Polub nas na Facebooku
Czytasz: Niedobór witaminy D sprzyja zakażeniu i może zaostrzyć przebieg COVID-19?
menu
Polub nas na Facebooku

Niedobór witaminy D sprzyja zakażeniu i może zaostrzyć przebieg COVID-19?

witamina D

Fot: ironstealth / gettyimages.com

Kolejne badania pokazują, że między niedoborem witaminy D a podatnością na zakażenie koronawirusem SARS-CoV-2 istnieje związek. Badacze z University of Chicago Medicine wykazali, że osoby, które mają niedobry tej witaminy znacznie częściej chorują na COVID-19.

Specjaliści z Uniwersytetu Chicago Medicine przebadali grupę 489 osób. Jeszcze przed wybuchem pandemii badacze sprawdzili ich poziom witaminy D w surowicy. Kolejne testy - tym razem w kierunku zakażenia koronawirusem SARS-CoV-2 - wykazały, że osoby, które miały zbyt niski poziom witaminy D dwukrotnie częściej "łapalły" nowego wirusa.

Prof. David Meltzer, współautor publikacji, która ukazała się na łamach pisma „JAMA Network Open” jest zdania, że witamina D ma olbrzymi wpływ na działanie całego układu odpornościowego i jej prawidłowe stężenie może chronić przed rozwojem infekcji, zwłaszcza w obrębie dróg oddechowych.

Czy zatem suplementowanie witaminy D może chronić przed COVID-19? Na to pytanie nie da się udzielić jednoznacznej odpowiedzi. Konieczne są dalsze badania, które ustalą, jak duży wpływ na działanie układu immunologicznego ma witamina D.

Zobacz także: Raport specjalny o koronawirusie

Czy witamina D wpływa na przebieg COVID-19?

O tym, że związek między witaminą D a COVID-19 istnieje informowali już naukowcy z Louisiana State University Health Sciences Center w Nowym Orleanie. Badacze opublikowali w serwisie MedRxiv pracę, w której sugerują, że niedobory witaminy D mogą mieć wpływ na przebieg COVID-19. Naukowcy na dowód przytaczają dane ze stanu Luizjana (USA), gdzie aż 70 proc. zgonów z powodu tej choroby odnotowano wśród Afroamerykanów. Ze względu na ciemną pigmentację skóry ta grupa mieszkańców ma niedobory witaminy D (dotyczą 80-90 proc. populacji Afroamerykanów i nieco ponad 41 proc. ogólnej populacji). Z kolei w Bostonie wszyscy mieszkańcy schroniska dla bezdomnych (147 osób) przeszli COVID-19 bezobjawowo, mimo że stan ogólny ich zdrowia jest gorszy.

Dlaczego witamina D jest taka ważna? Dowiesz się tego z filmu:

zobacz film: Dlaczego witamina D jest taka ważna? Źródło: 36,6

Co ciekawe, czynniki które podnoszą ryzyko zakażenia koronawirusem SARS-CoV-2, takie jak nadciśnienie tętnicze, otyłość, cukrzyca, zaburzenia krzepnięcia krwi, obniżona odporność - mają bezpośredni związek z niedoborem witaminy D.

Jaki procent chorych z niedoborem witaminy D przechodzi COVID-19 ciężej?

Aby potwierdzić zależność między COVID-19 a witaminą D naukowcy pod kierunkiem Franka H. Lau'a z Louisiana State University Health Sciences Center w Nowym Orleanie (Luizjana, USA) przeanalizowali dane medyczne pacjentów z okresu od 27 marca do 21 kwietnia 2020 roku. Z badanej grupy wyodrębniono 20 osób, u których zbadano poziom witaminy D. 

Okazało się, że aż 65 proc. z nich wymagało pobytu na oddziale intensywnej terapii, a blisko 85 proc. miała niedobór witaminy D. Wśród chorych na COVID-19 nie wymagających pobytu na ICU odsetek ten wyniósł 57 proc. Niedobór tej witaminy stwierdzono u wszystkich chorych poniżej 75 r. życia, z czego blisko 65 proc. miało krytycznie niski poziom witaminy D, tj. poniżej 20 ng na mililitr. W grupie przebywającej na oddziale intensywnej terapii częste były zaburzenia krzepnięcia, a u ponad 92 proc. stwierdzono znacznie obniżoną aktywność układu odpornościowego (poziom limfocytów we krwi był bardzo niski).

Dlaczego koronawirus jest aż tak niebezpieczny? Dowiesz się tego z filmu:

Zobacz film: Koronawirus - jak bardzo jest niebezpieczny? Źródło: 36,6

Jak witamina D wpływa na przebieg COVID-19?

Badacze są zdania, że niedobory witaminy D wywołują cięższy przebieg COVID-19 przede wszystkim dlatego, że zaburzają działanie układu odpornościowego oraz krzepnięcie krwi. Amerykańskie badanie przeprowadzone na grupie liczącej ponad 14 tys. osób wykazało, że niedobór witaminy D o blisko 60 proc. zwiększa ryzyko ostrej infekcji wirusowej. Natomiast zaburzenia krzepnięcia są bardzo częste u pacjentów z ciężkim przebiegiem COVID-19. W Wuhan w Chinach występowały one u ponad 71 proc. osób, które zmarły z powodu tej infekcji i u 0,6 proc. tych, które ją przeżyły.

Źródło: PAP

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
14
1
Polecamy
Niedobór witaminy D może sprzyjać koronawirusowi.
Jak zwiększyć jej poziom? 
Niedobór witaminy D może sprzyjać koronawirusowi. Jak zwiększyć jej poziom?  Dzień Dobry TVN
Zakrzepica istotną przyczyną zgonów wśród zakażonych koronawirusem
Zakrzepica istotną przyczyną zgonów wśród zakażonych koronawirusem Dzień Dobry TVN
Koronawirus.
Czy grupa krwi wpływa na ciężki przebieg infekcji COVID-19?
Koronawirus. Czy grupa krwi wpływa na ciężki przebieg infekcji COVID-19? TVN zdrowie
Czy witamina K może mieć wpływ na przebieg COVID-19?
Czy witamina K może mieć wpływ na przebieg COVID-19? TVN zdrowie
Komentarze (0)
Nie przegap
Leki obniżające poziom cholesterolu mogą chronić przed rakiem
Leki obniżające poziom cholesterolu mogą chronić przed rakiem
Co jest przyczyną nieświeżego oddechu?
Co jest przyczyną nieświeżego oddechu?
Morsowanie. Zimne kąpiele nie tylko hartują, ale mogą też chronić przed demencją
Morsowanie. Zimne kąpiele nie tylko hartują, ale mogą też chronić przed demencją
Kasztany jadalne  - jakie mają właściwości i co można z nich przygotować?
Kasztany jadalne  - jakie mają właściwości i co można z nich przygotować?
Złote mleko z kurkumą - pomoże zwalczyć infekcję, zmniejszy problemy ze snem i depresją
Złote mleko z kurkumą - pomoże zwalczyć infekcję, zmniejszy problemy ze snem i depresją
Codzienne picie mleka może zwiększyć ryzyko raka piersi nawet o 50 proc.
Codzienne picie mleka może zwiększyć ryzyko raka piersi nawet o 50 proc.