Polub nas na Facebooku
Czytasz: Czy cukier podwyższa cholesterol?
menu
Polub nas na Facebooku

Czy cukier podwyższa cholesterol?

Cukier

Fot: chokja / gettyimages.com

Odpowiedź eksperta: Cukier rozumiany jako węglowodan, np. fruktoza, glukoza, laktoza, sacharoza, skrobia nie podwyższa stężenia cholesterolu, natomiast najczęściej w polskiej diecie cukrom towarzyszy cholesterol ponieważ w wielu łakociach stosuje się poza cukrem jajka, śmietanę, mleko. Ludzie jedząc czekoladki, ciasta, gdzie mogą być ukryte tłuszcze zwierzęce, podwyższają poziom cholesterolu.

Na pytania odpowiada: Prof. dr hab. Krzysztof Łabuzek to profesor nauk medycznych, diabetolog, specjalista chorób wewnętrznych oraz endokrynolog. Posiada również specjalizację z zakresu farmakologii klinicznej. Obecnie pracuje m.in. w Klinice Chorób Wewnętrznych i Farmakologii Klinicznej, działającej przy Samodzielnym Publicznym Centralnym Szpitalu Klinicznym im. Prof. Kornela Gibińskiego Śląskiego Uniwersytetu Medycznego w Katowicach-Ligocie oraz Przyklinicznej Poradni Leczenia Chorób Metabolicznych Samodzielnego Publicznego Centralnego Szpitala Klinicznego im. Prof. Kornela Gibińskiego Śląskiego Uniwersytetu Medycznego w Katowicach.

Kolejne pytania: 

Jakie są główne objawy podwyższonego cholesterolu? 

Czy jedzenie śledzi może obniżyć poziom cholesterolu? 

Czy cholesterol ma coś wspólnego z arytmią serca?


Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
10
2
Polecamy
W jakich produktach jest najwięcej cukru?
W jakich produktach jest najwięcej cukru? TVN zdrowie
Szkodliwość cukru – jak cukier wpływa na organizm?
Szkodliwość cukru – jak cukier wpływa na organizm? Dzień Dobry TVN
Czym słodzić zamiast cukru?
Naturalne zastępniki cukru
Czym słodzić zamiast cukru? Naturalne zastępniki cukru Dzień Dobry TVN
Cukier inwertowany - szkodliwość i zastosowanie w przemyśle spożywczym.
Przepis na domowy syrop cukru inwertowanego 
Cukier inwertowany - szkodliwość i zastosowanie w przemyśle spożywczym. Przepis na domowy syrop cukru inwertowanego  TVN zdrowie
Komentarze (0)
Nie przegap
Niedobór witaminy C – przyczyny. Sposoby uzupełniania kwasu askorbinowego
Niedobór witaminy C – przyczyny. Sposoby uzupełniania kwasu askorbinowego
Czym jest zapaść krążeniowa? Przyczyny, objawy i leczenie
Czym jest zapaść krążeniowa? Przyczyny, objawy i leczenie
Regulują poziom cukru, wspomagają odchudzanie, a także poprawiają nastrój. Dlaczego warto jeść daktyle?
Regulują poziom cukru, wspomagają odchudzanie, a także poprawiają nastrój. Dlaczego warto jeść daktyle?
Idealna pora na rodzeństwo dla jedynaka
Idealna pora na rodzeństwo dla jedynaka
Kawa z kardamonem ‒ właściwości i najlepsze przepisy 
Kawa z kardamonem ‒ właściwości i najlepsze przepisy 
Rwa barkowa - przyczyny, ćwiczenia, objawy, leczenie, trwanie
Rwa barkowa - przyczyny, ćwiczenia, objawy, leczenie, trwanie