Polub nas na Facebooku
Czytasz: Czy cukier podwyższa cholesterol?
menu
Polub nas na Facebooku

Czy cukier podwyższa cholesterol?

Cukier

Fot: chokja / gettyimages.com

Odpowiedź eksperta: Cukier rozumiany jako węglowodan, np. fruktoza, glukoza, laktoza, sacharoza, skrobia nie podwyższa stężenia cholesterolu, natomiast najczęściej w polskiej diecie cukrom towarzyszy cholesterol ponieważ w wielu łakociach stosuje się poza cukrem jajka, śmietanę, mleko. Ludzie jedząc czekoladki, ciasta, gdzie mogą być ukryte tłuszcze zwierzęce, podwyższają poziom cholesterolu.

Na pytania odpowiada: Prof. dr hab. Krzysztof Łabuzek to profesor nauk medycznych, diabetolog, specjalista chorób wewnętrznych oraz endokrynolog. Posiada również specjalizację z zakresu farmakologii klinicznej. Obecnie pracuje m.in. w Klinice Chorób Wewnętrznych i Farmakologii Klinicznej, działającej przy Samodzielnym Publicznym Centralnym Szpitalu Klinicznym im. Prof. Kornela Gibińskiego Śląskiego Uniwersytetu Medycznego w Katowicach-Ligocie oraz Przyklinicznej Poradni Leczenia Chorób Metabolicznych Samodzielnego Publicznego Centralnego Szpitala Klinicznego im. Prof. Kornela Gibińskiego Śląskiego Uniwersytetu Medycznego w Katowicach.

Kolejne pytania: 

Jakie są główne objawy podwyższonego cholesterolu? 

Czy jedzenie śledzi może obniżyć poziom cholesterolu? 

Czy cholesterol ma coś wspólnego z arytmią serca?


Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
9
2
Polecamy
W jakich produktach jest najwięcej cukru?
W jakich produktach jest najwięcej cukru? TVN zdrowie
Podwyższony cholesterol - wróg czy przyjaciel?
Cholesterol LDL i HDL, wysoki poziom cholesterolu - przyczyny i objawy
Podwyższony cholesterol - wróg czy przyjaciel? Cholesterol LDL i HDL, wysoki poziom cholesterolu - przyczyny i objawy Dzień Dobry TVN
Cukier inwertowany - szkodliwość i zastosowanie w przemyśle spożywczym.
Przepis na domowy syrop cukru inwertowanego 
Cukier inwertowany - szkodliwość i zastosowanie w przemyśle spożywczym. Przepis na domowy syrop cukru inwertowanego  TVN zdrowie
Czym słodzić zamiast cukru?
Naturalne zastępniki cukru
Czym słodzić zamiast cukru? Naturalne zastępniki cukru Dzień Dobry TVN
Komentarze (0)
Nie przegap
Migrena oczna – objawy, przyczyny, leczenie
Migrena oczna – objawy, przyczyny, leczenie
Mięso to najlepsze źródło białka, ale może być też niebezpieczne dla zdrowia. Jak bardzo mięso nam szkodzi?
Mięso to najlepsze źródło białka, ale może być też niebezpieczne dla zdrowia. Jak bardzo mięso nam szkodzi?
Jak złagodzić stres, który towarzyszy kwarantannie?
Jak złagodzić stres, który towarzyszy kwarantannie?
Oponiak mózgu - objawy, przyczyny i powikłania nowotworu
Oponiak mózgu - objawy, przyczyny i powikłania nowotworu
Zespół cieśni nadgarstka – objawy, leczenie i ćwiczenia na cieśń nadgarstka
Zespół cieśni nadgarstka – objawy, leczenie i ćwiczenia na cieśń nadgarstka
Co oznaczają nerwobóle w klatce piersiowej? Objawy, leczenie
Co oznaczają nerwobóle w klatce piersiowej? Objawy, leczenie