Polub nas na Facebooku
Czytasz: Czy kawa rzeczywiście wypłukuje składniki odżywcze? Ekspert rozwiewa wszelkie wątpliwości!
menu
Polub nas na Facebooku

Czy kawa rzeczywiście wypłukuje składniki odżywcze? Ekspert rozwiewa wszelkie wątpliwości!

Getty Images

Kawa jest jednym z najczęściej wybieranych napojów na świecie. I choć jej picie przynosi wiele korzyści, nierzadko wspomina się także o skutkach ubocznych jej spożywania. Jaka jest prawda? Sprawdź, co pisze lekarz. 

Największy mit o kawie? Jak pisze Łukasz Durajski w książce „Co na to lekarz?”, chodzi o wypłukiwanie magnezu. Czy ta teoria rzeczywiście bliska jest prawdy? Jak się okazuje – ani trochę. A wszystko dlatego, że… kawa zawiera magnez. I to na tyle dużo, że choć spożywanie tego napoju przyspiesza wydalanie wspomnianego pierwiastka, kawa i tak uzupełnia jego braki. Wygląda więc na to, że nie ma powodów do obaw!

Przypomnijmy także, że w kawie znajduje się wiele substancji, które są antyoksydantami. Co to oznacza? Chodzi o to, że tego typu elementy wychwytują wolne rodniki, które negatywnie wpływają na nasz organizm. Poza tym jej składniki działają też przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie.

Co jeszcze daje nam picie kawy? Liczne badanie pokazują, że regularne spożywanie 3 filiżanek dziennie redukuje ryzyko zachorowań na cukrzyce typu 2. Udowodniono również, że spożywanie tego trunku zmniejsza ryzyko pojawienia się choroby Parkinsona, a także wystąpienie raka wątroby.

Żółte światło przy piciu kawy zapalamy wszystkim tym, którzy nie spożywają jej regularnie. U takich osób może zwiększyć się ryzyko wystąpienia udaru mózgu czy zawału serca.

Dobrze zdawać sobie sprawę także z tego, że parzona kawa podnosi poziom cholesterolu we krwi. Nie robi tego natomiast kawa z ekspresu czy rozpuszczalna.

Zobacz film: Bądź baristą w swoim domu. Jak wyczarować kawę niczym z najlepszej kawiarni?

Źródło: Dzień Dobry TVN

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
97
7
Polecamy
Kawa rozpuszczalna w ciąży – czy może być szkodliwa?
Kawa rozpuszczalna w ciąży – czy może być szkodliwa? Dzień Dobry TVN
Właściwości kawy orkiszowej.
Jak ją parzyć i jak wpływa na organizm?
Właściwości kawy orkiszowej. Jak ją parzyć i jak wpływa na organizm? Dzień Dobry TVN
Jak parzyć kawę, by była pyszna i zachowała wszystkie zdrowotne właściwości?
Jak parzyć kawę, by była pyszna i zachowała wszystkie zdrowotne właściwości? TVN zdrowie
Kawa nie tylko pobudza, ale także poprawia zdrowie.
Poznaj 9 powodów, dla których warto ją pić 
Kawa nie tylko pobudza, ale także poprawia zdrowie. Poznaj 9 powodów, dla których warto ją pić  TVN zdrowie
Komentarze (0)
Nie przegap
Co to są odleżyny? Skala Torrance’a do klasyfikacji stopnia zaawansowania odleżyn
Co to są odleżyny? Skala Torrance’a do klasyfikacji stopnia zaawansowania odleżyn
Przeszczep rogówki – wskazania, powikłania i rekonwalescencja
Przeszczep rogówki – wskazania, powikłania i rekonwalescencja
Czym jest zespół Wallenberga? Objawy i przyczyny zespołu bocznego opuszki
Czym jest zespół Wallenberga? Objawy i przyczyny zespołu bocznego opuszki
Katar u dziecka – przyczyny i rodzaje. Jak można go zwalczyć?
Katar u dziecka – przyczyny i rodzaje. Jak można go zwalczyć?
Zdrowe odżywianie – jakie są zasady zdrowego odżywiania i o czym należy pamiętać, układając dietę?
Zdrowe odżywianie – jakie są zasady zdrowego odżywiania i o czym należy pamiętać, układając dietę?
Pękające pięty, czyli problem kosmetyczny i zdrowotny. Przyczyny pękania pięt. Leczenie – zalecane składniki preparatów i domowe sposoby na suche i spękane pięty
Pękające pięty, czyli problem kosmetyczny i zdrowotny. Przyczyny pękania pięt. Leczenie – zalecane składniki preparatów i domowe sposoby na suche i spękane pięty