Polub nas na Facebooku
Czytasz: Czy łączyć soczysty stek z czerwonym winem?
menu
Polub nas na Facebooku

Czy łączyć soczysty stek z czerwonym winem?

Zobacz film: Czy łączyć soczysty stek z czerwonym winem? Źródło: 36,6

Stek, czyli smażone mięso wołowe, nie jest zbyt zdrową potrawą. Spożywany raz na jakiś czas nie zaszkodzi, a pomoże w dostarczeniu organizmowi sporej ilości żelaza. Stek dobrze smakuje z czerwonym winem. Czy po takim połączeniu nadal zawiera w sobie dużo żelaza?

Stek - wartości odżywcze

W 100 gramach mięsa wołowego znajdziemy:

Stek o wadze 100g dostarczy nam 270 kalorii oraz 78 mg cholesterolu.

Jak przyrządzić idealny stek?

Usmażenie steku wcale nie jest proste - należy pamiętać, by mięso było dokładnie oczyszczone ze wszystkich błon i umyte. Wykładamy je na patelnię z rozgrzanym tłuszczem, przed smażeniem należy je tylko posolić. Ważne, aby w trakcie smażenia nie ruszać mięsa, bo straci aromat i będzie suche w środku. Podobnie w przypadku obracania go na drugą stronę - najlepiej użyć szczypców, gdyż nakłucie steku sprawi, że straci aromat!

Zobacz także: Czy to prawda, że nie można łączyć ogórka z pomidorem?

Mięsa wołowego nie można smażyć pod przykryciem, kroić od razu po zdjęciu z patelni i pieprzyć przed wyłożeniem na patelnię. Stek doprawia się pieprzem przed samym podaniem.

Stopnie wysmażenia mięsa: rare – krwisty stek z surowym w środku mięsem, medium rare – średnio krwisty stek, mięso w środku ma jasnoczerwony kolor, medium – średnio wysmażony, z brunatnym mięsem w środku oraz well done – z całkowicie wysmażonym mięsem w środku.

Test: stek i wino

Zobaczcie na filmie, czy stek i czerwone wino to dobre połączenie. O wiele zdrowiej popić potrawę wodą. Żelazo zawarte w mięsie wchodzi bowiem w reakcję z garbnikami z wina.

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
4
0
Polecamy
Przepis na stek idealny!
Przepis na stek idealny! Dzień Dobry TVN
Dziś Międzynarodowy Dzień Wegetarianizmu.
Czy warto jeść czerwone mięso?
Dziś Międzynarodowy Dzień Wegetarianizmu. Czy warto jeść czerwone mięso? Dzień Dobry TVN
Co to są podroby?
Wartości odżywcze podrobów drobiowych.
Przepisy na dania z podrobami
Co to są podroby? Wartości odżywcze podrobów drobiowych. Przepisy na dania z podrobami TVN zdrowie
Homar – wartości odżywcze, jak przyrządzać
Homar – wartości odżywcze, jak przyrządzać TVN zdrowie
Komentarze (1)
Nie przegap
Sok z kiszonego buraka - właściwości stosowanie przepis
Sok z kiszonego buraka - właściwości stosowanie przepis
Czym jest tabaka? Jakie jest działanie tabaki na organizm?
Czym jest tabaka? Jakie jest działanie tabaki na organizm?
Krostki na penisie – skąd biorą się czerwone lub białe krostki na penisie?
Krostki na penisie – skąd biorą się czerwone lub białe krostki na penisie?
Tabletki przeciwbólowe po alkoholu – paracetamol czy ibuprofen?
Tabletki przeciwbólowe po alkoholu – paracetamol czy ibuprofen?
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni