwalczy pleśń?

Zobacz film: Czy pieczenie lub gotowanie zwalczy pleśń? Źródło: 36,6

Pleśnie to grzyby, które wytwarzają mykotoskyny, bardzo niebezpieczne dla naszego zdrowia. 

Mykotoksyny to nic innego jak związki rakotwórcze i mutagenne. Dlatego nie wolno jeść produktów, na których pojawiła się pleśń.

Gotowanie spleśniałych produktów zabije grzyba, ale nie usunie wytworzonych już mykotoksyn.

Jak ustrzec się, a raczej swoje pożywienie, przed rozwojem pleśni? Czy produkty, na których już pojawił się biały kożuch można "odratować" poprzez obróbkę termiczną? Spleśniałej żywności nie powinno się dawać do jedzenia także zwierzętom. Naukowcy odkryli bowiem, że u krów karmionych spleśniałą paszą mykotoksyny odkładają się w tkankach, a następnie trafiają do mleka

Zobacz też: Czy pleśń jest w całym produkcie? Test

Czy pleśń znajduje się również w pojemniku, w którym był spleśniały produkt? Okazuje się, że tak. Pleśń znajduje się nawet w lodówce! Bardzo ciężko się jej pozbyć, ale dbając o higienę dbamy o swoje zdrowie.

Jak chronić produkty przed pleśnią?

  • pleśń nie lubi cukru, dlatego dłużej w naszej kuchni postoją dżemy i galaretki  wysokocukrowe;
  • oliwa w niektórych produktach działa jak szczelne zamknięcie - odcina dopływ tlenu i pleśń nie rozwija się (możesz wykorzystać chcąc zachować sok pomidorowy, przecier lub koncentrat);
  • produkty zawinięte w folię psują się szybciej;
  • niska temperatura nie chroni przed pleśnią, może co najwyżej spowolnić jej rozwój;

Sery pleśniowe

Pleśń bywa wykorzystywana w przemyśle spożywczym - np. do produkcji serów lub wina. Wytworzone w ten sposób produkty nie zawierają niebezpiecznych mykotoksyn. Pamiętajmy jednak, że jeśli i one zaczną się psuć, to należy je niezwłocznie wyrzucić.

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
88
11
Polecamy
Jak groźna dla naszego zdrowia może być pleśń?
Jak groźna dla naszego zdrowia może być pleśń? Dzień Dobry TVN
Należy spożyć do, "Najlepiej spożyć przed" – różnica, która ma znaczenie
Należy spożyć do, "Najlepiej spożyć przed" – różnica, która ma znaczenie Dzień Dobry TVN
Pleśń w orzechach, na owocach i w mieszkaniu. Jak zabijają nas grzyby?
Pleśń w orzechach, na owocach i w mieszkaniu. Jak zabijają nas grzyby? TVN zdrowie
Michel Moran radzi jak przechowywać żywność
Michel Moran radzi jak przechowywać żywność TVN zdrowie
Komentarze (0)
Nie przegap
Małe AGD, które warto mieć w domu
Małe AGD, które warto mieć w domu Materiał sponsorowany
Woda w uchu po basenie lub kąpieli – jak ją usunąć i odetkać ucho?
Woda w uchu po basenie lub kąpieli – jak ją usunąć i odetkać ucho?
Co to jest stłuczenie? Jakie są jego objawy? Jak długo boli?
Co to jest stłuczenie? Jakie są jego objawy? Jak długo boli?
Smog latem. Jak się przed nim chronić?
Smog latem. Jak się przed nim chronić? Materiał sponsorowany
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
Neutrocyty – normy, nadmiar i niedobór komórek układu odpornościowego
Neutrocyty – normy, nadmiar i niedobór komórek układu odpornościowego