Polub nas na Facebooku
Czytasz: Czy cukier podwyższa cholesterol?
menu
Polub nas na Facebooku

Czy cukier podwyższa cholesterol?

Cukier

Fot: chokja / gettyimages.com

Odpowiedź eksperta: Cukier rozumiany jako węglowodan, np. fruktoza, glukoza, laktoza, sacharoza, skrobia nie podwyższa stężenia cholesterolu, natomiast najczęściej w polskiej diecie cukrom towarzyszy cholesterol ponieważ w wielu łakociach stosuje się poza cukrem jajka, śmietanę, mleko. Ludzie jedząc czekoladki, ciasta, gdzie mogą być ukryte tłuszcze zwierzęce, podwyższają poziom cholesterolu.

Na pytania odpowiada: Prof. dr hab. Krzysztof Łabuzek to profesor nauk medycznych, diabetolog, specjalista chorób wewnętrznych oraz endokrynolog. Posiada również specjalizację z zakresu farmakologii klinicznej. Obecnie pracuje m.in. w Klinice Chorób Wewnętrznych i Farmakologii Klinicznej, działającej przy Samodzielnym Publicznym Centralnym Szpitalu Klinicznym im. Prof. Kornela Gibińskiego Śląskiego Uniwersytetu Medycznego w Katowicach-Ligocie oraz Przyklinicznej Poradni Leczenia Chorób Metabolicznych Samodzielnego Publicznego Centralnego Szpitala Klinicznego im. Prof. Kornela Gibińskiego Śląskiego Uniwersytetu Medycznego w Katowicach.

Kolejne pytania: 

Jakie są główne objawy podwyższonego cholesterolu? 

Czy jedzenie śledzi może obniżyć poziom cholesterolu? 

Czy cholesterol ma coś wspólnego z arytmią serca?


Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
9
2
Polecamy
Podwyższony cholesterol - wróg czy przyjaciel?
Cholesterol LDL i HDL, wysoki poziom cholesterolu - przyczyny i objawy
Podwyższony cholesterol - wróg czy przyjaciel? Cholesterol LDL i HDL, wysoki poziom cholesterolu - przyczyny i objawy Dzień Dobry TVN
W jakich produktach jest najwięcej cukru?
W jakich produktach jest najwięcej cukru? TVN zdrowie
Dzieci jedzą za dużo cukru!
Jak karmić dziecko tanio i zdrowo?
Dzieci jedzą za dużo cukru! Jak karmić dziecko tanio i zdrowo? Dzień Dobry TVN
Cukier inwertowany - szkodliwość i zastosowanie w przemyśle spożywczym.
Przepis na domowy syrop cukru inwertowanego 
Cukier inwertowany - szkodliwość i zastosowanie w przemyśle spożywczym. Przepis na domowy syrop cukru inwertowanego  TVN zdrowie
Komentarze (0)
Nie przegap
Maść niedźwiedzia - jak działa i kiedy warto ją stosować?
Maść niedźwiedzia - jak działa i kiedy warto ją stosować?
Dzieci bezobjawowo chore na malarię mogą zakażać komary - zaskakujące wyniki badań
Dzieci bezobjawowo chore na malarię mogą zakażać komary - zaskakujące wyniki badań
Chcesz być zdrowy? Jedz kiszonki!
Chcesz być zdrowy? Jedz kiszonki!
Polacy kupują coraz więcej antydepresantów
Polacy kupują coraz więcej antydepresantów
Zwapnienie szyszynki - jakie są objawy? Jak leczyć?
Zwapnienie szyszynki - jakie są objawy? Jak leczyć?
Koronawirus. Napary z szałwii mogą pomóc w leczeniu COVID-19 - wykazały najnowsze badania 
Koronawirus. Napary z szałwii mogą pomóc w leczeniu COVID-19 - wykazały najnowsze badania