Polub nas na Facebooku
Czytasz: Czy gorzka czekolada rozwiąże problem wysokiego ciśnienia zaledwie w miesiąc?
menu
Polub nas na Facebooku

Czy gorzka czekolada rozwiąże problem wysokiego ciśnienia zaledwie w miesiąc?

Tabliczka gorzkiej czekolady

Fot: GMVozd / gettyimages.com

Czekolada, szczególnie ta gorzka, o wysokiej zawartości kakao, to zdecydowanie najzdrowsza odmiana czekolady. Zawiera sporo witamin i substancji odżywczych. Najnowsze badania pokazują także, że jedzenie kilku kostek gorzkiej czekolady pomaga wyregulować nadciśnienie. Efekty można zobaczyć już po miesiącu. Czy faktycznie czekolada okaże się remedium na problemy z ciśnieniem?

Badanie zostało przeprowadzone przez naukowców z Polytechnic Institute of Coimbra w Portugalii i Uniwersytetu w Göteborgu w Szwecji. Do udziału w teście zaproszono 30 całkowicie zdrowe osoby w wieku między 18 a 27 lat. Uczestników badania podzielono na dwie grupy i poproszono, aby przez miesiąc jedli… czekoladę. Pierwsza została poproszona o zjadanie 20 g gorzkiej czekolady z 90 proc. zawartością kakao. Druga grupa miała jeść taką samą ilość czekolady, ale ze znacznie mniejszą zawartością kakao – na poziomie 55 proc.

Im więcej kakao, tym lepiej

Po upływie miesiąca okazało się, że ciśnienie krwi faktycznie było mniejsze w porównaniu z pomiarem wykonanym przez rozpoczęciem testu. Największą różnicę zaobserwowano w grupie osób, które jadły czekoladę z 90 proc. zawartością kakao. Ale zmianie uległo nie tylko samo ciśnienie. Ściany tętnic pacjentów z tej grupy stały się bardziej elastyczne, co może zmniejszać prawdopodobieństwo rozwoju chorób układu krążenia.

Redakcja poleca:
Czosnek – naturalne lekarstwo na przeziębienie
Jak dobrać suplementy diety przy niedoczynności tarczycy i chorobie Hashimoto?  Materiał sponsorowany
Nużeniec – pasożyt żerujący na ludzkiej skórze. Objawy dolegliwości

Jak leczy czekolada?

Zdaniem autorów badania spadek ciśnienia i wzmocnienie ścian naczyń krwionośnych można zawdzięczać zawartej w czekoladzie epikatechinie. To bioaktywny związek, a liczne badania potwierdzają jego korzystny wpływ na działanie układu krążenia. Czy dodatkowo może przyczynić się do wyregulowania nadciśnienia tętniczego, z którym tylko w Polsce zmaga się niemal 10 milionów osób? Odpowiedź na to pytanie pewnie jeszcze długo zostanie bez odpowiedzi. W komentarzu do badania na stronie NHS – brytyjskiego odpowiednika Ministerstwa Zdrowia – czytamy, że badanie przeprowadzone na tak małej grupie osób jest niewystarczające, aby uznać gorzką czekoladę za skuteczny lek w walce z wysokim ciśnieniem.

Konieczne są dalsze badania. Należałoby przebadać nie tylko większą grupę pacjentów, ale same testy powinny trwać znacznie dłużej. Tym samym na potwierdzenie informacji, że gorzka czekolada może leczyć przyjdzie nam jeszcze trochę poczekać.

Czy warto jeść czekoladę? Dowiesz się tego z filmu:

Zobacz film: Czy czekolada jest zdrowa? Źródło: Wiem co jem

Gorzka czekolada – jakie ma właściwości prozdrowotne?

Ziarna kakaowca, z których powstaje zawiera cenne tłuszcze, aminokwasy, węglowodany (głównie – cukrów złożonych i cennego błonnika). Gorzka czekolada dostarcza także:

  • witamin z grupy B oraz A i E,
  • minerałów (w szczególności – magnez, fosfor, cynk, żelazo, potas i wapń),
  • alkaloidów (teobromina i kofeina)
  • związków polifenolowych (flawanole, procyjanidyny).

A jak wpływa na układ krążenia? Zawarte w czekoladzie substancje  wzmacniają mięsień sercowy, działają krwiotwórczo, rozszerzają i uszczelniają naczynia krwionośne. Zawarte w czekoladzie związki polifenolowe obniżają poziom złego cholesterolu i chronią przed tworzeniem się groźnych zakrzepów.

Źródło: Does eating a few squares of dark chocolate a day improve blood pressure?

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
9
0
Polecamy
Dlaczego niektórzy są odporni na zakażenie COVID-19?
Naukowcy wpadli na ciekawy trop
Dlaczego niektórzy są odporni na zakażenie COVID-19? Naukowcy wpadli na ciekawy trop Dzień Dobry TVN
Zmiany w organizmie po COVID-19.
Najnowsze badania dotyczą młodych osób
Zmiany w organizmie po COVID-19. Najnowsze badania dotyczą młodych osób Dzień Dobry TVN
Picie kakao dotlenia mózg i poprawia jego pracę.
Jak to możliwe?
Picie kakao dotlenia mózg i poprawia jego pracę. Jak to możliwe? TVN zdrowie
Borówka amerykańska – ile jeść, by wzmocnić serce?
Borówka amerykańska – ile jeść, by wzmocnić serce? TVN zdrowie
Komentarze (0)
Nie przegap
Nieoperacyjne sposoby na haluksy – wkładki, aparaty korekcyjne
Nieoperacyjne sposoby na haluksy – wkładki, aparaty korekcyjne
Torbiel nerki – przyczyny, objawy, leczenie i powikłania
Torbiel nerki – przyczyny, objawy, leczenie i powikłania
Śliwki suszone – wartości odżywcze i właściwości lecznicze
Śliwki suszone – wartości odżywcze i właściwości lecznicze
Dur brzuszny – przyczyny, objawy, leczenie, szczepienie
Dur brzuszny – przyczyny, objawy, leczenie, szczepienie
Antybiotyki i leki przeciwbólowe i przeciwgorączkowe – zasady terapii
Antybiotyki i leki przeciwbólowe i przeciwgorączkowe – zasady terapii
Na czym polega odrobaczanie ludzi? Skuteczne metody, lekarstwa na odrobaczanie
Na czym polega odrobaczanie ludzi? Skuteczne metody, lekarstwa na odrobaczanie