Polub nas na Facebooku
Czytasz: Czy kawa rzeczywiście wypłukuje składniki odżywcze? Ekspert rozwiewa wszelkie wątpliwości!
menu
Polub nas na Facebooku

Czy kawa rzeczywiście wypłukuje składniki odżywcze? Ekspert rozwiewa wszelkie wątpliwości!

Getty Images

Kawa jest jednym z najczęściej wybieranych napojów na świecie. I choć jej picie przynosi wiele korzyści, nierzadko wspomina się także o skutkach ubocznych jej spożywania. Jaka jest prawda? Sprawdź, co pisze lekarz. 

Największy mit o kawie? Jak pisze Łukasz Durajski w książce „Co na to lekarz?”, chodzi o wypłukiwanie magnezu. Czy ta teoria rzeczywiście bliska jest prawdy? Jak się okazuje – ani trochę. A wszystko dlatego, że… kawa zawiera magnez. I to na tyle dużo, że choć spożywanie tego napoju przyspiesza wydalanie wspomnianego pierwiastka, kawa i tak uzupełnia jego braki. Wygląda więc na to, że nie ma powodów do obaw!

Przypomnijmy także, że w kawie znajduje się wiele substancji, które są antyoksydantami. Co to oznacza? Chodzi o to, że tego typu elementy wychwytują wolne rodniki, które negatywnie wpływają na nasz organizm. Poza tym jej składniki działają też przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie.

Co jeszcze daje nam picie kawy? Liczne badanie pokazują, że regularne spożywanie 3 filiżanek dziennie redukuje ryzyko zachorowań na cukrzyce typu 2. Udowodniono również, że spożywanie tego trunku zmniejsza ryzyko pojawienia się choroby Parkinsona, a także wystąpienie raka wątroby.

Żółte światło przy piciu kawy zapalamy wszystkim tym, którzy nie spożywają jej regularnie. U takich osób może zwiększyć się ryzyko wystąpienia udaru mózgu czy zawału serca.

Dobrze zdawać sobie sprawę także z tego, że parzona kawa podnosi poziom cholesterolu we krwi. Nie robi tego natomiast kawa z ekspresu czy rozpuszczalna.

Zobacz film: Bądź baristą w swoim domu. Jak wyczarować kawę niczym z najlepszej kawiarni?

Źródło: Dzień Dobry TVN

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
97
7
Polecamy
Kawa bezkofeinowa – jest zdrowa czy szkodzi?
Rodzaje, picie kawy bezkofeinowej w ciąży 
Kawa bezkofeinowa – jest zdrowa czy szkodzi? Rodzaje, picie kawy bezkofeinowej w ciąży  TVN zdrowie
Kawa - dlaczego warto ją pić i jaki ekspres wybrać?
Kawa - dlaczego warto ją pić i jaki ekspres wybrać? TVN zdrowie
Kawa rozpuszczalna w ciąży – czy może być szkodliwa?
Kawa rozpuszczalna w ciąży – czy może być szkodliwa? Dzień Dobry TVN
Właściwości kawy orkiszowej.
Jak ją parzyć i jak wpływa na organizm?
Właściwości kawy orkiszowej. Jak ją parzyć i jak wpływa na organizm? Dzień Dobry TVN
Komentarze (0)
Nie przegap
Jak zrobić żel antybakteryjny? Koszt, zastosowanie i działanie żelu dezynfekującego ręce
Jak zrobić żel antybakteryjny? Koszt, zastosowanie i działanie żelu dezynfekującego ręce
Syrop imbirowy z dodatkiem miodu i cytryny – skuteczna walka z infekcjami. Zastosowanie, właściwości, dawkowanie. Przepis na przygotowanie domowego syropu
Syrop imbirowy z dodatkiem miodu i cytryny – skuteczna walka z infekcjami. Zastosowanie, właściwości, dawkowanie. Przepis na przygotowanie domowego syropu
Ból płuc przy oddychaniu, połączony z kaszlem i bólem pleców – o czym może świadczyć?
Ból płuc przy oddychaniu, połączony z kaszlem i bólem pleców – o czym może świadczyć?
Sok z kiszonego buraka - właściwości stosowanie przepis
Sok z kiszonego buraka - właściwości stosowanie przepis
Koronawirus w liczbach. Ile osób zmarło? Jak się przenosi wirus i jak się przed nim bronić?
Koronawirus w liczbach. Ile osób zmarło? Jak się przenosi wirus i jak się przed nim bronić?
Krostki na penisie – skąd biorą się czerwone lub białe krostki na penisie?
Krostki na penisie – skąd biorą się czerwone lub białe krostki na penisie?