Polub nas na Facebooku
Czytasz: Czy kawa rzeczywiście wypłukuje składniki odżywcze? Ekspert rozwiewa wszelkie wątpliwości!
menu
Polub nas na Facebooku

Czy kawa rzeczywiście wypłukuje składniki odżywcze? Ekspert rozwiewa wszelkie wątpliwości!

Getty Images

Kawa jest jednym z najczęściej wybieranych napojów na świecie. I choć jej picie przynosi wiele korzyści, nierzadko wspomina się także o skutkach ubocznych jej spożywania. Jaka jest prawda? Sprawdź, co pisze lekarz. 

Największy mit o kawie? Jak pisze Łukasz Durajski w książce „Co na to lekarz?”, chodzi o wypłukiwanie magnezu. Czy ta teoria rzeczywiście bliska jest prawdy? Jak się okazuje – ani trochę. A wszystko dlatego, że… kawa zawiera magnez. I to na tyle dużo, że choć spożywanie tego napoju przyspiesza wydalanie wspomnianego pierwiastka, kawa i tak uzupełnia jego braki. Wygląda więc na to, że nie ma powodów do obaw!

Przypomnijmy także, że w kawie znajduje się wiele substancji, które są antyoksydantami. Co to oznacza? Chodzi o to, że tego typu elementy wychwytują wolne rodniki, które negatywnie wpływają na nasz organizm. Poza tym jej składniki działają też przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie.

Co jeszcze daje nam picie kawy? Liczne badanie pokazują, że regularne spożywanie 3 filiżanek dziennie redukuje ryzyko zachorowań na cukrzyce typu 2. Udowodniono również, że spożywanie tego trunku zmniejsza ryzyko pojawienia się choroby Parkinsona, a także wystąpienie raka wątroby.

Żółte światło przy piciu kawy zapalamy wszystkim tym, którzy nie spożywają jej regularnie. U takich osób może zwiększyć się ryzyko wystąpienia udaru mózgu czy zawału serca.

Dobrze zdawać sobie sprawę także z tego, że parzona kawa podnosi poziom cholesterolu we krwi. Nie robi tego natomiast kawa z ekspresu czy rozpuszczalna.

Zobacz film: Bądź baristą w swoim domu. Jak wyczarować kawę niczym z najlepszej kawiarni?

Źródło: Dzień Dobry TVN

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
97
7
Polecamy
Czy kawa szkodzi?
Ekspert obala mity dotyczące małej czarnej
Czy kawa szkodzi? Ekspert obala mity dotyczące małej czarnej Dzień Dobry TVN
Kawa rozpuszczalna w ciąży – czy może być szkodliwa?
Kawa rozpuszczalna w ciąży – czy może być szkodliwa? Dzień Dobry TVN
Jak parzyć kawę, by była pyszna i zachowała wszystkie zdrowotne właściwości?
Jak parzyć kawę, by była pyszna i zachowała wszystkie zdrowotne właściwości? TVN zdrowie
Kawa nie tylko pobudza, ale także poprawia zdrowie.
Poznaj 9 powodów, dla których warto ją pić 
Kawa nie tylko pobudza, ale także poprawia zdrowie. Poznaj 9 powodów, dla których warto ją pić  TVN zdrowie
Komentarze (0)
Nie przegap
Niedobór witaminy C – przyczyny. Sposoby uzupełniania kwasu askorbinowego
Niedobór witaminy C – przyczyny. Sposoby uzupełniania kwasu askorbinowego
Czym jest zapaść krążeniowa? Przyczyny, objawy i leczenie
Czym jest zapaść krążeniowa? Przyczyny, objawy i leczenie
Regulują poziom cukru, wspomagają odchudzanie, a także poprawiają nastrój. Dlaczego warto jeść daktyle?
Regulują poziom cukru, wspomagają odchudzanie, a także poprawiają nastrój. Dlaczego warto jeść daktyle?
Idealna pora na rodzeństwo dla jedynaka
Idealna pora na rodzeństwo dla jedynaka
Kawa z kardamonem ‒ właściwości i najlepsze przepisy 
Kawa z kardamonem ‒ właściwości i najlepsze przepisy 
Rwa barkowa - przyczyny, ćwiczenia, objawy, leczenie, trwanie
Rwa barkowa - przyczyny, ćwiczenia, objawy, leczenie, trwanie