Polub nas na Facebooku
Czytasz: Czy czerwone mięso jest bezpieczne dla zdrowia? Do czego może doprowadzić jego nadmiar w codziennej diecie?
menu
Polub nas na Facebooku

Czy czerwone mięso jest bezpieczne dla zdrowia? Do czego może doprowadzić jego nadmiar w codziennej diecie?

Ewa Drzyzga i dr Krystyna Pogoń

Fot: kadr z programu 36,6

Mięso uznawane jest za doskonałe źródło białka. Czerwone zawiera sporo żelaza, które polecane jest osobom, które chorują na anemię. Czy faktycznie tak jest? Czy jedzenie mięsa jest bezpieczne dla zdrowia?

Zdrowa dieta powinna być przede wszystkim zróżnicowana. Mimo że specjaliści od żywienia zachęcają do tego, aby lwią część naszych posiłków stanowiły warzywa to wprowadzenie tych zasad w życie nie jest łatwe. Wiele osób lubi mięso i nie wyobraża sobie bez niego posiłku. Niestety jego nadmiar w codziennej diecie – zwłaszcza czerwonego – może doprowadzić do poważnych problemów ze zdrowiem.

Czy mięso jest rakotwórcze?

O takich „właściwościach” mięsa mówi się coraz częściej. Światowa Organizacja Zdrowia powołuje się na badania, które jednoznacznie pokazują, że czerwone mięso jest równie niebezpieczne, jak papierosy i alkohol. Tym samym może przyczynić się do rozwoju nowotworów. Nadmiar czerwonego mięsa w diecie najczęściej łączony jest z rozwojem raka jelita grubego. Jego nadmiar w diecie podnosi to ryzyko aż o 17 proc. A co z anemią? Czy faktycznie pomaga wyregulować poziom żelaza? Zdaniem dr Krystyny Pogoń to właśnie to żelazo, które ma rozwiązać problem niedokrwistości przyczynia się do rozwoju nowotworów.

Równie groźne może być mięso wysoko przetworzone. Mało kto zdaje sobie sprawę, że w dymie wędzarniczym obecne są te same szkodliwe pyły co w smogu! Czy to oznacza, że mięso powinno zupełnie zniknąć z naszych stołów? Dowiecie się tego z filmu: 

Zobacz film: Czy jedzenie mięsa jest szkodliwe? Które mięso wybrać? Źródło: 36,6

Jakie mięso wybrać?

Mięso mięsu nierówne. O ile to czerwone może się przyczynić do rozwoju poważnych problemów ze zdrowiem, to nie trzeba z niego zupełnie rezygnować. Znacznie lepszym rozwiązaniem będzie drób, czyli mięso z kurczaka lub z indyka. Ten rodzaj mięsa, nazywany przez wielu białym, zawiera więcej nienasyconych kwasów tłuszczowych, które są dla nas bardzo cenne. Dlaczego? Z kilku powodów. Kwasy te wspomagają pracę serce, obniżają poziom „złego” cholesterolu, poprawiają koncentrację i zapamiętywanie. Dlaczego jeszcze zastąpić czerwone mięso białym? Odpowiedź znajdziecie w filmie:

Zobacz film: Kurczak czy karkówka? Które mięso wybrać? Źródło: 36,6

Dobre mięso, czyli jakie?

Kluczowe jest rozsądne robienie zakupów i czytanie etykiet. Warto mieć na uwadze, że można wyprodukować zdrową wędlinę bez dodatków sztucznych aromatów i konserwantów, które są bardzo szkodliwe dla naszego zdrowia. Niektórzy producenci do konserwacji swoich wyrobów używają zupełnie naturalnych substancji. Czego można użyć? Dowiecie się tego z filmu:

Zobacz film: Czy można kupić szynkę, którą zrobiono bez konserwantów? Źródło: 36,6

Siła czerwonego mięsa tkwi przede wszystkim w tłuszczu, który jest nośnikiem smaku. Są jednak sposoby, aby oszukać nasze kubki smakowe. Zobaczcie film, w którym dowiecie się czy potrafimy rozpoznać rodzaje mięsa:

Zobacz film: Ewa Drzyzga przeprowadza eksperyment: z jakiego mięsa szef kuchni przygotował potrawy? Źródło:36,6

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
4
2
Polecamy
Dziś Międzynarodowy Dzień Wegetarianizmu.
Czy warto jeść czerwone mięso?
Dziś Międzynarodowy Dzień Wegetarianizmu. Czy warto jeść czerwone mięso? Dzień Dobry TVN
Mięso to najlepsze źródło białka, ale może być też niebezpieczne dla zdrowia.
Jak bardzo mięso nam szkodzi?
Mięso to najlepsze źródło białka, ale może być też niebezpieczne dla zdrowia. Jak bardzo mięso nam szkodzi? TVN zdrowie
Eksperyment:
Czy dieta wegetariańska jest zdrowa?
Eksperyment: Czy dieta wegetariańska jest zdrowa? TVN zdrowie
Mięso – czy powinno znajdować się w naszej diecie? 
Mięso – czy powinno znajdować się w naszej diecie?  Dzień Dobry TVN
Komentarze (0)
Nie przegap
Dietetyczka radzi: Dieta ketogeniczna - plan, efekty, przepisy i skutki uboczne
Dietetyczka radzi: Dieta ketogeniczna - plan, efekty, przepisy i skutki uboczne
Dieta niskowęglowodanowa, czyli skuteczna redukcja tkanki tłuszczowej. Na czym polega dieta niskowęglowodanowa – zasady i efekty jej stosowania. Przykładowy dzienny jadłospis
Dieta niskowęglowodanowa, czyli skuteczna redukcja tkanki tłuszczowej. Na czym polega dieta niskowęglowodanowa – zasady i efekty jej stosowania. Przykładowy dzienny jadłospis
Strofantyna – gdzie kupić zapomniany lek nasercowy?
Strofantyna – gdzie kupić zapomniany lek nasercowy?
Kiedy i co można jeść po gastroskopii? Zalecenia po badaniu
Kiedy i co można jeść po gastroskopii? Zalecenia po badaniu
Krosty na brzuchu – jakie mogą być przyczyny ich pojawienia się?
Krosty na brzuchu – jakie mogą być przyczyny ich pojawienia się?
Co oznacza i do czego prowadzi zanik kory mózgowej? Przyczyny i objawy schorzenia
Co oznacza i do czego prowadzi zanik kory mózgowej? Przyczyny i objawy schorzenia