Polub nas na Facebooku
Czytasz: Czy glutenu trzeba się bać?

Czy glutenu trzeba się bać?

Zainteresował Cię ten artykuł?

Zobacz film: Czy glutenu trzeba się bać? Źródło: 36,6.

Gluten to nic innego jak mieszanina białek, która występuje przede wszystkim w zbożach (pszenica, jęczmień, żyto). To właśnie jemu niektóre produkty spożywcze zawdzięczają swoją sprężystość oraz puszystość. Chociaż nie ma żadnych badań, które jednoznacznie potwierdziłyby szkodliwość glutenu, to coraz więcej osób decyduje się wyłączyć go z diety.

Nie odstrasza ich nawet cena produktów bezglutenowych, za które niekiedy trzeba zapłacić nawet pięć razy więcej, niż za te „normalne”. Co gorsza, często nie zdają sobie sprawy, że ten naturalny spulchniacz, trzeba czymś zastąpić. W większości przypadków sięga się po jego sztuczne odpowiedniki. Tym samym, do żywności bezglutenowej trafiają konserwanty, antyzbrylacze czy zagęstniki. I, paradoksalnie, to, co miało być bardziej naturalne i lepsze, jest pełne chemii.

Jednak rezygnacja z glutenu nie zawsze jest tylko fanaberią i pogonią za modą. Istnieją jedynie trzy przypadki, w których takie menu jest uzasadnione. Dotyczy to celiakii, nietolerancji glutenu oraz alergii na ten związek. Od pewnego czasu mówi się, że dieta bezglutenowa pomaga osobom z chorobą Hashimoto. Tym czasem, nie ma żadnych rzetelnych dowodów naukowych ani badań, które potwierdziłyby jej skuteczność w walce z tym schorzeniem.

Co gorsza, brak glutenu w diecie zdrowego człowieka może tylko zaszkodzić. Okazuje się, że osoby, które nie jedzą glutenu mają niedobory błonnika. Jego brak to prosta droga do poważnych problemów z jelitami (dieta uboga w błonnik sprzyja rozwojowi raka jelita grubego) oraz układem krążenia

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
1
0
Więcej na temat
Szczepionka hamująca rozwój czerniaka
Szczepionka hamująca rozwój czerniaka
Rekonstrukcja zastawki serca z użyciem tkanki z jelita świńskiego
Rekonstrukcja zastawki serca z użyciem tkanki z jelita świńskiego
Nowe zalecenia dietetyków. Awans kawy i warzyw w piramidzie żywieniowej
Nowe zalecenia dietetyków. Awans kawy i warzyw w piramidzie żywieniowej
Eksperyment: Jak naprawdę działa gluten?
Eksperyment: Jak naprawdę działa gluten?
Komentarze (0)
Nie przegap
Barszcz Sosnowskiego – czym grozi kontakt z tą rośliną?
Barszcz Sosnowskiego – czym grozi kontakt z tą rośliną?
Sok z czarnego bzu – „czarne złoto” do picia
Sok z czarnego bzu – „czarne złoto” do picia
Goleń – co to jest i gdzie się znajduje? Ból goleni i leczenie
Goleń – co to jest i gdzie się znajduje? Ból goleni i leczenie
Zasady udzielania pierwszej pomocy przedmedycznej
Zasady udzielania pierwszej pomocy przedmedycznej
Nadmierne łzawienie oczu - przyczyny, leczenie i profilaktyka. O czym mogą świadczyć łzawiące oczy?
Nadmierne łzawienie oczu - przyczyny, leczenie i profilaktyka. O czym mogą świadczyć łzawiące oczy?
Melisa – właściwości, skutki uboczne i interakcje z antykoncepcją
Melisa – właściwości, skutki uboczne i interakcje z antykoncepcją