Polub nas na Facebooku
Czytasz: Czy mak jest szkodliwy? Makowiec zdrowy czy nie?

Czy mak jest szkodliwy? Makowiec zdrowy czy nie?

Zainteresował Cię ten artykuł?
makowiec

Fot.: Bydlinska / stock.adobe.com

Podczas świątecznej uczty nie może zabraknąć makowca. To popularne ciasto powinno być jednak spożywane z umiarem. Mak, choć bardzo zdrowy, jest także ciężkostrawny. Nie powinny go spożywać dzieci do 2 roku życia.

Mak jest bogatym źródłem witamin z grupy B: B1, B2, PP, B5, B6, kwasu foliowego i witaminy E oraz minerałów takich jak: wapń, magnez, cynk, fosfor, żelazo, miedź, potas, mangan i selen. Dodatkowo mak zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe z grupy omega-6 i fitosterole. Jest on bardzo dobrym źródłem błonnika pokarmowego.

Na co wpływa mak?

  • pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu
  • wspomaga pracę serca
  • zapobiega zmianom miażdżycowym
  • poprawia wygląd włosów, skóry i paznokci
  • dba o nasz wzrok
  • podnosi odporność organizmu
  • zapobiega zaparciom (przez co redukuje ryzyko zachorowania na raka dolnych odcinków układu pokarmowego) i reguluję pracę jelit
  • wspomaga układ nerwowy, a więc zapobiega stanom depresyjnym, wspomaga walkę ze stresem
  • zapobiega nadmiernemu gromadzeniu się wody w organizmie

Polecamy: Święta Bożego Narodzenia - jak spędzić je zdrowo i spokojnie?

Kto powinien uważać na mak?

Przede wszystkim osoby, które przyjmują leki. Mak może wchodzić w interakcje z różnymi substancjami, dlatego warto zapytać lekarza o możliwość spożywania maku. Mak jest ciężkostrawny, zaostrza problemy trawienne. Nie jest więc polecany osobom cierpiącym na wrzody i problemy z wątrobą.

Maku nie wolno podawać dzieciom przed 2 rokiem życia, a w późniejszych latach jego ilości w diecie dzieci powinny być małe. U osób uczulonych na inne bakalie należy uważać podwójnie, bowiem spożycie maku przez osoby uczulone na niego może skutkować nawet wstrząsem anafilaktycznymNa ilość spożywanego maku powinny uważać także kobiety ciężarne.

Mak – właściwości lecznicze

W przemyśle spożywczym wykorzystywany jest mak niebieski, o niskiej zawartości alkaloidów. Tego typu mak nie oddziałuje na układ nerwowy W medycynie wykorzystywany jest jednak mak leczniczy, z którego wysuszonej makówki otrzymuje się opium – wykorzystywane do produkcji morfiny (środek przeciwbólowy i uspokajający, podawana np. w terapii nowotworowej), kodeiny (działa przeciwbólowo, uspokajająco oraz hamuje odruch kaszlu), papaweryny (blokuje bodźce nerwowe powodujące skurcz mięśni gładkich układu pokarmowego, dlatego stosowana jest przy kolce jelitowej, wątrobowej), narkotyny (działa przeciwkaszlowo).

Mak polny ma niewielkie zastosowanie w medycynie. Z jego płatków można przygotować napar stosowany przy napadach kaszlu, biegunkach, bolesnej menstruacji czy bezsenności.

Zobacz film: Jak geny wpływają na nasze preferencje żywieniowe? Źródło: Dzień Dobry TVN

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
9
0
Komentarze (0)
Nie przegap
Mleko z miodem, czosnkiem i masłem - domowe lekarstwo na przeziębienie
Transferyna: co oznacza niski lub podwyższony poziom w badaniu?
Bazocyty – co to? Czy bazocyty mogą być podwyższone i obniżone?
Jak wybierać buty dla dzieci?
Sok z brzozy – właściwości i zastosowanie. Pijmy na zdrowie!
Korzeń mniszka lekarskiego, kwiaty i liście – właściwości lecznicze mniszka i stosowanie