Polub nas na Facebooku
Czytasz: Niedobór witaminy D może zaostrzyć przebieg COVID-19?
menu
Polub nas na Facebooku

Niedobór witaminy D może zaostrzyć przebieg COVID-19?

witamina D

Fot: ironstealth / gettyimages.com

COVID-19 u różnych pacjentów może mieć inny przebieg. Najnowsze badania sugerują, że niedobór witaminy D sprawia, że choroba ma dużo cięższy przebieg. Do takich wniosków doszli badacze z Louisiana State University Health Sciences Center w Nowym Orleanie.

Statystyki pokazują, że aż 80-85 proc. osób zakażonych koronawirusem SARS-CoV-2 przechodzi infekcję bezobjawowo lub bardzo łagodnie. Jedynie 15-20 proc. wszystkich chorych wymaga hospitalizacji. Dlaczego tak się dzieje? Być może odpowiedź na to pytanie znaleźli badacze z Louisiana State University Health Sciences Center w Nowym Orleanie.

Zobacz także: Raport specjalny o koronawirusie

Redakcja poleca:
OCZYwiście dieta. Co jeść, żeby mieć dobry wzrok?  Materiał sponsorowany
Dlaczego się topimy? Ratownik: zawodzą nas umiejętności i... psychika
10 zdrowotnych właściwości kardamonu. Na problemy trawienne i na potencję!

Czy witamina D wpływa na przebieg COVID-19?

Badacze opublikowali w serwisie MedRxiv pracę, w której sugerują, że niedobory witaminy D mogą mieć wpływ na przebieg COVID-19. Naukowcy na dowód przytaczają dane ze stanu Luizjana (USA), gdzie aż 70 proc. zgonów z powodu tej choroby odnotowano wśród Afroamerykanów. Ze względu na ciemną pigmentację skóry ta grupa mieszkańców ma niedobory witaminy D (dotyczą 80-90 proc. populacji Afroamerykanów i nieco ponad 41 proc. ogólnej populacji). Z kolei w Bostonie wszyscy mieszkańcy schroniska dla bezdomnych (147 osób) przeszli COVID-19 bezobjawowo, mimo że stan ogólny ich zdrowia jest gorszy.

Dlaczego witamina D jest taka ważna? Dowiesz się tego z filmu:

zobacz film: Dlaczego witamina D jest taka ważna? Źródło: 36,6

Co ciekawe, czynniki które podnoszą ryzyko zakażenia koronawirusem SARS-CoV-2, takie jak nadciśnienie tętnicze, otyłość, cukrzyca, zaburzenia krzepnięcia krwi, obniżona odporność - mają bezpośredni związek z niedoborem witaminy D.

Jaki procent chorych z niedoborem witaminy D przechodzi COVID-19 ciężej?

Aby potwierdzić zależność między COVID-19 a witaminą D naukowcy pod kierunkiem Franka H. Lau'a z Louisiana State University Health Sciences Center w Nowym Orleanie (Luizjana, USA) przeanalizowali dane medyczne pacjentów z okresu od 27 marca do 21 kwietnia 2020 roku. Z badanej grupy wyodrębniono 20 osób, u których zbadano poziom witaminy D. 

Okazało się, że aż 65 proc. z nich wymagało pobytu na oddziale intensywnej terapii, a blisko 85 proc. miała niedobór witaminy D. Wśród chorych na COVID-19 nie wymagających pobytu na ICU odsetek ten wyniósł 57 proc. Niedobór tej witaminy stwierdzono u wszystkich chorych poniżej 75 r. życia, z czego blisko 65 proc. miało krytycznie niski poziom witaminy D, tj. poniżej 20 ng na mililitr. W grupie przebywającej na oddziale intensywnej terapii częste były zaburzenia krzepnięcia, a u ponad 92 proc. stwierdzono znacznie obniżoną aktywność układu odpornościowego (poziom limfocytów we krwi był bardzo niski).

Dlaczego koronawirus jest aż tak niebezpieczny? Dowiesz się tego z filmu:

Zobacz film: Koronawirus - jak bardzo jest niebezpieczny? Źródło: 36,6

Jak witamina D wpływa na przebieg COVID-19?

Badacze są zdania, że niedobory witaminy D wywołują cięższy przebieg COVID-19 przede wszystkim dlatego, że zaburzają działanie układu odpornościowego oraz krzepnięcie krwi. Amerykańskie badanie przeprowadzone na grupie liczącej ponad 14 tys. osób wykazało, że niedobór witaminy D o blisko 60 proc. zwiększa ryzyko ostrej infekcji wirusowej. Natomiast zaburzenia krzepnięcia są bardzo częste u pacjentów z ciężkim przebiegiem COVID-19. W Wuhan w Chinach występowały one u ponad 71 proc. osób, które zmarły z powodu tej infekcji i u 0,6 proc. tych, które ją przeżyły.

Źródło: PAP

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
13
1
Polecamy
Zakrzepica istotną przyczyną zgonów wśród zakażonych koronawirusem
Zakrzepica istotną przyczyną zgonów wśród zakażonych koronawirusem Dzień Dobry TVN
Czy witamina K może mieć wpływ na przebieg COVID-19?
Czy witamina K może mieć wpływ na przebieg COVID-19? TVN zdrowie
Eksperci:
remdesivir wyraźnie zahamował rozwój Covid-19.
Lek może niebawem trafić do szpitali
Eksperci: remdesivir wyraźnie zahamował rozwój Covid-19. Lek może niebawem trafić do szpitali Dzień Dobry TVN
Czy demencja zwiększa ryzyko powikłań COVID-19?
Czy demencja zwiększa ryzyko powikłań COVID-19? TVN zdrowie
Komentarze (0)
Nie przegap
Olejek rycynowy na włosy, rzęsy i... opaloną skórę. Skąd się bierze jego pielęgnacyjna moc?
Olejek rycynowy na włosy, rzęsy i... opaloną skórę. Skąd się bierze jego pielęgnacyjna moc?
Pluskwa. Jak rozpoznać ugryzienia przez pluskwy i jak sobie z nimi radzić?
Pluskwa. Jak rozpoznać ugryzienia przez pluskwy i jak sobie z nimi radzić?
Co to są kapary? Jakie posiadają wartości odżywcze i właściwości lecznicze?
Co to są kapary? Jakie posiadają wartości odżywcze i właściwości lecznicze?
Menopauza przed 40.? To możliwe! Jak rozpoznać przedwczesną menopauzę?
Menopauza przed 40.? To możliwe! Jak rozpoznać przedwczesną menopauzę?
Kabotegrawir - lek, który w końcu pokona wirusa HIV?
Kabotegrawir - lek, który w końcu pokona wirusa HIV?
Wystawiasz blizny na słońce. To błąd! Sprawdź, dlaczego trzeba je chronić
Wystawiasz blizny na słońce. To błąd! Sprawdź, dlaczego trzeba je chronić